Jump to content

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

#23 Bitter 10°Blg 12. 09. 2015

19l

33 ibu


3kg slod Pale Ale Strzegom
0,2kg słód czerwony Strzegom
0,1kg słód brown Fawcett

Zacieranie 80 minut w 67°C.
Wygrzew 78°C 5 minut
Chmielenie
25g East Kent Goldings -60 minut
15g East Kent Goldings -30 minut
15g East Kent Goldings -1 minuta

Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.

Drożdże.
Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby litrowy starter, 8°Blg

Drożdże zadane o 3 a.m. do brzeczki o temperaturze 18°C.

Fermentacja w 18°C (na chwile skoczyło do 19°C ale to szybko skorygowałem) przez 4 dni.
Później podniosę temperaturę do 20-22°C na dofermentowanie.

/23. 09. przelane na cold crash przy 1,3 blg

/26. 09. zabutelkowane z dodatkiem 0,7l rezerwy. Celowane nagazowanie: 1,6.
Drożdże bardzo pyliste.

post-9765-0-75167900-1445894545_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Chmielobranie zakończone :D

 

Zbiory:

 

Lubelski 2232g mokrej

 

600g suchej                                             stosunek 3,72

 

Marynka 520g mokrej

 

192 na sucho                                           stosunek 2,70

 

Hellertauer Tradition 400g mokrej

 

102 suchej                                               stosunek 3,92

 

Sybilla 560g mokrej

 

160g suchej                                             stosunek 3,5

 

Magnum - zaatakowany przez mączniaka rzekomego, brak zbiorów

 

Lubelski II - zaatakowany przez mączniaka rzekomego, brak zbiorów

 

Jak widać stopień wysuszenia różny, Marynka była 6 godzin w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze

48°C - 55°C (mierzone osobnym termometrem, piekarnik oszukuje)

 

Pozostałe 6,5 godziny do 7 godzin.

 

Jedną turę Lubelskiego zostawiłem przez pomyłke na 12 godzin i wysuszył się bardzo mocno, ale stracił aromat :P

 

Wszystko pakowane próżniowo w zgrzewarce.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#24 Bitter II 10°Blg 26. 09. 2015

20l

33 ibu


3kg slod Pale Ale Strzegom
0,2kg słód czerwony Strzegom
0,1kg słód pilzneński pieczony przez 1 godzinę w 200°C

 

Łyżeczka gipsu do zacierania. 

Zacieranie 80 minut w 67°C.
Wygrzew 78°C 5 minut
Chmielenie
25g East Kent Goldings -60 minut
15g East Kent Goldings -30 minut
15g East Kent Goldings -1 minuta

Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.

 

Uzyskałem 20l do fermentacji + litr rezerwy zagotowany w słoiku.

Drożdże:
Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby gęstwa

Zadane o 0:30 do brzeczki o temperaturze 17°C w ilości ok 100ml.

 

/ 06. 10 zlane na cichą przy 1,3 blg

3 dni w 15°C i cold-crash do 5°C

/ 10. 10 zabutelkowane z użyciem 0,75l rezerwy i 14g cukru. Celowane nagazowanie 1,7.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#25 Bitter III 10°Blg 07. 10. 2015

20l

33 ibu


3kg slod Pale Ale Strzegom
0,25 kg słód czerwony Strzegom
0,05 kg karmelowy jasny Strzegom

 

Pół łyżeczki gipsu do zacierania. 

Zacieranie 80 minut w 67°C.
Wygrzew 78°C 5 minut


Chmielenie
25g East Kent Goldings -60 minut
15g East Kent Goldings -30 minut
15g East Kent Goldings -1 minuta

Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.

 

Uzyskałem 20l do fermentacji + litr rezerwy zagotowany w słoiku.

 

Drożdże:
Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby gęstwa 1- dniowa

 

zadana w ilości 90ml do brzeczki 16°C o 21 00.

 

Fermentacja wzrastająco od 16 do 20°C.

 

/ 3 ostatnie dni zrobiony cold-crash do 3°C, bez przelewania piwa.

26. 10. zabutelkowane z 0,55l brzeczki i 36g cukru, celowane nagazowanie 1.8.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

 

Pierwsze piwo z własnym chmielem. Licząc jego ilość wziąłem pod uwagę, że ususzony normalnie chmiel jest 6 x lżejszy

niż mokry. Moja Marynka była 2,7 x lżejsza. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

#26 Extra Special Bitter 13,5°Blg 12. 10. 2015

 

21l

 

40 ibu

 

 

4kg słód Pilzneński Bruntal

0,25 kg słód Caramunich Weyermann

0,05 kg palony 600 Strzegom

 

Płaska łyżeczka gipsu do zacierania.

