bart3q Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Zasyp i chmiele milordzie Edytowane 13 Listopada 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Panowie po raz kolejny zrobiliście z igły widły kłócąc się między sobą zamiast wprost odpowiedzieć...jakbym był nowy na tym forum to chyba dałbym sobie spokój. Kolega @santa zadał w miarę proste pytanie, na które pewnie jest w miarę prosta odpowiedź. To zaczyna sie powoli robić jak inkwizycja->ktoś ma inny pomysł, inny plan trzeba mu na 100 sposobów wybić go z głowy. Wybaczcie ale powoli zaczyna to być dołujące kiedy w prostym temacie kilkanaście osób musi wyrazić swoją opinię besztając przy tym opinię drugiej osoby...dlatego między innymi wolę nie pytać w piaskownicy bo jak przeczytam potem te 20-30 wpisów to na prawdę czuję się głupszy niż zanim je przeczytałem. Zdawkujcie trochę emocje. EDIT: Pytanie brzmiało "Jakie macie doświadczenia z amerykańską pszenicą fermentowaną drożdżami do hefeweizenów?" nie mam doświadczenia po prostu się nie wypowiadam ale co ja tam wiem zrobiłem tylko 12 warek. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Konus dine, bart3q i WiHuRa 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Dokladnie, ostatnio strach o coś zapytać bo zaraz się ktoś czepi o szczegóły zamiast pomóc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) 80 gramów mrożone skórki z pomarańczy i po 20 gramów Amarillo na odpowiednio 60 i 10 minut dało początkowo bardzo mocną i nieprzyjemną goryczkę. Ostatecznie piwo złapało lekko octowe kwaśność. Może to kwestia tej infekcji a może zbieg okoliczności Tak czy inaczej nieprzyjemna goryczka po mniej więcej miesiącu zniknęła i piwo mimo lekkiej kwaśnośći było zdane do picia. Teraz dałbym o połowę mniej skórek i dużo niższa goryczka 15 20 IBU maks. Moim zdaniem eksperyment był ciekawy i na pewno będę go powtarzał. W moim spisie w stopce warka nr 48. Edytowane 13 Listopada 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Apropo eksperymentów... bo widzę, że wywiązał się ciekawa dyskusja- ostatnio chodzi mi po głowie coś w stylu: zasyp: jak do wędzonego pszenicznego (12-14blg) chmiele: amerykańce drożdże: ejlowe Pytanie czy jest wogóle sens bawić się w coś takiego? Na pewno ktoś już tego próbował. Edytowane 14 Listopada 2014 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 zasyp: jak do wędzonego pszenicznego (12-14blg) chmiele: amerykańce Powszechnie uważa się, że chmiele amerykanskie ( cytrusy, żywica ) gryzą się z wędzonką i wychodzi coś mało pijalnego. Ja tam w to do końca nie wierze i eksperyment taki gdzieś w kolejce leży :> Warto jednak pomyśleć o piwie wedle tej idei ale do leżakowania ( większy ekstrakt? ) - wtedy piwo się fajnie zmienia - po czasie chmiele się chowają i wędzonka też dość słabnie - ma to szanse fajnie się ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Powszechnie uważa się, że chmiele amerykanskie ( cytrusy, żywica ) gryzą się z wędzonką i wychodzi coś mało pijalnego. A skąd i gdzie te opinie ?. Wariacje na temat Grodziskiego całkowicie temu przeczą. Inna kwestią że kolega wciął się w temat całkowicie nie związany z tym tematem i zaraz zrobi się tu burdel. Zgłosiłem do moderacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Właśnie też podszedłem do tematu pszenicy po amerykańsku, ale zupełnie autorsko. Taki niewędzony grodzisz, chmielony cytrusami. Pełen opis tu: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=1217760&postcount=125 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Koledzy, piwo wyszło rewelacyjne, polecam każdemu taki eksperyment. Użyłem chmielu Cascade, drożdży do weizenów od Gozdawy (które wydają mi się rebrandowanymi WB-06, więc planuję powtórkę na Kangurach) i dodatku niesłodowanej pszenicy w postaci kaszy manny (bo jej się termin zbliżał i trzeba było zużyć). Pyszne, pyszne piwko, jedno z tych, z których jestem bardzo zadowolony. Klasyczne cechy weizenów bardzo sympatycznie komponują się z kwiatowością Cascade. Mam dowód na to, że ta zabawa nie uznaje ram i granic, a definicje stylu wg. BJCP są tylko kierunkowskazem. Tego się będę trzymał . P.S. Pozytywne cechy tego piwa zostały oczywiście potwierdzone przez moich nadwornych degustatorów . Edytowane 15 Grudnia 2014 przez santa MagicznyJanusz, dori i Wilkor 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wszystko fajnie ale wb04 muszę się czepić;-) a poza tym również uważam ze bjcp jest tylko drogowskazem, a masa bezstylowcow może być swietna w smaku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Wszystko fajnie ale wb04 muszę się czepić;-) Użycie drożdży weizenowych było celowym zabiegiem. Natomiast głowy nie dam, że Gozdawa=WB-06, tak mi się tylko wydaje. Nie przepadam za nimi, dlatego eksperyment powtórzę na Kangurkach. