vettis Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 WARKA 62 Vienna Lager przelana na cichą z 13°Blg zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Dzisiaj rozlałem WARKĘ 59 Orange Beer 10 °Blg Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1 keg 3 strzały/3bar WARKA 63 Belgian Golden Ale - Z 18°Blg zeszło do 3,5°Blg. Przelana na cichą. Zostawię ją jeszcze na 2-3 dni w 24°C, a potem pójdzie na 2-3 tyg. do temperatury 6-7°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 WARKA 64 Marcowe II 12,5 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Litovel - 3 kg Słód monachijski Weyermann - 1,5 kg Słód wiedeński Weyermann - 1 kg Słód karmelowy jasny Caraamber Weyermann ? 0,2 kg Słód karmelowy Carared Weyermann - 0,2 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg Zacieranie: 22 wody zacierania - 54°C - 10 min - 64°C - 20 min - 72°C - 40 min - 76°C - Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Marynka 20 min - 30g Hallertauer Tradition Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager ? 150 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Dzisiaj w końcu się zmogłem i rozlałem dwie warki: WARKA 61 Bohemian Dunkel 50l 12°Blg - wyszło 20x0,5l 4g/1l + 2 kegi 3g/1l WARKA 62 Vienna Lager 28l 13°Blg - wyszło 20x0,5l 5g/1l + 1 keg 3g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) WARKA 65 Pils 12 °Blg 50l Skład: Słody: Słód pilzneński Litovel - 6 kg Słód monachijski Weyermann - 3,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann ? 1 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,1 kg Zacieranie: 40 wody zacierania - 45°C ? wsypane słody - 53°C ? 10 min - 63°C ? 30 min - 72°C ? 30 min - 76°C ? Wysładzanie: 20 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 60g Marynka 20 min - 35g Saaz 10 min - 30g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager ? 150 ml Inne: Mech Irlandzki ? 10g ? 15 min Edytowane 12 Marca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 WARKA 64 Marcowe II 12,5 °Blg przelana na cichą.l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) WARKA 66 Munich Helles 12,5 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 5,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann ? 0,5 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg Zacieranie: 22 wody zacierania - 58°C ? wsypane słody - 63°C - 20 min - dekokt ? gotowanie 15 min - 72°C - 30 min - 76°C - Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - Magnum 10g 30 min - Hallertauer Tradition 25g 15 min - Hallertauer Tradition 15g Drożdże: Wyeast 2042 Danish Lager Edytowane 20 Marca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 WARKA 63 Belgian Golden Ale po prawie miesiącu cichej z 18°Blg zeszła do 3,5°Blg Wyszło 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Mija 48 godzin od zadania 2042 Danish Lager wprost z saszetki do WARKI 66 i cisza. Zadane w 20°C po 12 godzinach temperatura spadła do 11°C Zastanawiam się ile jeszcze czekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Mija 48 godzin od zadania 2042 Danish Lager wprost z saszetki do WARKI 66 i cisza. Zadane w 20°C po 12 godzinach temperatura spadła do 11°C Zastanawiam się ile jeszcze czekać... No u mnie Urquelle nie wystartowały z 1 litrowego startera więc nie masz co liczyć, żeby Ci ruszyła fermentacja wprost z saszetki w 11°C. Wróć z fermentorem do domu i znieś jak drożdże ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Mija 48 godzin od zadania 2042 Danish Lager wprost z saszetki do WARKI 66 i cisza. Zadane w 20°C po 12 godzinach temperatura spadła do 11°C Zastanawiam się ile jeszcze czekać... No u mnie Urquelle nie wystartowały z 1 litrowego startera więc nie masz co liczyć' date=' żeby Ci ruszyła fermentacja wprost z saszetki w 11°C. Wróć z fermentorem do domu i znieś jak drożdże ruszą.