Zacieranie 60 minut w 67°C

20' 72°C

Wygrzew 78°C 5 minut

 

Chmielenie

66 g Marynka szyszka (z własnej uprawy) -60 minut

12 g East Kent Goldings -30 minut

16 g East Kent Goldings -5 minut

 

Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.

 

Uzyskałem 21l do fermentacji + litr rezerwy 15 blg zagotowany w słoiku.

 

Drożdże:

Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby gęstwa 6- dniowa

 

zadana w ilości 130ml do brzeczki 16°C o 22 00.

 

/02. 11 zabutelkowane przy 3blg z 0,69l rezerwy 15blg i 22g cukru. Celowane nagazowanie 2,0.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Do 6 litrów APY wlałem 2 x 450 ml soku malinowego Łowicz i 5l wody źródlanej

Jaki efekt miałeś po tym soku malinowym? Płeć piękna namawia mnie do grzechu...

Edited by PawelH
Link to comment
Share on other sites

 

 

Jaki efekt miałeś po tym soku malinowym? Płeć piękna namawia mnie do grzechu...

 

Zdaniem pijących mogło by być więcej maliny w aromacie Chociaż nie jest najgorzej. Zbyszek T w temacie "kobiecego piwa" poleca sok z Herbapolu, podobno najlepszy.

Na drugi raz dodałbym trochę więcej ksylitolu (z 250g), bo dla osób pijących słodkie sklepowe piwa temu trochę brakowało słodyczy.

Link to comment
Share on other sites

Tylko, że polecał to w 2011 roku. Obecnie herbapol zszedł na psy i ciężko znaleźć tam jakiekolwiek owoce w syropie. ;-)

Edited by yoshko
Link to comment
Share on other sites

Moze nie obrazisz się o zaśmiecanie tematu, ale zawsze zastanawiam sie po jakiego grzyba używać tych pseudo soków które zawieraja śmieszne ilości soku i sa napakowane kilogramami aromatów i innych badziewi. 

Marsz do sklepu, kupcie mrożone maliny, zagotujcie i dodajcie schłodzone do zimnej brzeczki przed fermentacją. Piwo wyrywa z butów, na podbicie aromatów wsypcie na ostatnie 12h przed butelkowaniem dobrą aromatyczna herbatę i macie i smak i aromat i kobiety u stóp! ;)

Link to comment
Share on other sites

Marsz do sklepu, kupcie mrożone maliny, zagotujcie i dodajcie schłodzone do zimnej brzeczki przed fermentacją. Piwo wyrywa z butów, na podbicie aromatów wsypcie na ostatnie 12h przed butelkowaniem dobrą aromatyczna herbatę i macie i smak i aromat i kobiety u stóp!

Przekonałeś mnie :)

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście, nie tylko prze ze mnie, pozwolę wrzucić tutaj recenzję @pepek84 mojego malinowego:

 

 

 

Wygląd : No kolor piany i piwa rozbrajający. Czerwień jak w pysk strzelił. Piana bardziej różowa. Ale całość prezentuje się rewelacyjnie. Klarowne , piana dość ładna , droba , opada do obrączki i całkiem nieźle koronkuje na szkle.

 

Aromat : No chyba tylko malinowy. Nie czuję nic więcej. Ani słodów , ani estrów. Malina przykrywa wszystko. 

 

Smak : No tutaj to samo  :) Malina w całej rozciągłości. Piwo jest mocno słodkie przy okazji. Ogólnie .. no jesli miałbym sobie w jakiś sposób wyobrazić malinowe piwo , to właśnie tak . Rewelacyjne czuć te owoce. Jest jak dla mnie o pół tony za słodkie .. ale rozumiem zamierzenie. 

 

Podsumowanie : No tak jak pisałem wyżej. Jeśli piwo malinowe , to właśnie takie. Akurat ja kompletnie nie jestem miłośnikiem takich piw , więc nie do końca trafia w me gusta  :) Ale abstrahując od moich preferencji , piwo rewelacyjnie "stylowe" o ile można to tak nazwać. Dzięki za piwo i jeśli będą chętni u mnie na takie piwo , to koniecznie receptura będzie Twoja. Dzięki za możliwość spróbowania  :)

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

#27 Hefeweizen 19. 10. 2014

 

13 blg

20l

13 IBU

 

Skład:

 

- pszeniczny Weyermann 2,8 kg 68%

- pilzneński Strzegom 1,3 kg 32%

- chmiel Lubelski 22g 4% ak. - (czyli 35,5 g w szyszce z własnej uprawy)

- drożdże FM40 Pszeniczny Łan starter 1l z 90g ekstraktu suchego Gozdawa

 

Zacieranie:

 

- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min 
- 72°C - 40 min

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

60' Lubelski szyszka 35,5g

 

Brzeczka schłodzona do 20°C w 40minut, zdekantowana do fermentora, przeniesiona na balkon i wsadzona do miski z wodą.

Zadane drożdżami o północy. Starałem się jak najbardziej schłodzić przed zadaniem drożdży, zeszło do 12-13°C.

Dodatkowo zagotowana rezerwa, siakieś 0,8l 13,2 blg.

 

Fermentacja: 1 dzień 12°C, 2 dzień 13°C, 3 dzień 14°C, 4 dzień 15°C, 5 dzień 17°C i 18°C do końca

 

/ 04. 11 zabutelkowane z 0,59l rezerwy i 115g cukru przy 3 blg. Celowane nagazowanie 2.8.  

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Przy okazji warzenia okazało się, że mój balingometr ściemnia o 1blg. Na wodzie 20°C pokazał -1 blg.


Podejrzewam, że co najmniej wszystkie Brytyjczyki mają o 1 balling więcej niż podany. Czyli Bittery poschodziły do ok 2,3 blg.


 


Najnowszy, ordynarny Bitter III pokazuje ok 1,5, czyli po "korekcie" będzie te ok 2,5 blg. 


Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#28 Brown Porter 04. 11. 2014 - receptura z Wiki


 


13 blg


22l


ok 36 IBU


 


Skład:


 


ód pale ale Strzegom 3,322          75,5%


ód brown Fawcett 0,422                 9,6%


ód caraamber Weyermann 0,396     9%


ód czekoladowy Strzegom 0,260      5,9%


 


                                           4,4 kg


 


chmiel Fuggle i Marynka


 


Drożdże FM 10 gęstwa po ESB


 


Zacieranie:


 


- 67-66°C - 120 min - jednoczesne butelkowanie weizena wydłużyło nieco proces


- 77°C - wygrzew


Chmielenie:


 


60' Fuggle 35g;


60' Marynka 8g (czyli dam 17,5g mojej szyszki);


10' Fuggle 15g;


10' łyżeczka mchu irlandzkiego;


 


Brzeczka schłodzona do 20°C i zdekantowana do fermentora, tam schłodzona do 16°C.


O 23 00 zadane drożdże w ilości 130ml średnio rzadkiej gęstwy.


 


Uzyskałem 22l w fermentorze + słoik rezerwy.


 


/ 19. 11 zabutelkowane przy 3 blg. Użyłem 0,67l rezerwy i 42g cukru. Celowane nagazowanie 2.0.


Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#29 Żytnie 5. 11. 2015

 

12 blg

18l

14 IBU

 

Skład:

 

- Żytni Strzegom 2,42kg 68%

- Pilzneński Strzegom 1,14 kg 32%

- chmiel Lubelski 40 g w szyszce z własnej uprawy

- drożdże FM40 Pszeniczny Łan gęstwa

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:4

 

- 45°C - 20 min wolno podgrzewane do
- 63-64°C - 40 min 
- 72°C - 20 min

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

60' Lubelski szyszka 40

 

Filtracja powolna, ale do przodu ;) Jakieś półtorej godziny, cienki strumyczek brzeczki i uzyskałem te 22 litry.

Bez zatrzymywania itd.

 

Uzyskałem 18l i 1l rezerwy.

Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 16°C w ilości 100ml.

 

/ 19. 11 zabutelkowane z 0,74l rezerwy i 94g cukru. Celowane nagazowanie 2,8.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#30 Robust Porter

 

16 blg

22l

40 IBU

 

Skład:

 

- Pilzneński Strzegom 3,2 kg

- Wiedeński Weyermann 1,63 kg

- Czekoladowy jasny Strzegom 0,054 kg

- Karmelowy 600 Strzegom 0,264

- Carafa I Special 800-1000 0,15 kg

- Czekoladowy ciemny Strzegom 0,25kg

- Jęczmień palony 1100 Strzegom 0,12kg

 

                                  Razem   5,668 kg

 

- chmiel Marynka i Lubelski

- drożdże FM10 gęstwa

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:3,5

 

- 63°C 30'
- 68°C 60'

dodany Czekoladowy ciemny Strzegom i Jęczmień palony 1100 Strzegom
78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

60' Marynka 34g (75g mojej szyszki)

30' Lubelski 35g (56g mojej szyszki)

0' Lubelski 20g (32g mojej szyszki) (miał być 5', ale się zagapiłem :D )

 

Piwo trochę na wykończenie słodów - prócz Pilzneńskiego pozostałe wymienione wyzerowałem. 

