Skocz do zawartości

QV Birra


mc007

Rekomendowane odpowiedzi

#73 Lager Wiedeński III 08. 04. 2017

 

13 blg

27 l

IBU: ok 25

 

 

SKŁAD:

  • Wiedeński Strzegom  3,90 kg
  • Monachijski II Strzegom  1,92 kg   
  • Carahell Weyermann 0,186 kg
  • Caramunich Typ I Weyermann 0,124 kg
  • Zakwaszający 0,066 kg
  • Polaris szyszka własna
  • Tettnanger DE szyszka własna
  • Mech irlandzki 
  • I Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

 

ZACIERANIE:

22 l wody do zacierania

 

  • - 63°C - 20 min

    - odebrana 1/3 zacieru

    - 72°C - 15 min. dekokt

    - 100°C - 20 min. dekokt

    - 72°C - 30 min.

    - 77°C

GOTOWANIE 90':

  • 60' - Polaris 25g
  • 15' - Tettnanger  76g
  • 10' - Mech irlandzki 5g

Zadane 350 ml gęstwy do brzeczki o temp 12°C. 0,7 zagotowane do reermentcaji. Otoczenie fermentacji 7°C.

 

/ 04. 06 po miesiącu lagerowania zabutelkowane z 0,65l rezerwy i 90g cukru. Nagazowanie 2,4.

Odfermentowało do 2,6 blg.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Schwarzbier 09. 04. 2017

 

13 blg

30 l

IBU: ok 27

 

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Malteurop 2,17 kg
  • Monachijski II Strzegom  3,22 kg   
  • Karmel 120 ebc Viking malt 0,372 kg
  • Czekoladowy  jasny 0,248 kg
  • Carafa III Special 0,124 kg
  • Jęczmień palony 0,05 kg (zimny ekstrakt dodany w trakcie zacierania)
  • Sybilla szyszka własna 67g 
  • Lubelski szyszka własna 137 g
  • Mech irlandzki 
  • Gozdawa German Lager W35 gęstwa

 

ZACIERANIE:

24 l wody do zacierania

 

  • - 66-68°C 60 minut

    - 72°C - 15 min.

    - 77°C

GOTOWANIE 60':

  • 60' - Sybilla 67g
  • 20' - Lubelski  96 g
  • 10' - Mech irlandzki 5g
  • 5' - Lubelski 41 g

Zadane 400ml drożdży do brzeczki o temp 12°C. 

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwsza próba chmielu od HOPit - zobaczymy jak sobie poradzi :)

 

#75 AIPA 22. 04. 2017

 

15 blg

22 l

IBU: ok 60

 

 

SKŁAD:

  • Pale Ale Malteurop 5,5 kg
  • Pszeniczny Malteurop 0,5 kg
  • Azacca 15% ak
  • El Dorado 15% ak
  • Gips piwowarski do zacierania
  • Mech irlandzki 
  • WLP090 San Diego Super Yeast gęstwa

 

ZACIERANIE:

21 l wody do zacierania

 

  • - 65-62°C 60 minut

    - 72°C - 15 min.

    - 77°C

GOTOWANIE 60':

  • 60' - Azacca 10 g
  • 60' - El Dorado 10 g
  • 30' - Azacca 10 g
  • 30' - El Dorado 10 g
  • 10' - Mech irlandzki 4 g
  • 5' - Azacca 10 g
  • 5' - El Dorado 10 g
  • 0' - Azacca 20 g
  • 0' - El Dorado 20 g
  • 0' 90°C Azacca 10 g na 5 minut
  • 0' 90°C El Dorado 10 g na 5 minut
  • 0' 70°C Azacca 10 g na 15 minut
  • 0' 70°C  El Dorado 10 g na 15 minut

Na zimno po 30g Azacca i El Dorado

 

Uzyskałem 22 l w fermentorze i półtora litra rezerwy. Drożdże zadane w ilości 200ml do brzeczki o temp. 18°C.

Fermentacja 17-19°C.

 

/ 07. 05. 2017 zabutelkowane z 1,2l rezerwy. Zeszło do 2,8 blg. Nagazowanie 2,5. 

2  dni chmielone na zimno, dłużej nie mogłem niestety.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#76 Baltic Porter 30. 04. 2017

 

22 blg

21 l

IBU: ok 38

 

 

SKŁAD:

  • Wiedeński 5,68 kg
  • Monachijski I 2,29 kg
  • Pale Ale 1,56 kg
  • Caramunich III 1,27 kg
  • Jęczmień palony 0,62 kg
  • Melanoidynowy 0,2 kg
  • Hellertauer uprawa własna 120g
  • Lubelski 
  • Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa

 

ZACIERANIE:

33 l wody do zacierania

 

W wodzie do zacierania ekstrahowałem zmielony jęczmień palony przez ponad 12 godzin.

