jasiex Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Drodzy forumowicze, Poszukuję literatury, która pomoże mi zacząć przygodę z domową produkcją piwa. Czy znajdę odpowiednik Cieślaka w pozycjach piwowarskich? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wszystko znajdziesz na forum jak i na WIKI http://www.wiki.piwo.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiex Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Szukałem już trochę i z tego co widzę są dwie ważne pozycje: jedna, autorstwa Vogela i druga napisana przez Levisa wraz z Youngiem. Ktoś jednak pisał, że pierwsza z nich jest trochę przestarzała. Czy w związku z tym jedyną polskojęzyczną i ogólnodostępną książką jest "Piwowarstwo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Najlepiej napisz skąd jesteś bo może za płotem ,albo piętro wyżej mieszkam ja i mogę ci pożyczyć, ps. tylko nie pisz ,że mieszkasz na ostatnim piętrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiex Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Kraków, 2 piętro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoplite Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Kupiłem i przeczytałem Piwo warzone w domu Vogla i moim zdaniem ogólnie proces jest w miarę dobrze opisany, niestety zawarte w "pseudo odświeżonym" wydaniu praktyczna strona warzenia np. zacierania czy filtracji domowym sposobem nadal wydaje się pochodzić z lat 80-tych Kolejnym mankamentem jest pobieżny opis drożdży i ważnego dla piwa procesu fermentacji. Za dużo w niej nawiązań do prawa czystości (moim zdaniem), zupełnie jakby inne style niż niemieckie nie istniały. Można ją wykorzystać jako wstęp do bardziej szczegółowych publikacji i wzbogacić w szczególności część praktyczną o doświadczenia współczesnych domowych piwowarów chociażby za pośrednictwem wiki. Ogólnie nie żałuję jej zakupu, bo w jednej z księgarni internetowych kosztowała tylko 9,99, a źródeł wiedzy nigdy za wiele . Osobiście więcej mi dała lektura wiki, forum (polskich i zagranicznych) i książki How to brew J.J.Palmera (polskiego wydania niestety nie ma) jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 W empiku powinieneś dostać II wydanie "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla. Cena to około 30 złotych. Fajna książka jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Szukałem już trochę i z tego co widzę są dwie ważne pozycje: jedna, autorstwa Vogela i druga napisana przez Levisa wraz z Youngiem. Ktoś jednak pisał, że pierwsza z nich jest trochę przestarzała. Czy w związku z tym jedyną polskojęzyczną i ogólnodostępną książką jest "Piwowarstwo"? Vogel jest dobry jeśli nie wiesz o warzeniu absolutnie nic, napisany bardzo prosto, ale ogólnie polecam raczej jako ciekawostkę. Sam go zamówiłem na samym początku w jednej z księgarni za niecałą dychę, zanim przyszedł czytałem intensywnie wiki/piwo.org i samo forum, jak książka doszła okazało się, że prawie wszystko już wiem, a niektóre tematy omówione są nazbyt ogólnikowo i do obecnych realiów warzenia w domu nie pasują. Dobrą lekturą jest "Technologia Piwa i Słodu" Wolfganga Kunzego, ale do dostania tylko jako używka na allegro lub olx - ale raczej trudno dostępna... chyba, że ze źródeł "nie do końca legalnych" jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jeżeli dasz radę przebrnąć przez angielski, to sam proces jest wystarczająco dobrze opisany w Radical Brewing Randyego Moshera, a poza samym procesem książka przydatna. Randy dodatkowo operuje tam równolegle na jednostkach ludzkich i kosmicznych (czyt. Imperialnych), i chociaż niektóre elementy mogą wydawać się egzotyczne z racji faktu, że piwowarstwo domowe w Ameryce wygląda nieco inaczej, to są szczegóły, jak to, że fermentują tam w butlach po wodzie i oczywiście równie dobrze mogą funkcjonować u nas. A, opisuje też gatunki słodów dostępne w Europie - bez tego byłoby krucho. jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dobrą lekturą jest "Technologia Piwa i Słodu" Wolfganga Kunzego, ale do dostania tylko jako używka na allegro lub olx - ale raczej trudno dostępna... chyba, że ze źródeł "nie do końca legalnych" Jest też w niektórych bibliotekach, np. w Jagielonce jest, zresztą wg mnie do piwowarstwa domowego taka średnia, tak naprawdę chyba cała literatura po polsku jest gorsza niż to co jest na wiki Po angielsku wybór oczywiście jest już olbrzymi. jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 proces jest wystarczająco dobrze opisany w Radical Brewing Randyego Moshera Na początek zdecydowanie lepszy byłby moim zdaniem Palmer i jego How to Brew, podobno The Complete Joy of Brewing Charliego Papaziana też jest niezłe. jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zdecydowanie How to brew Palmera. Książka Papaziana jest w większości dla tych co robią z ekstraktów. jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Faktycznie na poczatek możesz polecieć na wiki, ale jak sie wkręcisz to po polsku 'Domowy Wyrób Piwa' Dave Miller. Po angielsku 'Yeast' White i Zainasheff, 'Water' Palmer i 'For The Love of Hops' Hieronymus (tytuły skrócone ale znajdziesz) Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Szuwar71 jasiex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Witam, jest ktoś w posiadaniu książki The Everything Homebrewing Book: All you need to brew the best beer at home http://www.amazon.co...d/dp/1605501220 oraz książki Designing Great Beers Edytowane 18 Lutego 2015 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 na Viki masz wszystko ..po roku zrozumiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Ja jednak potrzebuje książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Tej pierwszej nie mam ale to: http://www.howtobrew.com/sitemap.html zastąpiło ją swego czasu idealnie Po drugą książkę napisz PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Jestem po lekturze The Complete Joy of Brewing Charliego Papaziana, czytało się całkiem przyjemnie. Możecie polecić jeszcze jakieś książki? Trochę bardziej zaawansowane, raczej z poradami praktycznymi (a nie np. skomplikowaną chemią)? Mogą być po angielsku (po polsku raczej jest średnio z tego co szukałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Dwie książki, które bardzo lubię to Brew Your Own British Real Ale - Graham Wheeler oraz How to Brew - John Palmer. Pierwsza jest napisana w prostszy sposób i dotyczy głównie piw wyspiarskich (plus sporo przepisów na klony), druga objaśnia stosowne procesy zarówno w sposób podstawowy, łatwy, jak i bardziej rozbudowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się