josefik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Łukasz jak ja ci zazdroszczę że jeszcze możesz ... warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Łukasz jak ja ci zazdroszczę że jeszcze możesz ... warzyć. HeHe no mogę i nie tylko warzyć. Zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Browar został wyposażony w kolejną lodówkę, również tej samej niezawodnej firmy co poprzedniczka Jedna przeznaczona będzie do fermentacji burzliwej, druga do cichej/lagerowania. Lato mi już kompletnie nie groźne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 WARKA 78 IRA III 13 °Blg 28l Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann ? 3 kg słód monachijski Weyermann ? 2,5 kg słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,2 kg słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,3 kg słód melanoidynowy Weyermann ? 0,25 kg słód barwiący Strzegom ? 0,05 kg Zacieranie: 23l wody zacierania - 52°C ? wsypane słody - 63°C ? 40 min - 72°C ? 20 min - 76°C ? Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 15g Magnum 30 min - 30g Lubelski Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 WARKA 77 jak i WARKA 78 powędrowały do lodówki. Temperatura ustalona na 17°C. Czyli burzliwa w około 19°C Drożdże w Brown Ale sie rozpędziły i burzliwa dochodziła do 22°C, teraz zwolnią tempo w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Wczoraj rozlaliśmy WARKĘ 76 Special Bitter 12 °Blg do 22x0,5l 3,5g/1l i 1 kega 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 75 Belgian Specialty Ale 17 °Blg. Wyszło 44x0,5l 4g/1l i 1 bobasa 5l 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 WARKA 79 Pils III 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 4 kg Słód monachijski Weyermann - 1,5 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,05 kg Zacieranie: 24 l wody zacierania - 55°C ? wsypany słód - 62°C ? 60 min - 72°C ? 10 min - 76°C ? Wysładzanie: 20 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 20g Marynka 30 min ? 30g Lubelski 10 min ? 20g Lubelski 0 min ? 10g Lubelski Drożdże: S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 rozłożyłeś mnie z tym pilsem 1 lipca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Jak się ma warunki, to czemu nie U siebie właśnie wczoraj aktywowałem saszetkę z Budvar Lager i w lato będę jechał z lagerami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 rozłożyłeś mnie z tym pilsem 1 lipca. Wczoraj Pils, a dzisiaj będzie Maibock Szkoda, żeby miejsce w lodówce się marnowało skoro i tak chłodzi A poza tym im pełniejsza tym wolniej oddaje zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 (edytowane) WARKA 78 IRA III 13 °Blg - przelana na cichą 3,5°Blg WARKA 77 Brown Ale 12 °Blg - przelana na cichą - 4°Blg Parę dni postoją w 17°C żeby dofermentowały sobie, a potem do zimnego 2°C Edytowane 2 Lipca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 (edytowane) WARKA 80 Maibock 16 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 6 kg Słód monachijski Weyermann - 1,5 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,3 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,1 kg Zacieranie: 21 wody zacierania - 45°C wsypany słód - 62°C ? 20 min całość - 72°C ? 10 min 1/3 dekokt - 100°C ? 10 min 1/3 dekokt - 72°C ? 20 min całość - 76°C ? Wysładzanie: 23 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Magnum 20 min - 30g Saaz Drożdże: S-23 - zadane 04.07.2011r Zymoferm Z010-7-37 (rano zrobiłem szybki starter z około 1l brzeczki po pilsie 9°Blg na rozruszanie drożdży, bo ekstrakt miał być 16°Blg drożdże za bardzo nie dają oznak życia, coś mi się to nie podoba (po wstrząśnięciu powinno być większe wydzielanie ilości CO2), jak na drożdże przygotowane od razu do użycia. Zadam drożdże i zostawię narazie w 17°C, ale coś mi się nie podoba, myślę że będą problemy i trza będzie użyć suchych. No zobaczymy. 4.07 Edit:Po 40 godzinach od zadnia drożdży brak oznak fermentacji - zadałem paczkę suchych S-23 Edytowane 4 Lipca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Zymoferm Z010-7-37 (rano zrobiłem szybki starter z około 1l brzeczki po pilsie 9°Blg na rozruszanie drożdży, bo ekstrakt miał być 16°Blg drożdże za bardzo nie dają oznak życia, coś mi się to nie podoba (po wstrząśnięciu powinno być większe wydzielanie ilości CO2), jak na drożdże przygotowane od razu do użycia. Zadam drożdże i zostawię narazie w 17°C, ale coś mi się nie podoba, myślę że będą problemy i trza będzie użyć suchych. No zobaczymy. Się nie śledzi dyskusji, się nie wie... Pewnie w końcu ruszą, ale sporo im to zajmie. Trza było zrobić normalny starter, potrzebują ze 36 godzin na rozruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Zymoferm Z010-7-37 (rano zrobiłem szybki starter z około 1l brzeczki po pilsie 9°Blg na rozruszanie drożdży' date=' bo ekstrakt miał być 16°Blg drożdże za bardzo nie dają oznak życia, coś mi się to nie podoba (po wstrząśnięciu powinno być większe wydzielanie ilości CO2), jak na drożdże przygotowane od razu do użycia. Zadam drożdże i zostawię narazie w 17°C, ale coś mi się nie podoba, myślę że będą problemy i trza będzie użyć suchych. No zobaczymy.[/quote']Się nie śledzi dyskusji, się nie wie... Pewnie w końcu ruszą, ale sporo im to zajmie. Trza było zrobić normalny starter, potrzebują ze 36 godzin na rozruch. 36 godzin na rozruch?! Leniwce, mam nadzieję, że potem przynajmniej się smakiem odwdzięczają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Jak świeże, to mniej. Tak ze 32h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Starter się zachowuje i wygląda tak, jak byłaby sama brzeczka. Nie jestem przyzwyczajony do takiego widoku. Coś mi chyba nie podejdą drożdże Zymoferm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Podejdą, podejdą. Z odpowiednim traktowaniem zachowują się całkiem dobrze, szybko startują i nie strzelają fochów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Po 40 godzinach od zadania, brak oznak fermentacji. Temperatura 17°C. Zadałem paczkę S-23, mam nadzieję że nie za późno. I nie będzie kwas. Tak jak pisałem, już mi się starter nie podobał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Czy jest możliwe, że po 1,5 godziny od zadania drożdży pojawiła się już piana na powierzchni brzeczki? Brzeczka była wymieszana po zadaniu drożdży. Jakoś się nigdy nie spotkałem z tak szybkim startem. Pod światło można się dopatrzyć dużych skupisk drożdży w brzeczce. Może Zymofermy nie umarły do końca i dlatego tak szybko ruszyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 nie boisz się,że ci wylezą,strasznie mało miejsca zostało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 nie boisz się,że ci wylezą,strasznie mało miejsca zostało . Nie, to dolniaki. Dużej piany nie mają. Zazwyczaj robie warki ~28l i sobie radzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 WARKA 77 Brown Ale 12 °Blg rozlana do 22x0,5l 3g/1l i 1 kega 3g/1l (z kega będzie w miarę szybko wypite ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Czy jest możliwe, że po 1,5 godziny od zadania drożdży pojawiła się już piana na powierzchni brzeczki? Brzeczka była wymieszana po zadaniu drożdży. Jakoś się nigdy nie spotkałem z tak szybkim startem. Pod światło można się dopatrzyć dużych skupisk drożdży w brzeczce. Może Zymofermy nie umarły do końca i dlatego tak szybko ruszyło... Miałem kiedyś podobnie, zadałem danish lagerale nie chciały ruszyć więc po 30h dodałem gęstwę octoberfest. Na tej mieszance zrobiłem 8 kolejnych piw i wszystkie ruszały bardzo szybko. Mieszanka miała jedną wadę , wszystkie piwa schodziły poniżej 2°Blg , niezależnie od sposobu zacierania. Edytowane 8 Lipca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 W każdym razie sytuacja opanowana, 2 lagery fermentują sobie w 10°C na spokojnie, a ja aktywowałem dzisiaj 3068, zaczynamy serię pszenic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się