jaras Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 sucha wierzchnia warstwa młóta miałaby się zbijać, zwiększając ew. kanalikowanie (czy też spływ wody przy ściankach) - w gotowym piwie nie uświadczysz złego, ino wydajność niższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Próbowałem ze 3 razy wysładzać ciągle, natomiast wydajność uzyskiwałem lepszą przy wysładzaniu na raty - choć jest z kolei bardziej upierdliwe, bo trzeba zwracać mętny filtrat z początku tyle razy, ile jest rat, czyli zwykle 3. Nie wiem czy tak jest, czy przy ciągłym coś robiłem źle (wlewałem wodę, próbowałem nawet mieszać delikatnie górną warstwę). Edytowane 6 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie wiem skąd taki przesąd. To nie przesąd, koledze się tworzą bąbelki powietrza, więc niech nie dopuszcza do odkrywania złoża a powietrze nie będzie wychodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie dopuszczaj do odkrycia młóta. Nie wiem skąd taki przesąd. Nie raz młóto mam odkryte, a w gotowym piwie różnicy żadnej nie widzę. Tak jak pisze Malinowy Jęczmień - gdy spuszczę filtrat poniżej poziomu młóta to po jego zalaniu bez wzburzania (na talerzyk) zaczyna mi bąblować, zakładam że tam będą kanaliki. Więc mam do wyboru albo nie spuszczać poniżej poziomu młóta (w tej sytuacji czym różni się tam metoda od wysładzania ciągłego?), albo spuszczać poniżej poziomu młóta, ale je wymieszać po dolaniu wody (czyli tak czy inaczej talerzyk zbędny - dodatkowo przy tej metodzie na początku kolejnej raty dostaję muł, który muszę zwrócić). Zainteresowało mnie więc to co Ty pisałeś, że po dolaniu tylko czekasz. A skoro spuszczasz poniżej poziomu młóta to nie tworzą Ci się bąble powietrza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Próbowałem ze 3 razy wysładzać ciągle, natomiast wydajność uzyskiwałem lepszą przy wysładzaniu na raty - choć jest z kolei bardziej upierdliwe, bo trzeba zwracać mętny filtrat z początku tyle razy, ile jest rat, czyli zwykle 3. Nie wiem czy tak jest, czy przy ciągłym coś robiłem źle (wlewałem wodę, próbowałem nawet mieszać delikatnie górną warstwę). Odczekaj 10minut przed odkręceniem kranika, niech sobie postoi. Nie ma potrzeby mieszać, chyba, że zatka się. Młóto się lubi zbijać jak zejdzie wszystko (odsłoni) i wtedy trzeba mieszać lub naciąć. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 moim skromnym zdaniem to wina tego nieszczęsnego talerzyka...dość, że zmniejsza On powierzchnię filtracyjną to jeszcze niejako (to tylko taki domysł świeżaka) może powodować zatrzymywanie filtratu w młócie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zamiast talerzyka można użyć łyżkę wazową. Tak używam od dawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nigdy się nie dowiedziałem o co chodzi z tym talerzykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ja za to używam durszlaka, też jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Próbowałem ze 3 razy wysładzać ciągle, natomiast wydajność uzyskiwałem lepszą przy wysładzaniu na raty - choć jest z kolei bardziej upierdliwe, bo trzeba zwracać mętny filtrat z początku tyle razy, ile jest rat, czyli zwykle 3. Nie wiem czy tak jest, czy przy ciągłym coś robiłem źle (wlewałem wodę, próbowałem nawet mieszać delikatnie górną warstwę). Odczekaj 10minut przed odkręceniem kranika, niech sobie postoi. Nie ma potrzeby mieszać, chyba, że zatka się. Młóto się lubi zbijać jak zejdzie wszystko (odsłoni) i wtedy trzeba mieszać lub naciąć. To dla mnie oczywista oczywistość, że trzeba poczekać na ułożenie się złoża filtracyjnego... zawsze tak robię niezależnie od metody wysładzania. Nie w tym rzecz - po prostu mam większą wydajność przy wysładzaniu na raty niż przy wysładzaniu ciągłym i nie wiem czy to normalne Talerzyka też próbowałem i tylko mi przeszkadzał - wlewałem po prostu kubkiem delikatnie i w różne miejsca. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ja za to używam durszlaka, też jest ok. Jest ok ale za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) ThoriN tak to normalne. Na raty, wolniej, bardziej upierdliwe ale wydajność odrobinę wyższa. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Gąska ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Mam pytanie. Czy to byłby jakiś problem jakbym dodał do garnka po zacieraniu całą wodę do wysładzania ? Tylko proszę nie pytajcie do czego jest mi to potrzebne Czy problemem będzie tylko większy napór wody na sito ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się