 

  • - 63-62°C 60 minut

    - 72°C - 30 min.

    - 77°C

 

GOTOWANIE 60':

  • 60' - Hellertauer 120 g
  • 5' - Lubelski 50 g

 

 

/ 04. 06 przelany na lagerowanie

 

/ 18. 06 Zabutelkowany z 0,56l rezerwy i 20g cukru. Nagazowanie 2,2. Odfermentował do 6,8 blg

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#77 Wysłodki po Bałtyku 30. 04. 2017

 

10 blg

23 l

IBU: ok 50

 

 

SKŁAD:

  • Wiedeński 5,68 kg
  • Monachijski I 2,29 kg
  • Pale Ale 1,56 kg
  • Caramunich III 1,27 kg
  • Jęczmień palony 0,62 kg
  • Melanoidynowy 0,2 kg
  • Comet 
    • Gozdawa German Lager W35 gęstwa

 

ZACIERANIE:

33 l wody do zacierania

 

W wodzie do zacierania ekstrahowałem zmielony jęczmień palony przez ponad 12 godzin.

 

  • - 63-62°C 60 minut

    - 72°C - 30 min.

    - 77°C

 

GOTOWANIE 60':

  • 60' - Comet 35g
  • 30' - Comet 35g
  • 5' - Comet 35g
  • 0' - Comet 35g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#78 Grodziskie III 20. 05. 2017

 

7,8 blg

31 l

IBU: ok 26

 

 

SKŁAD:

  • Pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2 kg
  • Pszeniczny wędzony dębem Strzegom 2 kg
  • chmiel lubelski (szyszka własna) 155 g
  • mech irlandzki
  • WLP090 San Diego Super Yeast gęstwa

 

ZACIERANIE:

19 l wody do zacierania

 

 

  • - 64-63°C 30 minut

    - 72°C - 30 min.

    - 77°C

 

GOTOWANIE 60':

  • 60' - lubleski 110g
  • 10' - lubelski 55g
  • 10' - mech irlandzki

 

 

Słód od Weyermana leżał mi już ponad rok, dokupiłem 2 kg ze Strzegomia. Aromat bez porównania na korzyść strzegomskiego.

Zobaczymy jak to wyjdzie w piwie.

 

/ 28l w fermentorze i ok 2 l rezerwy zagotowane.Zadane 140ml gęstwy.

 

/28. 05 odfermentowało do 2,5 blg. Zabutelkowane z 2,3l rezerwy i 165g cukru. Nagazowanie 2,9. 

Do rozlewu dodałem żelatynę, ciekawe czy w ten sposób wyklaruje się już w butelkach :)

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

8 miesięcy po dodaniu dzikusów do Lambika zlałem ok 8 litrów na półtora kg świeżych truskawek.

 

W aromacie czuć wyraźne aromaty lambikowe jednak piwo nie jest zbyt kwaśne.

WP 20170610 11 12 28 Pro

WP 20170610 12 36 13 Pro

lakb

 

 

Reszta Lambika poczeka na świeże wiśnie :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#79 Witbier  24. 06. 2017

 

12 blg

22 l

IBU: ok 15

 

 

SKŁAD:

  • Słód Pilzneński Souflet 2,5 kg
  • Pszenica 2,5 kg
  • chmiel lubelski (szyszka własna) 55 g
  • Curacao 20g, kolendra indyjska 8g
  • FM Białe Walonki starter 1,5l

 

ZACIERANIE:

17,5 l wody do zacierania

 

 

  • - 55°C 15 minut

    - 64-62°C - 90 min.

    - 77°C

 

GOTOWANIE 65':

  • 65' - lubleski 55g
  • 5' - przyprawy

Schłodzone do 20°C, zadane drożdże. Start fermentacji w 18°C.

20,5l w fermentorze i 1,5l rezerwy.

 

/ 8. 07. 4 blg

 

/ 15. 07.  ok 3,9 blg. Zabutelkowane z 0,9l rezerwy i 88g cukru. Nagazowanie 2,6.

 

Płytko odfermentowało.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dramat jakiś z tymi Belgian Ardennes.

 

Warka #63 Belgian Blond Ale  - fermentacja od 17.12 do 14.01 - granaty

Butelki powoli wybuchają. Wydaje mi się, że zapewniłem takie warunki, że nie powinno się to zdarzyć. 

