DonBeer Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 No wlasnie skad takie tanki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Pewnie z Twój Browar. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentownia-browaru/1083-fermentor-42l-z-pokrywa.html?search_query=42l&results=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Tak, są z TB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Z twojego doświadczania które drożdże poleciłbyś na początek zabawy z lagerami (suche i płynne) marzy mi się l. wiedeński i pils czeski. Mam lodówkę więc powinno się udać pomimo pogody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Z twojego doświadczania które drożdże poleciłbyś na początek zabawy z lagerami (suche i płynne) marzy mi się l. wiedeński i pils czeski. Mam lodówkę więc powinno się udać pomimo pogody. Z suchych W34/70 możesz na nich zrobić to i to. S-23 raczej ładnie fermentują przy wyższej temperaturze 13°C, ale również wychodzą dobre piwa, ja stosuję je do amerykańskich lagerów. Pojawił się jeszcze jeden szczep z Fermentisa, ale ich nie stosowałem. Do czeskiego pilsa dobre są Wyeast Urquell Lager, nie wytwarzają aż takich ilości siarki jak Czech Pils, poza tym dają urquellowy charakter pilsa Bohemian Lager to odpowiednik suchych W34/70 (najbardziej uniwersalny szczep z płynnych). Do Vienna, Marzena z płynnych Munich Lager. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Dzięki za rady. A jak sprawdzą się Urqelle w wiedeńskim, próbowałeś może kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dzięki za rady. A jak sprawdzą się Urqelle w wiedeńskim, próbowałeś może kiedyś. Nie próbowałem, teoretycznie one są dedykowane tylko do czeskich lagerów. Ale robią podbudowę słodową, więc jak będziesz bardzo chciał to zrobisz. Jak chcesz koniecznie użyć płynnych to użyj 2124 Bohemian Lager, moim zdaniem wychodzą na nich piwa lepsze niż przy użyciu suchego odpowiednika W34/70. arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Użyję chyba Bohemian lager, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 WARKA 236 Bohemian Pilsner 12,5°Blg – 43,5 IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg Po pierwszej ocenie mogę powiedzieć: Wyeast 2001 Urquell Lager, lubię te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) A skąd masz takie fajne wiaderka?? Fajne to są tylko mają jedną wadę nic przez nie nie widac i żeby zerknąc na piwo trzeba pokrywę otwierac. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Czas na małe zmiany. Zwiększam wybicie, do browaru przybył garnek 100l Zamiany spowodowane kończącym się po ponad 200 warkach 50l garnkiem do zacierania. Pozostał jeszcze do wymiany zbiornik na wodę do wysładzania na 50l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Rdza go w końcu zeżarła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcii Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Witam wszystkich Taboret uciągnie te 100l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tego miejsca do warzenia... Poważnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Rdza go w końcu zeżarła ? Zrobił się duży odprysk, musiałem nim chyba przy myciu kiedyś uderzyć. Co ciekawe, brak po tak długim czasie jakichkolwiek śladów rdzy, odprysków, itd. w okolicy kranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich Taboret uciągnie te 100l? Podczas filtracji od razu zaczynam grzać brzeczkę do gotowania, przy 60-65l brzeczki nie miałem problemów z osiągnięciem wrzenia, potem i tak redukowałem o połowę moc gazu. Na razie i tak nie myślę robić większych warek jak 50-70l. Żeby uzyskać 50l gotowego piwa, nieźle trzeba się nagimnastykować przy wrzeniu brzeczki, wtedy garnek 70l wcale nie jest już tak duży jak masz w nim ponad 60l filtratu Edytowane 10 Grudnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) WARKA 237 Bohemian Pilsner II 13,0°Blg – 42,5 IBU – 55l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg Zacieranie: 40l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 20min Odebrana 1/3 zacieru 100°C - 15 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 68l brzeczki Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 6,1% A-A 60 min – 30g Premiant 2013 (CZ) 6,1% A-A 40 min – 30g Premiant 2013 (CZ) 6,1% A-A 20 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,6% A-A 10 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,6% A-A 0 min – 100g Saaz 2014 (CZ) 3,6% A-A (70°C) 0 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A (70°C) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager -gęstwa I 1l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 11°C Dekokcja robi swoje, fajna wydajność wychodzi Pierwsza próba garnka 100l. Garnek zakupiłem razem z kranem. Redukcja z 1 na 3/4 i bez problemu podłączyłem hopstoppera. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Co lepsze? Kosz do chmielenia czy hopstopper? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Co lepsze? Kosz do chmielenia czy hopstopper? Ciężko jednoznacznie stwierdzić. Stopper może się przypchać, chmieląc w koszu nie ma takiego problemu, za to jest ograniczona cyrkulacja chmielu (choć nie odczułem niższego poziomu goryczki w piwie) i ciężko chmielić dużą ilością szyszki ze względu na ograniczoną pojemność kosza, który jest zanurzony w brzeczce. Z drugiej strony przy dobrze zrobionym whirpoolu i odczekaniu przed spuszczaniem brzeczki nic nie powinno się przypchać. Stopper również zatrzyma inne osady wytrącone podczas gotowania. Ja mam to i to, ale częściej używam stoppera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Mała warka, na chrzest lodówki przystosowanej do fermentacji i wiaderek Poza tym szkoda mi było gęstwy z takich drożdży. Wydajność jak przy dekokcji, bardzo dobra WARKA 238 Pilsner 13,5°Blg – 38,0 IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,5 kg Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg Słód zakwaszający pH 3,4-3,6 oraz 3-7 EBC (Weyermann) – 0,1 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 20 min Odebrana 1/3 zacieru 100°C - 10 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 30l wody 76°C do uzyskania 50l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 40 min – 20g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A 20 min – 20g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A 10 min – 20g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A 0 min – 50g Tettnanger (GER) 2013 5,5% A-A 0 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A Inne: 20 min – 9g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa I 0,5l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 11°C Edytowane 18 Grudnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Da się przestawić samemu prawie pełne 42l wiadro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Da się przestawić samemu prawie pełne 42l wiadro? A dlaczego nie? Do większych warek mam wózek Ale i tak podnoszę potem beczkę do lodówki i nie mam z tym jakoś problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Spoko. Właśnie myślę żeby kupić bo zima kiepska i fermentację pilsów muszę zrobić w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Do browaru przybył kolejny garnek, tym razem 50l do wysładzania. Zawory oraz otwór na termometr na zamówienie u sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 bajka GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się