vettis Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Tak wogóle, to o 9 rano już było widać mocne oznaki początku fermentacji. Drożdże bardzo szybko się rozkręciły i opanowały 60l brzeczki. Jestem w szocku Temperatura 19,5°C Trochę za wysoka, nie myślałem, że się tak szybko pozbierają i spadnie do 17°C. No nie wiem zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 I się mi zrobiło w piwnicy 19°C Co za tym idzie, owocowy Alt... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 I się mi zrobiło w piwnicy 19°C Co za tym idzie, owocowy Alt... :rolleyes: A u mnie w tych samych warunkach powstaje owocowy Kölsch. Ale co tam, się wypije, byleby się nie spsuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 19°C i już owocowy koelsch? To co ja mam powiedzieć, u mnie w piwnicy 26 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 19°C i już owocowy koelsch? To co ja mam powiedzieć, u mnie w piwnicy 26 °C Nic nie mów i bez lodówki nawet nie próbuj robić piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 WARKA 35 IRA 28l 13°Blg rozlana. Wyszło 1 keg 2g cukru/1l i 20x0,5l 8g/1l, a miało być 4g/1l, tylko pomyliłem miarki III zmiany w pracy i ten upał tłumaczy wszystko.... No nic będzie trzeba wypić zanim się przegazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) WARKA 37 Weizen 14°Blg 28l Skład: Zasyp: Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 2,8 kg Słód pszeniczny jasny (własny) - 0,9 kg Słód pilzneński Weyermann? - 2 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell? - 0.5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I - 0,05kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,15 kg Zacieranie: 44°C - 20 min 64°C - 40 min 72°C - 20 min Gotowanie: 60 min Chmielenie: 25g Tettnanger - 60 min Schłodzone do 20°C, czekam, aż wszystko opadnie co ma opaść, do fermentatora+drożdże (świeże 3068, podzielone na dwa startery) Pojutrze kolejna pszenica. Pójdą do piwnicy 19°C+pojemnik z wodą+mokry ręcznik. Edytowane 15 Lipca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Pszenica już pracuje od godziny około 12:00 Schłodzone, temperatura 17,5-18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 WARKA 38 Dunkel-Weizen 28l 13,5 °Blg Skład: Zasyp: Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 2,8 kg Słód pszeniczny jasny (własny) - 0,9 kg Słód pilzneński Weyermann? - 2 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell? - 0.2 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,25 kg Słód melanoidynowy Weyermann? - 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,15 kg Zacieranie: W 21l wody 44°C - 20 min 64°C - 40 min 72°C - 20 min Wysładzanie: 22l wody o temperaturze 72°C Gotowanie: Mocne, przez 65 min Chmielenie: 25g Tettnanger - 60 min Przygotowany starter 3068, zaraz idę przelewać do wiadra i do piwnicy. Co do WARKI 37, to drożdże szalały ostro, ale je okiełznałem i temperatura fermentacji nie przekroczyła 19,5-20°C Choć momentami było ciężko, bo się wybierały na spacer, przez węża do słoika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Prawie 120l piwa fermentuje u mnie w piwnicy na burzliwej Alt, już prawie skończył, zszedł do 5°Blg, jasna pszenica się uspokoiła, za to dunkel się rozkręca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Cześć, W Sobotę 24.07 WARKA 36 powędrowała na cichą. Alt z 14°Blg odfermentował do 4°Blg, więc ładnie. Wczoraj 26.07 WARKA 37 przelana na cichą. Weizen z 14°Blg zszedł też do 4°Blg, ale coś pewnie jeszcze dofermentuje. Dzisiaj popołudniu mam zamiar przelać WARKĘ 38 Dunkela na cichą. Pszenic nie będę trzymał długo na cichej. Pójdą w tym tygodniu do kegów i butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Dunkel przelany wczoraj na cichą - 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 WARKA 37 Weizen 14°Blg rozlany. Wyszedł 1 keg (bez surowca do refermentacji, dostał 2 strzały po 4 bar i do 5°C) i 20x0,5l 4g cukru/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dzisiaj polaliśmy pszenice WARKA 37, fajnie się nagazowała. W smaku jak dla nas super, ale jutro warzymy powtórkę, tylko trzeba coś zmienić, dopracować smak. Mniej zakwaszającego około 0,1 kg i dłuższa przerwa 72°C Czeka też 6 zbóż+pszenica próbna na sześciu zbożach. