michal48 Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam, Ostatnio po wypiciu butelki swojego pierwszego piwka dostałem pokrzywki - taka wysypka na całym ciele bardzo swędząca, jest wynikiem uczulenia na jakiś spożyty składnik. I teraz moje pytanie czy ktoś już się spotkał z takim przypadkiem? Może to być wynikiem, że po prostu zepsułem piwo na którymś etapie produkcji? Piwo na pewno nie wyszło tak jak powinno bo jest mało gazu (z obawy przed granatami dałem trochę mniej cukru przy rozlewie niż wkazywał kalkulator) i jest znikoma piania która zaraz po rozlaniu do kufla znika. Do produkcji użyłem: Gozdawa Pale Ale, Gozdawa Ekstrat Słodowy Jasny, Woda Żywiec Zdrój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Moja znajoma takie coś miała, było to uczulenie na któryś z metali. Chyba na nikiel czy chrom, nie pamiętam dokładnie. Nie była to kwestia samego piwa, lecz organizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Uczulenie na drozdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal48 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Moja znajoma takie coś miała, było to uczulenie na któryś z metali. Chyba na nikiel czy chrom, nie pamiętam dokładnie. Nie była to kwestia samego piwa, lecz organizmu. dosłownie raz użyłem łyżki stalowej do pobrania próbki, więc to chyba nie to Uczulenie na drozdże A jeżeli tak by było to jednoznacznie przekreśla moją przygode z piwowarstwem? Czy są jakieś domowe sposoby na od filtrowanie drożdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 dosłownie raz użyłem łyżki stalowej do pobrania próbki, więc to chyba nie to Tu nie chodzi o łyżkę, nikiel jak i chrom są mikroelementami zawartymi w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 dosłownie raz użyłem łyżki stalowej do pobrania próbki, więc to chyba nie to Z tego, co wiem, to stal nie uczula wcale. Uczulają natomiast inne "metale" z domieszkami głównie chromu i niklu. Przeanalizuj sobie wszystko po kolei - na samym początku słód jęczmienny, który zawiera masę glutenu. Może drożdże, może któryś z chmieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) I teraz moje pytanie czy ktoś już się spotkał z takim przypadkiem? Mam taki bardzo głupi pomysł. MOŻE PÓJDZIESZ DO LEKARZA? A nie pytasz się na forum w internecie. Według mnie to na pewno rak. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Karol23 Cyneq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Albo co gorsza amyloidoza. Idź do lekarza. Dr googiel to kiepski lekarz, a dr piwo.org na bank jeszcze gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Różne bywają uczulenia, mam znajomego uczulonego na chmiel ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Albo co gorsza amyloidoza. Fan Dr. House'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ale trzeba założyć, że kolega pił już w życiu jakieś sklepowe piwo. Czyli raczej nie jest uczulony na chmiel itd., no chyba, że składników piwa w takim piwa nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Z całą pewnością jest to najlepsze miejsce na szukanie rozwiązania problemu. powtórzę: Mam taki bardzo głupi pomysł. MOŻE PÓJDZIESZ DO LEKARZA? Idź do lekarza. Dr googiel to kiepski lekarz, a dr piwo.org na bank jeszcze gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Łojotokowe zapalenie skóry - ta choroba nie lubi drożdży i alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Jeżeli wcześniej piłeś tylko koncerniaki to obstawiam gluten. Żona kolegi po moim piwie miała taką reakcję a po większości koncerniaków nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Jeżeli wcześniej piłeś tylko koncerniaki to obstawiam gluten. Żona kolegi po moim piwie miała taką reakcję a po większości koncerniaków nic. Piwa z koncernów są bezglutenowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Nie ale wiele ma zamienniki słodów, które maja mniej albo w ogóle glutenu. Jeżeli ktoś nie ma ostrego uczulenia to jest w stanie bezpiecznie wypić takie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal48 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Mam taki bardzo głupi pomysł. MOŻE PÓJDZIESZ DO LEKARZA? A nie pytasz się na forum w internecie. Według mnie to na pewno rak. Od lekarza wiem, że to uczulenie , nie należe do osób które leczą się w wujka Google. Wątek napisałem, aby się dowiedzieć czy piwo jest do wylania - bo coś zrobiłem nie tak podczas produkcji. Ale trzeba założyć, że kolega pił już w życiu jakieś sklepowe piwo. Czyli raczej nie jest uczulony na chmiel itd., no chyba, że składników piwa w takim piwa nie ma. Oczywiście piw sklepowych trochę przerobiłem i nigdy nic się nie działo. Nie ale wiele ma zamienniki słodów, które maja mniej albo w ogóle glutenu. Jeżeli ktoś nie ma ostrego uczulenia to jest w stanie bezpiecznie wypić takie piwo. Tylko jeśli był by to gluten to po chlebie czy ciastkach też miałbym taką rekacje. W każdym razie wychodzi na to, że piwo jest do rozdania dla osób nie mających alergii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Wypiles jedno? Czy probowales to powtorzyc? Moze to nie piwo tylko cos zjadles przy okazji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Daj komuś innemu do spróbowania, może opracowałeś nową broń biologiczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 W jakim czasie po wypiciu wystąpiła reakcja? Wygląda to na alergię pokarmową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal48 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Wypiles jedno? Czy probowales to powtorzyc? Moze to nie piwo tylko cos zjadles przy okazji? Tak, jedno piwo 0,5L Nie próbowałem powtórzyć, ale sprawdze na ochotnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal48 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 W jakim czasie po wypiciu wystąpiła reakcja? Wygląda to na alergię pokarmową PIwo wypiłem wieczorem, a koło 16 następnego dnia już byłem u lekarza, który właśnie stwierdził, że pokrzywka pochodzenia pokarmowego. Zresztą wybieram się testy alergiczne na drożdze browarnicze i zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. krzysiek9999 Opublikowano 26 Listopada 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 To uczulenie na Gozdawę Nie Ty jeden to masz. Są jeszcze uczuleni na Fermentum Mobile Jejski, tomo75, alechanted i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Wsród moich znajomych, ale tylko po pierwszym spożyciu zdarzały się rozwolnienia. Przy kolejnych degustacjach już nie. Podejrzewam że w zwiazku z faktem iż nasze piwa to tzw. żywe piwa powodują to drożdże które muszą tak jakby zalęgnąć się od nowa w wyjałowionym organizmie. Podobne reakcje wywołuje kwaśne mleko zrobione z prawdziwego takiego od krowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Łojotokowe zapalenie skóry - ta choroba nie lubi drożdży i alkoholu. Niestety mam taką przypadłość. Piję piwo i nic mi nie jest. Zapalenie skóry tworzy się tylko latem przy intensywnym poceniu (biegam), na granicy włosów i karku. Nie ma to nic wspólnego z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się