mc007 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) #73 Lager Wiedeński III 08. 04. 2017 13 blg 27 l IBU: ok 25 SKŁAD: Wiedeński Strzegom 3,90 kg Monachijski II Strzegom 1,92 kg Carahell Weyermann 0,186 kg Caramunich Typ I Weyermann 0,124 kg Zakwaszający 0,066 kg Polaris szyszka własna Tettnanger DE szyszka własna Mech irlandzki I Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa ZACIERANIE: 22 l wody do zacierania - 63°C - 20 min - odebrana 1/3 zacieru - 72°C - 15 min. dekokt - 100°C - 20 min. dekokt - 72°C - 30 min. - 77°C GOTOWANIE 90': 60' - Polaris 25g 15' - Tettnanger 76g 10' - Mech irlandzki 5g Zadane 350 ml gęstwy do brzeczki o temp 12°C. 0,7 zagotowane do reermentcaji. Otoczenie fermentacji 7°C. / 04. 06 po miesiącu lagerowania zabutelkowane z 0,65l rezerwy i 90g cukru. Nagazowanie 2,4. Odfermentowało do 2,6 blg. Edytowane 4 Czerwca 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) #74 Schwarzbier 09. 04. 2017 13 blg 30 l IBU: ok 27 SKŁAD: Pilzneński Malteurop 2,17 kg Monachijski II Strzegom 3,22 kg Karmel 120 ebc Viking malt 0,372 kg Czekoladowy jasny 0,248 kg Carafa III Special 0,124 kg Jęczmień palony 0,05 kg (zimny ekstrakt dodany w trakcie zacierania) Sybilla szyszka własna 67g Lubelski szyszka własna 137 g Mech irlandzki Gozdawa German Lager W35 gęstwa ZACIERANIE: 24 l wody do zacierania - 66-68°C 60 minut - 72°C - 15 min. - 77°C GOTOWANIE 60': 60' - Sybilla 67g 20' - Lubelski 96 g 10' - Mech irlandzki 5g 5' - Lubelski 41 g Zadane 400ml drożdży do brzeczki o temp 12°C. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Pierwsza próba chmielu od HOPit - zobaczymy jak sobie poradzi #75 AIPA 22. 04. 2017 15 blg 22 l IBU: ok 60 SKŁAD: Pale Ale Malteurop 5,5 kg Pszeniczny Malteurop 0,5 kg Azacca 15% ak El Dorado 15% ak Gips piwowarski do zacierania Mech irlandzki WLP090 San Diego Super Yeast gęstwa ZACIERANIE: 21 l wody do zacierania - 65-62°C 60 minut - 72°C - 15 min. - 77°C GOTOWANIE 60': 60' - Azacca 10 g 60' - El Dorado 10 g 30' - Azacca 10 g 30' - El Dorado 10 g 10' - Mech irlandzki 4 g 5' - Azacca 10 g 5' - El Dorado 10 g 0' - Azacca 20 g 0' - El Dorado 20 g 0' 90°C Azacca 10 g na 5 minut 0' 90°C El Dorado 10 g na 5 minut 0' 70°C Azacca 10 g na 15 minut 0' 70°C El Dorado 10 g na 15 minut Na zimno po 30g Azacca i El Dorado Uzyskałem 22 l w fermentorze i półtora litra rezerwy. Drożdże zadane w ilości 200ml do brzeczki o temp. 18°C. Fermentacja 17-19°C. / 07. 05. 2017 zabutelkowane z 1,2l rezerwy. Zeszło do 2,8 blg. Nagazowanie 2,5. 2 dni chmielone na zimno, dłużej nie mogłem niestety. Edytowane 7 Maja 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) #76 Baltic Porter 30. 04. 2017 22 blg 21 l IBU: ok 38 SKŁAD: Wiedeński 5,68 kg Monachijski I 2,29 kg Pale Ale 1,56 kg Caramunich III 1,27 kg Jęczmień palony 0,62 kg Melanoidynowy 0,2 kg Hellertauer uprawa własna 120g Lubelski Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa ZACIERANIE: 33 l wody do zacierania W wodzie do zacierania ekstrahowałem zmielony jęczmień palony przez ponad 12 godzin. - 63-62°C 60 minut - 72°C - 30 min. - 77°C GOTOWANIE 60': 60' - Hellertauer 120 g 5' - Lubelski 50 g / 04. 