Dr2 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Vettis, tak z ciekawości 1. Już tu tacy ciekawi byli http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=434517 2. Nie sądzisz, że to troszkę "niezdrowa" ciekawość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Vettis, tak z ciekawości, warzysz ~3 warki tygodniowo, średnio 40 l każda, Ty to rozdajesz rodzinie i znajomym, czy sam wypijasz? Może nie tygodniowo, ale jak już to miesięcznie. Od niedzieli do piątku rzadko wypijam jakiekolwiek piwo, a piątku i soboty by mi brakło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Nie ważyłem jeszcze lagera z drożdży płynnych a słyszałem uwagi że dla 20-sto kilkulitrowej brzeczki należy wykonać 3 litrowy starter. Ty robisz 4 litrowy dla 60 litrowej brzeczki i wystarczy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jest różnica miedzy starterem na mieszadle, z zwykłym. Do 20l warki na mieszadle, wystarczy 1,1l http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Owszem 1,1 litra wystarczy na 20L lagera 12 plato, ale pod warunkiem że użyjesz dwóch fiolek i żywotność drożdży przyjmiesz na 100%. Napisałem, to co jest na wiki. Sam stosuję nieco większe startery. Robię je z jednego opakowania, tylko w przypadku wyeast-ów stosuję startery dwu stopniowe. Nie miałem jakoś nigdy problemów ze startem jak i prawidłową fermentacją przy piwach, do których robiłem startery drożdżowe. Więc od początku trzymam się tego co jest napisane na wiki, tyle że z lekką nadwyżką jeśli chodzi o objętość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 WARKA 260 Pils 12,7°Blg – 40,0 IBU – 60l rozlana do 2 petainerów, 2Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 WARKA 262 Witbier 11,8°Blg – 15,0IBU – 40l przelana na cichą/ 7°C. Zeszło do 3,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) WARKA 264 White IPA 15,0°Blg – 50,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 2 kg Słód karmelowy Carared (Weyermann®) – 0,5 kg Pszenica – 3 kg Płatki owsiane – 0,4 kg Płatki orkiszowe – 0,2 kg Inne: Kolendra - 30g Curacao - 40g Skórka słodkiej pomarańczy - 40g Zacieranie: 37l wody do zacierania Płatki i pszenica skleikowana w 80-85°C/20min (25l wody) 63°C - 50min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie/Przyprawy: 70 min – 10g Columbus 2015 14,5% A-A (US) 40 min – 20g Columbus 2015 14,5% A-A (US) 20 min – 30g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)) 10 min – 15g Kolendra 10 min – 20g Curacao 10 min – 40g Skórka słodkiej pomarańczy 10 min – 50g Cascade 2015 7,3% A-A (US) 5 min – 15g Kolendra 5 min – 20g Curacao 0 min – 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Na zimno: 5 dni – 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Drożdże: Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - gęstwa II 300ml Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 16-22°C Edytowane 31 Marca 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 WARKA 262 Witbier 11,8°Blg – 15,0IBU – 40l rozlana do 40x0,5l 7g/1l i 1 corneliusa 3x2,5 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 WARKA 263 Pilsner 12,3°Blg – 40,0 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 WARKA 264 White IPA 15,0°Blg – 50,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem: 50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) (9,0°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg 30l z dodatkiem 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) Gdzie można kupić taki duży fermentator Szukam, ale ciężko coś znaleźć powyżej 33l ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg 30l z dodatkiem 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) Gdzie można kupić taki duży fermentator Szukam, ale ciężko coś znaleźć powyżej 33l ... Kupowałem w Twój Browar, w tamtym tygodniu jeszcze jeden, ale coś widzę że znikły z oferty... Takiego typu też są ciekawe: http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=485 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 WARKA 264 White IPA 15,0°Blg – 50,0IBU – 40l rozlana do 40x0,5l 7g/1l i jednego kega 2x3bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Dzięki za info. Już się spotkałem z tymi "beczkami" podczas poszukiwań. Jest to dobra opcja. Nie ukrywam, że chciałbym coś w budowie typowych wiaderko 33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Dzięki za info. Już się spotkałem z tymi "beczkami" podczas poszukiwań. Jest to dobra opcja. Nie ukrywam, że chciałbym coś w budowie typowych wiaderko 33l. Zapytaj w TB, kiedy będą mieć dostępne. Kosz wiadra z kranikiem i deklem 42zł. Są fajne, sztywne i szczelne. Trzeba sobie tylko zrobić ewentualnie podziałkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka z dnia 15.04: WARKA 265 American Witbier 12,0°Blg – 33,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5 kg Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 1,2 kg Słód karmelowy Carahell (Weyermann®) – 0,5 kg Pszenica – 3,5 kg Płatki owsiane – 0,5 kg Płatki orkiszowe – 0,2 kg Inne: Kolendra - 35g Curacao - 20g Skórki pomarańczy Bergamotki - 40g Suszone liście limonki KAFFIR - 20g Zacieranie: 30l wody do zacierania Płatki i pszenica skleikowane w 85°C (22l wody/20min) 63°C - 50min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie/Przyprawy: 70 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 40 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 