Olo Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Typ fermentacji : dolna Zakres temperatur fermentacji : 8-14 st.C Stopień odfermentowania : 73-77% Flokulacja : wysoka Tolerancja alkoholu w piwie : 11% ABV Profil smakowy : szczep dolnej fermentacji z rejonu Monachium Szczep polecany do piw w stylach : German Pils, Marzen, Bock, Munich Dunkel Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że poczyniłem pilsa na tych drożdżach i zdziwiło mnie słabe odfermentowanie. Użyłem startera, 2 razy po 650-700 mL brzeczki z suchego ekstraktu słodowego, +/- 10 BLG. Drożdże przez 2 tygodnie burzliwej zeszły z 11.5 do 5.5 BLG. Fermentor stał w temperaturze 8-9 stopni. Wiem już, że nie tylko mi tak słabo zeszły, pytanie teraz czy one tak mają czy po prostu potrzebują więcej czasu. Ja dla sprawdzenia i z obawy przed granatami zostawiłem nieco gęstwy na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 5,5 to wynik odczytany z balingometru czy refraktometru? Jeśli refraktometru to czy pomiary wrzucałeś do arkusza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Z balingometru. Ale mówię, nie tylko mi tak zeszło słabo. Okaże się później czy nie będzie granatów. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Bardzo mało prawdopodobne że te drożdże mają tylko 50% odfermentowanie. Coś musi leżeć na rzeczy gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Użyłem startera, 2 razy po 650-700 mL brzeczki z suchego ekstraktu słodowego, +/- 10 BLG. Drożdże przez 2 tygodnie burzliwej zeszły z 11.5 do 5.5 BLG. Fermentor stał w temperaturze 8-9 stopni. Wiem już, że nie tylko mi tak słabo zeszły, pytanie teraz czy one tak mają czy po prostu potrzebują więcej czasu. Ja dla sprawdzenia i z obawy przed granatami zostawiłem nieco gęstwy na cichej. Ze startera 700ml robiłeś kolejny o tej samej objętości i ten drugi do piwa? Jak tak to trochę mało tych drożdży. No i po dwóch tygodniach wartało podnieść temp. o 2-3 stopnie i potrzymać jeszcze tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Nie, robiłem starter 2-stopniowy, żeby więcej namnożyć. 700 mL brzeczki, 24 h kręcenia, potem sedymentacja drożdży, dekantacja brzeczki i świeże 700 mL i znów 24 h kręcenia. A drożdży zostawiłem trochę na cichą, zobaczymy czy coś niżej zejdą jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Nie, robiłem starter 2-stopniowy, żeby więcej namnożyć. 700 mL brzeczki, 24 h kręcenia, potem sedymentacja drożdży, dekantacja brzeczki i świeże 700 mL i znów 24 h kręcenia. Przy dwu stopniowym starterze, drugi stopień wymaga większej objętości, najlepiej około 2-3 razy większej niż objętość startera pierwszego stopnia. Ty zrobiłeś zbyt mały i nie uzyskałeś napewno takiego plonu jak w pierwszym podejściu. Drożdże trochę kisiły się w drugim starterze a nie namnażały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Nie, robiłem starter 2-stopniowy, żeby więcej namnożyć. 700 mL brzeczki, 24 h kręcenia, potem sedymentacja drożdży, dekantacja brzeczki i świeże 700 mL i znów 24 h kręcenia. Czyli to o czym pisałem, wg mnie fermentacja ustała bo masz za mało drożdży. Tak jak WiHuRa pisał powinieneś drugi starter zrobić z 2l ekstraktu. Teraz masz problem - drożdżaki ruszą pewnie dopiero w butelkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Mówię, zostawiłem ich trochę w fermentorze, bo tego się obawiałem, zobaczymy czy będzie schodzić dalej, najwyżej trochę postoją dłużej. A jak nie to chyba zasypię sucharami jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Tak jak mówiłem, zostawiłem jeszcze na 2 tygodnie z mniejszą ilością tych samych drożdży (po prostu zabrałem gęstwe na następnego pilsa, trochę oddałem, reszta została) i zeszło elegancko do 3 stopni, także mieści się w zadeklarowanej wartości odfermentowania około 73-75%. Najwyraźniej te drożdże w dolnym zakresie temperatur potrzebują po prostu więcej czasu niż dwa tygodnie. Następnego pilsa przez 2 tygodnie przejadły z 12 do 4 około, także widać drugie pokolenie jest nieco sprawniejsze, niemniej jednak dam drożdżom jeszcze trochę czasu. Co do pozostałych wrażeń to bardzo ładnie opadły po tych 2 tygodniach cichej i jest bardzo klarowne piwo. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Trzecie pokolenie przejadło w około 2 tygodnie lagera wiedeńskiego z 12.5 do 3 BLG, także tylko pierwsze pokolenie takie wolne. Wszystkie warki, o których piszę fermentowane w temperaturze otoczenia poniżej 10 stopni, także dolny zakres dla tych drożdży. Dziś butelkowałem pilsa, smakowo-aromatyczne wrażenia bardzo fajne, bardzo pilsowo, lekki słód pilzneński + Tradition w zapachu. W smaku też fajny pils, ale wstrzymam się z oceną do momentu otwarcia już nagazowanego piwa, które już poleży. Zapowiada się fajnie. No i super klarowne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Fermentacja u mnie w zakresie 8-9 C trwa 3 tydzień. Próbka pobrana do pomiarów pachnie i smakuje bardzo dobrze. Po 3 tyg. zeszło z 13 do 4 blg. Wniosek - 1 pokolenie trochę leniwe lub te drożdże nie lubią tak niskich temperatur. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 u mnie w sobotę panika bo dałem gnojkom 5 tygodni w temperaturze 8-10 stopni i "dziesiątka" zeszła do czegoś pomiędzy 3,5 a 4, a butelkować trzeba. no nic - poszły bez środka do refermentacji a rozlew sposobem codera "bezpośrednio z tanka" prostszy i przyjemniejszy niż by się mogło wydawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Coś mam wrażenie, że to nie chodzi o to, że pierwsze pokolenie jest leniwe, tylko po prostu jest za mało drożdży. Potem, gdy mamy już gęstwę po pierwszym piwie, to liczba komórek drożdżowych jest wystarczająca i fermentacja przebiega prawidłowo do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 z jednej strony starter dwustopniowy - 3L i 2x 3L na dwóch mieszadłach, całość poszła do dwóch fermentorów po 23L każdy. z drugiej strony kolejna warka robiona tydzień później, starter 2,5L i 2L + 3L, 40L dziesiątki ale bohemska rapsodia i póki co zachowuje się podobnie. pomiarów jeszcze nie robiłem, dopiero na weekend, więc coś może być na rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Widzę, że ostatnie posty są sprzed roku. Czy problem z długą fermentacją dalej istnieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dam znać, bo mam na nich od tygodnia na burzliwej 14 blg Rauchbiera- temperatura fermentacji piwa ok 9°C. Po dwóch tygodniach zrobię pierwszy pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Robiliśmy na pierwszym pokoleniu ze startera Rauchbiera 13 Blg i fermentacja trwała dobre 4 tygodnie, teraz jest na nich Koźlak 16 Blg i po 4 tygodniach cały czas coś się dzieje w wiadrze. Nie sprawdzamy na bieżąco jak wygląda odfermentowanie, ale "wzrokowo" wydaje się że fermentacja trwa. Temperatura cały czas 9-10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 2 tygodnie burzliwej 14,5 blg - 5 blg. Myślę, że przez tydzień dojedzą co zostało, czyli 3 tygodnie fermentacji na 3l starterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Leniuszki. Zadałem fiolkę do 9 litrów ok 11 blg i po dwóch tygodniach w ok. 11 stopniach otoczenia zeszły prawie do wyniku z FFT czyli 1.5. Ale o dziwo kolejne pokolenia z gestwy potrzebują więcej czasu. 1 pokolenie, 28 litrów 11.5 blg, zaczęło fermentację w ok. 10 stopniach otoczenia, po 2 dniach nastąpiło trwające wciąż ocieplenie i temperatura skoczyła do ok. 14 stopni, czyli górny zakresu tych drożdży. Zejście do poziomu FFT, zajęło im 3 tygodnie. Kolejne pokolenie zadałem do 26.5 litrów 12,3 blg i wyniosłem do pomieszczenia, w którym było ok. 5 stopni. Lagu jakiegoś strasznie długiego nie było, dokładnie nie wiem bo wyjechałem do roboty. Jak wróciłem po pięciu dniach od zadania drożdży trwała już spokojna fermentacja, nie za częste bulkanie, piana też nie jakaś strasznie obfita. Termometr na wiadrze wskazywał coś pomiędzy 6 a 8 stopni. Stwierdziłem, że zostawię takie warunki na kolejny tydzień. Po tygodniu był już wyraźny pierścień na wiadrze z fazy krążków wysokich. Przeniosłem na kolejny tydzień do pomieszczenia o temperaturze ok. 14 stopni, żeby drożdże dokończyły robotę bo w ten weekend chciałem robić na nich jeszcze portera. Po tygodniu w 14 stopniach zmierzylem blg mimo, że wzrokowo można było ocenić, że to jeszcze nie koniec, wynik 5.2. Jeśli w końcu za tydzień uda mi się zrobić tego portera to burzliwa skończy się chyba w połowie maja. Nie jest to szczególnie szybko fermentujacy szczep, nawet gdy pracuje w swoich górnych zakresach. Analogicznie ma się sprawa z refermentacją, bez trzymania w temperaturze pokojowej, po miesiącu w ok 5 stopniach, nagazowanie bardzo niskie, ale z tym mi się akurat bardzo nie spieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Ja mam problem z tymi drożdżami w koźlaku majowym 12*, 15* po dodaniu ekstraktu słodowego w drugim tygodniu fermentacji (długa historia ;p).. Robiłem starter tylko 1L (głupi), drożdże ruszyły bez większego lag'a, ale zeszły przez 3tyg tylko do 8,5°Blg. Przez prawie 7dni dawałem im szansę w temp pokojowej, dojadły może 1blg.. Teraz lagerują (0-3°C). Mam nadzieję że butelki nie po wybuchają.. zastanawiam się nad ilością cukru do refermentacji.. Edytowane 14 Marca 2016 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek123 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 (edytowane) Czy jedna fiolka FM31 wystarczy do 50L warki pilsnera z 100% zasypu pilzneńskiego ok 12-13blg? Mam zamiar zrobić starter na raty - najpierw 1L , następnie 2L , proszę o odpowiedź. Edytowane 17 Maja 2016 przez tomek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 (edytowane) Jedna fiolka na 50l nie ma szans, 2l starter powinien wystarczyć. http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Możesz sam sprawdzić Edytowane 17 Maja 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek123 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 chyba nie wystarczy 2L według tego calc. bo mam styl Lager .... sam nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 No dobra, a jak ich profil smakowy?? Warto na nie czekać i się denerwować, czy lepiej po prostu od razu kupić Bohemską Rapsodię (bo z nią zdaje się nie ma tego problemu) i zacierać na słodko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się