Szakal75 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Witam szanowną Brać piwowarską Chciał bym się szanownych kolegów zapytać: 1. Czy taki reduktor nadaje się do nagazowania piwa w kegu typu Cornelius link mam podobny ale mam wątpliwości 2. Czy odkręcamy butlę po podłączeniu (w celu nagazowania piwa ) na powiedzmy tydzień(czy jeśli tak to czy ciśnienie nie uszkodzi kega) ,czy napuszczamy gazu do kega po czym zakręcamy i powiedzmy raz na dobę czynność powtarzamy ? z góry dziękuję za odpowiedź Edytowane 8 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 1. Czy taki reduktor nadaje się do nagazowania piwa w kegu typu Cornelius link mam podobny ale mam wątpliwości To jest reduktor z rotametrem, to się nie nadaje. Przynajmniej nie do przyjemnej pracy. 2. Czy odkręcamy butlę po podłączeniu (w celu nagazowania piwa ) na powiedzmy tydzień(czy jeśli tak to czy ciśnienie nie uszkodzi kega) ,czy napuszczamy gazu do kega po czym zakręcamy i powiedzmy raz na dobę czynność powtarzamy ? Keg się nie uszkodzi, bo ciśnienie się ustabilizuje, i wyższe nie będzie, a nawet jeśli to w kegu jest zawór bezpieczeństwa ustawiony chyba na 4,5bar (informacja do zweryfikowania) Co do gazowania to ponoć lepiej odkręcić ciśnienie i zostawić na tydzień (pewniejszy stopień nagazowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ad. 1. Polecam przeczytać : http://www.piwo.org/topic/13940-reduktor-co2-cala-prawda/#entry281378 Ale ogólnie reduktory do piwa nie są drogie, od tego użytkownika co jakiś czas pojawia się reduktor pojedynczy za 50 zł: http://allegro.pl/reduktor-co2-podwojny-piwo-wino-napoje-nowy-spozyw-i4953349959.html trzeba czatować na allegro Ten co podałeś nie wiem czy się nadaje do piwa, jednak przeznaczony jest na inne cele... Ad. 2. W celu nagazowania możesz i tak i tak. Butla może być odpalona i podpięta cały czas keg ci nie wybuchnie. Musisz nastawić odpowiednie ciśnienie i zostawić, poziom nagazowania zmienia się z zmianami temperatury bo gaz się rozpręża i spręża. Ogólnie ja robię tak, że robię kilka strzałów CO2 odpinam kega leżakuje, a na parę godzin przed użyciem uzupełniam gaz. Jak jest impreza to butla jest otwarta bo nie chce mi się otwierać co chwilę butli, jak nalewam sobie jedno piwo to na zakręconej butli, a gaz uzupełniam przy okazji za którymś tam piwkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki Panowie za pomoc A jeszcze jedno pytanko to z jakim ciśnieniem(ustawionym na manometrze) powinna być podłączona butla ? Edytowane 8 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zależy od stopnia nasycenia jakie planujesz oraz od temperatury w jakiej piwo się znajduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) hmmmm a czy jest jakiś program przeliczający ?? Bo do re-fermentacji to norma a jak sobie z tym poradzić ? jeżeli chodzi o re-fermentację to chyba ma się większą kontrolę nad stopniem nagazowania ? Edytowane 8 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 hmmmm a czy jest jakiś program przeliczający ?? Bo do re-fermentacji to norma a jak sobie z tym poradzić ? jeżeli chodzi o re-fermentację to chyba ma się większą kontrolę nad stopniem nagazowania ? Oczywiście są kalkulatory i wbrew pozorom są znacznie bardziej skomplikowane od tych których pewnie używasz do obliczania glukozy/cukru do refermentacji. W przypadku gazowania CO2 jest znacznie więcej zmiennych - temperatura piwa, ciśnienie CO2, długość węży itp. Nawet wysokość kranu w stosunku do położenia butli ponoć ma znaczenie... Odpuściłem sobie te kalkulatory i robię to na wyczucie. Doświadczenie przyjdzie z czasem... Cierpliwości. Na pewno nie przeginaj z ciśnieniem podawanego CO2. Ja ustawiam maksymalnie 2 bar. Dodatkowo polecam ten temat. Aktualnie przekonuje się do tego by dobić CO2 do kega, odłączenia złączki gazowej i zakręcenia zaworu na butli i/lub na reduktorze. Znacznie ograniczasz ryzyko nieszczelności i ucieczki CO2 z butli. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dodatkowo polecam ten temat. Dzięki PawelH widzę że chyba podany link odpowie na wszystkie moje pytania Dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się