06 przelany na lagerowanie / 18. 06 Zabutelkowany z 0,56l rezerwy i 20g cukru. Nagazowanie 2,2. Odfermentował do 6,8 blg Edytowane 18 Czerwca 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 #77 Wysłodki po Bałtyku 30. 04. 2017 10 blg 23 l IBU: ok 50 SKŁAD: Wiedeński 5,68 kg Monachijski I 2,29 kg Pale Ale 1,56 kg Caramunich III 1,27 kg Jęczmień palony 0,62 kg Melanoidynowy 0,2 kg Comet Gozdawa German Lager W35 gęstwa ZACIERANIE: 33 l wody do zacierania W wodzie do zacierania ekstrahowałem zmielony jęczmień palony przez ponad 12 godzin. - 63-62°C 60 minut - 72°C - 30 min. - 77°C GOTOWANIE 60': 60' - Comet 35g 30' - Comet 35g 5' - Comet 35g 0' - Comet 35g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) #78 Grodziskie III 20. 05. 2017 7,8 blg 31 l IBU: ok 26 SKŁAD: Pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2 kg Pszeniczny wędzony dębem Strzegom 2 kg chmiel lubelski (szyszka własna) 155 g mech irlandzki WLP090 San Diego Super Yeast gęstwa ZACIERANIE: 19 l wody do zacierania - 64-63°C 30 minut - 72°C - 30 min. - 77°C GOTOWANIE 60': 60' - lubleski 110g 10' - lubelski 55g 10' - mech irlandzki Słód od Weyermana leżał mi już ponad rok, dokupiłem 2 kg ze Strzegomia. Aromat bez porównania na korzyść strzegomskiego. Zobaczymy jak to wyjdzie w piwie. / 28l w fermentorze i ok 2 l rezerwy zagotowane.Zadane 140ml gęstwy. /28. 05 odfermentowało do 2,5 blg. Zabutelkowane z 2,3l rezerwy i 165g cukru. Nagazowanie 2,9. Do rozlewu dodałem żelatynę, ciekawe czy w ten sposób wyklaruje się już w butelkach Edytowane 28 Maja 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 8 miesięcy po dodaniu dzikusów do Lambika zlałem ok 8 litrów na półtora kg świeżych truskawek. W aromacie czuć wyraźne aromaty lambikowe jednak piwo nie jest zbyt kwaśne. Reszta Lambika poczeka na świeże wiśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) #79 Witbier 24. 06. 2017 12 blg 22 l IBU: ok 15 SKŁAD: Słód Pilzneński Souflet 2,5 kg Pszenica 2,5 kg chmiel lubelski (szyszka własna) 55 g Curacao 20g, kolendra indyjska 8g FM Białe Walonki starter 1,5l ZACIERANIE: 17,5 l wody do zacierania - 55°C 15 minut - 64-62°C - 90 min. - 77°C GOTOWANIE 65': 65' - lubleski 55g 5' - przyprawy Schłodzone do 20°C, zadane drożdże. Start fermentacji w 18°C. 20,5l w fermentorze i 1,5l rezerwy. / 8. 07. 4 blg / 15. 07. ok 3,9 blg. Zabutelkowane z 0,9l rezerwy i 88g cukru. Nagazowanie 2,6. Płytko odfermentowało. Edytowane 15 Lipca 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Dramat jakiś z tymi Belgian Ardennes. Warka #63 Belgian Blond Ale - fermentacja od 17.12 do 14.01 - granaty Butelki powoli wybuchają. Wydaje mi się, że zapewniłem takie warunki, że nie powinno się to zdarzyć. Prawie miesiąc na drożdżach, temperatura wzrastająca, odfermentowały z 14,5 do 2,2blg. Warka #66 Tripel drożdże zadane 28.01, zlane na cichą 18.02. Z 21blg odfermentowało do 2 blg. Dzisiaj pierwsza informacja o rozwalonej butelce w piwnicy. Nie wiem, czy się jakaś infekcja przyplątała czy coś? Ilość drożdży prawidłowa, napowietrzone, temperatura