mpolak154 Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie uwarzonego przeze mnie Belgian Dubbel 19,5BLG. Przelałem na cichą 30.10.2014, sprawdzałem dziś a BLG zeszło tylko do 5. Butelkować czy poczekać jeszcze?? Drożdże użyte do fermentacji to T-58. Czy wysokie blg może być przez cukier kandyzowany dodany podczas gotowania brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Zgodnie z tym: http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/ powinny odfermentować dość dobrze. Ile trwała burzliwa? W jakiej temperaturze (zakresie temperatur) ? Jak zacierałeś ? Cukier powinien spowodować wyższe odfermentowanie, a nie niższe. Edytowane 19 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Zacieranie: 64oC przez 40 minut 72oC przez 20 minut Fermentacja: Fermentacja burzliwa 11 dni w temperaturze 18oC ~ 20oC Fermentacja cicha od 30.10.2014 w temperaturze 15oC ~ 17oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Mogłeś w dubblu dać im temperatury, a nie przetrzymałeś tylko do 20. Może być tak, że drożdże się wkurzyły się i przestały pracować niedożerając wszystkiego. P.S. Ile cukru dałeś ? Edytowane 20 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 robilem dubbla 19,5 blg na tych samych drożdżach. Test FFT pokazał 5 blg. Stanęło na 6. Zabutelkowałem i wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 robilem dubbla 19,5 blg na tych samych drożdżach. Test FFT pokazał 5 blg. Stanęło na 6. Zabutelkowałem i wszystko jest ok. To możliwe, że i u mpolaka będzie git Dawałeś też cukier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Z ciekawości, co wy to za Dubble warzycie ponad 19 jak toto jest do 18,2? Jesli być trochę konsekwentnym to według tegoż: to z 18,2 OG rozsądnym by było zejść do 4,6 czyli z 19,5 do 5 to jak najbardziej dobry wynik. Edytowane 19 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) tak. dawałem 0,5 kg kandyzowanego brąz. Mariusz... jakos tak wyszło Edytowane 19 Listopada 2014 przez Floki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 To pewnie tak będzie całkiem spoko - rzeczywiście start był z dość dużego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 co wy to za Dubble warzycie ponad 19 jak toto jest do 18,2? Daj se/sobie luz - chcą mieć dubb-ka z ponad 18,3 niech se/sobie mają! Te bejotcepy kiedyś zrobią Wam krzywdę. Kabat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Żartujesz? Mam to w żici, tylko po co to Dubblem nazywać? Zapomniałeś zacytować: Z ciekawości Edytowane 19 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Mój dubbel zszedł mi z 17,3 na 3,3 tylko, że na płynnych (THG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Żartujesz? Mam to w żici, tylko po co to Dubblem nazywać? Nie! Nie żartuję! Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz... ... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi jakąś informacją - co, ile uwarzyłeś, czy jesteś tylko pianobijcą... edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol Nie śledzę forum ciągle, także jak wykazałeś się kiedyś tam jakimiś zasługami (138 pkt.) i potem z "wielkości" nawracasz maluczkich - daj se/sobie luz! Edytowane 19 Listopada 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ale po co tak uniosły ton wypowiedzi ? Temat jest o dubblu, a nie kto więcej uwarzył i kto ma większe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Bardzo proszę o kulturę wypowiedzi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz... Ja też nie wiem z kim. I to też mam w żici.W jakim celu podnosisz głos? W tym? jesteś tylko pianobijcą... ... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi Jeżeli moja delikatna sugestia o tym, że piwowar nie zmieścił się w ramkach stylu i do tego podparty screenem z wiki (jak by to było jakąś trudnością odszukać dane ) nazywasz autorytatywną wypowiedzią to... dopowiedz sobie sam. edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol Co Ci się pojawiło? Poza tym, dlaczego tak naskoczyłeś? Coś nie tak? Edytowane 19 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Bardzo proszę o kulturę wypowiedzi ! Personaizuj - bo nie wiem, czy całkowicie zaprzestać moich - nielicznych wypowiedzi na p.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ogólnie. Nie lubię takich przepychanek, zatem proszę wszystkich w tym wątku o ich dalsze nie kontynuowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz... To w jakim celu podnosisz głos?W tym? jesteś tylko pianobijcą... Erloy - chyba wiem do kogo ta rozmowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ogólnie. Nie lubię takich przepychanek, zatem proszę wszystkich w tym wątku o ich dalsze nie kontynuowanie. OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Temat zakończył się na 9-tym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl Zostaw jak jest. Przetrzymaj na cichej tak ze 2 tygodnie i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Zobaczę bo jak mierzyłem Blg 11 listopada to było 5°Blg, a na cichej siedzi od 30.11 to zostawię jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl Dla pewności zapytaj Czesława na jego blogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi