admiro Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Numer warki: 81 Nazwa: American Wheat Styl: American Wheat or Rye Beer (6D) Wielkość warki: 39 L Gęstość: 11 Blg Barwa: 3 EBC Goryczka: 22 IBU Kalorie: 148 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 3.80 kg Pszeniczny 3.00 kg Crystal 50 0.20 kg Chmiele: Marynka 30 g 60 min Cascade 30 g 15 min drożdże Safbrew Wheat WB-06 Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 35 min Maltozowa 62,0 °C 25 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 kolega pomylił style lub popełnił błąd odnośnie drożdży . ten styl nie ma nic wspólnego z weizenem a Ty dałeś drożdże do typowego weizena cytuję z Wiki Surowce Czyste amerykańskie drożdże górnej fermentacji, ale również mogą być użyte drożdże dolnej fermentacji. Aromat ...Aromat goździków i bananów powszechne w niemieckich hefeweizen są nieodpowiednie dla tego stylu. wyjdzie z tego bananowo gożdzikowo cytrusowy weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 B-Day party ladowanie w bawarii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Tyle, że B-Day to Dunkel Weizen chmielony po Hamerykańsku, a Andrzej określił styl jako American Wheat Prędzej istniejący American Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Odnośnie warki 81: nie ma mowy o pomyłce, taki po prostu miałem kaprys Dzisiejsze warzenie: Numer warki: 82 Nazwa: American Brown Ale Styl: American Brown Ale (10C) Wielkość warki: 40 L Gęstość: 12,3 Blg Barwa: 45 EBC Goryczka: 17 IBU Kalorie: 166 kcal w małym piwie Składniki: Pale Ale 7.50 kg Crystal 150 0.75 kg Palony Żywiecki 0.20 kg Barwiący 0.15 kg Chmiele: Cascade 40 g 60 min Liberty 40 g 15 min drożdże Safale American US-05 Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 90 min Kompromisowa 67,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Nazwa: American Wheat Styl: American Wheat or Rye Beer (6D) kaprys kaprysem ale powoływanie się dokładnie na BJPC odnośnie stylu z zastosowaniem tych drożdży jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) kaprys kaprysem ale powoływanie się dokładnie na BJPC odnośnie stylu z zastosowaniem tych drożdży jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem Bnp purystą BJCP, to trzeba w kominie zapisać Ja jednak w dalszym ciągu pozostawię sobię możliwość dowolnej modyfikacji stylu na którym bazuję. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Bnp purystą BJCP, to trzeba w kominie zapisać Ja jednak w dalszym ciągu pozostawię sobię możliwość dowolnej modyfikacji stylu na którym bazuję. A co w tym dziwnego ? ja zawsze dbam o poprawność piwowarską ... modyfikacja zasypu to jedna sprawa i można tu poeksperymentować ale dawanie wb-06 do piwa i nazywanie go American Wheat to jak pisałem wielkie nieporozumienie to tak brzmi jakby do pilsa dać wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 to tak brzmi jakby do pilsa dać wb-06 Piwowarstwo domowe ma to do siebie, że mogę dodać co chcę do czego chcę i nazwać to jak chcę. A potem wypić i jak uznam, że dobre to nawet w konkursie wystawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 zgadzam się, ale powołujesz się na dany styl BJPC moim zdaniem źle go zinterpretowałeś. na konkursie w kategorii American Wheat by nie spełniał podstawowych wymagań... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 zgadzam się, ale powołujesz się na dany styl BJPC moim zdaniem źle go zinterpretowałeś. na konkursie w kategorii American Wheat by nie spełniał podstawowych wymagań... Nie wiem czy miałeś okazję sędziować na konkursie piwowarskim, ale oceniając piwo po recepturze mógłbyś się mocno zdziwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 uwarzyłem i wypiłem tyle różnych piw że mogę bez sędziowania stwierdzić, że wb-06 to zasadnicza pomyłka do amerykańskiej pszenicy tyle w temacie pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 uwarzyłem i wypiłem tyle różnych piw że mogę bez sędziowania stwierdzić, że wb-06 to zasadnicza pomyłka do amerykańskiej pszenicy tyle w temacie pozdr Warz i pij dalej, ale kto ci dał prawo do pouczania innych to nie wiem. Nie dam ci spóbować mojej pszenicy i nie trolluj już proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Warz i pij dalej, ale kto ci dał prawo do pouczania innych to nie wiem. Nie dam ci spóbować mojej pszenicy i nie trolluj już proszę. bardzo brzydko się kolega do mnie zwraca chciałem zwrócić tylko Tobie uwagę, że te drożdże nie pasują do tego stylu. Powie to Tobie każdy kto ma nawet średnie pojęcie o stylach. Ty jako doświadczony piwowar walnąłeś gafę a teraz nie masz się jak wykręcić i bardzo brzydko się zachowujesz wobec mnie. Gorzej ode mnie (w innych tematach) To czysta prawda. Podsumowując wb-06 do American Wheat to pomyłka. Nie miałeś żadnej podstawy nazwać moje posty trollowaniem. Owszem w innych tematach się zdarzało ale od pewnego czasu jestem już grzeczny odpowiadając na Twe pytanie kto dał mi prawo do pouczania innych to już wyjaśniam. takie prawo nabyłem w drodze praktyki i doświadczenia. Uwarzyłem kilkaset warek z wszelakimi modyfikacjami i bezstylowcami. Wypiłem kilkaset piw domowych i komercyjnych, uczestniczyłem w panelach degustacyjnych i warsztatach, przyuczyłem kilkunastu piwowarów od zera.... na tej podstawie mogę komuś coś doradzić i pomóc. Ty to nazywasz "pouczaniem" ... źle odebrałeś moje posty ... odnośnie cytuję Nie dam ci spóbować mojej pszenicy to o co biega ? ja się o nią prosiłem czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Bnp, czy ty naprawdę cały czas uważasz, że będziesz za mnie decydował jak warzę piwo? Ktoś z otwartą głową zauważyłby fakt, że drożdże WB-06 to oczywiście drożdże Ale'owe, zauważyłby brak przerwy ferulikowej która odpowiada za banany w aromacie, i może wpadł by ma pomysł niskiej temperatury fermentacji co uchroni moją warkę przed nadmiernymi fenolami. A taki właśnie miałem kaprys. Ale nie, ty oczywiście pouczasz, oceniasz i wmawiasz pomyłkę. Na trolling wskazuje ilość odpowiedzi w tym wątku. Ty nie próbujesz pomóc, tobie z jakiegoś powodu nie mieści się w głowie, że ktoś ma inne zdanie niż ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Bnp, czy ty naprawdę cały czas uważasz, że będziesz za mnie decydował jak warzę piwo? Ktoś z otwartą głową zauważyłby fakt, że drożdże WB-06 to oczywiście drożdże Ale'owe, zauważyłby brak przerwy ferulikowej która odpowiada za banany w aromacie, i może wpadł by ma pomysł niskiej temperatury fermentacji co uchroni moją warkę przed nadmiernymi fenolami. A taki właśnie miałem kaprys. Ale nie, ty oczywiście pouczasz, oceniasz i wmawiasz pomyłkę. Na trolling wskazuje ilość odpowiedzi w tym wątku. Ty nie próbujesz pomóc, tobie z jakiegoś powodu nie mieści się w głowie, że ktoś ma inne zdanie niż ty. drogi kolego dalej jestem zbulwersowany i zniesmaczony nazwaniem moich postów trollingiem co do Twego stwierdzenia Na trolling wskazuje ilość odpowiedzi w tym wątku. to powiem tyle że ja tylko odpowiadałem na Twe posty i nic tu nie ma z trollingu bo mamy po tyle samo postów odnosnie tej sytuacji tzn ja rzucam tezę a ty odpowiadasz ja odpowiadam na Twą odpowiedź a ny na moją. To jest normalna dyskusja tylko Ty się napinasz że ja Cibie atakuję a tak nie jest. uwierz mi ja nie chce nic złego tylko zwróciłem Ci uwagę że popełniłeś gafę powołując się na styl do którego dałeś nieodpowiednie drozdzę dalej cytuje i odpowiadam Bnp, czy ty naprawdę cały czas uważasz, że będziesz za mnie decydował jak warzę piwo? ja nie mam zamiaru Ciebie uczyć jak się warzy piwo, Ty jesteś człowiek, piwowar, z doświadczeniem i wiesz jak to robić , zrozum ja tylko zwróciłem Ci uwagę że te drożdże pasują jak pieść do nosa a Ty na mnie najeżdżasz jak na wroga. dalej Ktoś z otwartą głową zauważyłby fakt, że drożdże WB-06 to oczywiście drożdże Ale'owe, zauważyłby brak przerwy ferulikowej która odpowiada za banany w aromacie, i może wpadł by ma pomysł niskiej temperatury fermentacji co uchroni moją warkę przed nadmiernymi fenolami. a Ty jakbyś czytał to byś wiedział że na tych drożdżach beż słodu pszenicznego i przerwy ferulikowej w niskiej temperaturze otrzymasz wszelakie cechy większe lub mniejsze weizena... tym się nie wykręcisz