vettis Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Jeśli chodzi o filtrację to nie jest tak, że cieńsza warstwa filtracyjna = lepsza filtracja. Musi być odpowiednio grube złoże filtracyjne, to przede wszystkim odpowiednio ułożona łuska jest odpowiedzialna za filtrację. Osobiście więc nie polecam stosowania zbyt szerokich naczyń. Z tego co rozumiem to chyba do tej pory stosowałeś wiadro z BA do filtracji. Wystarczy w nim dowiercić drugie tyle otworów i bez problemów przefiltrujesz nawet zacier z 40% udziałem płatków zbożowych Wiadro sam robiłem nie z BA i znałem już problem ilości otworów, więc nawierciłem odpowiednią ilość. Chodzi mi głównie o wydajność przy wysładzaniu, wiem że tracę dużo i muszę coś z tym zrobić. Pojemnik nie jest znowu taki duży. Myślę że przy 5-6 kg zasypie będę miał ok 12-15 cm grubości warstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 w jaki sposób chcesz zraszać tak dużą powierzchnię przy wysładzaniu ? Wysładzanie na raty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Dzisiaj jest sobota, hmm co by tu robić... A może jakiegoś piwka sobie nawarzyć ! Mam zamiar do mojego dzisiaj warzonego Koelscha dorzucić przy gotowaniu około 20 g zasuszonych wiśni ze spirytusu. Zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam wszystkich i miłego popołudnia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Właśnie "przeprowadzam" filtrację, heh. I muszę powiedzieć, że filtrownie przez węża z prysznica to kompletne 0 Jak można filtrować przez takie coś, nie wiem czy zrobiłem coś nie tak. Ale w ogóle nie leci brzeczka przez to. Heh już się zastanowiłem, czy aby napewno wyciągłem gumowego węża ze środka i został sam pancerz. Dla mnie totalna porażka, musiałem wrócić do dziurkowanej kadźi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) Koniec warzenia wyszło 28 litrów 12 °Blg Troszkę ciemne, następnym razem będzie 0,2 kg Carared a nie 0,4kg Za ciemne na Koelscha. Edytowane 8 Listopada 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Ostateczna receptura i skład popełnionej wczoraj przeze mnie warki WARKA 11 Koelsch (28l) 12Blg Słody: Pilzeński - 5 kg (Litovel) Pszeniczny - 0,8 kg (własna produkcja) Słód karmelowy Carared ? 0,4 kg (Weyermann) (Następnym razem będzie 0,2 kg) Inne: Zasuszone wiśnie ze spirytusu ? 35g Dekstroza ? 0,3 kg Mech Irlandzki ? 7 g Drożdże: S-33 Chmiel: Lubelski 65 g Magnum 15 g (resztka, więc trzeba było wykorzystać, zamiast 20g Marynki) Zacieranie: 52 st. - 15 min 64 st. - 30 min 72 st. - 45 min do 78 i filtracja Filtracja: Wysładzanie ciągłe do 32 l ( po wymianie węża prysznicowego na kadź dziurkowaną przebiegła bezproblemowo) Chmielenie: od początku gotowania - Lubelski 40 g + 15 Magnum po 55 min - Lubelski 25 g Gotowanie: 100 min Wyszło 27,5 l 12Blg 07.11.09 20:30 ? Zadanie drożdży S-33 08.11.09 08:00 ? Fermentacja w toku. Temp. 19 C Edytowane 8 Listopada 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Wczoraj wieczorem Koelsch przelany na cichą. Zszedł do 4 Blg, myślę że jeszcze zejdzie o 1-0,5 na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) W Sobotę uwarzony kolejny Koelsch (pokazowy) Całkiem prawdopodobne, że przybędzie do naszego grona kolejnych 2 piwowarów Zainteresowanie procesem warzenia było ogromne A piwo podobno niesamowite w porównaniu do przemysłowych (Hefe-weizen III) Heh Tym razem mniej Carared, bo ostatnio wyszedł troszkę za ciemny jak na to piwo. Teraz kolorek mi odpowiada. Koelsch (28 l) Słody: Pilzeński 5 kg (Litovel) Pszeniczny 0,65 kg (własna produkcja) Carared 0,2 kg Drożdże: S-33 Chmiel: Lubelski 65 g (granulat) Zacieranie: 52 st. - 15 min 64 st. - 30 min 72 st. - 40 min do 78 i filtracja Chmielenie: '0 - 40 g po '55 - 25 g Gotowanie: 75 min Wyszło ponad 32 litry brzeczki, 11,5 Blg 4 litry poszło do słoja, litr pójdzie na pewno na starter do Pilsnera 15.11.09 01:00 - zapodanie S-33 15.11.09 09:00 - pojawiła się już ładna piana temp. 20 °C Edytowane 16 Listopada 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Koelsch zszedł do 4 Blg po 4 dniach burzliwej obecna temp 16 °C Maksymalną jaką osiągnął podczas burzliwej to 20°C Poczekam do piątku i przeleję na cichą, muszę zwolnić fermentator na sobotę Przy okazji zabutelkuję poprzedniego Koelscha WARKĘ 11, który ładnie się wyklarował na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Wczoraj Warka 11 zabutelkowana, wyszło 55 butelek ciekawie zapowiadającego się Koelscha. Drugi Koelsch przelany na cichą zszedł do 3,5 Blg. Dzisiaj popołudniu biorę się za Dunkel-weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Dzisiaj uwarzona została 13 WARKA zobaczymy co to będzie z tą 13-nastką WARKA 13 Dunkel-weizen 12,5 Blg (28 l) Słody: Słód pszeniczny Weyermann - 3,0kg Słód monachijski Strzegom - 1 kg Słód pilzneński Strzegom - 2 kg Słód Carared Weyerman ? 0,1 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann ? 0,25 kg Chmiel: Chmiel aromatyczny Lubelski - 45g Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 10' w 46°C 15' w 53°C 30' w 63°C 10' w 72°C Wysładzanie do 30 l Chmielenie: 75' min 30g w 10' 15g w 65' Wyszło 28 l (12,5 Blg) Temp obecnie 21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Oj, patrząc na ostatnie zdjęcie, to może Ci ten pszeniczniak uciec z fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) Oj, patrząc na ostatnie zdjęcie, to może Ci ten pszeniczniak uciec z fermentora Słuszna uwaga. Polecam przeniesienie piwa w miejsce o temperaturze około 15°C. W 21°C piwo na bank wybierze się na spacer. Edytowane 22 Listopada 2009 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Przy okazji miło powitać piwowara ze Stryszawy. Większość letnich wakacji od 2000 roku spędzam właśnie w Stryszawie. Nawet avatar mam tam zrobiony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Oj' date=' patrząc na ostatnie zdjęcie, to może Ci ten pszeniczniak uciec z fermentora [/quote']Słuszna uwaga. Polecam przeniesienie piwa w miejsce o temperaturze około 15°C. W 21°C piwo na bank wybierze się na spacer. "Wybranie się drożdży na spacer" to nie koniec świata Moim skromnym zdaniem temperatura 15°C może negatywnie odbić się na smaku pszeniczniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Oj' date=' patrząc na ostatnie zdjęcie' date=' to może Ci ten pszeniczniak uciec z fermentora [/quote'']Słuszna uwaga. Polecam przeniesienie piwa w miejsce o temperaturze około 15°C. W 21°C piwo na bank wybierze się na spacer. "Wybranie się drożdży na spacer" to nie koniec świata Moim skromnym zdaniem temperatura 15°C może negatywnie odbić się na smaku pszeniczniaka. Zważ, że chodzi mi o temperaturę otoczenia a nie fermentacji. W pomieszczeniu o takiej temperaturze jak zaproponowałem fermentacje zajdzie w rozsądnych 18°C (no może 17). W pokoju o 21°C można się spodziewać temperatury burzliwej na poziomie 24°C a to IMO także źle wpłynie na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Moje najlepsze pszenice były fermentowane w mieszkaniu, gdzie temperatury zawsze przekraczały 20°C. Najgorsze pszenice jakie udało mi się zrobić były fermentowane w 17-18°C. To oczywiście tylko moje doświadczenia i każdy ma prawo się z nimi nie zgodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Ja nie zauważyłem dużej różnicy gdy fermentowałem w 17 i 20 st C. Wydaje mi sie ze drożdże do pszenicy całkiem dobrze sobie