Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Stosował ktoś coś takiego? Chcę zrobić piwo wyłącznie ze słodu pszenicznego i żeby nie mieć problemów z filtracją, przed filtracją dorzucę ze 2 kg starego młóta, które wcześniej kilka razy przeleję gorącą wodą, a potem wysuszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Problem może być taki, że niewiadomi jak przebiegnie suszenie - żeby Ci się jakaś pleśń nie zalęgła, a wiem z doświadczenia, że jak zostawiłem do wyschnięcia młóto, bo chciałem zabrać na ryby, to gdzieś musiało mi nie doschnąć dobrze i rozwinęła się ładna i śmierdząca pleśń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Ponadto, jeśli w starym młócie nie będzie co wypłukiwać, to wypłukasz piękne taniny. Poszukaj lepiej gdzieś łuski i nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Nie ma czegoś takiego jak problemy z filtracją 100% słodu pszenicznego. To jest mit. Jak ktoś ma z tym problemy to równie dobrze może mieć problemy z 100% pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Młóto kiśnie i wali po kilku godzinach. Po co Ci to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Ja miałem regularne problemy z filtracją już przy 70% słodu pszenicznego. To nie żaden mit, a na pewno nie przy wszystkich technologiach filtracji. Edytowane 13 Listopada 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 To dorzuć łuski owsianej. Ja bym się bał wypłukiwać taniny ze starego młóta. A co do filtracji słodu pszenicznego - regularnie robię pszenicę z 70% słodu pszenicznego i filtruje się ok, raz robiłem grodziskie 100% pszenicznego i też nie było jakoś super ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Ja bym raczej szukał łuski jęczmiennej lub ryżowej. Z młótem to wg mnie ryzyko i dość dużo roboty z suszeniem, a jestem leń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Ponadto, jeśli w starym młócie nie będzie co wypłukiwać, to wypłukasz piękne taniny. Poszukaj lepiej gdzieś łuski i nie kombinuj. Ten problem akurat nie wystąpi. Wypłukiwanie z łuski garbników występuje wtedy, gdy wody wysłodkowe maja nieodpowiednie (za wysokie) pH. Nie ma znaczenie, czy młóto jest świeże czy stare (ale niezepsute). Myślę, że zamiast suszenia można by spróbować zamrozić młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Ja bym raczej szukał łuski jęczmiennej lub ryżowej. To dorzuć łuski owsianej. albo gryczanej ,chyba najłatwiej dostępna ,smaku i koloru nie zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 @jake może to problem zbyt drobnego srutowania a nie zasypu. Przerobilem 3 piwa z dużym zasypem pszenicznym 12kg z około 70% pszenicy 5kg z około 70% pszenicy 12kg z 100% pszenicy Później robilem 5.5kg z 20% pszenicy i 20% żyta. Za każdym razem filtracja bez istotnych problemów. Wczoraj zasypu było 14 kilo i około 15% zyta - najgorsza filtracja jak dotąd. Wina najpewniej w tym ze srutowanie było zbyt drobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 A w każdym z tych piw jaką robiłeś przerwę beta-glukanową? Co do suszenia młóta - w środku lata na prześcieradle bez problemów wysuszyłem 8kg na słońcu, no ale to i gorąco i sucho i przewiewnie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Jake, pszenicę kilka razy przerabiałem. Nie ma problemu na rurce. Pamiętam pierwszy zasyp pszeniczny i dla ułatwienia położyłem trochę słomy ~3cm na sraczwężyku, piwo było ok. Potem nie stosowałem bo zrobiłem rurkę a obecnie na walcowym śrutowniku wszystko na drobno śrutuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) @jaras: tylko w tym z żytem i pszenicą była takowa przerwa około 5-7 minut Edytowane 13 Listopada 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Jake, pszenicę kilka razy przerabiałem. Nie ma problemu na rurce. Pamiętam pierwszy zasyp pszeniczny i dla ułatwienia położyłem trochę słomy ~3cm na sraczwężyku, piwo było ok. Potem nie stosowałem bo zrobiłem rurkę a obecnie na walcowym śrutowniku wszystko na drobno śrutuję. Ja mam filtrator z oplotu i niestety zatyka się pszenicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 @jaras: tylko w tym z żytem i pszenicą była takowa przerwa około 5-7 minut no to już wiesz czemu w ostatnim był taki dramat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Raczej obwiniał bym srute Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 filtrator z oplotu i niestety zatyka się pszenicą na początku miałem takie problemy.U mnie pomogło bardzo wolne filtrowanie. Myślę, że to też kwestia łatwiejszego zbijania się młóta z dużym udziałem pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Czy pszenica była warzona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Na razie nie, bo jeszcze nie mam surowców. Ale zamierzam zatrzymać trochę młóta z następnej warki i sprawdzić efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja tam zawsze (3 razy się zdarzyło ;] ) przy życie albo pszenicy sypię dwie, trzy garści łuski gryczanej i gitara. Można bez problemu dostać na alledrogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się