Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Admiro napisz skąd pochodzi ten przepis na witka, czy to jest Twój - po uwzględnieniu własnych wytycznych. Ja robiłem - pilz, pszenica i płakti jak podają w "sklepie". Mój był bardzo ok, ale jestem bardzo ciekawy Twojego przepisu. Czy degustację planujesz na 7 -ego dnia po zabutelkowaniu. Jestem bardzo ciekawy wyników, będę śledził tego witka. Pozdrawiam

To trzeci mój witbier, więc przepis już mój ;)

Jest to lekko zmieniona wersja poprzedniego, który bardzo mi odpowiadał, degustacja minimum tydzień po butelkowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 50 :):beer::):beer::beer:

Nazwa: Kalejskie Pełne

Styl: 2A German Pilsner (Pils)

 

Wielkość warki: 45,00 L

OG: 12,3 Blg

Kolor: 6 EBC

IBU: 36 IBU

 

Składniki:

8,10 kg Pilzneński

35,00 g Magnum [15,00 %] (60 min)

10,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (15 min)

10,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (0 min)

drożdże German Lager (WLP830) gęstwa

 

Zacieranie:

5 min Białkowa 55,0 C

80 min Maltozowa 62,0 C (kłopoty sprzętowe :) )

40 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 90%

 

Znowu testowałem HERMSa, był kłopot z cyrkulacją brzeczki - mały tymczasowy filtrator z rurek nie daje rady, trzeba się zabrać za fałszywe dno.

Wydajność wyszła za duża ;) więc musiałam do lać wody.

 

Za to chłodzenie fajnie idzie, 100°C -16°C w 30 min :)

 

Pięćdziesiąta warka - ale czas leci :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka No 51 - Pokazowe ekstaktowe

Warzenie pokazowe na Racovia Night Promo, nic o niej nie napiszę, po mieszali koledzy, ja tylko popatrzyłem i to niezbyt trzeźwym okiem :beer:

 

 

No 52 Kolsch - Kolsch

 

================================================================================

Wielkość warki: 24.000 L

Objętość gotowania: 33.000 L

Czas gotowania: 1.167 hr

Wydajność: 74%

Gęstość początkowa: 12.0 P

Gęstość końcowa: 3.1 P (zakładana)

Zawartość alkoholu: 4.9% (zakładana)

Goryczka: 26.0 IBU (Tinseth)

Barwa: 4 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Pilzneński Słód 4.000 kg Tak Nie 81%% 2 L

Pszeniczny Słód 1.000 kg Tak Nie 84%% 2 L

Waga słodów: 5.000 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Magnum 12.0%% 10.000 g Gotowanie 1.000 hr Pellet 12.2

Hallertauer Hersbrucker 3.0%% 30.000 g Gotowanie 1.000 hr Pellet 9.2

Hallertauer Hersbrucker 3.0%% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Pellet 4.6

 

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Kolsch Yeast Ale Gęstwa 125.100 mL Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

Maltozowa Infuzja 15.000 L 68.580 C 62.000 C 40.000 min

Dekstrynowa Temperaturowa --- --- 72.000 C 40.000 min

Wygrzewanie zacieru Temperaturowa --- --- 75.600 C 5.000 min

Wysładzanie Infuzja 23.925 L 78.904 C 75.600 C 15.000 min

 

Instrukcje

================================================================================

 

0) Podgrzej 15.000 L wody do 68.580 C, 23.925 L wody do 78.904 C, dla nadchodzących infuzji.

1) Dodaj 4.000 kg Pilzneński, 1.000 kg Pszeniczny, do kadzi zaciernej.

2) Dodaj 15.000 L wody o temperaturze 68.580 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 62.000 C. Utrzymaj przez 40.000 min.

3) Podgrzej zacier do 72.000 C. Utrzymaj przez 40.000 min.

4) Podgrzej zacier do 75.600 C. Utrzymaj przez 5.000 min.

Infusion

5) Dodaj 23.925 L wody o temperaturze 78.904 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 75.600 C. Utrzymaj przez 15.000 min.

6) Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 1.167 hr.