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Santa, ale chyba chodzi o WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Aaa, dobra, już widzę . Za dużo tych piwek wypiłem w momencie pisania postu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wanartaka Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) cześć, temat hefeweizen dochmielonego po amerykańsku wielce mnie interesuje, miałem dwa podejścia. Używałem WB-06 do fermentacji, na goryczke chmieliłem do 10 IBU, pół warki nastawiałem na chmielenie na zimno mosaic i amrillo i to dwa razy to chmielone na zimno miało wyraźnie wyższą goryczkę od tego nie chmielonego na zimno, co nijak się ma z teorią, że goryczkę uzyskuje się przy gotowaniu. Goryczka miała posmaki ziołowo trawiaste. Czy ktoś pomoże rozwikłać mi tę zagadkę? Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Wanartaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 na goryczke chmieliłem do 10 IBU, pół warki nastawiałem na chmielenie na zimno mosaic i amrillo i to dwa razy to chmielone na zimno miało wyraźnie wyższą goryczkę od tego nie chmielonego na zimno, co nijak się ma z teorią, że goryczkę uzyskuje się przy gotowaniu. Goryczka miała posmaki ziołowo trawiaste. Czy ktoś pomoże rozwikłać mi tę zagadkę? To jest kolejny dowód na to że warzenie jest bardziej sztuką niż nauką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 cześć, temat hefeweizen dochmielonego po amerykańsku wielce mnie interesuje, miałem dwa podejścia. Używałem WB-06 do fermentacji, na goryczke chmieliłem do 10 IBU, pół warki nastawiałem na chmielenie na zimno mosaic i amrillo i to dwa razy to chmielone na zimno miało wyraźnie wyższą goryczkę od tego nie chmielonego na zimno, co nijak się ma z teorią, że goryczkę uzyskuje się przy gotowaniu. Goryczka miała posmaki ziołowo trawiaste. Czy ktoś pomoże rozwikłać mi tę zagadkę? Goryczka to nie tylko izomeryzacja alfa kwasów w trakcie gotowania. Praktycznie każde chmielenie(na zimno, chmielenie zacieru) zmienia odbiór goryczki w piwie. Co do posmaków, być może zbyt długo chmieliłeś na zimno? Możesz podać więcej szczegółów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wanartaka Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Chmielenie na zimno odbywało się prze cześć, temat hefeweizen dochmielonego po amerykańsku wielce mnie interesuje, miałem dwa podejścia. Używałem WB-06 do fermentacji, na goryczke chmieliłem do 10 IBU, pół warki nastawiałem na chmielenie na zimno mosaic i amrillo i to dwa razy to chmielone na zimno miało wyraźnie wyższą goryczkę od tego nie chmielonego na zimno, co nijak się ma z teorią, że goryczkę uzyskuje się przy gotowaniu. Goryczka miała posmaki ziołowo trawiaste. Czy ktoś pomoże rozwikłać mi tę zagadkę? Goryczka to nie tylko izomeryzacja alfa kwasów w trakcie gotowania. Praktycznie każde chmielenie(na zimno, chmielenie zacieru) zmienia odbiór goryczki w piwie. Co do posmaków, być może zbyt długo chmieliłeś na zimno? Możesz podać więcej szczegółów? Chmielenie na zimno trwało 7 dni, tyle co cicha fermentacja dałem w sumie 100 g chmielu na 21 litrów piwa - 50 mosaic i 50 amarillo, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Imho za długo. Dwa ciekawe tematy na forum do poczytania, mogące rozwiać parę wątpliwości: http://www.piwo.org/topic/15535-czas-ekstrakcji-aromatow-w-chmieleniu-na-zimno/ http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wanartaka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dzięki za informacje cenne, a co to jest Imho? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki za informacje cenne, a co to jest Imho? Nowa odmiana chmielu z IUNG. http://pl.wiktionary.org/wiki/IMHO Edytowane 16 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 http://pl.wiktionary.org/wiki/IMHO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wanartaka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) dzięki języki obce tak czy owak świetne materiały mi podlinkowałeś, wielkie dzięki Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Wanartaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Kolego santa pochwaliłbyś się recepturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Nic nadzwyczajnego . Słód pszeniczny - 50% Słód pilzneński - 40% Słód monachijski - 10% Chmielenie Cascade, schemat jakbyś APA chmielił, tylko nieco delikatniej. 12,5 BLG, 20 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Dzięki:) jakbyś mógł podać jak Ty chmieliłeś czasy i ilości to byłbym wdzięczny, bo też robię małe warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się