15 min – 15g Kolendra 15 min – 20g Curacao 15 min – 20g Skórki pomarańczy Bergamotki 15 min – 10g Suszone liście limonki KAFFIR 10 min – 30g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 5 min – 20g Kolendra 5 min – 20g Skórki pomarańczy Bergamotki 5 min – 10g Suszone liście limonki KAFFIR 0 min – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Chmielenie na zimno: 7 dni – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Drożdże: Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - II gęstwa 250ml Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 17-23°C Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 WARKA 265 American Witbier 12,0°Blg – 33,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem: 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 WARKA 263 Pilsner 12,3°Blg – 40,0 IBU – 60l rozlana do 27x0,5l 7g/1l i 2 kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Dawno nie warzyłem Marcowego, a wszyscy pytają o to piwo Co prawda drożdże czeskie, ale co tam WARKA 266 Marcowe 12,2°Blg – 23,0IBU – 65l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,5 kg Słód karmelowy Caramunich I (Weyermann) – 0,6 kg Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,2 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 30g Tradition (PL) 2016 6,0% A-A 20 min – 30g Tradition (PL) 2016 6,0% A-A 10 min – 40g Tradition (PL) 2016 6,0% A-A Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa I 1000ml Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 9,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Próba Wita na płatkach... choć nie jestem tego zwolennikiem. Zobaczymy WARKA 267 American Witbier 12,5°Blg – 28,0IBU – 42l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 3 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 2,5 kg Płatki pszeniczne – 2 kg Płatki owsiane – 0,5 kg Inne: Kolendra - 35g Curacao - 40g Skórka słodkiej pomarańczy - 20g Mięta pieprzowa/Nana - 10g/40g Zacieranie: 32l wody do zacierania Płatki skleikowane w 85°C (20l wody/20min) 63°C - 50min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie/Przyprawy: 70 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US) 40 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US) 40 min – 10g Mięta pieprzowa 20 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US) 15 min – 15g Kolendra 15 min – 20g Curacao 15 min – 20g Skórka pomarańczy 15 min – 10g Mięta Nana 5 min – 20g Citra 2016 14,2% A-A (US) 5 min – 20g Kolendra 5 min – 20g Curacao 5 min – 15g Mięta Nana 0 min – 15g Mięta Nana Drożdże: Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - II gęstwa 300ml Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 17-22°C Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Jakiego producenta filtrów do wody używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jakiego producenta filtrów do wody używasz? Zwykłe piankowe filtry+1 ceramiczny. Używam tylko w przypadku długich i intensywnych opadach deszczów. Gdy zauważam, że woda jest lekko zmętniona. http://allegro.pl/4szt-wklad-piankowy-10cali-filtry-wody-3-00zl-szt-i6806822426.html?reco_id=7b4f8c04-3035-11e7-ae88-02dee9b7c959&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product http://allegro.pl/wklad-ceramiczny-10-dokladny-filtr-wody-0-3-mikr-i6799053494.html?reco_id=91c2c470-3035-11e7-9995-246e96321ab8&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Jak jest u Ciebie z twardością wody. Pytam, bo ja mam kranówę na poziomie 283 ppm i wszystkie jasne piwa wychodziły mi dosyć goryczkowate ale nie goryczką chmielową lecz taninową, długo utrzymującą się. Od pewnego czasu korzystam z filtra osmotycznego u mojej Mamy i osiągam tam wodę 80 ppm. Przymierzam się do założenia czegoś u siebie i pytanie czy ten filtr u Ciebie ma tylko za zadanie oczyszczać wodę czy także ją zmiękczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Jak jest u Ciebie z twardością wody. Pytam, bo ja mam kranówę na poziomie 283 ppm i wszystkie jasne piwa wychodziły mi dosyć goryczkowate ale nie goryczką chmielową lecz taninową, długo utrzymującą się. Od pewnego czasu korzystam z filtra osmotycznego u mojej Mamy i osiągam tam wodę 80 ppm. Przymierzam się do założenia czegoś u siebie i pytanie czy ten filtr u Ciebie ma tylko za zadanie oczyszczać wodę czy także ją zmiękczać. Tak, ten ceramiczny oczyszcza wodę, ale nieco ją utwardza. Coś za coś. Woda mieści się w skali dla pilsa jako miękka do 11,2 stopni niemieckich. Filtr osmotyczny dobra sprawa. Na pewno pomoże, a nie zaszkodzi. Edytowane 4 Maja 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) WARKA 268 American Kölsch 12,0°Blg – 30,0IBU – 42l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 65°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 10g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL) 40 min – 10g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL) 15 min – 20g Jarrylo 2015 13,8% A-A (US) 5 min – 30g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL) 0 min – 80g Jarrylo 2015 13,8% A-A (US) Inne: Mech Irlandzki - 15g Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 15,0°C, fermentacja w 16,0°C Edytowane 7 Maja 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 WARKA 265 American Witbier 12,0°Blg – 33,0IBU – 40l rozlana do 40x0,5l 7g/1l i jednego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się