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ładny widok, nie powiem Chyba w sezonie zimowym zabiorę się za kegerator (albo raczej miejsce pod niego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) WARKA 39 6 Zbóż 13,5°Blg 26l Skład: Słody: Słód wiedeński - 3 kg Słód pszeniczny - 2 kg Słód płaskurkowy - 0,4 kg Słód owsiany - 0,4 kg Słód orkiszowy - 0,4 kg Słód żytni - 0,4 kg Chmiel: Chmiel Marynka, granulat 25 g Chmiel Lubelski, granulat 20 g Zacieranie: 44°C - 10min 52°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 30min 78°C - Gotowanie: 60 min 60min - 25g Marynka 10 min - 20 Lubelski Zadane T-58 wczoraj wieczorem, dzisiaj już ładna piana na powierzchni. Temperatura 19°C Wczoraj również rozlaliśmy Dunkela (WARKA 38). Wyszedł 1 keg 2g/1l + 20 butelek 4g/1l Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 WARKA 39 6 Zbóż 13,5°Blg 26l Skład: Słody: Słód wiedeński - 3 kg Słód pszeniczny - 2 kg Słód płaskurkowy - 0,4 kg Słód owsiany - 0,4 kg Słód orkiszowy - 0,4 kg Słód żytni - 0,4 kg Zadane T-58 Szkoda, że te drożdże. Produkują bardzo mocny aromat, boję się, że zdominuje sześciozbożowość tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 WARKA 39 6 Zbóż 13' date='5°Blg 26l Skład: Słody: Słód wiedeński - 3 kg Słód pszeniczny - 2 kg Słód płaskurkowy - 0,4 kg Słód owsiany - 0,4 kg Słód orkiszowy - 0,4 kg Słód żytni - 0,4 kg Zadane T-58[/quote'] Szkoda, że te drożdże. Produkują bardzo mocny aromat, boję się, że zdominuje sześciozbożowość tego piwa Też jakoś nie jestem przekonany do nich, kojarzą mi się z pierwszą warką. Takie zalecali w centrum piwowarstwa. Jakie ty polecisz? Mam zamiar zrobić na 3068 z podobnym składem weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jak bym chyba zrobił to na S-33. Ostatnio bardzo podchodzą mi te drożdże. T-58 osobiście stosuję do piw z udziałem słodów ciemnych, wtedy nawet fajnie to gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Też jakoś nie jestem przekonany do nich, kojarzą mi się z pierwszą warką. Takie zalecali w centrum piwowarstwa. Jakie ty polecisz? Mam zamiar zrobić na 3068 z podobnym składem weizena. Sa to drożdże mocno charakterystyczne a żeby wyczuć te zbożowe smaczki powinno się użyć czegoś neutralnego, np. tak jak pisał Elroy S-33 albo US-05. Na weizena w składzie zmieniłbym wiedeński na pilzneński i zwiększył udział słodów pszenicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Też jakoś nie jestem przekonany do nich' date=' kojarzą mi się z pierwszą warką. Takie zalecali w centrum piwowarstwa. Jakie ty polecisz? Mam zamiar zrobić na 3068 z podobnym składem weizena.[/quote']Sa to drożdże mocno charakterystyczne a żeby wyczuć te zbożowe smaczki powinno się użyć czegoś neutralnego, np. tak jak pisał Elroy S-33 albo US-05. Na weizena w składzie zmieniłbym wiedeński na pilzneński i zwiększył udział słodów pszenicznych. Ma się rozumieć, że dużo więcej pójdzie słodu pszenicznego do weizena. Myślę tak, 1kg wiedeński, 1 kg pilzneński, 4 kg pszenica + carahell i zakwaszający. Nastaw około 28l. Co do zbóż, to mam US-05, więc nastawie 6 zbóż na tych drożdżach i będzie do porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jak bym chyba zrobił to na S-33. Ostatnio bardzo podchodzą mi te drożdże. T-58 osobiście stosuję do piw z udziałem słodów ciemnych, wtedy nawet fajnie to gra. Mi Tomku coś ostatnio nie podchodzą te drożdże S-33, nie chcą mi się klarować piwa na tych drożdżach, a kiedyś bardzo je lubiłem, ale ostatnio mam z nimi problem i nie wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Jak bym chyba zrobił to na S-33. Ostatnio bardzo podchodzą mi te drożdże. T-58 osobiście stosuję do piw z udziałem słodów ciemnych' date=' wtedy nawet fajnie to gra.[/quote'] Mi Tomku coś ostatnio nie podchodzą te drożdże S-33, nie chcą mi się klarować piwa na tych drożdżach, a kiedyś bardzo je lubiłem, ale ostatnio mam z nimi problem i nie wiem o co chodzi. Chyba tylko raz ich użyłem i tez nie chciało mi się piwo sklarować. Notabene na T58 też nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) WARKA 36 Alt rozlana. Wyszły 2 kegi po 3g/1l + 40x0,5l 4g/1l+2,5l zlałem jeszcze do peta. Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) WARKA 40 Weizen Zbożowy 12°Blg 35l Skład: Zasyp: Słód pszeniczny jasny - 3,5 kg Słód wiedeński - 1 kg Słód pilzneński - 1 kg Słód płaskurkowy - 0,3 kg Słód żytni - 0,3 kg Słód owsiany - 0,1 kg Słód orkiszowy - 0,4 kg Słód zakwaszający - 0,2 kg Słód Caramunich typ I - 0,1kg Chmiel: Perle - 10g Hallertauer Tradition - 20g Drożdże: 3068 - gęstwa Zacieranie: 44°C - 20min 52°C - 10min 64°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie: 60 min Chmielenie: Perle - 10g + Hallertauer Tradition - 20g - 60 min Temperatura 22°C, przeniesione do piwnicy do 18°C Miała być mniejsza warka, ale jak ześrutowałem słody to stwierdziłem, że to będzie przecież za duży zasyp + 3068 lubią spacery i trzeba byłoby zostawić więcej miejsca w fermentatorze, dlatego taki nastaw i poszło do dużego fermentatora. Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się