Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Były tematy o wędzeniu, tak wiem, ale potrzebna mi informacja czy da radę uwędzić słód śrutowany? Stawiam, że będzie mocniejszy nić nieśrutowany i będzie to trudne ale niestety nie mam dostępnego śrutownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Cała mąka że srutowania przeleci Ci przez sitko na ktrórym będziesz wędził i o te parę procent będziesz stratny. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Też się zastanawiam nad wędzeniem ześrutowanego i myślę, czy by go nie zapakować w pończochę albo jakiś worek bawełniany. Nie wiem ile się wykruszy, mała powierzchnia styku , ale w trakcie wędzenia można by zawartość nieco przemieszać, żeby "czysty" słód zastąpił podwędzony z brzegów woreczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Mi potrzeba uwędzić 4kg słodu, potrzeba mi tylko wiedzieć czy warto to robić, 10%-20% ubytku na 4kg to zaledwie 40-80dag więc nie ma się co pieścić o te 4zł . Zaplecze posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja tam bym wziął sitko do przesiewania mąki i sobie drobne odsiał, resztę będzie można wtedy wędzić. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 prosty sposób, a taki mądry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Taniej/łatwiej kupić całe ziarno słodu a potem zwilżyć i uwędzić. Ten co masz użyj normalnie. Podczas wędzenia co jakiś czas dobrze jest mieszać ziarno aby równomiernie pachniało :)p a więc śruta będzie kłopotliwa. Śrutowanie musisz załatwić jakoś, młynek, maszynka do mięsa lub kolega albo koleżanka Edytowane 8 Listopada 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Albo dołóż kilka zł i kup słód wędzony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 A nie masz w okolicy jakiegoś piwowara, który śrutownikiem poratuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 formalnie mógłbym uwędzić słód w domu, przywieźć do krk, ześrutować i jechać z nim znowu do domu ale to troszkę kłopotliwe i myślę, że strata aromatu może z tego wyniknąć...śrutownik mam ale jest to śrutownik "przemysłowy" i trochę się boję smaków nieporządanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Konus chyba za dużo kombinacji GB... Ci dobrze radzi bo zna się na tym. Nie wiem jaki słód chcesz wędzić, ale jeśli pszeniczny to możesz go potem ześrutować czymkolwiek np. maszynką do mięsa. jechać z nim znowu do domu ale to troszkę kłopotliwe i myślę, że strata aromatu może z tego wyniknąć myślę, że ta opcja jest dobra choć trochę kłopotliwa, ale możesz się nie obawiać o stratę aromatu, nic się złego nie stanie, a będziesz miał słód z własnego wędzenia (czyt. niepowtarzalny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 dobrze radzi Dr2, do wyboru opcje: zabawa/hobby/testy/fajna sprawa/tak po prostu/przyjemny zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraku Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 strata aromatu może z tego wyniknąć Aromaty wędzone mają to do siebie że bardzo długo utrzymują się na pierwotnym produkcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Wędzić chciałem pszeniczny w 3 wersjach: dębowa, bukowa, śliwa na 3 rodzaje grodziskiego zasyp pełny pszeniczny około 3,3kg na jeden raz. Do tego monachijski chciałem uwędzić do pewnego planowanego projektu natomiast w dziedzinie wędzenia powiedzmy, że "jakieś tam" doświadczenie mam, jak będę w domu podrzucę zdjęcie swojej "wędzarenki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Konus, zasyp 3.3kg pszenicy na jakie piwo: ilość litrów i wartość blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Myślałem o grodziskim na samej pszenicy około 7,5-8 blg pojemność 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się