fermentacji z tendencją wzrostową. Czytałem trochę o tych drożdżach i nie spotkałem się chyba z informacją że mogą tak zaskakiwać. Czekam co dalej, bo mam jeszcze Dubbla i Quadrupla na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLAURUNG Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witajcież Jak masz zakapslowane butelki to spróbuj je odgazować delikatnie podważając kapsel. U mnie Dubel i Tripel też wyszły mi przegazowane kilku krotne odgazowywanie pomogło choć u mnie raczej fontanna była nie granaty. Spróbuj może to nie infekcja tylko jakieś późne dofermentowanie jak sądze było u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Miało być warzenie jakiegoś lekkiego pale ale na drożdżach witowych, ale niestety te nie wykonały chyba jeszcze swojej roboty do końca. 4blg to trochę wysoko. Na zdjęciu lambik. Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Powtórka Wita ale zamiast pszenicy płatki orkiszowe. Reszta prawie bez zmian #80 Witbier 15. 07. 2017 12,7 blg 25 l IBU: ok 17 SKŁAD: Słód Pilzneński Souflet 2,5 kg Płatki orkiszowe błyskawiczne 2,5 kg chmiel lubelski (szyszka własna) 72 g Curacao 25g, kolendra indyjska 10g FM Białe Walonki gęstwa 160ml ZACIERANIE: 20,5 l wody do zacierania - 55°C 15 minut - 64-62°C - 90 min. - 77°C GOTOWANIE 65': 60' - lubelski 72g 5' - przyprawy Uzyskałem 26l w fermentorze + słoik do refermentacji. /06. 08. 2017 odfermentowało do 3 blg. Nagazowanie 2,5. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) Lekkie piwo zawsze się przyda Muszę w końcu przetrzebić zamrażerkę z zapasów zeszłorocznego chmielu. W końcu za 2 miesiące zbiory Został już tylko Cascade, Polaris Comet. Chmielenie na ostatnie 15 minut, mam nadzieję da niezalegającą goryczkę i pozostawi sporo aromatu. #81 Lekkie Ale 16. 07. 2017 10,5 blg 22 l IBU: ok 30 SKŁAD: Słód Pilzneński Malteurop 3,8 kg Słód Carabelge Weyermann 0,33 kg chmiel Cascae (szyszka własna) 156 g chmiel Comet (szyszka własna) 140 g Curacao 10g, FM Białe Walonki gęstwa 120ml ZACIERANIE: 14,5 l wody do zacierania - 63-62°C 60 minut - 72°C - 15 min. - 77°C GOTOWANIE 60': 15' - Cascade 39g, Comet 35g 10' -Cascade 39g, Comet 35g 5' - Curacao, Cascade 39g, Comet 35g 0' - Cascade 39g, Comet 35g /06. 08. Zabutelkowałem z 1,5l rezerwy i 60g cukru. Nagazowanie 2,5. Odfermentowało do ok 2,8 blg Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 #82 Hefeweizen 12. 08. 2017 12,9 blg 21 l IBU: ok 14 SKŁAD: Słód Pilzneński Malteurop 1,44 kg Słód Pszeniczny Malteurop 3,06 kg chmiel Iunga 2015 11% ak. 10g FM Gwoździe i Banany fiolka ZACIERANIE: 16 l wody do zacierania - 45°C - 15 min- 55°C - 15 min- 62°C - 40 min - 72°C - 30 min 78°C - filtracja GOTOWANIE 60': 60' - Iunga 10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) #83 Koźlak Pszeniczny 03. 09. 