 

 

Zadane 140 ml rzadkiej gęstwy do brzeczki o temperaturze 15°C. Po 12 godzinach pierwsze oznaki działalności drożdży.

 

18. 12. zabutelkowany z 0,72l rezerwy i 36g cukru przy 3,5 blg. Nagazowanie 2,2. Zapowiada się przyjemnie.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#31 Koźlak Pszeniczny 11. 12. 2015

 

18 blg

18l

26 IBU

 

Skład:

 

- Pszeniczny (1,065 kg Strzegom i 2,225 kg Weyermann) 3,29 kg 54% 

- Monachijski II Strzegom 2,56 kg 43%

- Pszenica prażona Strzegom 0,1 kg 2%

- Zakwaszający  0,05 kg 1%

Razem 6 kg

 

- chmiel Lubelski 75 g w szyszce z własnej uprawy

- drożdże FM40 Pszeniczny Łan gęstwa 3-tygodniowa

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:3,5

 

- 40°C - 10 
- 55°C - 20 min 
- 65°C - 60 min

- 72°C - 60 min

78°C - filtracja

 

Gotowanie 120':

 

60' Lubelski szyszka 75g

 

Uzyskałem 18l 18blg w fermentorze + 800ml 20,5 blg w słoiku na refermentację.

 

Zadane prawie 300ml gęstwy.

 

/27. 12. 2015 zabutelkowane z 0,65l rezerwy i 35g cukru przy 4,8 blg. Nagazowanie 2.6.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

FM50 Kłosy Kansas (termin do 06. 2015 :P) na mieszadle. Jest po 40 godzinach była piana więc jest ok.

Pierwsze podejście do piwa z Düsseldorfu za kilka dni.

 

#32 Altbier 17. 12. 2015

 

11,5 blg

22l

ok 35 IBU

33 EBC

 

Skład:

 

- Monachijski I Strzegom 3,8 kg

- Caraaroma 0,17 kg

- Caaramber 0,115 kg

- Caramunich Weyermann 0,075 kg

- Pszenica prażona Strzegom 0,04 kg 

Razem 4,2 kg

 

- chmiel Hallertauer 102 g w szyszce z własnej uprawy

- drożdże FM50 Kłosy Kansas starter

 

Zacieranie:

 w stosunku 1:3,5

 


* 56°C- zasyp
* 63°C- 30'
* 72°C- 50'
* 78°C: wygrzew

 

Gotowanie 60':

 

60' Hellertauer szyszka 75g

15' Mech irlandzki

10' Hellertauer szyszka reszta (niecałe 30g)

 

Uzyskałem 22l w fermentorze + słoik rezerwy 14blg.

 

/ 01. 01. 2016 przelany na cichą przy 2,5 blg. Pierwsze ważenie niestety wskazuje na

zbyt małą goryczkę. Jednak niemały udział karmelu robi swoje...  

Postoi w 8°C przez co najmniej 10 dni.

 

/ 12. 01. 2016 zabutelkowany z 0,68l reerwy i 79g cukru. Nagazowanie 2,5.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#33 Hefeweizen 28. 12. 2015

 

13 blg

17l

13 IBU

 

Skład:

 

- pszeniczny Strzegom 2,8 kg 68%

- pilzneński Strzegom 1 kg 25%

- Bestmalz Red X 0,3 kg 7%

- chmiel Lubelski 22g 4% ak. - (czyli 35,5 g w szyszce z własnej uprawy)

- mech irlandzki

- drożdże FM40 Pszeniczny Łan gęstwa

 

Zacieranie:

 

- 45°C - 12 min
- 55°C - 10 min
- 62°C - 40 min 
- 72°C - 30 min

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

60' Lubelski szyszka 35,5g

15' mech irlandzki

 

Uzyskałem 17l + 1l rezerwy 13blg. Zadane 80 ml gęstwy.

 

Coś strasznie niska wydajność, to chyba wina śrutowania.../

 

/ 12.01.2016 zabutelkowane z 0,78l rezerwy i 81g cukru. Nagazowanie 2.9.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Nowe wyzwanie, wędzony lager. Pierwszy raz starter dwustopniowy ( 1l --> 3l), kręcony od soboty.