dalej Ty nie próbujesz pomóc, tobie z jakiegoś powodu nie mieści się w głowie, że ktoś ma inne zdanie niż ty. w cale to nie jest prawda, pomagam jak tylko się da, może moja forma pisania jest lekko niestandardowa ale pomagam i dzielę się wiedza i nowymi rozwiązaniami ale jak ktoś pisze,że wb-06 do amerykańskiej pszenicy w dodatku powołując się na BJPC to reaguję zwróceniem uwagi a Ty nie potrafisz się przyznać do błędu Oczywiście jakbyś napisał zrobiłem piwo eksperymentalne za zasypie na amerykańską pszenicę na wb-06 to bym nawet się nie odezwał a ty piszesz : Nazwa: American Wheat Styl: American Wheat or Rye Beer (6D) na wb-06 to musiałem zareagować bo ludzie będą się śmiali ... ps trochę kultury, jak do kogoś się zwraca to się pisze ty z wielkiej litery np nie zgadzam się z tobą bnp, Ty jesteś idiotą ps2 to jak z tym spróbowaniem Twojej pszenicy bo nie wiem o co chodzi Edytowane 10 Czerwca 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 No ja nie mogę.... Odejdź slotish i Jejski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Bnp - daj spokój, czepiasz się o pierdołę, robiąc z tego jakąś straszną historię. Troszkę luzu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 już idę wb-06 w American Wheat to pierdoła ? a niech wam będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Wczoraj uwarzyłem 4 różne piwa, wartości z wyliczeń, nie sprawdzane po uwarzeniu. Numer warki: 83 Nazwa: Witbier 2014 Styl: Witbier Wielkość warki: 38,5 L Gęstość: 11,1 Blg Barwa: 8 EBC Goryczka: 15 IBU Kalorie: 148 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 5.00 kg Pszenica 4.00 kg Crystal 50 0.20 kg Chmiele: Marynka 20 g 60 min Tradition 30 g 10 min Dodatki: Kolendra 13 g 15 min Curacao 20 g 15 min Suszona skorka pomarańczy 13g 15 min Kolendra 10 g 5 min Suszona skorka pomarańczy 13g 5 min drożdże Safbrew Wheat WB-06 i Mauribrew Weiss mieszanka Zacieranie: 15 min Białkowa 52,0 °C 60 min Maltozowa 62,0 °C 15 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 75% Edytowane 9 Marca 2014 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Numer warki: 84 Nazwa: Britbier Styl: Witbier (baza) Wielkość warki: 21,5 L Gęstość: 11,1 Blg Barwa: 8 EBC Goryczka: 19 IBU Kalorie: 150 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 3.00 kg Pszenica 2.25 kg Crystal 50 0.10 kg Chmiele: Bramling Cross 21,5 g 60 min Bramling Cross 11 g 15 min Dodatki: Kolendra 15 g 15 min Suszona skorka pomarańczy 20g 15 min Suszona skorka pomarańczy 20g 5 min drożdże Safbrew Wheat WB-06 i Mauribrew Weiss mieszanka Zacieranie: 15 min Białkowa 52,0 °C 60 min Maltozowa 62,0 °C 15 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Numer warki: 85 Nazwa: British Ale Styl: Bitter baza Wielkość warki: 38,5 L Gęstość: 11,3 Blg Barwa: 24 EBC Goryczka: 34 IBU Kalorie: 149 kcal w małym piwie Składniki: Pale ale 6.80 kg Caraaroma 0.35 kg Crystal 150 0.35 kg Jęczmień palony 0,066 kg Chmiele: Bramling Cross 70 g 60 min First Gold 20 g 15 min drożdże Safale S-04 Zacieranie: 90 min na lenia od 66* w dół Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Numer warki: 86 Nazwa: Mixed-S Styl: bez Wielkość warki: 21,5 L Gęstość: 11,3 Blg Barwa: 24 EBC Goryczka: 27 IBU Kalorie: 149 kcal w małym piwie Składniki: Pale ale 3.9 kg Caraaroma 0.21 kg Crystal 150 0.21 kg Jęczmień palony 0,033 kg Chmiele: Marynka 21,5 g 60 min Tradition 21,5 g 15 min drożdże WB-06 Zacieranie: 90 min na lenia od 66* w dół Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83% Edytowane 9 Marca 2014 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Wczoraj uwarzyłem 4 różne piwa Wow! 4 warki jednego dnia? Idziesz na rekord? Jak to zrobiłeś? Z jakimś "przesunięciem" czy po kolei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Technicznie do były 2 zacierania, a po każdym zacieraniu 2 osobne gotowania (keg + lidl) co pozwoliło zastosować inne chmielenia a dodatkowo przy różnych drożdżach dało 4 różne piwa Mój rekord to byly 3 warki pod rząd, ale zajeło to zdecydowanie więcej czasu. Edytowane 9 Marca 2014 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się