vettis Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Dzisiejsza warka: WARKA 210 American-Belgian Pale Ale 13,6°Blg – 37,8IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carabelge Weyermann® – 0,2 kg Zacieranie: 38l wody do zacierania 67°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 40 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 20 min – 20g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A 10 min – 20g Simcoe (USA) 12,9% A-A 0 min – 30g Simcoe (USA) 13,2% A-A 0 min – 50g Mosaic (USA) 12% A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Fermentis Abbaye - gęstwa II 500ml Drożdże zadane w 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) WARKA 208 Belgian IPA 15,0°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i kega 2x3Bar WARKA 209 Kölsch III 12,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,7°Blg Brakło mi wolnych kegów po pepsi są w cenie, więc czas na... Edytowane 19 Września 2014 przez vettis goral89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Petainery ile masz tak w ogóle kegów pepsi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Petainery ile masz tak w ogóle kegów pepsi ? Heh, no biorę się za plastiki, po pepsi mam tylko 9 Edytowane 20 Września 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 WARKA 207 Altbier 12,2°Blg rozlana do 1 petainera 3x3,5Bar i 1 kega 3x3,5 Bar Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 WARKA 210 American-Belgian Pale Ale 13,6°Blg przelana na cichą, zeszło do 3,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) WARKA 211 Czeski Pilsner 12,3°Blg – 40,3IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania (Kwas fosforowy 15ml) 53°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego, do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 40 min – 15g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 20 min – 20g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A 10 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A 0 min – 100g Kazbek 2013 (CZ) 3,4 % A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: W-34/70 - starter 2l Drożdże zadane w 15°C Temperatura fermentacji 10,5°C Edytowane 27 Września 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 WARKA 209 Kölsch III 12,5°Blg rozlana 30.09 do 2 petainerów 3x3,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 212 American Pale Ale 12,1°Blg – 42,0IBU – 28l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann® – 0,5 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania (Kwas fosforowy 5ml) 66°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 24l wody 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 20 min – 10g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A 10 min – 20g Simcoe (USA) 12,9% A-A 0 min – 50g Mosaic (USA) 12% A-A Inne: 15 min – 7g Mech Irlandzki Drożdże: Fermentis S-04 - gęstwa I Drożdże zadane w 18°C Edytowane 4 Października 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 WARKA 210 American-Belgian Pale Ale 13,6°Blg - na cichą dodałem 100g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Uchwyt do transportu kegów między browarem-piwnicą-kegeratorem Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 WARKA 212 American Pale Ale 12,1°Blg – 42,0IBU przelana na cichą, zeszło do 3,4°Blg zostawię jeszcze 2-3 dni w 18°C, a potem do lodówki. Poszło 100g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A na cichą z warki 210 WARKA 210 American-Belgian Pale Ale 13,6°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l, 1 kega pepsi 3x3Bar i 1 petainera 3x3Bar Zmodernizowałem osobną głowicę do rozlewu, czyli założyłem redukcję z 5/8 na 1/2, zawór 1/2 i nypel na wąż 1/2 cala, nie muszę zaślepiać wylotu, przez co rozlew i przezbrojenie na gazowanie jest szybkie i bezproblemowe. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 WARKA 211 Czeski Pilsner 12,3°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Wczorajsza warka: WARKA 213 Pils 11,7°Blg – 43IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9kg Słód Carapils Weyermann® – 0,5 kg Słód Caramunich I Weyermann® – 0,15 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Zacieranie: 34l wody do zacierania (Kwas fosforowy 20ml) 53°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 40 min – 15g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 20 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A 10 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A 5 min – 50g Perle 2013 (GER) 5,5% A-A 0 min – 100g Kazbek 2013 (CZ) 3,4 % A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: W-34/70 - gęstwa I 0,7l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Do browaru przybyła kolejna pompa, tym razem spróbuje filtrować bezpośrednio do warzelnej. Mam nadzieję, że przy zdławionym przepływie nie będzie zbijać młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 WARKA 211 Czeski Pilsner 12,3°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 2 kegów 4x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 WARKA 213 Pils 11,7°Blg przelana w piątek 7.11 do lagerowania. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Wczorajsza warka: WARKA 214 German Pils 12,5°Blg – 43IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9kg Słód monachijski (Sufflet) – 0,5kg Słód Carapils Weyermann® – 0,5kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 20ml) 53°C - 10min 63°C - 60min 72°C - 10min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 25g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 30 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 10 min – 45g Lubelski 2013 (POL) 3,8% A-A 5 min – 80g Hallertauer Tradition (GER) 5,5% A-A 0 min – 120g Perle 2013 (GER) 5,5% A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: W-34/70 - gęstwa I 0,7l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C Pompa do filtracji spisała się bardzo fajnie. Wydajność też lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Jak to się wszystko zmienia, przeglądając zdjęcia znalazłem zdjęcie jak zaczynałem warzyć u siebie na dole 2009 --> 2014 1 WARKA 2. WARKA (surowce od Tomka ) Edytowane 16 Listopada 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Czy można zapytać jakiej wielkości oczka ma ta siatka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Czy można zapytać jakiej wielkości oczka ma ta siatka? 250 mikronów, mi kosz wykonał kolega lewatywa8 polecam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Czy można zapytać jakiej wielkości oczka ma ta siatka? 250 mikronów, mi kosz wykonał kolega lewatywa8 polecam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Czy teraz z perspektywy czasu zauważyłeś rożnice w chmieleniu z koszem i bez, czy trzeba sypnąć więcej chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Tak jak pisałem wcześniej, nie odczuwam i myślę że też nie odczujesz jak będzie 40 IBU, a nachmielisz do 45 IBU. Spotkałem się z takimi opisami na blogach pewnych piw, że np: piwo miało 50 IBU, a oni opisywali jako 85 IBU Tak więc, to rzecz smaku i dnia Edit: Chmielę tak jak pokazuje mi excel, czy w koszu, czy bez, jak szyszka to rzucam 10% więcej. Edytowane 16 Listopada 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Piękne dzięki za odpowiedź, trzeba sobie coś takiego chyba sprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się