Prawie miesiąc na drożdżach, temperatura wzrastająca, odfermentowały z 14,5 do 2,2blg.

 

Warka #66 Tripel  drożdże zadane 28.01, zlane na cichą 18.02. Z 21blg odfermentowało do 2 blg. Dzisiaj pierwsza informacja o rozwalonej butelce w piwnicy.

 

Nie wiem, czy się jakaś infekcja przyplątała czy coś? Ilość drożdży prawidłowa, napowietrzone, temperatura fermentacji z tendencją wzrostową.

Czytałem trochę o tych drożdżach i nie spotkałem się chyba z informacją że mogą tak zaskakiwać.

 

Czekam co dalej, bo mam jeszcze Dubbla i Quadrupla na nich.  :facepalm:

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcież

Jak masz zakapslowane butelki to spróbuj je odgazować delikatnie podważając kapsel. 

U mnie Dubel i Tripel też wyszły mi przegazowane kilku krotne odgazowywanie pomogło choć u mnie raczej fontanna była nie granaty.

Spróbuj może to nie infekcja tylko jakieś późne dofermentowanie jak sądze było u mnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miało być warzenie jakiegoś lekkiego pale ale na drożdżach witowych, ale niestety te nie wykonały chyba jeszcze swojej roboty do końca. 4blg to trochę wysoko.

 

Na zdjęciu lambik. 1bcf4ec7050ec3b8a6268fcd9fc55e22.jpg

 

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powtórka Wita ale zamiast pszenicy płatki orkiszowe. Reszta prawie bez zmian :)

 

#80 Witbier  15. 07. 2017

 

12,7 blg

25 l

IBU: ok 17

 

 

SKŁAD:

  • Słód Pilzneński Souflet 2,5 kg
  • Płatki orkiszowe błyskawiczne 2,5 kg
  • chmiel lubelski (szyszka własna) 72 g
  • Curacao 25g, kolendra indyjska 10g
  • FM Białe Walonki gęstwa 160ml 

 

ZACIERANIE:

20,5 l wody do zacierania

 

 

  • - 55°C 15 minut

    - 64-62°C - 90 min.

    - 77°C

 

GOTOWANIE 65':

  • 60' - lubelski 72g
  • 5' - przyprawy

Uzyskałem 26l w fermentorze + słoik do refermentacji.

 

/06. 08. 2017 odfermentowało do 3 blg. Nagazowanie 2,5.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lekkie piwo zawsze się przyda   :okey:  Muszę w końcu przetrzebić zamrażerkę z zapasów zeszłorocznego chmielu. W końcu za 2 miesiące zbiory :)

Został już tylko Cascade, Polaris Comet. Chmielenie na ostatnie 15 minut, mam nadzieję da niezalegającą goryczkę i pozostawi sporo aromatu.

 

#81 Lekkie Ale  16. 07. 2017

 

10,5 blg

22 l

IBU: ok 30

 

 

SKŁAD:

  • Słód Pilzneński Malteurop 3,8 kg
  • Słód Carabelge Weyermann 0,33 kg
  • chmiel Cascae (szyszka własna) 156 g
  • chmiel Comet (szyszka własna) 140 g
  • Curacao 10g,
  • FM Białe Walonki gęstwa 120ml 

 

ZACIERANIE:

14,5 l wody do zacierania

 

 

  • - 63-62°C 60 minut

    - 72°C - 15 min.

    - 77°C

 

GOTOWANIE 60':

  • 15' - Cascade 39g, Comet 35g
  • 10' -Cascade 39g, Comet 35g
  • 5' - Curacao, Cascade 39g, Comet 35g
  • 0' - Cascade 39g, Comet 35g

 

/06. 08. Zabutelkowałem z 1,5l rezerwy i 60g cukru. Nagazowanie 2,5. Odfermentowało do ok 2,8 blg

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#82 Hefeweizen  12. 08. 2017

 

12,9 blg

21 l

IBU: ok 14

 

 

SKŁAD:

  • Słód Pilzneński Malteurop 1,44 kg
  • Słód Pszeniczny Malteurop 3,06 kg
  • chmiel Iunga 2015 11% ak. 10g
  • FM Gwoździe i Banany fiolka

 

ZACIERANIE:

16 l wody do zacierania

 

 

  • - 45°C - 15 min
    - 55°C - 15 min
    - 62°C - 40 min 
    - 72°C - 30 min

    78°C - filtracja

 

GOTOWANIE 60':

  • 60' - Iunga 10g

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#83 Koźlak Pszeniczny 03. 09. 2017

 

17 blg

19l

24 IBU

 

Skład:

 

- Pszeniczny 3,30 kg

- Monachijski  2,56 kg

- Pszenica prażona 0,14 kg

Razem 6 kg

 

- chmiel Cascade 60g w szyszce z własnej uprawy

- drożdże gęstwa FM40 Gwoździe i Banany

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:3,5

 

- 40°C - 10 
- 55°C - 20 min 
- 65°C - 60 min

- 72°C - 60 min

78°C - filtracja

 

Gotowanie 120':

 

60' Cascade szyszka 60g

 

Uzyskałem 18l w fermentorze i 2l rezerwy. Schłodzone do 13°C. Temperatura fermentacji wzrastająca.

