carlsten Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Witam, planuję w najbliższej przyszłości uwarzyć milk stouta. Do tej pory warzyłem same jasne ale. Pomóżcie stworzyć jakiś sensowny zasyp. Warka eksperymentalna, więc zasyp niech będzie na 15L i ~12BLG. Chciałbym też, żeby gdzieś w tle były wyczuwalne jakieś czekoladowe nutki, nutka chmielu. Jeszcze nie wiem jakiej(jakich) odmian użyję. Intensywnej paloności wolałbym uniknąć Do zasypu podstawą jak rozumiem może być zwykły Pale Ale? Laktoza rzecz jasna. Czy 0,5kg nie bd za dużo? Co proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Włąśnie piję to: http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html i jestem zadowolony z tego piwa. Robiłem wg tego przepisu tylko dałem 2x tyle laktozy. W sweet stoucie chmielu masz nie czuć jeśli chcesz miec czarne piwo z aromatami chmielowymi to wybierz to: http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-black-ipa-zestaw-ze-slodow.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Proponuję poszukać przepisu na czekoladowego stouta (chocolate stout) i dodać do niego z 0,5kg laktozy. Kopyr kiedyś lekko modyfikował przepis, który cieszy się sporą popularnością i dobrymi opiniami. Jak znajdziesz wpis Kopyra, to znajdziesz też oryginał i dopasujesz go do swoich potrzeb Ja robiłem na tej bazie piwo i mocno przesadziłem z własnymi dodatkami, więc nie warto się wypowiadać... też trochę zaokrągliłem proporcje składników do ilości jakie dało się zamówić... zamiast 70g słodu, to 100g, zamiast 280, to też 250... itp itd... ogólnie dość mocno się rozminąłem z przepisem... ale i tak zepsułem głównie dodatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 zacznij od przeszukania forum pod kątem "milk stout" oraz przeczytania wiki w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Ja też robiłem milk stouta według przepisu co zapodał amorph czyli http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html , tyle że ja dałem wszystkie słody od początku zacierania bez robienia próby jodowej i jednocześnie zwiększyłem długość zacierania do 70 minut, ilość laktozy jak w przepisie. Piwo wyszło bardzo dobre, takie pomieszanie smaków ostrych, kwaśnych od słodów palonych ze słodkim z laktozy. Aromat kawy z czekoladą. Wielu znajomych stwierdziło, że to było najlepsze piwo jakie dotąd zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=778794&postcount=56 http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1084004&highlight=stout#post1084004 http://www.piwo.org/topic/9629-browar-domowy-wonneberg/page__st__20#entry204199 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Pale Ale 3,5kg Aroma 0,4kg Pszeniczny jasny 0,2kg Abbey® 0,2kg Czekoladowy 0,25kg Jęczmień palony 0,35kg Target 20g Fuggles 20g Drożdże suche S-04 Laktoza 300g Ja robiłem takiego i był naprawdę fajny ,przepis na 20 L zapomniałem 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne grube Edytowane 15 Listopada 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Moja receptura: Słody Pale ale 2,5 kg Monachijski typ I 2kg Caraaroma (350 EBC) 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg Palony jęczmień 0,3kg Carafa I 0,2 kg Chmiele Iunga (11,9% AA) - 20g - 60 minut Sybilla (6,4% AA) - 10g - 60 minut Sybilla (6,4% AA) - 20g - 15 minut Iunga (11,9% AA) - 10g - 15 minut laktoza - 0,5kg - 10 minut Drożdże Safale S-04 Inne dodatki laktoza - 0,5kg Zacieranie 68° - 75 minut (palony jęczmień i carafa po 60 minutach) 76° - wygrzew Ekstrakt: 16,7 blg (z laktozą) IBU: 25, 23 litry Piwo wyszło bardzo dobre i to nie tylko moja opinia. Laktozę i słodycz czuć dosyć wyraźnie, dobre zbalansowanie, paloność nie za duża. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Receptur cała moc. Jednak niektóre się od siebie znacząco różnią. Mniej więcej ułożyłem jakąś recepturkę, oceńcie. Słody Pale ale 3kg Płatki owsiane 0,4kg Czekoladowy 1200 Strzegom 0,2kg Palony jęczmień 0,2kg Carafa I 0,2kg Chmiele Iunga- 10g - 60 minut Saaz- 10g - 15 minut laktoza - 0,5kg - 15 minut Drożdże Safale S-05 lub Mangrove Jack's - US West Coast M44 (prawdopodobnie gęstwa) Inne dodatki laktoza - 0,5kg(+2BLG) Mech irlandzki(?) Zacieranie 68° - 70 minut Mashout Ekstrakt: 12/14blg IBU celowane będzie mniej więcej w 20-25IBU, 17 litrów Jeśli chodzi o chmielenie to zobaczę co i ile mi zostanie, bd miał Iungę, Saaz, Magnum i jakieś amerykańce. Używając czekoladowego ze strzegomia lepiej wybrać 400 czy 1200? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Specjalistą nie jestem, ale dla mnie wygląda ok. Chmielu dałbym jednak trochę więcej, żeby goryczka kontrowała słodycz z laktozy. Czekoladowym brałbym 1200 bo tak to będziesz miał trochę mało ciemnych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Specjalistą nie jestem, ale dla mnie wygląda ok. Chmielu dałbym jednak trochę więcej, żeby goryczka kontrowała słodycz z laktozy. Czekoladowym brałbym 1200 bo tak to będziesz miał trochę mało ciemnych słodów. Po moich dwoch warkach milk stoutów i kilkunastu wypitych różnych innych milk stoutów stwierdzam co następuje: Laktoza ni cholerę nie daje słodyczy w piwie. No może troszkę. Ale nie ma co przesadzać z chmielem, nie będzie za bardzo czego kontrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Spokojnie, ilość chmielu dostosuję jak już go bd miał w rękach znając zawartość alfa kwasów oraz gdy zdecyduję się już na konkretną odmianę. Większy problem tkwi w zasypie. Pierwsze moje ciemne piwo. Osobiście nie jestem przekonany do "spalenizny" i paloności w piwie, dlatego też chciałbym ograniczyć to do absolutnego minimum, ale nie rezygnować całkowicie z tego. Krótko mówiąc ma to być piwo raczej deserowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Ekstrakt początkowy w tym stylu zawiera już laktozę, czy jest mierzony przed jej dodaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Przed dodaniem laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Został mi jeden Brewkit Coopersa Stout,chciałbym zrobić piwo w stylu Milk Stout czy można coś pokombinować z tym brewkitem żeby finalnie piwo wyszło bardziej Milk niż Stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Może dodatek jakiegoś płynnego ekstraktu o nieco ciemniejszej barwie i z 500-750g laktozy? Ciężko będzie chyba o inne rozwiązanie przy brewkicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Zamierzam uwarzyć Milk Stouta z przepisu https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena). Z powodu braku możliwości dostania słodu z Żywca, zmodyfikowałem recepturę i chciałbym także uwarzyć w innych temperaturach. Proszę o sugestie. Słód jęczmienny 5kg Jęczmienny biscuit 200g Pszeniczny czekoladowy 200g Jęczmienny Carafa I 200g Jęczmienny Carafamunich II 300g Płatki jęczmienne 400g Laktoza 500g Marynka 30g Drożdże S-04 Wsyp - 55 °C - 15 minut 62 °C - 20 minut 72 °C - dodanie słodu czekoladowego i Carafa I - 20 minut 78 °C - próba jodowa Gotowanie: Marynka - 60 minut Laktoza - 15 minut Pytania: 1. Przepis jest na 29 litrów, do mojego gara wejdzie jakieś 25 litrów a) czy mogę przeprowadzić chmielenie przy 25 litrach, a potem do fermentora dolać wrzątku do uzyskania docelowego BLG/objętości? b) czy powinienem uwarzyć na dwa razy? Dodanie laktozy zawyży BLG brzeczki, zatem w razie wyboru opcji A, jak uzyskać docelowe 14.5? 2. Na którym etapie dodać płatki jęczmienne? 3. Dodanie słodów palonych utrudni próbę jodową. Rozcieńczyć próbkę brzeczki wodą czy jest inny sposób na sprawdzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Ad. 1a Zrób na 25 litrów bo s-04 wykopią Ci piwo z fermentora. Ad. 1b Nie Ad. ?! W czasie gotowania robisz pomiary i regulujesz wodą. Ad. 2 Dodaj błyskawiczne to nie będziesz musiał kleikować. Takie wrzucisz od początku. Ad. 3 Słody palone dodaj po próbie jodowej po przerwie w 72 stopniach. Następnie ewentualnie wydłużasz przerwę i przy pozytywnym wyniku dodajesz palone i dogrzewasz do 78. PS: 5kg jęczmiennego pale ale, pilzneński czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 @yoshko Ad 1. Fermentor mam na 33 litry, ale zakładam, że przy wlaniu do niego takiej ilości w trakcie burzliwej piwo mogłoby wyjść z fermentora? Czyli trochę surowca się zmarnuje, mogłem mniej kupić Ad 2. Płatki mam jęczmienne błyskawiczne - czyli wrzucać razem z głównym zasypem? Ad PS. 5kg słodu jęczmiennego Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Słód przyda się przy kolejnej warce. S-04 lubią zaszaleć. Tak moler 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się