7) Dodaj 30.000 g Hallertauer Hersbrucker do gotowania przez 1.000 hr.

8) Dodaj 10.000 g Magnum do gotowania przez 1.000 hr.

9) Dodaj 30.000 g Hallertauer Hersbrucker do gotowania przez 15.000 min.

10) Powinieneś teraz mieć 25.998 L brzeczki nastawnej.

Spodziewaj się utraty 2.000 L w osadach i chłodzeniu.

Końcowa pojemność w fermentorze wyniesie 23.998 L.

11) Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże Kolsch Yeast (Ale) do fermentora.

12) Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.012.

13) Przelej piwo na cichą fermentację.

 

To jest test opisu generowanego przez program Brewtarget, aktualnie program mocno się rozwija, szykowana jest do wydania wersja 1.2.3, zrobiłem tłumaczenie na polski, jak wyjdzie stabilna wersja założe o tym osobny wątek na forum. Program oczywiście bezpłatny :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W międzyczasie zabutelkowane wszystko oprócz Hamakowego Koźlaczka, Kalejskie Pełne po dłuższej burzliwej zabutelkowane bez cichej.

 

Została mi jedna wolna skrzynka :rolleyes:

 

Ale za to pełnych dostatek :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 53

Nazwa: ? la Grodziskie

Styl: Grodziskie

 

Wielkość warki: 28.000 L

Objętość gotowania: 33.500 L

Czas gotowania: 70 min

Wydajność: 87%

Gęstość początkowa: 8.0 P

Gęstość końcowa: 2.0 P (przewidywana)

Zawartość alkoholu: 3.1% (przewidywana)

Goryczka: 33.5 IBU (Tinseth)

Barwa: 5 SRM (Morey)

 

Surowce podstawowe

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Do gotowania Ekstraktywność Barwa

Wędzony Słód 1.500 kg Tak Nie 80% 9 L

Pszeniczny Słód 1.700 kg Tak Nie 84% 2 L

Zakwaszający Słód 60.000 g Tak Nie 59% 2 L

Waga słodów: 3.260 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Lublin 3.9% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 9.6

Magnum 13.5% 14.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 18.6

Lublin 3.9% 28.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 5.3

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Kolsch Yeast Ale Płynne 125.100 mL Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

Maltozowa Infuzja 11.410 L 72.314 C 62.000 C 35.000 min

Dekstrynowa Programowanie temperaturowe --- --- 72.000 C 30.000 min

Wygrzewanie zacieru Programowanie temperaturowe --- --- 75.600 C 5.000 min

Wysładzanie Infuzja 26.127 L 77.912 C 75.600 C 15.000 min

 

 

Wydajność dużo wyższa od zakładanej, ale udało się trafić w 8°Blg bez żadnych kombinacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

admiro

co to za pompa, szczegóły proszę co gdzie i za ile :)

Pompa zdaje się taka sama jak u Dziadka: http://winnica.bazarek.pl/opis/1487835/pompa-do-wina-sokow-mleka.html

Cena w linku, z tyłu ma przełącznik do pompowania w obie strony.

Pompa jest dość głośna, ale być może dlatego, że ma dużą wydajność, zdławioną przez rurki miedziane fi 15 mm (na zdjęciu nie ma wykonanego później zespołu z zaworami).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 52 Kolsch - przelana na cichą (długą), odfermentował do 3,25°Blg

 

Warka 47 Hamakowy koźlaczek - zabutelkowana z cukrem do zakładanego vol. CO2 2,6

 

Ps. Kupiłem u zaprzyjaźnionego hurtownika glukozę taniej niż cukier, to już chyba przesada :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Numer warki: 54

Nazwa: Pachnące Jesienią

Styl: 20A Fruit Beer

 

Wielkość warki: 25,00 L + 1L z gruszkami

Gęstość: 13,6 Blg

Kolor: 30 EBC

IBU: 19 IBU

Kalorie: 182 kcal w małym piwie

 

Składniki:

2,20 kg Bohemian Pilsener

0,90 kg Pilzneński

1,50 kg Monachijski

0,25 kg Crystal 150,0 EBC

0,56 kg Żytni

0,25 kg Special B

 

sok z brzozy 13 litrów, zamiast wody w zacierze (zebrałem w ogrodzie :D)

 

25,00 g Marynka (60 min)

25,00 g Lubelski (7 min)

 

drożdże Kolsch Yeast (Wyeast Labs 2565) gęstwa

 

1 kg gruszek zapieczonych z połową torebki cynamonu i 3 torebkami cukru waniliowego, do fermentora po chłodzeniu.

