Jump to content

Recommended Posts

#95 Belgian Pale Ale 02. 06. 2018

 

12 blg

20 IBU

25l

 

Skład:

 

 pale ale 4 kg

-  abbey 0,4 kg

- melanoidynowy 0,2 kg

- caramunich I  0,16 kg

 

 

- chmiel Marynka i Cascade  szyszka własna

- gęstwa safale BE-134

 

 

Zacieranie  w 17,5l


-  64°C - 20 min.

- 72°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka 23g

15' Cascade 56 g

15' mech irlandzki

 

Fermentacja ok 20°C

 

/ 29.07 zabutelkowane przy 1 blg.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Dość długa przerwa wyszła... :) 

Zmiana miejsca zamieszkania nie pozwoliła z początku na warzenie piwka.

Do tego od jakiegoś czasu prześladowała mnie jakaś infekcja, zawsze kilka butelek z warki było przegazowanych...

 

W końcu coś jednak pękło i spontanicznie wczoraj zakupiłem brewkita Gozdawa pale ale ;) 

W planie jest przejście na kegi, bo butelkowanie to dla mnie najgorsza część tego hobby.

 

Ale póki co muszę zacząć kompletować sprzęt. 

 

#96 Pale Ale brewkit Gozdawa 19.01.2019

 

Pół godziny roboty i piwo w fermentorze zadane drożdżami ;) Ale to nie to samo, co tradycyjne warzenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Pierwsze warzenie w Chorzowie.  Sprzęt taki sam :P

 

#97 Session IPA 12. 05. 2019

 

110 blg

39 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 3 kg

-  apszeniczny 0,7 kg

 

 

- chmiel Iunga 2015, Cascade , Citra i Simcoe 2018 granulat

- US-05

 

 

Zacieranie  w 12l


-  67- 64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

60' Iunga  15g

15' Centennial 15 g

15' mech irlandzki

5' Simcoe 10g

5' Citra 10g

0' Centennial 10g

0' Simcoe 10g

0' Citra 10g

 

Schłodzone do 16 stopni i zadane uwodnionymi drożdżakami. Byłem zaskoczony szybkością schładzania, udało się w 15 minut zejść do 18 stopni.

Później sprawdziłem, że woda w kranie ma 12 stopni, czyli całkiem fajnie jak na tę porę roku :)

 

Fermentacja tak by było jak najbardziej neutralnie, start w 15°C

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#98 Saison 23. 07. 2019

 

12 blg

24 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 4 kg

-  pszeniczny 0,3 kg

- monachijski 0,4 kg

 

 

- chmiel Polaris i Sybilla własna szyszka

- safale be-134

 

 

Zacieranie  w 15l


-  64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

60' Polaris

15' Sybilla

 

5' Skórka z cytryny

 

Schłodzone do 20, drożdze uwodnione

 

Fementacja ok 24°C

 

 

#99 Saison 14. 08. 2019 

 

15 blg

22 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 42,7 kg

- wiedeński 0,8 kg

-  pszeniczny 0,7 kg

- carahell  0,2 kg

- caraaroma 0,2

- zakwaszający 0,1

 

 

- chmiel Sybilla własna szyszka

- safale be-134 gęstwa

 

 

Zacieranie  w 15l


-  64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

65' Sybilla

20' Sybilla i 20g curacao

5' 300g cukru

 

 

Schłodzone do 20, dodana gęstwa

 

Fermentacja ok 24°C

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Setna warka nie jest może jakaś niezwykła, ale warzę to na co mam ochotę ;) 

 

Poza tym jest to równe 5 lat od mojej pierwszej zacieranej warki, którą był English IPA :)

 

#100 Best Bitter 29. 10. 2019

 

10 blg

30IBU

20l

 

Skład:

 

 pale ale Maris Otter 3kg 

-  cara crystal 150 ebc 0.2 kg

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  66°C - 60 min.

- 78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

20' Polaris

5' Polaris

 

Schłodzone do 18, drożdze uwodnione

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#101 Session APA 17. 11. 2019

 

10 blg

45IBU

19l

 

Skład:

 

 pale ale Pilzneński 2,4kg 

-  pszeniczny  0.3 kg

 - carahell 0,3

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

 - centennial, citra, simcoe granulat

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  63°C - 40 min.

- 73°C - 20 min.

- 78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

30' Polaris

15' Centennial 15g

0' Centennial 10g, Simcoe 10g, Cascade 10g

 

Schłodzone do 18

 

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

 

Chmielenie na zimno Simcoe 15g i Cascade 15g na 4 dni

 

 

#102 Mild z dzikim ryżem 15. 12. 2019

receptura zerżnięta od Wihury, byłem ciekaw co wyjdzie :)

 

9 blg

314IBU

18l

 

Skład:

 

 pale ale Maris Otter 2kg 

-  caraaroma  0.225 kg

- pale ale chocolate Fawcett 0,15 kg

- dziki ryż 0,375 kg

 

dziki ryż moczony 10 minut w zimnej wodzie i gotowany 10 minut

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  62-67°C - 80 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

 

Schłodzone do 18, 

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#103 American Wheat 29. 02. 2020

 

13 blg

27 IBU

22l

 

Skład:

 

 pszeniczny 2,4kg 

-  pilzneński  2 kg kg

 

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- citra i amarillo 2019

 

 

- FM Kłosy Kansas, starter 1,2 l

 

 

Zacieranie  w 13l


-  67°C - 60 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

15' Polaris

0' Citra i Amarillo po 20g

 

do chłodzenia Citra i Amarillo po 20g

 

Schłodzone do 18°C, 

 

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#104 American Stout 15. 03. 2020

 

15 blg

47 IBU

22l

 

Skład:

 

- pilzneński 5 kg

 pszeniczny 0,5 kg 

-  jęczmień palony   0,3 kg

- caracrystal 0,2 kg

- czekoladowy 0,1 kg

 

 

- chmiel Polaris  2017 oraz cascade 2016 własna szyszka

 

- FM Kłosy Kansas, gęstwa

 

 

Zacieranie  w 18l


-  66°C - 60 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

15' Mech Irlandzki

5' Cascade

 

Schłodzone do 18°C, 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#105 Session IPA 5. 04. 2020

 

9 blg

50 IBU

19l

 

Skład:

 

- pilzneński 2,7 kg

 pszeniczny 0,5 kg 

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- citra i amarillo szyszka 2019

 

- FM Kłosy Kansas, gęstwa

 

 

Zacieranie  w 12l


-  63-60°C - 80 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 80':

 

80' Polaris

15' Mech Irlandzki

5' Citra & Amarillo po 15g

 

 

0' przy 70°C Citra & Amarillo po 15g

 

Schłodzone do 18°C, 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

#106 

 

 

#107 APA

 

receptura do uzupełnienia

 

#108 11.02.2021   AIPA

 

receptura do uzupełnienia

 

 

#109 11.03.2021 Cascadian Dark Ale

 

Zasyp:

Pilzneński- 5,5 kg

Carahel - 0,5 kg

Carafa II Special - 0,5 kg

Biscuit - 0,25 kg

Cukier - 0,25 kg

 

Zacieranie

60 min - 66-67°C

->78°C

 

Chmielenie:

Polaris -  70 min

Polaris - 45 min

30 g - Fuggles 5,5% - 15 min

30 g - Citra 12,6% - 5 min

250 g - cukier - 5 min

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.