Azizi1926 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne uwagi, będę bardzo wdzięczny To na czym mi zależy to wytrawne APA, średnio mocna goryczka, petarda w aromacie Zasyp: Pale Ale Weyermann - 5,5 kg Pszeniczny jasny - 0,5 kg Zacieranie: 45 min - 64 st. C 15 min - 72 st. C 5 min - 76 st. C Chmielenie: 60' - 20g 15' - 20g 0' - 25g Na zimno 85g Drożdże US-05, fermentacja w 16-17 stopni Celsjusza (temp. otoczenia). Brewtarget pokazuje 25L, 12 blg, ok. 35 IBU (wydajność 65%). Jednakowoż mogłem coś pokręcić, dzisiaj pierwszy raz bawiłem się programem. Wszelkie wytykanie błędów i szydera wskazana Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Aziz1926 Nowakiusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ludzie piszą, że sh mosaic to tragedia - dorzuć do tego cascade, fajnie idą razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie zawsze. Robiłem SH z tej receptury: http://www.piwo.org/topic/10159-single-hop-mosaic-ipa-andrzeja-milera/#entry213586 i piwo wyszło dobre, nawet bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ludzie piszą, że sh mosaic to tragedia - dorzuć do tego cascade, fajnie idą razem. Mam same pozytywne doświadczenia z mosaiciem czy to single hop czy nie. Po prostu trzeba lubić multiwitaminę cytrusową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 SH Mosaic to raczej wyjdzie multiwitamina w aromacie a nie petarda. Na pewno dorzuciłbym chmiel na whirpool. Na pewno starałbym się przełamać Mosaic jakimś bardziej cytrusowym chmielem (Citra, Centennial). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) APA SH na mosaicu daje bardzo ciekawy intensywny aromat tak jak piszecie multiwitaminy. Jak chcesz multiwitaminę to mosaic, a jak do tego cytrusy to tak jak pisze adamsky lub jaras. Co do receptury to ta zalinkowana przez MichalW jest świetna. PS. Drożdże ci chodziło chyba US-05? Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 hmmm...a u mnie sh na mosaic pięknie daje marakują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 wiesz co, marakuje może i gdzieś jest, tyle że jej nigdy nie jadłem to nie wiem czego szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Ja zrobiłem tak: http://www.piwo.org/...ah/#entry322586 Co do Twojej receptury, to zmniejszyłbym ilość chmielu na zimno. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_aul Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ja bym jeszcze zaproponował wydłużenie przerwy 64 st. do godziny jeśli ma być wytrawne - beta-amylaza działa dość powoli i lepiej dać jej za dużo czasu niż za mało. Mosaicowego SH nie robiłem, w mieszankach sprawdzał się doskonale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 100g jasnego karmelu bym dodał, jeśli nie dla treściwości czy barwy to dla zakwaszenia zacieru 50g na zimno powinno dać porównywalny efekt jeśli chodzi o aromat w APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) SH Mosaic to raczej wyjdzie multiwitamina w aromacie a nie petarda. Na pewno dorzuciłbym chmiel na whirpool. Na pewno starałbym się przełamać Mosaic jakimś bardziej cytrusowym chmielem (Citra, Centennial). Tropikalna petarda Zapomniałem napisać, że zależy mi właśnie na tropikach, nie cytrusach. SH Mosaic zostaje Chmiel na whirpool pójdzie, dzięki. PS. Drożdże ci chodziło chyba US-05? Czeski błąd, oczywiście US-05. Ja bym jeszcze zaproponował wydłużenie przerwy 64 st. do godziny jeśli ma być wytrawne - beta-amylaza działa dość powoli i lepiej dać jej za dużo czasu niż za mało. Początkowo chciałem tak zrobić, dzięki! 100g jasnego karmelu bym dodał, jeśli nie dla treściwości czy barwy to dla zakwaszenia zacieru Chciałem karmelu uniknąć, ale 100g chyba nie wpłynie mocno na barwę, czy smak? Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Aziz1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tropikalna petarda Zapomniałem napisać, że zależy mi właśnie na tropikach, nie cytrusach. Ja również lubię tropiki. Mój problem z SH Mosaic jest taki, że ten aromat odbieram jako mdły. W lekkim piwie jak APA jest dla mnie męczący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się