daja rade w tym zakresie temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Oj, patrząc na ostatnie zdjęcie, to może Ci ten pszeniczniak uciec z fermentora Spoko, spoko daleko nie ucieknie To nie pierwszy mój pszeniczniak z taką pojemnością i na tych drożdżach w takiej temp. Raz miałem tylko taką akcję gdy miałem szczelnie zamknięty fermentator i CO2 wypychało drożdże przez rurkę. Standardowo przykryty lekko pokrywą nie powinno się mu nic stać, jedynie będzie pokrywa trochę brudna Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Ja nie zauważyłem dużej różnicy gdy fermentowałem w 17 i 20 st C. Wydaje mi sie ze drożdże do pszenicy całkiem dobrze sobie daja rade w tym zakresie temperatur. Specjalnie wyniosłem go z dołu do pokoju, żeby fermentował w temp powyżej 20 °C Przekonałem się na własnym doświadczeniu 2 x pszeniczne pod rząd, z tą różnicą, że jeden powyżej 22 °C, a drugi w 17 °C (temp fermentacji) Odczułem różnicę w smaku, bardziej mi smakował ten w wyższej temp. Chociaż obydwa i tak były dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 próżne nadzieje, w 15°C też wyłażą z fermentora (22L piwa/30L fermentor). Trzeba to po prostu polubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 próżne nadzieje, w 15°C też wyłażą z fermentora (22L piwa/30L fermentor). Trzeba to po prostu polubić. Dziwne, u mnie nie wylazły, nawet na roggenie a jak fermentowałem w domu to i owszem. MOże te zeszłoroczne 3068 jakieś inne byłe niż wcześniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Drożdże ostro wzięły się do roboty, wczoraj przed północą był spokój na morzu a dzisiaj o 8 rano zastałem taki widok jak na zdjęciu. Spoko, nic nie "wychodzi" z fermentatora, bo wieko jest lekko przykryte i CO2 nie podnosi piany. Temp na fermentatorze 22,5 °C Myślę, że wieczorem piana już zacznie opadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 WARKA 12 Koelsch zabutelkowany. Wyszło 57 butelek Przy okazji Dunkelweizen przelany na cichą zszedł po 5 dniach do 3 Blg, gęstwa z WB-06 zebrana, przyda się do jutrzejszego weizena. Ten sam skład co WARKA 13, tylko zacieranie dekokcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Witam, Dzisiaj została uwarzona kolejna warka podobna składem do Warki 13, lecz tym razem zacieranie przez dekokcje. Przy okazji wypróbowany nowy termometr cyfrowy z sonda. Jestem z niego bardzo zadowolony, bardzo ułatwia życie, tym bardziej, że ma wbudowany timer. Pomiar temperatury jest bardziej stabilny,dokładniejszy, lepiej się go odczytuje. Polecam wszystkim. Poniżej receptura na Dunkelweizena przez dekokcje. 14 WARKA Dunkel-weizen 13 Blg (26 l) Słody: Słód pszeniczny Weyermann - 3,0kg Słód monachijski Weyermann - 1 kg Słód pilzneński Strzegom - 2 kg Słód Carared Weyerman ? 0,1 kg Słód karmelowy Karapils Litovel ? 0,1 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann ? 0,25 kg Chmiel: Chmiel aromatyczny Lubelski - 45g (granulat) Drożdże: Gęstwa WB-06 z Dunkel-weizena 110 ml Zacieranie: W 20 l wody w sumie 6,45 kg słodu - 20 minut w 44°C - 5 minut w 54°C - podgrzane do 63°C - 1/3 zacieru odebrana (8,6 l) - podgrzana do 72°C przerwa 20 minut - doprowadzone do wrzenia - gotowanie 10 minut - zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 71°C , podgrzane do 72°C - 20 minut w 72°C Filtracja: 18 l wody do wysładzania (74 °C) Wysładzanie do 29 l brzeczki Chmielenie: 80' min 30g w 10' min 15g w 65' min Wyszło 26 l 13 Blg Temp. 20 - 21°C Zadanie drożdży - 28.11.09r - 21:40 Fermentator zanurzony w wodzie do utrzymania odpowiedniej temperatury 20-22°C A teraz czekamy na efekty Pozdrowienia z Beskidów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się