sabbr Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Hej, Przymierzam się do zrobienia pudła styropianowego do fermentacji i leżakowania, na 2 fermentory. Latem w domu - chłodzone petami, a zimą - na balkon, dogrzewane grzałką akwariową z termostatem - do dolniaków. Oczywiście, grzałka zanurzona, np. w pecie. Czy ktoś już wpadł na takie rozwiązanie? Czy ten pomysł ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Jeśli jest termostat a wydajność grzałki pozwoli na ustawienie stabilnej temperatury - czemu nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Grzałka jak Ci wypadnie na styropian to masz po pudle. Nie wspominając o tym jak styropian się pali - wybuchowo i bardzo szybko. Ja swoje pudło dogrzewałem starą suszarką do włosów (to też nie było zbyt bezpieczne). Teraz mam w nim takie warunki (balkon zabudowany), że nie potrzebuje regulować temperatury. Jaki rozmiar pudła planujesz? Moje jest wielkie 100x100x60. Styropian 5cm. Niedługo odpale w nim dwa 100W ogniwa peltiera - już kupione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 A nie można wsadzić kabla grzewczego bezpośrednio do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Styropian jest materiałem nie palnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Styropian jest materiałem nie palnym Nie radzę sprawdzać.. ja sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Styropian jest materiałem nie palnym Nie radzę sprawdzać.. ja sprawdzałem Styropian się topi. Nie pali się, a już na pewno nie wybucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalz21 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 wybucha i pali sie. wybuch nastepuje po zgromadzeniu sie duzej ilosci gazow i ich zapaleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 No, na balkonie, na świeżym powietrzu... A poza tym, to coś naciągana teoria z tym paleniem się oparów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wspominając o tym jak styropian się pali - wybuchowo i bardzo szybko. siejesz jakieś herezje ,styropian jest wedle PN materiałem samogasnącym ,nie może zapalić się od iskry,pali się tylko w płomieniu,odsuwasz płomień i gaśnie sam słyszałeś o takim czymś jak NRO ? palić zacznie się dopiero przy temperaturze ponad 350C jeśli jest ogień więc od grzałki akwariowej nie ma szans chyba że kupi jakiś made in CCCP Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Gawon BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r1u52 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) W temacie niepalnego styropianu polecam film http://m.youtube.com/watch?v=Tuchmi1KK2o Edytowane 17 Stycznia 2015 przez m4r1u52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanilka Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 W temacie niepalnego styropianu polecam film http://m.youtube.com...h?v=Tuchmi1KK2o dzieki! i mi sie przydalo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 1) podaj jeszcze jakie materiały były użyte ,styropian,siatka 2) kto napisał gdzieś że styropian jest niepalny ? styropian że by doszło do samozapłonu musi przekroczyć temperaturę 450-500C jak ktoś musiał postawić grilla że by doszło do samozapłonu ?coś mi tam śmierdzi ,a tak jak napisałem pali się tylko w płomieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r1u52 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 2) kto napisał gdzieś że styropian jest niepalny ? kilka postów wyżej: Styropian jest materiałem nie palnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 2) kto napisał gdzieś że styropian jest niepalny ? Ja napisałem Informacja z pierwszej ręki od Ojca - mgr inż. budownictwa lądowego Nie wiem jak nazywają to ustawy i inne akty prawne, Sam wrzucałem styropian do ogniska przy okazji jakichś porządków na podwórku. Potocznie mówiąc (nie wiem jak to określić) styropian zwyczajnie się stopił nie podsycając ognia, a już na pewno nie wybuchał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Tak już, żeby być dokładnym styropian się nie topi tylko spala w płomieniu i bardzo mocno zwęgla, dlatego dużo jest stałej pozostałości i stąd może u niektórych wrażenie, że tylko się topi. Gdyby się tylko topił to by nie było tyle gęstego dymu, w końcu topnienie to tylko przemiana fazowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Tak już, żeby być dokładnym styropian się nie topi tylko spala w płomieniu i bardzo mocno zwęgla, dlatego dużo jest stałej pozostałości i stąd może u niektórych wrażenie, że tylko się topi. Gdyby się tylko topił to by nie było tyle gęstego dymu, w końcu topnienie to tylko przemiana fazowa. Dokładnie to miałem na myśli i o tym pisał Gawon. Chciałem to przedstawić "obrazowo" w celu wykluczenia opcji, że styropian wybucha Jednak to spalanie w płomieniu (dla mnie wyglądające jak topienie się ) zdecydowanie nie ma nic wspólnego z wybuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Pół wątku do wywalenia Wybuch to intensywne spalanie. Wiadomo, że nie jest to jakaś wielka eksplozja.. musiał się Budyń przyczepić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dogrzewać można kocem elektrycznym plus oczywiście regulator tempetatury z histerezą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Grzałka akwariowa, trochę wody na dno fermentora, do tego wstawiamy ten właściwy (z brzeczką) i regulator z czujnikiem. Podgrzewanie pośrednie za pomocą wody i nic się nie topi ani nie pali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi