jankes2k14 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witam, Chciałem dzisiaj uwarzyć piwo, APA, około 12,5 blg. Zatarłem 4,5 kg słodu w około 13 litrach wody, wszystko poszło sprawnie. Dałem to do wysładzania. Przy wysłodzeniu około 10 litrów sprawdziłem blg i cukromierz wskazał 20 blg. Ucieszyłem się, bo pomyślałem, że finalnie będzie tego sporo. Po kolejnych 5 litrach sprawdziłem ponownie i... balingometr pokazał 11 blg. Według mnie coś jest nie tak, nigdy nie miałem aż takiego spadku. Moje pytanie brzmi: co może być tego powodem? Dodam tylko, że słód pochodził ze Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Normalne, skonczyla leciec brzeczka przednia a zaczęły wyslodziny Edytowane 18 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) 11 na wysłodzinach czy cała brzeczka (razem z przednią?) zakładam, że same wysłodziny (bo musiałbyś lać wodę, żeby z 10l 20blg zrobić 15l 11blg). kompletnie normalne. masz 15l 17blg - czy to źle? chciałeś z 13l zacieru zrobić 50l? Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Z fermentora leciało już około 1 blg. Liczyłem, że osiągnę koło 20 litrów koniec końców. Wcześniej robiłem single hop 15 blg. Zasyp dałem do 16 litrów wody i finalnie wysłodziłem 23 litrów brzeczki 11 blg, gdzie przy 10 litrach podczas wysładzania miala ona 19 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Nie wysładza się tak głęboko, przyjmuje się wysładzanie do 2-4 blg wysłodzin, a nie do 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wysłodziny to młóto, wody wysłodkowe to cienkusz bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Racja, dzięki za poprawienie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Z fermentora leciało już około 1 blg(...) Ale to pewnie było przy ciepłej brzeczce, po schłodzeniu było by pewnie z 2-3 blg więc chyba jest ok. Dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Nie wiem, ja zawsze chłodzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Moja teoria: mocne lanie wody do wysladzania - krarer w młócie - calosc dolewanej wody znajduje łatwe ujście przez ten krater. Możliwe? Używasz oplotu czy fałszywego dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) A jaka temperatura wody do wysładzania była ? Nie za niska ? Edytowane 19 Stycznia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 mając 10l 20blg nawet dodając wodę nie był w stanie osiągnąć 15l 11blg. mierzy pewnie na gorącej brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Do wysładzania użwam oplotu. Nie wydaje mi się żeby wysładzanie szło za szybko. Woda, którą wysładzałem miała 76 stopni. Co do mierzenia, zawsze mierzyłem gorącą brzeczkę i liczyłem się zym, że mogą wystąpić różnice (i występowały). Ale nigdy nie spotkałem się z taką różnicą pomiaru przy tak małej różnicy w litrarzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 dlatego dbaj o temp pomiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Mało tego,cukromierz można rozkalibrować Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się