Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj rozlałem WARKĘ 59 Orange Beer 10 °Blg Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1 keg 3 strzały/3bar

WARKA 63 Belgian Golden Ale - Z 18°Blg zeszło do 3,5°Blg. Przelana na cichą. Zostawię ją jeszcze na 2-3 dni w 24°C, a potem pójdzie na 2-3 tyg. do temperatury 6-7°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 64 Marcowe II 12,5 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Litovel - 3 kg

Słód monachijski Weyermann - 1,5 kg

Słód wiedeński Weyermann - 1 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber Weyermann ? 0,2 kg

Słód karmelowy Carared Weyermann - 0,2 kg

Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg

 

Zacieranie:

22 wody zacierania

 

- 54°C - 10 min

- 64°C - 20 min

- 72°C - 40 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 20g Marynka

20 min - 30g Hallertauer Tradition

 

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager ? 150 ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj w końcu się zmogłem i rozlałem dwie warki:

WARKA 61 Bohemian Dunkel 50l 12°Blg - wyszło 20x0,5l 4g/1l + 2 kegi 3g/1l

WARKA 62 Vienna Lager 28l 13°Blg - wyszło 20x0,5l 5g/1l + 1 keg 3g/1l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 65 Pils 12 °Blg 50l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Litovel - 6 kg

Słód monachijski Weyermann - 3,5 kg

Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann ? 1 kg

Słód zakwaszający Brewferm - 0,1 kg

 

Zacieranie:

40 wody zacierania

 

- 45°C ? wsypane słody

- 53°C ? 10 min

- 63°C ? 30 min

- 72°C ? 30 min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

20 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 60g Marynka

20 min - 35g Saaz

10 min - 30g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager ? 150 ml

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 10g ? 15 min

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 66 Munich Helles 12,5 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann - 5,5 kg

Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann ? 0,5 kg

Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg

 

Zacieranie:

22 wody zacierania

 

- 58°C ? wsypane słody

- 63°C - 20 min

- dekokt ? gotowanie 15 min

- 72°C - 30 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - Magnum 10g

30 min - Hallertauer Tradition 25g

15 min - Hallertauer Tradition 15g

 

Drożdże:

Wyeast 2042 Danish Lager

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mija 48 godzin od zadania 2042 Danish Lager wprost z saszetki do WARKI 66 i cisza. Zadane w 20°C po 12 godzinach temperatura spadła do 11°C Zastanawiam się ile jeszcze czekać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mija 48 godzin od zadania 2042 Danish Lager wprost z saszetki do WARKI 66 i cisza. Zadane w 20°C po 12 godzinach temperatura spadła do 11°C Zastanawiam się ile jeszcze czekać...

No u mnie Urquelle nie wystartowały z 1 litrowego startera więc nie masz co liczyć, żeby Ci ruszyła fermentacja wprost z saszetki w 11°C. Wróć z fermentorem do domu i znieś jak drożdże ruszą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mija 48 godzin od zadania 2042 Danish Lager wprost z saszetki do WARKI 66 i cisza. Zadane w 20°C po 12 godzinach temperatura spadła do 11°C Zastanawiam się ile jeszcze czekać...

No u mnie Urquelle nie wystartowały z 1 litrowego startera więc nie masz co liczyć' date=' żeby Ci ruszyła fermentacja wprost z saszetki w 11°C. Wróć z fermentorem do domu i znieś jak drożdże ruszą.[/quote']

Drożdże ruszyły po 12 godzinach od wniesienia do 20°C, temperatura się podniosła do 17°C, zniosłem z powrotem do 11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 67 Witbier 26l 12 °Blg

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 2,5 kg

słód pszeniczny ? 1 kg

słód zakwaszający ? 0,1kg

 

pszenica ? 2 kg

owies ? 0,5 kg

 

Chmiel:

Marynka ? 20g

 

Drożdże:

Wyeast 1214 Belgian Abbey

 

Inne dodatki:

Kolendra - 25g

Curacao - 20g

 

Zacieranie;

20 l wody do zacierania

 

Pszenica i owies skleikowane

Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 10 min

 

Zacier główny

- 64°C - 40min

- 72°C - 30min

- 76°C

 

Wysładzanie:

20l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 20g Marynka

 

15 min ? 15g Kolendra + 10g curacao

5 min ? 10g kolendra + 10g curacao

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 64 Marcowe II 12,5 °Blg rozlana. Wyszło 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 3x3,5 bar.

WARKA 65 Pils 12 °Blg - przelana na cichą.

WARKA 66 Munich Helles 12,5 °Blg - przelana na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 68 Witbier II 28l 12°Blg

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 2,5 kg

słód pszeniczny ? 1,5 kg

słód zakwaszający ? 0,1 kg

 

pszenica ? 1,5 kg

owies ? 0,5 kg

 

Chmiel:

East Kent Goldings ? 25g

Saaz ? 20g

 

Drożdże:

Wyeast 1214 Belgian Abeby

 

Inne dodatki:

Kolendra - 20g

Curacao - 25g

 

Zacieranie;

22 l wody do zacierania

 

Pszenica i owies skleikowane w 10 l wody

 

Zacier główny

- 54°C - 20min

- 63°C - 40min

- 72°C - 20min

- 76°C

 

Wysładzanie:

22l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 25g East Kent Goldings

30 min ? 20g Saaz

 

15 min ? 10g Kolendra + 10g curacao

5 min ? 10g kolendra + 15g curacao

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 69 Belgian Ale 28l 15 Blg

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 6 kg

słód pszeniczny ? 0,5 kg

słód AbbeyMalt ? 0,5 kg

słód Carabelge ? 0,3 kg

słód melanoidynowy ? 0,15 kg

 

Chmiel:

East Kent Goldings ? 25g

Saaz ? 30g

 

Drożdże:

Wyeast 1214 Belgian Abeby

 

Inne dodatki:

Kolendra - 20g

 

Zacieranie;

22 l wody do zacierania

 

- 50°C ? wsypane słody

- 64°C - 40min

- 72°C - 20min

- 76°C

 

Wysładzanie:

23l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 25g East Kent Goldings

20 min ? 30g Saaz

 

15 min ? 10g Kolendra

5 min ? 10g kolendra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana :( . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać.

Jeśli będziesz w Żywcu to butelka będzie dla ciebie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana ;) . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać.

Co takiego byś na zimno dodawał, może też się pokuszę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana ;) . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać.

Co takiego byś na zimno dodawał' date=' może też się pokuszę.[/quote']

Właśnie east kent :( dostałem podobną recepturę od zaprzyjaźnionego belga ale nie miałem okazji wypróbować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 67 Witbier rozlana. 24x0,5l 5g/1l +1 keg 4x3bar

WARKA 66 Munich Helles rozlana 32x0,5l 5g/1l + 4x2,5l pet 5g/1l - rozlałem część do petów, bo mi coś zajeżdża lekko apteką. Był długi start drożdży i pewnie stąd ten zapach. Piwo ogólnie ok. Potencjalni spijacze piwa nie czują nic, więc dla nich ok. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.