Pun kOmora Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 hej, uwarzyłem IIPA 18'5BLG. po 1,5tyg cichej w 15'C (wcześniej burzliwa tydzień) przeniosłem fermentator do mieszkania (21'C) celem rozlania. starałem się za bardzo nie majtać, ale zawsze trochę się pomiesza. po godzinie piwko zaczęło pracować dość znacznie (16'C na ściance miało wówczas). popracowało tak parę godzin i się uspokoiło. i teraz się zastanawiam - czy ta krótka praca piwa nie została spowodowana lekkim napowietrzeniem w czasie przenoszenia? a co za tym idzie, piwo jeszcze dobrze nie odfermentowało a wpływ ma na to brak tlenu (wysoka gęstość początkowa wymaga dobrego napowietrzenia)? i czy mogę pobujać trochę fermentatorem aby napowietrzyć lekko brzeczkę? czy efekty całej cichej nie pójdą na marne? nie chcę ryzykować zakażenia pobierając próbkę. wolę wykorzystać inne możliwości jeżeli są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jak podnosi się temperatura piwa to zmniejsza się rozpuszczalność CO2 w nim, wobec czego się on uwalnia, może to być to a nie wznowienie pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Spokojnie, zawsze w piwie po burzliwej masz rozpuszczone trochę dwutlenku węgla - po przenosinach zaburzyłeś trochę te delikatną równowagę i tyle Jeżeli drożdże nie mają co jeść (a na cichej praktycznie nie mają), to nie jedzą edit: Ah, Kantor, ubiegłeś mnie o kilka sekund Edytowane 2 Grudnia 2014 przez alechanted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Po czym wnosisz ze popracowalo? Bulknelo z rurki? Fermentor jest dosc plastyczny i po podniesieniu robi sie podcisnienie a po ponownym ustawieniu CO2 moze byc wypchniete. Dodatkowo ogrzanie piwa również powoduje uwalnianie CO2 także to wcale nie musiało być wytworzone po przeniesieniu tlko wcześniej. Swoją drogą 2,5 tygodnia to troche krotko wg mnie jak na takie BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 popracowało tak parę godzin i się uspokoiło. słyszałeś o zależności temperaturowej rozpuszczalności gazów w płynach? pobujać trochę fermentatorem aby napowietrzyć lekko brzeczkę? nad piwem fermentującym w fermentorze jest CO2, a nie powietrze. czy efekty całej cichej nie pójdą na marne? a jakich Ty efektów oczekujesz po "cichej"? BTW, cicha fermentacja i tak następuje (jest to etap pracy drożdży) bez względu czy piwo przelewasz na czas cichej fermentacji, czy nie. Są tacy co nie przelewają piwa na cichą fermentację i uzyskują takie same efekty jak Ci, którzy to robią. Doczytaj trochę Wiki i przemyśl temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 1. słyszałeś o zależności temperaturowej rozpuszczalności gazów w płynach? 2. nad piwem fermentującym w fermentorze jest CO2, a nie powietrze. 3.a jakich Ty efektów oczekujesz po "cichej"? BTW, cicha fermentacja i tak następuje (jest to etap pracy drożdży) bez względu czy piwo przelewasz na czas cichej fermentacji, czy nie. Są tacy co nie przelewają piwa na cichą fermentację i uzyskują takie same efekty jak Ci, którzy to robią. 1. tak. dlatego napisałem, że w pomieszczeniu 21'C miało 16'C i pracowało a później przestało - nie osiągając 21'C otoczenia. dla mnie to jest dziwne. 2. tu masz rację - tego nie przemyślałem 3. chodzi mi o klarowanie piwa. drożdże skłaczkowały, opadły. czy bujanie nie zniweczy tego efektu? ale nawiązując do pkt 2 to nie ma sensu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Swoją drogą 2,5 tygodnia to troche krotko wg mnie jak na takie BLG. GCh zeszłego roku to IIPA 18BLG i tam Czesław robił całość w 2 tyg (8+6) w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 w pomieszczeniu 21'C miało 16'C i pracowało a później przestało - nie osiągając 21'C otoczenia. dla mnie to jest dziwne dla mnie nadal nie jest to dziwne bo podczas takiego ogrzewania temp. piwa nie wzrasta liniowo, a nie musi osiągnąć temp. otoczenia żeby powstający nadmiar CO2 zaczął się uwalniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się