mateos Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Pewnie tak , a tak na poważnie to każdy stosuje to co mu wygodniej w myśl zasady moje piwo mój wybór . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Kegowałem już 3 różne piwa a z efektów nagazowania byłem raczej zadowolony, choć w porównaniu do butelek nieco gazu brakowało. Mógłbym dalej uczyć się w domowym zaciszu, jednak kolejne 2 kegi trafią na wesele i chciałbym aby wszystko było jak należy. Czy znajdę gdzieś kalkulator do nagazowywania kegów z uwzględnieniem czasu i temperatury nagazowywania oraz dodatku do refermentacji? 1 piwo zakegowałem z dodatkiem 1/3 cukru którego użyłbym do butelek, nabijłem 1,5 bara + 4 tygodnie w temp 10 stopni. Może zmniejszyć ciśnienie teraz a zwiększyć je tydzień przed wyszynkiem? Możesz refermentować i dogazowywać, lub gazować tylko sztucznie przez parę minut 3-3,5 bara, może 2 bary, może przez kilka dni 1,5 bara. Prawda jest taka, że musisz znaleźć swój sposób i nabrać w tym doświadczenia. Po 3 kegach trudno sobie schemat wypracować. Ja puszczam ok 2 bary i przez kilkanaście sekund z podłączonym gazem turlam kega. Po kilku dniach/tygodniach jak chcę pić to sprawdzam jak mam 1,2-1,5 bara to wiem, że jest ok, jak jest za mało to podłączam trochę więcej niż chcę mieć na 1-2 dni i jest OK. Ale zakegowałem już pewnie ze 30-40 kegów to jak coś jest nie tak to łatwo sobie z tym radzę. Jak 1,5 bara w 10oC to dla ciebie za mało to daj 1,8 bara będzie bardziej nagazowane. Im niższa temperatura wyszynku tym bardziej nagazowane piwo możesz nalać bez piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Zadam pytanie z innej - nomen omen - beczki. Czy główne korzyści z kegowania upatrujecie w alternatywie dla czasochłonnego butelkowania, czy widzicie w tym jeszcze inny cel, np. obsługę większej imprezki, transport piwa itd.? Znużyło mnie butelkowanie (zajmuje mi ono przy dzieciach w domu ok 4h czasu, czyli połowę tego, co zabiera mi uwarzenie nowej warki) i zacząłem szukać kegów. Temat ma sporo zalet, ale i parę wad, np. dość wysoki koszt wejścia (przy 2 kegach liczę 800zł), potrzebny kegerator (co w mieszkaniu może stanowić problem) i zacząłem się zastanawiać czy dla samej rezygnacji z butelkowania ma to sens. Dzienne spożycie piwa u mnie w mieszkaniu to max. 0.5-1l/dobę, będę raczej dość często przełączał kegi - czy jest to problematyczne (cieknie z przewodów, trzeba sterylizować?). W kwestii samego doboru sprzętu znalazłem: Kegi: https://www.olx.pl/oferta/keg-pepsi-cornelius-kegi-piwo-destylator-jak-nowe-CID619-ID9kjdZ.html#a963f5b976;promoted Zestaw szybkozłączki, przewód, kranik: http://allegro.pl/keg-pepsi-zestaw-startowy-zlaczki-waz-kran-obejmy-i6223846270.html#thumb/3- ma sens taki kranik na początek? Butla: http://allegro.pl/nowa-butla-co2-dwutlenek-pelna-2l-1-5kg-do-2026r-i6242233978.html do tego muszę znaleźć reduktor. Edytowane 20 Listopada 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Dorzucę jeszcze od siebie do tego co zostało napisane. Kegi myję za pomocą PBW - roztwór zgodny z etykietą producenta, nalewam około 10 litrów do kega - 30 min stoi normalnie, 30 min do góry nogami. Dokładne płukanie wodą i potem dezynfekcja roztworem Star Sanu. Wystarczy 0,5-1l, potem trząchamy i cały keg wypełnia się pianą - która też dezynfekuje. Kegi trzymam w lodówce, temp 4-5C. Nagazowanie robię tak, że najpierw schładzam keg do 4-5C i potem na pierwsze 24h podaję 3bar - bez żadnego trząchania. Potem ustawiam docelowe ciśnienie i upuszczam nadmiar przez zawór. Po 3-4 dniach piwo idealne do picia. Korzystam z tej tabeli nagazowania: http://www.kegerators.com/carbonation-table.php Wyszynk z ciśnienia docelowego - aktualnie przez kraniki picnic ale już jadą do mnie z Chin krany z nierdzewki, które zamontuje na stałe w środku lodówki - chcę aby były zimne i aby nie siadały na nich żadne owady latem. Podstawa wyszynku z ciśnienia docelowego to dobranie średnicy i długości węża piwnego - tzw. balansowanie linii piwnej. Najlepszy kalkulator jest tutaj: http://www.mikesoltys.com/2012/09/17/determining-proper-hose-length-for-your-kegerator/ Ja mam węże o średnicy 4mm wewnętrznej, 4,5m długie - piwo leje się idealnie, bez nadmiernej piany, jakieś 10 sekund 0,5l. Tak to wygląda: Edytowane 20 Listopada 2016 przez Alexy Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Hej, podepnę się pod temat początkujących kegujących. Mam podłączony do butli CO2 reduktor podwójny, ale mam podłączony tylko jeden keg. Do drugiego króćca reduktora jest podłączony wąż i szara szybkozłączka która se po prostu wisi w powietrzu. Nastawa reduktora jest skręcona do 0. Zauważyłem jednak, że ciśnienie w butli gazowej bardzo szybko mi schodzi. W parę dni (kiedy kegerator był używany sporadycznie) ciśnienie spadło z 50 do 20 bar. I teraz pytania: 1. Czy to normalne i wraz z opróżnianiem kega ciśnienie w butli CO2 spada? 