2017 17 blg 19l 24 IBU Skład: - Pszeniczny 3,30 kg - Monachijski 2,56 kg - Pszenica prażona 0,14 kg Razem 6 kg - chmiel Cascade 60g w szyszce z własnej uprawy - drożdże gęstwa FM40 Gwoździe i Banany Zacieranie: w stosunku 1:3,5 - 40°C - 10 - 55°C - 20 min - 65°C - 60 min - 72°C - 60 min 78°C - filtracja Gotowanie 120': 60' Cascade szyszka 60g Uzyskałem 18l w fermentorze i 2l rezerwy. Schłodzone do 13°C. Temperatura fermentacji wzrastająca. / 01.10 zabutelkowane z 0,7l rezerwy i 60g cukru. Nagazowanie 2,7. Odfermentowało do 3.5 blg. Edytowane 1 Października 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) #84 Bitter 07. 10. 2017 10,5 blg 23l 32 IBU Skład: - Pale Ale 3,50 kg - Abbey 0,35 kg Razem 3,85 kg - chmiel Marynka w szyszce z własnej uprawy - drożdże uwodnione MJ M79 Burton Union Zacieranie: w stosunku 1:3 - 67°C - 90 min. 78°C - 5 min. Gotowanie 60': 60' Marynka szyszka 43g 30' Marynka 17g 1' Marynka 17g / zabutelkowane 19.10. Zeszło do 3,5 blg. Nagazowanie 2 Edytowane 10 Grudnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) #85 Premium Bitter 21. 10. 2017 12,5 blg 23l 40 IBU Skład: - Pale Ale 4,2kg - Crystal 120 0,67kg - czekoladowy jasny 0,05 kg Razem 4,92 kg - chmiel Marynka w szyszce z własnej uprawy - gęstwa MJ M79 Burton Union Zacieranie: w stosunku 1:3 - pół łyżeczki gipsu piwowarskiego - 64-67°C - 90 min. (na lenia, 67°C, po godzinie spadło do 64 i znowu podgrzane) 78°C - 5 min. Gotowanie 60': 60' Marynka szyszka 52g 20' Marynka 22g 10' Marynka 22g 10' mech irlandzki Uzyskałem 23l w fermentorze + słoik rezerwy. Fermentacja od 18°C do 23°C. Zadane 180ml gęstwy. /Zabutelkowane 26.11, nagazowanie 2,2. Zeszło do 5 blg. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) #86 Dry Stout 21. 10. 2017 11 blg 23l 25 IBU Skład: - Pale Ale 3 kg - Monachijski 1 kg - Palony 0,35 kg - czekoladowy jasny 0,2 kg Razem 4,55 kg - chmiel Sybilla w szyszce z własnej uprawy - gęstwa MJ M79 Burton Union Zacieranie w stosunku 1:3: - pół łyżeczki gipsu piwowarskiego - 64-67°C - 90 min. (na lenia, 67°C, po godzinie spadło do 64 i znowu podgrzane) 78°C - 10 min. Gotowanie 60': 60' Sybilla szyszka 75 g Uzyskałem 23l w fermentorze + słoik rezerwy. Fermentacja od 18°C do 23°C. Zadane 180ml gęstwy. / zabutelkowane 19.11 zeszło do 4,7 blg. Nagazowanie 2,1. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Piwo na rozruszanie Kveikowych drożdży, przygotowany starter 1,5l. Kolejne na gęstwie będą jakieś bardziej typowe farmhouse... W święta będzie więcej czasu na warzenie Możliwości na wyższą temperaturę są... #87 Strong Pale Ale SH Cascade 9. 12. 2017 15 blg (celowałem w 14 i nie wyszło) 19l 41 IBU Skład: - Pale Ale 4,5 kg - Monachijski 0,5 kg Razem 5 kg - chmiel Cascade szyszka własna - drożdże FM53 Kveik Zacieranie w 16l - 65-62°C - 90 min. (na lenia, 65°C, po godzinie spadło do 62 i znowu podgrzane) - 72°C - 69°C 90 min. 78°C Gotowanie 70': 60' Cascade 52g 30' Cascade 52g 5' Cascade 52g 0' Cascade 52g Drożdże szybko wystartowały w piwie o temp ok 18°C. Fermentacja będzie w max 25°C i zobaczymy jak wyjdzie. Przy kolejnych piwach sprawdzę co dają z siebie w maksymalnym zakresie temperaturowym /27.12 zabutelkowane, zeszło do 3,5blg, nagazowanie 2,1. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 #88 "Kveik" 30. 12. 