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

45 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie 75,6 °C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 81%

 

Czas 5h

 

No ciekawe co to z tego piwa wyjdzie :)

Ładny czerwonawy kolor, chyba od słodu żytniego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

sok z brzozy 13 litrów, zamiast wody w zacierze (zebrałem w ogrodzie :/)

...

1 kg gruszek zapieczonych z połową torebki cynamonu i 3 torebkami cukru waniliowego, do fermentora po chłodzeniu.

....

:) słyszałem od Ciebie o planach na to piwo ale jak teraz przeczytałem cały "zasyp" to to naprawdę będzie nietuzinkowy trunek :) Brawo za pomysł :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Numer warki: 55

Nazwa: Pierwsze Żytnie

Styl: 15D German Rye Beer

 

Wielkość warki: 23,1 L

Gęstość: 12,3 Blg

Kolor: 30 EBC (czerwonawy, ładny :lol:)

IBU: 20 IBU

Kalorie: 163 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Żytni (Weyermann) 2.500 kg

Pilzneński 1.500 kg

Monachijski 0.850 kg

Pszeniczny 0.300 kg

Special B Malt 0.170 kg

Karmelowy ciemny Strzegom 0.100 kg

 

20,00 g Marynka (60 min)

15,00 g Żatecki (15 min)

14,00 g Żatecki (5 min)

 

drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs) gęstwa, dzięki Pioturek :P

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

45 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie 75,6 °C (no prawie, było trochę niżej)

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,7/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 76%

 

Czas koło 6h

 

Filtracja przy pompie to nie problem, ale zacier gorzej cyrkulował przy żytnim i temperatura wolno się podnosiła, muszę się w końcu zebrać do tego fałszywego dna.

 

To było ostatnie planowe piwo na sezon wiosenny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A jednak warzę dalej, po to lodówka stoi, żeby w niej fermentować.

 

Numer warki: 56

Nazwa: Summertime

Styl: Classic American Pilsner (2C)

 

Wielkość warki: 43 L

Gęstość: 13,9 Blg

Kolor: 6 EBC

IBU: 33 IBU

Kalorie: 186 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 7.400 kg

Płatki ryżowe błyskawiczne 1.200 kg

 

100,00 g Marynka (75 min)

20,00 g Mount Hood (15 min)

30,00 g Mount Hood (5 min)

 

drożdże Wyeast - Bohemian Lager (Wyeast Labs) starter 2L, zdekantowany

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

35 min Maltozowa 62,0 °C (wyszło dłużej)

45 min Dekstrynowa 72,0 °C

 

Gotowanie: 85 min

 

Woda/Słód = 3,8/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 94% :(

 

Czas koło 6,5h

 

 

Przy tej warce testowałem wykonany przez dobrych ludzi za piwko filtrator - fałszywe dno. Niestety w ogóle się nie sprawdził (mój projekt a nie wykonanie :okey:)- szczeliny stanowczo za wąskie, cyrkulacja zacieru była tragiczna, ciężko było podnieść temperaturę, pominąłem wygrzewanie zacieru.

 

No ale za to ciekawa wydajność - 94% :(

 

Nacięcia laserem mają średnicę 0,7 mm, rozmieszczone co 10 mm na długość 20 mm, blacha nierdzewna 1,5 mm (za cienka, powinno być min 2 mm). Muszę zrobić następne podejście i test na nierdzewce 2 mm i nacięciach 1 mm (zrobię kątówką więc wyjdzie pewnie więcej niż 1 mm).

2011-05-15%2014.40.35.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A po lewej to Brewzilla ? Ściągnęliście je wtedy ze Stanów ?