[/quote'] Drożdże ruszyły po 12 godzinach od wniesienia do 20°C, temperatura się podniosła do 17°C, zniosłem z powrotem do 11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) WARKA 67 Witbier 26l 12 °Blg Skład: Słody: słód pilzneński ? 2,5 kg słód pszeniczny ? 1 kg słód zakwaszający ? 0,1kg pszenica ? 2 kg owies ? 0,5 kg Chmiel: Marynka ? 20g Drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abbey Inne dodatki: Kolendra - 25g Curacao - 20g Zacieranie; 20 l wody do zacierania Pszenica i owies skleikowane Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 10 min Zacier główny - 64°C - 40min - 72°C - 30min - 76°C Wysładzanie: 20l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 20g Marynka 15 min ? 15g Kolendra + 10g curacao 5 min ? 10g kolendra + 10g curacao Edytowane 28 Marca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 WARKA 64 Marcowe II 12,5 °Blg rozlana. Wyszło 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 3x3,5 bar. WARKA 65 Pils 12 °Blg - przelana na cichą. WARKA 66 Munich Helles 12,5 °Blg - przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 WARKA 67 Witbier 12 °Blg przelana na cichą, zeszło do 3°Blg. Cicha w 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 WARKA 68 Witbier II 28l 12°Blg Skład: Słody: słód pilzneński ? 2,5 kg słód pszeniczny ? 1,5 kg słód zakwaszający ? 0,1 kg pszenica ? 1,5 kg owies ? 0,5 kg Chmiel: East Kent Goldings ? 25g Saaz ? 20g Drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abeby Inne dodatki: Kolendra - 20g Curacao - 25g Zacieranie; 22 l wody do zacierania Pszenica i owies skleikowane w 10 l wody Zacier główny - 54°C - 20min - 63°C - 40min - 72°C - 20min - 76°C Wysładzanie: 22l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 25g East Kent Goldings 30 min ? 20g Saaz 15 min ? 10g Kolendra + 10g curacao 5 min ? 10g kolendra + 15g curacao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Jak poszła filtracja i wysładzanie. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Jak poszła filtracja i wysładzanie. Bez problemu, jakoś nigdy nie miałem problemów z filtracją przy tym piwie. Jedynie Żytnie było masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 WARKA 69 Belgian Ale 28l 15 Blg Skład: Słody: słód pilzneński ? 6 kg słód pszeniczny ? 0,5 kg słód AbbeyMalt ? 0,5 kg słód Carabelge ? 0,3 kg słód melanoidynowy ? 0,15 kg Chmiel: East Kent Goldings ? 25g Saaz ? 30g Drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abeby Inne dodatki: Kolendra - 20g Zacieranie; 22 l wody do zacierania - 50°C ? wsypane słody - 64°C - 40min - 72°C - 20min - 76°C Wysładzanie: 23l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 25g East Kent Goldings 20 min ? 30g Saaz 15 min ? 10g Kolendra 5 min ? 10g kolendra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać. Jeśli będziesz w Żywcu to butelka będzie dla ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać. Co takiego byś na zimno dodawał, może też się pokuszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Cześć Kolendra do piwa ... fuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Cześć Kolendra do piwa ... fuj ee tam... dobra jest z piwem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Przy pierwszej lepszej okazji pisałbym sie na buteleczkę tego belgiana . Podobna receptura chodzi mi po głowie z tym że jeszcze na zimno coś chciałbym dodać. Co takiego byś na zimno dodawał' date=' może też się pokuszę.[/quote'] Właśnie east kent dostałem podobną recepturę od zaprzyjaźnionego belga ale nie miałem okazji wypróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 WARKA 67 Witbier rozlana. 24x0,5l 5g/1l +1 keg 4x3bar WARKA 66 Munich Helles rozlana 32x0,5l 5g/1l + 4x2,5l pet 5g/1l - rozlałem część do petów, bo mi coś zajeżdża lekko apteką. Był długi start drożdży i pewnie stąd ten zapach. Piwo ogólnie ok. Potencjalni spijacze piwa nie czują nic, więc dla nich ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się