jankes789 Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Witam, nastawilem moje pierwsze piwo i niechca startowac w brzeczce okolo 23 litrów po 27 godzinach? Piwko z ekstraktu gozdawa stout, załaczone drożdże bez nazwy, z cukrem i glukoza w proporcji 2/3 cukier i 1/3 glukoza... zrobione według przepisu wszystko... Drozdze uwodnione do brzeczki z temperatura okolo 18 stopni Z rurki fermentacyjnej nic sie nie wydziela założonej do 30 litrowego fermentatora..w temperaturze okolo18 stopni Prosze o porady co robic aby nie zepsuc produktów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Czekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Sprawdzałeś, czy pojawiła się piana- jeśli tak, to wszystko w porządku. Zapomnij o piwie na 2,3 tygodnie, potem butelkuj. Poczytaj też temat o "bulkaniu": http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobic/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Z rurki fermentacyjnej nic sie nie wydziela dla jasności, czy to po tym uważasz, że nie stratują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Czekać ! Ja ostatnio czekałem 36h. Zmierzyłem a tu już fermentacja trwała bez bulkania;) Za 3h doszło bulkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Zmierzyłem a tu już fermentacja trwała bez bulkania bo tylko "mędrca szkiełko i oko" - ja jednak lubię jak mi bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Możesz mieć nieszczelność pomiędzy pokrywą wiaderka a fermentorem, najlepiej obciążyć czymś pokrywę ja np. na nią często kładę kilka książek ale w kilku miejscach pokrywy bardziej z brzegu niż wszystkie na środku aby pokrywa była dobrze dociśnięta. Już pare razy mi się zdarzyło że po tym prostym zabiegu zaczęło się bulkanie w rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Ewentualnie oklej wiaderko taśmą, żeby je uszczelnić, jeśli koniecznie musi Ci bulkać. Ja mam za sobą tylko jedną warkę z rurką, która w dodatku wcale nie bulkała. To była moja pierwsza, też myślałem, że nie ma fermentacji. W końcu, w akcie desperacji podstawiłem fermentor pod grzejnik. Potem musiałem to wypić . Jak wszystko dobrze zrobiłeś, to na pewno ruszą. Nie grzeb . Edytowane 28 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 jankes789, Na końcu tego wątku: http://www.piwo.org/topic/14993-utknieta-fermentacja/ są moje przeboje z drożdżami Gozdawa przy fermentacji Belg Amber Ale (drożdże do stylu belgijskiego). Jeżeli masz wątpliwości - to warto wrzucić cukromierz do zbiornika, będziesz wtedy miał kontrolę nad procesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ewentualnie oklej wiaderko taśmą, żeby je uszczelnić, jeśli koniecznie musi Ci bulkać. Ja mam za sobą tylko jedną warkę z rurką, która w dodatku wcale nie bulkała. To była moja pierwsza, też myślałem, że nie ma fermentacji. W końcu, w akcie desperacji podstawiłem fermentor pod grzejnik. Potem musiałem to wypić . Jak wszystko dobrze zrobiłeś, to na pewno ruszą. Nie grzeb . Ja swoje zasikuję .... pianką lub silikonem sanitarnym, jak coś uwarzę to wrzucę zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Każdy bawi się jak umie . Zachęcam zwrócić uwagę na "jeśli koniecznie musi Ci bulkać". Znam fetyszystów, którym musi bulkać choćby nie wiem co i oklejają sobie w tym celu wiaderko srebrną taśmą. No ale żeby sikać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ja ostatnio wypełniłem rurkę watą i nie bulkało, a fermentacja i tak doszła do skutku! Amerykańscy naukowcy przeanalizowali mój eksperyment i wszystko wskazuje na to, że równie dobrze można dźwięk bulkania puszczać ze swojego sprzętu hifi. p.s. to prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Pogadam z córką Gozdawy co to za manianę odp....ją! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Podobno drożdże od Gozdawy są takie żarłoczne że wp...ą fermentor plastikowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Podobno drożdże od Gozdawy są takie żarłoczne że wp...ą fermentor plastikowy Mnie doszły słuchy, że wp...ją również inne fermentory stojące w promieniu 3m od tego, w którym zaczynały pracę, ale to mogą być tylko pogłoski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 A na koniec wp...ją jeszcze WB-06, które też uchodzą za jedzące fermentory . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Niedawno użyłem po raz pierwszy drożdży Gozdawa Old German Altbier i nie zauważyłem uszczerbku a fermentorze, drożdże dobrze odfermentowały, piwko zabutelkowane, gdy próbowałem młodego piwa nie wyczułem żadnych przykrych rzeczy, także jestem dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Nie rozumiem fetyszu bulkania i rurki. .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Nie rozumiem fetyszu bulkania i rurki. .. Bo fetyszy nikt poza fetyszystami nie rozumie . Edytowane 29 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Dzieki za rady mała pianka jest lecz nie na całości ...Cukromierzem mierzyłem i jutro zmierzę jeszcze raz...a nieszczelności faktycznie mogą być przy korku... Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku? Tego typu nieszczelności nie zaszkodzą piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku? Możesz zrobić eksperyment- uszczelnić fermentor i czekać na efekt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Nie rozumiem fetyszu bulkania i rurki. .. Bo fetyszy nikt poza fetyszystami nie rozumie . Ale fetyszyści też często nie rozumieją swoich fetyszy, zwyczajnie się z nimi godzą i akceptują To trochę jak z kobietami, też nie trzeba ich rozumieć by kochać. Edytowane 29 Października 2014 przez pogo jankes789 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Na forum na którym jest taka fajna atmosfera i cięte riposty jeszcze Nie dyskutowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku? Są podobno browary i to podobne duże, które stosują fermentację w otwartych kadziach. Edytowane 31 Października 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się