2017 15 blg 19l 15 IBU Skład: - Pale Ale 3,1 kg - orkisz 1,4 kg - płatki owsiane zwykłe 0,5kg Razem 5 kg - chmiel Marynka szyszka własna - drożdże FM53 Kveik gęstwa Orkisz i płatki wrzucone do 10l wody w okolicach gotowania, trzymane godzinę. Zacieranie w 20l - 52°C 20 min. - 66-64°C - 60 min. - 74°C - 40 min. 78°C Gotowanie 70': 60' Marynka 23g Piwo będzie schłodzone do ok 35°C i fermentacja 35-40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) #89 Torfowe Pale Ale 21. 01. 2018 13 blg 20l 36 IBU Skład: - wędzony torfem Castle Malting 2 kg - pilzneński 2 kg - monachijski 0,45kg - chmiel Marynka szyszka własna - drożdże FM53 Kveik gęstwa Zacieranie w 16l - 64-62°C - 40 min. - 72°C - 30 min. 78°C Gotowanie 60': 60' Marynka 38g 30' Marynka 37g Fermentacja od 20°C Edytowane 21 Stycznia 2018 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 #90 APA 17. 02. 2018 13 blg 20l 42 IBU Skład: - pilzneński 3,5 kg - pale ale 1 kg - pszeniczny 0,2 kg - chmiel Polaris szyszka własna - Citra granulat - drożdże Gozdawa West Coast Zacieranie w 16,5l - 62°C - 30 min. - 72°C - 45 min. 78°C - 5 min. Gotowanie 60': 60' Polaris 10,5 g 30' Polaris 10,5 g 15' Polaris 21 g 2' Citra 20g 0' Citra 30g Fermentacja od 18°C, w rezerwie 3l brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 #91 Polskie Ale 03. 03. 2018 12 blg ?l 40 IBU Skład: - pilzneński 4,6 kg - Caraminuch I 0,23kg - pszeniczny 0,23 kg - chmiel Marynka szyszka własna - Lubelski szyszka własna - drożdże Gozdawa West Coast gęstwa Zacieranie w 17,5l - 63°C - 35 min. - 72°C - 45 min. 78°C - 5 min. Gotowanie 60': 60' Marynka 43 g 30' Marynka 22 g 15' Lubelski 32 g 10' mech irlandzki 5' Lubelski 32 g 0' Lubelski 18 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Małe odświeżenie w browarze. W połowie marca warzona AIPA na chmielach własnych, zapomniałem nawet wrzucić receptury na forum. Planuję w końcu zainwestować w kegi, butelkowania mam już dość. #92 AIPA 17. 03. 2018 16 blg 55 IBU 20l Pora uwarzyć coś na lato #93 Saison 05. 05. 2018 12 blg 20 IBU 21l Zasyp właściwie skopiowany od Dori z Wiki Skład: - pilzneński 2,7 kg - wiedeński 0,8 kg - pszeniczny 0,7 kg - carahell 0,2 kg - caraaroma 0,2 kg -curacao 20g - chmiel Marynka szyszka własna - Cascade szyszka własna - drożdże suche uwodnione safale BE-134 Zacieranie w 16l - 63°C - 60 min. - 72°C - 20 min. 78°C - 1 min. Gotowanie 60': 60' Marynka 23g 20' Cascade 32 g 15' Curacao 20 g 15' mech irlandzki 5' Cascade 32 g Fermentacja ok 22°C / 27.05 zabutelkowany, odfermentował głęboko do 0 blg nagazowanie 2,3 Edytowane 2 Czerwca 2018 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) #94 Saison II 20. 05. 2018 16 blg 30 IBU 22l Skład: - pilzneński 3,7 kg - wiedeński 0,8 kg - pszeniczny 0,52 kg - carahell 0,2 kg - caraaroma 0,2 kg - carapils 0,12 kg -0,25 kg cukru -curacao 20g - chmiel Marynka szyszka własna - gęstwa safale BE-134 Zacieranie w 20l - 63°C - 60 min. - 72°C - 20 min. 78°C - 1 min. Gotowanie 70': 60' Marynka 29g 20' Cascade 56 g 15' Curacao 20 g 15' mech irlandzki 5' Cascade 56 g Fermentacja ok 22°C / 03.06 zabutelkowane przy 0,7 blg, nagazowanie 2.3. Głęboko schodzą te drożdże Edytowane 3 Czerwca 2018 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się