Mam nadzieje, że nie będzie problemów z fermentacją, bo w drożdżowym temacie były wpisy, że


przy pierwszej warce te drożdże się czasem ociągają...


 


Poza tym pierwsze podejście do dekokcji. Ogólnie kuchni nie zniszczyłem, ;) ale za to odebrałem za mało


dekoktu i nie uzyskałem z niego 72°C, musiałem podgrzać. 


 


#34 Rauchbier 30. 12. 2015


 


14,5 blg


23l


31 IBU


 


Skład:


 


- Wędzony Bestmalz 4 kg 


- wiedeński Strzegom 1 kg 


- Caraaroma Weyermann 0,16 kg


- pszenica prażona 0,04 kg


- chmiel Magnum 11,5% 18 g


- chmiel Lubelski 32 g (w szyszce z własnej uprawy)


- mech irlandzki


- drożdże FM31 Bawarska Dolina starter 3l


 


Zacieranie 1:4:


 


- 55°C - 10 min


- 63°C - 20 min


- odebrana 1/3 zacieru


- 72°C - 20 min. dekokt


- 100°C - 15 min. dekokt


- 72°C - 25 min.


- 77°C


 


Chmielenie:


 


60' Magnum 18g


30' Lubelski 32g szyszka


15' mech irlandzki


 


Do fermentacji 22l, 1,5l rezerwy do nagazowania. 


Drożdże zadane do brzeczki o temp. 10°C.


 


Sterownik ustawiony na 7,5°C, brzeczka ok 9°C.


Przez pierwszy tydzień będzie te 7,5-7,8°C na sterowniku, potem podniosę do ponad 8°C.


 


Piwo dość ładnie wystartowało, mimo niskiej temperatury.


 


Ostatnie 3 dni dostało ok 15°C.


 


/ 23. 01. Przelane na cichą ok 1,5°C przy ok 3,7blg. 


 


/ 01. 02. zabutelkowane z 1,29l rezerwy i 9g cukru. Nagazowanie 2.5.


Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#35 Kölsch 02. 01. 2016


 


12,7 blg


26l


29 IBU


 


Skład:


 


- Pilzneński Strzegom 5,5 kg 


- chmiel Magnum 11,5% 18 g


- chmiel Tetnanger 20g


- mech irlandzki


- drożdże FM50 Kłosy Kansas gęstwa


 


Zacieranie:


 


- 63°C - 30 min.


- 72°C - 50 min. 


- 77°C


 


Chmielenie:


 


60' Magnum 18g


15' Tetnanger 20g 


15' mech irlandzki


 


Uzyskałem 25l w fermentorze, i 4 słoiki rezerwy - będzie na nagazowanie i startery.


 


Drożdże w ilości 130ml zadane o 21, temp. 16°C.


 


Fermentacja ciut się przeciągnęła, chyba trochę za długo postało w zimnym. Starałem się utrzymać 16°C burzliwej


i nie wychwyciłem momentu, gdy burzliwa zaczęła słabnąć przez co trochę długo dofermentowywało.


 


 


/20. 01. przelane na cichą ok 7°C przy 2,5 blg.


 


/22. 01. zabutelkowane  - musiałem niestety zwolnić jeden fermentor. Nagazowanie 2.6. 1,25 l brzeczki i 69g cukru.


Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Alt i pszenica poszły w butelki, a na 1,5l starter poszły Wyeasty 2278. Na nich w planach desitka, potem pilsener.

Na gęstwie FM50 pójdzie apa sh Equinox i american wheat... tfu, new zeland wheat!, na fm31 czeka lager wiedeński.

Plany... ;)

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#36 APA SH Equinox 16. 01. 2016


 


12,5 blg


24,5 l


58 IBU


 


Skład:


 


- Pale Ale Strzegom 4.5 kg 


- Karmel 30 Strzegom 0,2 kg


- chmiel Equinox


- mech irlandzki


- drożdże FM50 Kłosy Kansas gęstwa


 


Zacieranie:


3,5:1, łyżeczka gipsu


 


- 67°C - 70 min.


- 78°C


 


Chmielenie:


 


60' Equinox 15g


30' Equinox 20g 


15' mech irlandzki


10' Equinox 10 g 


5' Equinox 20g


0' Equinox 20g


20 minut hop stand Equinox 25g


 


 


na zimno 40g Equinox


 


W fermentorze 24,5l + rezerwa 2l, 12,5 blg. 


 


/4. 02 40g equinox na 3 dni.


 


/ 7. 02 zabutelkowane z 1,67l rezerwy. Nagazowanie 2.5.


Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.