d_j Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam Chciałbym uwarzyć dwa dolniaki, koźlaka i lager wiedeński z tych oto receptur: http://www.wiki.piwo.org/Traditional_Bock,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 i mam pytanie jak uprościć tego koźlaka aby celował w styl, chodzi mi o zmniejszenie do jednego lub dwóch rodzajów słodów, które są tam zakręślone na czerwono (da się w ogóle)? tegoż koźlaka chciałem uwarzyć na gęstwie po lagerze wiedeńskim i mam pytanko czy wielkim błędem będzie robienie tego lagera na drożdżach W34 czy spokojnie można? ile wtedy zadać saszetek na start wiedeńskiego z tych drożdży - dwa czy jedna wystarczy? I ostatnie pytanko udało mi się znaleźć tylko jedną konkretną recepturę na lagera wiedeńskiego http://www.wiki.piwo.org/Lager_Wiede%C5%84ski,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 są inne po angielsku, ale nie wiem na ile sprawdzone. Ma ktoś jakąś dobrą, inną recepturę (może być jak najbardziej z dekoktem)? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 tegoż koźlaka chciałem uwarzyć na gęstwie po lagerze wiedeńskim i mam pytanko czy wielkim błędem będzie robienie tego lagera na drożdżach W34 czy spokojnie można? Panie kochany, wszytko można! Tylko nie będzie to wtedy koźlak, bo koźlak to lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 a to nie był koźlak? http://www.wiki.piwo.org/Traditional_Bock,_%C5%81ukasz_Kantor_%28kantor%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 chodziło zapewnie o W34/70 które są drożdżami lagerowymi. Najpierw sprawdzić potem pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 chodziło zapewnie o W34/70 które są drożdżami lagerowymi. Najpierw sprawdzić potem pisać. dokładnie o te mi chodziło myślałem że to jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Fakt. zasugerowałem się po przeczytaniu posta zmianą na górną fermentacje W34 jeszcze nie używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 http://www.piwo.org/blog/29/entry-72-45-lager-wiedenski/ co do dżordży to ostatnio fermentis na opakowaniu dolniaków pisze, że saszetka jest na 10-15L, więc dałbym dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Panie kochany, wszytko można! Tylko nie będzie to wtedy koźlak, bo koźlak to lager. A niekoniecznie. Jest jeszcze koźlak holenderski. Gawon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 http://www.piwo.org/...ager-wiedenski/ co do dżordży to ostatnio fermentis na opakowaniu dolniaków pisze, że saszetka jest na 10-15L, więc dałbym dwie. super ! dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 A jeśli chodz o słody w koźlaku ma ktoś z bardziej doświadczonych kolegów pomysł jak je zredukować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_aul Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Koźlaka jeszcze nie robiłem, ale przymierzam się do holenderskiego i z badań wydszło mi że: - słód monachijski to podstawa tego stylu i powinien stanowić znaczną część zasypu - słód pilzneński jest ważny żeby zwiekszyć siłę enzymatyczną - słód caramunich daje smak i co równie ważne kolor Cała reszta to "fanaberie", czy raczej próby udoskonalenia receptury i zwiekszenia złożoności smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 udało mi się znaleźć tylko jedną konkretną recepturę na lagera wiedeńskiego Tak robiłem. Bierpapst był zadowolony - słód wiedeński - 3kg - słód monachijski - 0,5kg - słód pilzneński - 1kg - słód Carapils - 0,2kg - kapkę Carafy do przyciemnienia. zacieranie 53°C - 10min 62°C - 30min 72°C - 30min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 najprościej 5kg wiedeński 0,25-0,3 cara munich ll chmiel np. Tettnanger możesz dodać mchu z jedną łyżeczkę czubatą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dzięki za sugestie ! Będę w takim razie kombinował cos jeszcze z "dodatkowymi" słodami zobaczymy co wyjdzie pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ostatnio robiłem na zasypie pół na pół wiedeński/monachijski - do tego obowiązkowo karmelowy czerwony - w końcu to Koźlak Zasyp na 25L 16Blg: Słód wiedeński Strzegom- 2,8 kg Słód monachijski Soufflet- 2,4 kg Słód karmelowy Soufflet- 0,35 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom- 0,2 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom- 0,2 kg Chmiel Marynka (10% AK) - 25g Chmiel Hallertauer Hersbrucker (2,9% AK)- 30g Niestety słabą wydajność ukręciłem (~67%), bo mam "za krótki" garnek (~29L). Zestaw był przygotowany pod 22L 16Blg, wyszło 25L nastawnej, a wysładzać mogłem śmiało jeszcze dalej z 5 litrów. Efektami się jeszcze nie podzielę, bo w tym momencie stoi na przerwie diacetylowej, aczkolwiek po zapaszku zapowiada się fajne. Rozlew w okolicach weekendu, więc pierwsza degustacja gdzieś za ~1 miesiąc, a obiektywna ocena najbliżej za 3 miechy Więcej szczegółów: http://www.piwo.org/topic/13394-the-lonely-mountain-brewery/page__st__20#entry320571 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się