2. Jest gdzieś nieszczelność? 3. Czy drugą nieużywaną linię gazową trzeba odciąć dodatkowym zaworem odcinającym do gazu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 1. i tak i nie (ten zegar należy raczej traktować jako wskaźnik napełnienia butli) 2. tak 3. najlepiej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Cześć, Zamierzam jutro kegowac (pierwszy raz ). Będę używał takiego sprzętu. Chcę nagazowac sztucznie, butle i reduktor mam. Kilka pytań. 1. Nie mam kegeratora ani miejsca w lodówce. Czy nagazuje piwo w temperaturze pokojowej? Na ile barów powinienem ustawić reduktor? Jak długo mam wpuszczać gaz? 2. Jest to keg z głowica. Więc w jaki sposób mogę się pozbyć tlenu który będzie nad piwem? 3. Keg ma około 10l. Ile powinienem wlać piwa? 4. Po zalaniu piwa fitting zakręcić ręką? Czy są jakieś specjalne techniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ad 1 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html, trzymasz kilka dni pod ciśnieniem które Ci pokazało, lub bujasz kegiem kilka minut. ad 2 nagozowujesz tym zestwawem czy inną głowicą? jak inną to puszczasz co2, później poluzowujesz nakrętkę za zaworkiem zwrotnym w głowicy żeby upuścić trochę gazu z kega, później znów co2, znów popuszczasz. i powinni wystarczyć. 3 możesz 10l, jak wlejesz troszkę mniej (kufel) to przy nagazowywaniu przez bujanie (szybkim) będzie się szybciej co2 rozpuszczać (większa powierzchnia tafli piwa przez którą co2 wnika do piwa) 4 zakręć ręką, nie musisz betonowo, wystarczy solidnie. Zresztą będziesz słyszał w razie czego jakby syczało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ad 1 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html, trzymasz kilka dni pod ciśnieniem które Ci pokazało, lub bujasz kegiem kilka minut. ad 2 nagozowujesz tym zestwawem czy inną głowicą? jak inną to puszczasz co2, później poluzowujesz nakrętkę za zaworkiem zwrotnym w głowicy żeby upuścić trochę gazu z kega, później znów co2, znów popuszczasz. i powinni wystarczyć. 3 możesz 10l, jak wlejesz troszkę mniej (kufel) to przy nagazowywaniu przez bujanie (szybkim) będzie się szybciej co2 rozpuszczać (większa powierzchnia tafli piwa przez którą co2 wnika do piwa) 4 zakręć ręką, nie musisz betonowo, wystarczy solidnie. Zresztą będziesz słyszał w razie czego jakby syczało. Szybki sposób. Podpinam co2 na 10 min i przez cały ten czas turlam kegiem? Niestety mam tylko taka głowice. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka bart3q, eltomek i Alexy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Dopiero kolega Dr2 otworzył mi oczy na oczywistą sprawę, że gdy keg nie jest pełny to objętość CO2 w kegu jest większe. Skoro jest więcej miejsca to i gazu wejdzie więcej ale... jeśli powierzchnia styku piwo-gaz jest cały czas taka sama, ciśnienie podawane przez reduktor jest takie same, temperatura jest taka sama - to dlaczego piwo miało by się nagazować mocniej? Z punktu widzenia piwa warunki się nie zmieniają W parę dni (kiedy kegerator był używany sporadycznie) ciśnienie spadło z 50 do 20 bar. Jeśli ciśnienie szybko spada to skończyła się ostatnia kropla w butli ale... czy nie spadło Ci przez to, że wrzuciłeś do kegeratora? U mnie po schłodzeniu pokazuje na manometrze około 40 bar, jak wyciągnę i ogrzeję do pokazuje około 60 bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Nagazowanie piwa w kegu za pomocą butli z CO2 podporządkowana zasadom termodynamiki , i tyle . Niema tam żadnej magii . Jeżeli ilość rozpuszczonego gazu w piwie zależy od temperatury i ciśnienia , to czas nagazowania będzie zależał od wyżej wymienionych parametrów plus powierzchnia kontaktu gazu z piwem i wysokość słupa tegoż piwa . Czyli jak mamy pół kega to przy wszystkich równych warunkach nagazujemy szybciej niż pełny keg . Jak kulamy ten keg to zwiększamy powierzchnie kontaktu gazu z piwem i dodatkowo mieszamy piwo co polepsza wymianę gazu , przyspieszając nagazowanie . Ale ile by nie mieszali i ile by nie stało pod ciśnieniem po zrównoważeniu zależności ciśnienia , temperatury i rozpuszczalności , więcej już nie nagazuje się jak by nawet tańczyli nad nim z bębnami i klątwami . Tak to rozumiem , jak by jakieś pytania to proszę szukać fizyków którzy temat termodynamiki gazów wkuwali bardzo sumiennie . Edytowane 26 Grudnia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 jak nalejesz w kegu po czubek, to przez zwezajaca sie górę kega maleje powierzchnia lustra cieczy i dluzej sie nagazowuje - nawet jeśli bujasz kegiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 jak nalejesz w kegu po czubek, to przez zwezajaca sie górę kega maleje powierzchnia lustra cieczy i dluzej sie nagazowuje a i owszem prawda, ale znasz takich co aż tyle piwa wlewają? Wg mnie to wtedy nie da się go już rozsądnie/bezpiecznie zamknąć (oczywiście moje zadanie dotyczy tylko i wyłącznie Corneliusów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Da się, potwierdzone. szczegolnie jak wlewasz przez złączke i czekasz aż przez zawór bezpieczeństwa poleci bujalem taki keg 15 min intensywnie i byl bardzo słabo nagazowany, a jak wlejesz 0.5-1l mniej to 5 min wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Czy za każdym razem gdy keg transportowany musi polecieć spora ilość piany? Ciśnienie dałem 2.2 bara. Keg jest cały czas w temperaturze pokojowej. Piwo nie jest przegazowane. Można jakoś temu zaradzić? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Czy za każdym razem gdy keg transportowany musi polecieć spora ilość piany? Ciśnienie dałem 2.2 bara. Keg jest cały czas w temperaturze pokojowej. Piwo nie jest przegazowane. Można jakoś temu zaradzić? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Zauważyłem że piana leci jak podepne głowicę i cały osprzęt. Jeżeli serwuje piwo w domu to muszę rozłączać całą instalację na noc?(wątpię żeby pan "Stanisław" w wiejskim barze wszystko odłączał i czyścił całą instalację) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest średnica tych zaworków w standardowym reduktorze? 3/8"? 1/4" ? One mają podwójny gwint wewnętrzny? Edytowane 28 Grudnia 2016 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 siema czy idzie przerobić pin-lock na ball-lock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) a są te konwersje dostępne w PL? np to jest dobre http://allegro.pl/cornelis-keg-pepsi-glowice-ball-lock-uzywane-i6662162541.html ? Edytowane 9 Stycznia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Taki reduktor trzeba jakoś dodatkowo zaślepiać jeśli w użyciu byłoby początkowo tylko jedno wyjście?Ma być frabrycznie nowy. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Nostradamus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 nie. na pozostalych wyjsciach ustawiasz cisnienie 0 i nic nie leci. Poza tym masz zaworki na samych wyjściach. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 no to poszalałem, zastanawiam się tylko jak bardzo - jako świeżak w kegach w trakcie mycia w jednym zamieniłem miejscami głowice, po czym podpiąłem dwa kegi na 4 dni pod 1,5 bara. okazuje się że w obu kegach ciśnienie mocne (znaczy reakcja taka sama przy upuszczaniu przez zawór bezpieczeństwa), podczas bujania kegiem na początku w obu przypadkach słychać było że butla dopuszcza gazu, niemniej jednak w tym z zamienionymi głowicami ten cycek w głowicy jest delikatnie wklęśnięty (nic dziwnego, domyślnie działa to w drugą stronę). teraz pytanie - czy jest sens w ogóle próbować używać tej głowicy już zgodnie z przeznaczeniem, czyli do wyszynku, czy raczej już spisać ją na straty bo coś może grubo pieprznąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 W jakiej temperaturze dałeś te 1.5 bara?Co się tak przejmujesz tą zamianą głowic? Przecież one działają tak samo - blokują wypływ ze środka.Cycek wklęśnięty czy nie - bez spiny. Może uszczelka w nim jest trochę grubsza, lub inaczej siedzi. Jak Cię ma to uspokoić to daj fotkę tego cycka.Przy upuszczaniu z zaworu bezpieczeństwa zawsze jest spory syk, nawet gwizd, szczególnie jak dasz większe ciśnienie. Ten zawór działa jak dobrze pamiętam przy 5-6 barach. Podczas bujania kegiem słychać jak gaz idzie - bo się rozpuszcza w piwie, dość dużo trzeba się namachać, żeby całe piwo dobrze nagazować. Szczególnie jak nalejesz do kega dużo piwa, i jest mało miejsca na poduszkę gazową.I czemu coś miałoby pieprznąć? Jest zawór bezpieczeństwa, jak go odciągasz to działa, nie dajesz dużych ciśnień (niektórzy na okres nagazowywania dają nawet 3 bary). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się