 

/ 01.10 zabutelkowane z 0,7l rezerwy i 60g cukru. Nagazowanie 2,7. Odfermentowało do 3.5 blg.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#84 Bitter 07. 10. 2017

 

10,5 blg

23l

32 IBU

 

Skład:

 

- Pale Ale 3,50 kg

- Abbey  0,35 kg

Razem 3,85 kg

 

- chmiel Marynka  w szyszce z własnej uprawy

- drożdże uwodnione MJ M79 Burton Union

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:3


- 67°C - 90 min.

78°C - 5 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka szyszka 43g

30' Marynka 17g

1' Marynka 17g

 

/ zabutelkowane 19.10. Zeszło do 3,5 blg. Nagazowanie 2

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#85 Premium Bitter 21. 10. 2017

 

12,5 blg

23l

40 IBU

 

Skład:

 

- Pale Ale 4,2kg

- Crystal 120 0,67kg

- czekoladowy jasny 0,05 kg

Razem 4,92 kg

 

- chmiel Marynka  w szyszce z własnej uprawy

- gęstwa MJ M79 Burton Union

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:3

- pół łyżeczki gipsu piwowarskiego


- 64-67°C - 90 min. (na lenia, 67°C, po godzinie spadło do 64 i znowu podgrzane)

78°C - 5 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka szyszka 52g

20' Marynka 22g

10' Marynka 22g

10' mech irlandzki
 

Uzyskałem 23l w fermentorze + słoik rezerwy. Fermentacja od 18°C do 23°C. Zadane 180ml gęstwy.

 

/Zabutelkowane  26.11, nagazowanie 2,2. Zeszło do 5 blg.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86 Dry Stout 21. 10. 2017

 

11 blg

23l

25 IBU

 

Skład:

 

- Pale Ale 3 kg

- Monachijski 1 kg

- Palony 0,35 kg

- czekoladowy jasny 0,2 kg

Razem 4,55 kg

 

- chmiel Sybilla  w szyszce z własnej uprawy

- gęstwa MJ M79 Burton Union

 

Zacieranie  w stosunku 1:3:

- pół łyżeczki gipsu piwowarskiego


- 64-67°C - 90 min. (na lenia, 67°C, po godzinie spadło do 64 i znowu podgrzane)

78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Sybilla szyszka 75 g


 

Uzyskałem 23l w fermentorze + słoik rezerwy. Fermentacja od 18°C do 23°C. Zadane 180ml gęstwy.

 

/ zabutelkowane 19.11 zeszło do 4,7 blg. Nagazowanie 2,1.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Piwo na rozruszanie Kveikowych drożdży, przygotowany starter 1,5l. Kolejne na gęstwie będą jakieś bardziej typowe farmhouse... W święta będzie więcej czasu na warzenie ;) 

Możliwości na wyższą temperaturę są...

 

#87 Strong Pale Ale SH Cascade 9. 12. 2017

 

15 blg (celowałem w 14 i nie wyszło)

19l

41 IBU

 

Skład:

 

- Pale Ale 4,5 kg

- Monachijski 0,5 kg

Razem 5 kg

 

- chmiel Cascade  szyszka własna

- drożdże FM53 Kveik

 

Zacieranie  w 16l


- 65-62°C - 90 min. (na lenia, 65°C, po godzinie spadło do 62 i znowu podgrzane)

- 72°C - 69°C 90 min.

78°C

 

Gotowanie 70':

 

60' Cascade 52g

30' Cascade 52g

5' Cascade 52g

0' Cascade 52g

 

Drożdże szybko wystartowały w piwie o temp ok 18°C. Fermentacja będzie w max 25°C i zobaczymy jak wyjdzie. Przy kolejnych piwach sprawdzę co dają z siebie

w maksymalnym zakresie temperaturowym :D

 

/27.12 zabutelkowane, zeszło do 3,5blg, nagazowanie 2,1.