Nie, to ten sam sterownik oparty na oprogramowaniu Brewtroller, przełożyłem do starej obudowy z komputera, teraz się zmieściłem ze wszystkim łącznie z zasilaczem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 57

Nazwa: Biere Blanche

Styl: Witbier (16A)

 

Wielkość warki: 42 L

Gęstość: 11,2 Blg

Kolor: 7 EBC

IBU: 14 IBU

Kalorie: 149 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 4.500 kg

Pszenica niesłodowana 4.500 kg

 

45,00 g Lubelski (60 min)

25,00 g Curacao (15 min)

7,50 g Kolendra (15 min)

15,00 g Citra (10 min)

10,00 g Amarillo (5 min)

25,00 g Curacao (5 min)

7,50 g Kolendra (5 min)

 

drożdże Zymoferm - Z036-8-37 (Belgisches Weizenbier/Wit) starter 2L, połowicznie zdekantowany

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

50 min Maltozowa 64,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

10 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 85 min

 

Woda/Słód = 3,4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 79%

 

Czas koło 5:50 h

 

Z ciekawostek: przed śrutowaniem pomieszałem sobie ładnie słód z pszenicą i dopiero potem przypomniałem sobie, że miała być osobno do kleikowania. Pszenicy to nie przeszkodziło, skleikowala się ładnie podczas zacierania :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 58

Nazwa: Skorpion

Styl: własny :)

Wielkość warki: 39 L

Gęstość: 16,0 Blg

Kolor: 55 EBC

Goryczka: 30 IBU

Kalorie: 215 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 5.000 kg

Pszenica niesłodowana 0.500 kg

Pszeniczny 1.100 kg

Monachijski 1.500 kg

Palony Żywiecki 0.450 kg

Melaidynowy 0.350 kg

Crystal 50 0.200 kg

Cukier kandyzowany bursztynowy własnej roboty 0.500 kg do gotowania

 

30,00 g Simcoe (60 min)

17,00 g Marynka (60 min)

7,50 g Kolendra (15 min)

20,00 g Simcoe (5 min)

5,00 g Curacao (5 min)

7,50 g Kolendra (5 min)

 

drożdże Zymoferm - Z036-8-37 (Belgisches Weizenbier/Wit) gęstwa po Biere Blanche

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

45 min Dekstrynowa 72,0 °C

10 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,1/1 + kleik

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 88%

 

Czas koło 6 h

 

Pszenicę kleikuję - 66°C - 30', >80°C i do zacieru

 

Skład eksperymentalny, coś jakby koźlak witbierowy ;)

 

W międzyczasie rozlałem Biere Blanche (Zymofermy poradziły sobie w 5 dni):

- 2 Kegi po chyba 18L + glukoza po 65g (pierwszy raz keguję, dałem wyliczona ilość glukozy podzieloną przez 2) :)

- 6L do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 59

Nazwa: American Hops

Styl: Premium American Lager (1C)

 

Wielkość warki: 42 L

Gęstość: 14,0 Blg

Kolor: 6 EBC

Goryczka: 23 IBU

Kalorie: 189 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 6.200 kg

Płatki kukurydziane 1.500 kg

 

25,00 g Citra (60 min)

15,00 g Citra (10 min)

40,00 g Amarillo (5 min)

 

drożdże Wyeast - Bohemian Lager Lager, Gęstwa

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

35 min Maltozowa 62,0 °C

40 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,7/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 100% :rolleyes:

 

Eksperyment nieudany, płatki kukurydziane to zło, filtracja ustała całkowicie, ratowałem się jakimiś grubymi sitami, ogólnie masakra. Brzeczka wyszła z okropną zawiesiną, zostawiłem to po schłodzeniu na noc do sklarowania, sklarowała się może do połowy wysokości. Do fermentora trafiło tylko 35L, reszta kleju w kanał. Będzie musiał pewnie ze 2 -3 razy dekantować na cichej.

 

W międzyczasie rozlałem Summertime:

- 2 Kegi po chyba 18L + glukoza po 68g

- 6L do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.