Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie Belgian Dubbel


mpolak154

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie uwarzonego przeze mnie Belgian Dubbel 19,5BLG. Przelałem na cichą 30.10.2014, sprawdzałem dziś a BLG zeszło tylko do 5. Butelkować czy poczekać jeszcze?? Drożdże użyte do fermentacji to T-58. Czy wysokie blg może być przez cukier kandyzowany dodany podczas gotowania brzeczki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z tym:

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

powinny odfermentować dość dobrze.

 

Ile trwała burzliwa? W jakiej temperaturze (zakresie temperatur) ? Jak zacierałeś ?

 

Cukier powinien spowodować wyższe odfermentowanie, a nie niższe.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś w dubblu dać im temperatury, a nie przetrzymałeś tylko do 20. Może być tak, że drożdże się wkurzyły się i przestały pracować niedożerając wszystkiego.

 

P.S. Ile cukru dałeś ?

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości, co wy to za Dubble warzycie ponad 19 jak toto jest do 18,2?

 

Jesli być trochę konsekwentnym to według tegoż:

post-5016-0-28455300-1416422760_thumb.jpg

 

to z 18,2 OG rozsądnym by było zejść do 4,6 czyli z 19,5 do 5 to jak najbardziej dobry wynik.

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żartujesz? Mam to w żici, tylko po co to Dubblem nazywać?

Nie!

Nie żartuję!

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi jakąś informacją - co, ile uwarzyłeś, czy jesteś tylko pianobijcą...

 

edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol

 

Nie śledzę forum ciągle, także jak wykazałeś się kiedyś tam jakimiś zasługami (138 pkt.) i potem z "wielkości" nawracasz maluczkich - daj se/sobie luz!

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

Ja też nie wiem z kim. I to też mam w żici.

W jakim celu podnosisz głos?

W tym?

jesteś tylko pianobijcą...

 

... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi

Jeżeli moja delikatna sugestia o tym, że piwowar nie zmieścił się w ramkach stylu i do tego podparty screenem z wiki (jak by to było jakąś trudnością odszukać dane ;) ) nazywasz autorytatywną wypowiedzią to... dopowiedz sobie sam.

 

edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol

Co Ci się pojawiło? :D

 

Poza tym, dlaczego tak naskoczyłeś? Coś nie tak?

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

To w jakim celu podnosisz głos?

W tym?

jesteś tylko pianobijcą...

Erloy - chyba wiem do kogo ta rozmowa...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

 

Zostaw jak jest. Przetrzymaj na cichej tak ze 2 tygodnie i będzie dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

Dla pewności zapytaj Czesława na jego blogu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.