biervorkoster Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Bardzo aromatyczny francuski szczep używany do piw w stylu saison. Szczep polecany do piw w stylach: saison, dubbel, tripel. Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 18-25°C Stopień odfermentowania: 77-82% Flokulacja: niska Tolerancja alkoholu w piwie: 11% ABV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 W moim przypadku saison zadany tymiż drożdżami zszedł z ok. 14,3 do 2,5 Blg.O smaku na razie nie wypowiem się, bo piwo dopiero zlałem na cichą, planuję potrzymać z tydzień i jeśli blg się nie zmieni to powędruje w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Pytanie do osób, które już używały tego szczepu. Co oprócz saisona można na tych drożdżach uwarzyć? Pełna gama Belgii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Ja robię teraz blonda, później jeszcze tripla. Zobaczymy co wyjdzie. Trzeba tylko uważać na chętną do spacerów gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Tripel Ipa wyszła mi bardzo dobra na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Odfermentowanie mierzone spławikiem w przypadku tripla wyniosło 1,001sg z 1,081sg a więc wychodzi na wytrawnie. Jestem świadom, że rzeczywiste jest nieco mniejsze bo doszedł alkohol lżejszy od wody ale trzeba mieć na uwadze, że mało brakuje, żeby drożdże zżarły wiadro Ja tam wolę belgi na wytrawnie, więc mi pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Potwierdzam. Zadany nimi saison bulgocze już prawie tygodnie Jakie będą efekty - zobaczymy. Poprzednio Wyeast French Saison odfermentował mi z 15,5 BLG do 0,5 BLG. Mam nadzieję, że tym razem aż tak na wytr... alkoholowo - nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Z 13 BLG zeszło do 1 BLG. Piwo fermentowane w temperaturze pokojowej, bez szczególnej dbałości o utrzymanie małej amliptudy. Piwo ma dobrze ułożony alkohol, spodziewałem się większej wytrawności ale chmiel nowozelandzki ukrył wodnistość. Piwo jest wybitnie fenolowe i lekko cierpkie (choć nie tak mocno jak na przykład w Orvalu). Fajne drożdże, choć mam wrażenie, że temperatura pokojowa może być nawet trochę za niska, żeby pokazały swój pełny potencjał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zrobiłem saisona 14 °Blg, po cichej mam niecałe 1 °Blg (wg. Beersmith 0,885). Burzliwa w temp. pokojowej, cicha w piwnicy w 16 - 18 °C. Piwo klarowne jak lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lodzermensch Opublikowano 9 Czerwca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Z 13 BLG zeszło do 1 BLG. Piwo fermentowane w temperaturze pokojowej, bez szczególnej dbałości o utrzymanie małej amliptudy. Piwo ma dobrze ułożony alkohol, spodziewałem się większej wytrawności ale chmiel nowozelandzki ukrył wodnistość. Piwo jest wybitnie fenolowe i lekko cierpkie (choć nie tak mocno jak na przykład w Orvalu). Fajne drożdże, choć mam wrażenie, że temperatura pokojowa może być nawet trochę za niska, żeby pokazały swój pełny potencjał. To nie chmiel ukryl wodnistosc tylko gliceryna produkowana przez drozdze. Mimo faktycznego glebokiego odfermentowania gliceryna zwieksza uczucie pelni w piwie. Rozne szczepy drozdzy produkuja rozne ilosci tego zwiazku. Szczepy saisonowe sa zazwyczaj tymi, ktore produkuja go wiecej niz inne i schodzac nawet do 0,5-1,5 blg nie sa wodniste a przyjemnie rzeskie. darnok267, Aszot, radekw i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Blond na tych drożdżach odpadł mi we Wrocławiu w przedbiegach właśnie za alkoholowość i cierpkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) A czy ktoś z was używał tych drożdży bez startera na większą ilość lub gęstość brzeczki niż zalecana (20L do 14BLG) ? Właśnie warzyłem saisona i jakoś mi dziwnie skoczyła wydajność miało być 25L 14BLG a wyszło 25L 16,5BLG. Kurde jakoś tak niespodziewanie wzięłam się za warzenie i nie przemyślałem wszystkiego do końca. No i pierwszy raz używałem płynne drożdżaki Edytowane 8 Listopada 2015 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 A czy ktoś z was używał tych drożdży bez startera na większą ilość lub gęstość brzeczki niż zalecana (20L do 14BLG) ? Wielu było takich, później są tylko same problemy. Zdecydowanie potrzebny (pewnie już był) starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No ja sie troche zagapilem niestety. Jak narazie po 16 godzinach od zadania drozdzy jest juz spora czapa, wiec w nocy drozdze wziely sie ostro do roboty. Ogolnie i zapach z ampulki i zapach z fermentora jest wspanialy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Te drożdże nie powiem potwory są, zeżrą wiadro nawet Co nie zmienia faktu, że i tak lepiej je rozbujać... U mnie Saison na nich wyszedł bardzo dobry i klarowny. Natomiast zlałem Belgian Blond Ale do butelek parę dni temu i jest mega mętne, a same drożdże nie chcą w żaden sposób opaść w nim (nawet po cold crushu) pływają w formie zawiesinki zobaczymy jeszcze jak się zachowają, ale miałem na nich warzyć jeszcze BGSA i się zastanawiam czy jest sens. Miał ktoś na nich taką straszną flokuacje? Edytowane 9 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Miał ktoś na nich taką straszną flokuacje? U mnie 4 warki na tych drożdżach były klarowne, ale wszystkie zostawiały mi osad na ściance butelek. Po prostu przylepiały się do butelki i odrywały przy nalewaniu, więc zawsze te drobinki w piwie pływają, choć ogólnie jest klarowne. Dodam, że w fermentorze ta sama sytuacja a i butelki zawsze myje szczotą, więc są czyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Miał ktoś na nich taką straszną flokuacje? U mnie 4 warki na tych drożdżach były klarowne, ale wszystkie zostawiały mi osad na ściance butelek. Po prostu przylepiały się do butelki i odrywały przy nalewaniu, więc zawsze te drobinki w piwie pływają, choć ogólnie jest klarowne. Dodam, że w fermentorze ta sama sytuacja a i butelki zawsze myje szczotą, więc są czyste Spoko na ściankach też je mam w butelkach Saison wyszedł klarowny jak nie wiem co, ale nie był tak zmętniony w wiadrze natomiast BBA cały czas mętne jak nie wiem co, sprawdzałem wczoraj osad to na dnie butelki mam jakieś 0,5 cm a jeszcze się nie sklarowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 U mnie piwa na tych drożdżach miały tendencję do przegazowania się w butelkach, musiałem upuszczać gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 A jak dlugo fermentowales te piwa i jakie byly parametry brzeczki i przefermentowanego piwa przy butelkowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 U mnie piwa na tych drożdżach miały tendencję do przegazowania się w butelkach, musiałem upuszczać gazu. Po jakim czasie się przegazowały? U mnie w dwumiesięcznym brak oznak, a dubbla mam zamiar zostawić kilka butelek na powiedzmy pół roku. Jesteś pewien, że piwo dofermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) W czerwcu testowałem te drożdżaki na dwóch piwach. Pierwsze to Saison 14,4°Blg (drożdże ze startera), drugie to żytnia IPA 16,9°Blg (gęstwa, pierwszy zbiór). W obydwu przypadkach bardzo szybki start burzliwej - w BRIPie już po 2-3 godzinach od zadania drożdży pojawiła się gęsta pianka. Po dwóch, trzech dniach prawdziwej burzy w baniaku, fermentacja mocno zwalnia - po dwóch tygodniach zeszły do około 3-4°Blg. Fermentowałem w temp. od 21 do 24°C. Po miesiącu fermentacji (w tym cicha) Saison zszedł był do 1*, BRIPA do około 1,5°Blg. Po pierwszych opiniach jakie przeczytałem o tych drożdżach (żarłoczność) bałem się, że wyjdą jakieś mocno wytrawne piwa a jest OK. W BRIPie jedynie aromaty chmieli były słabo wyczuwalne, drożdże je zakryły. Co do przegazowania piw to po pięciu miesiącach od zabutelkowania nie ma tragedii, nagazowanie jest spore ale piwa nie uciekają z butelki (no może z jednej coś uciekło ale ta była transportowana przed spożyciem). Drożdże na pewno do powtórki! Edytowane 13 Listopada 2015 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Robił ktoś na tych drożdżach dubbla? Dziś zaczyna u mnie fermentować saison i zastanawiam się, do czego jeszcze będę mógł wykorzystać ten szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Robiłem quadrupla i wg mnie bardzo pasują te drożdże, więc do dubbla też powinny być ok. Oprócz tego fermentowałem nimi żytnią IPA chmieloną ameryką i żytniego stouta - oba eksperymenty raczej udane, średnio intensywny belgijski profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Zastanawiam się też właśnie nad Belgian IPA, ale nie chciałbym, żeby drożdże zdominowały profil tego piwa. Ciekawe, czy poradziłyby sobie fermentując w mojej piwnicy (mam tam teraz ok. 12-13C). Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Ja fermentowałem w temp. otoczenia 19-20 i absolutnie nie zdominowały, ani w IPA ani w stoucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się