 

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#88 "Kveik" 30. 12. 2017

 

15 blg 

19l

15 IBU

 

Skład:

 

- Pale Ale 3,1 kg

-  orkisz 1,4 kg

- płatki owsiane zwykłe 0,5kg 

Razem 5 kg

 

- chmiel Marynka  szyszka własna

- drożdże FM53 Kveik gęstwa

 

Orkisz i płatki wrzucone do 10l wody  w okolicach gotowania, trzymane godzinę.

Zacieranie  w 20l

 

- 52°C 20 min.
- 66-64°C - 60 min.

- 74°C - 40 min.

78°C

 

Gotowanie 70':

 

60' Marynka 23g

 

Piwo będzie schłodzone do ok 35°C i fermentacja 35-40°C.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#89 Torfowe Pale Ale 21. 01. 2018

 

13 blg 

20l

36 IBU

 

Skład:

 

 wędzony torfem Castle Malting 2 kg

-  pilzneński 2 kg

- monachijski 0,45kg 

 

 

- chmiel Marynka  szyszka własna

- drożdże FM53 Kveik gęstwa

 

 

Zacieranie  w 16l


- 64-62°C - 40 min.

- 72°C - 30 min.

78°C

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka 38g

30' Marynka 37g

 

Fermentacja od 20°C

 

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#90 APA 17. 02. 2018

 

13 blg 

20l

42 IBU

 

Skład:

 

 pilzneński  3,5 kg

-  pale ale 1 kg

- pszeniczny 0,2 kg 

 

 

- chmiel Polaris  szyszka własna

- Citra granulat 

- drożdże Gozdawa West Coast

 

 

Zacieranie  w 16,5l


-  62°C - 30 min.

- 72°C - 45 min.

78°C - 5 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris 10,5 g

30' Polaris 10,5 g

15' Polaris 21 g

2' Citra 20g

0' Citra 30g

 

Fermentacja od 18°C, w rezerwie 3l brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#91 Polskie Ale 03. 03. 2018

 

12 blg 

?l

40 IBU

 

Skład:

 

 pilzneński  4,6 kg

-  Caraminuch I 0,23kg

- pszeniczny 0,23 kg 

 

 

- chmiel Marynka  szyszka własna

- Lubelski szyszka własna

- drożdże Gozdawa West Coast gęstwa

 

 

Zacieranie  w 17,5l


-  63°C - 35 min.

- 72°C - 45 min.

78°C - 5 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka 43 g

30' Marynka 22 g

15' Lubelski 32 g

10' mech irlandzki

5' Lubelski 32 g

0' Lubelski 18 g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Małe odświeżenie w browarze. W połowie marca warzona AIPA na chmielach własnych, zapomniałem nawet wrzucić receptury na forum.

 

Planuję w końcu zainwestować w kegi, butelkowania mam już dość.

 

 

#92 AIPA 17. 03. 2018

 

16 blg 

55 IBU

20l

 

Pora uwarzyć coś na lato

 

#93 Saison 05. 05. 2018

 

12 blg

20 IBU

21l

 

Zasyp właściwie skopiowany od Dori z Wiki

Skład:

 

 pilzneński  2,7 kg

-  wiedeński 0,8 kg

-  pszeniczny 0,7 kg

- carahell 0,2 kg

- caraaroma 0,2 kg

 

 

-curacao 20g

- chmiel Marynka  szyszka własna

- Cascade szyszka własna

- drożdże suche uwodnione safale BE-134

 

 

Zacieranie  w 16l


-  63°C - 60 min.

- 72°C - 20 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka 23g

20' Cascade 32 g

15' Curacao 20 g

15' mech irlandzki

5' Cascade 32 g

 

Fermentacja ok 22°C

 

/ 27.05 zabutelkowany, odfermentował głęboko do 0 blg :) nagazowanie 2,3

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#94 Saison II 20. 05. 2018

 

16 blg

30 IBU

22l

 

Skład:

 

 pilzneński  3,7 kg

-  wiedeński 0,8 kg

-  pszeniczny 0,52 kg

- carahell 0,2 kg

- caraaroma 0,2 kg

- carapils 0,12 kg

 

-0,25 kg cukru

 

 

-curacao 20g

- chmiel Marynka  szyszka własna

- gęstwa safale BE-134

 

 

Zacieranie  w 20l


-  63°C - 60 min.

- 72°C - 20 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 70':

 

60' Marynka 29g

20' Cascade 56 g

15' Curacao 20 g

15' mech irlandzki

5' Cascade 56 g

 

Fermentacja ok 22°C

/ 03.06 zabutelkowane przy 0,7 blg, nagazowanie 2.3. Głęboko schodzą te drożdże :)

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.