admiro Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam. Admiro napisz skąd pochodzi ten przepis na witka, czy to jest Twój - po uwzględnieniu własnych wytycznych. Ja robiłem - pilz, pszenica i płakti jak podają w "sklepie". Mój był bardzo ok, ale jestem bardzo ciekawy Twojego przepisu. Czy degustację planujesz na 7 -ego dnia po zabutelkowaniu. Jestem bardzo ciekawy wyników, będę śledził tego witka. Pozdrawiam To trzeci mój witbier, więc przepis już mój Jest to lekko zmieniona wersja poprzedniego, który bardzo mi odpowiadał, degustacja minimum tydzień po butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Numer warki: 50 :beer: Nazwa: Kalejskie Pełne Styl: 2A German Pilsner (Pils) Wielkość warki: 45,00 L OG: 12,3 Blg Kolor: 6 EBC IBU: 36 IBU Składniki: 8,10 kg Pilzneński 35,00 g Magnum [15,00 %] (60 min) 10,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (15 min) 10,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (0 min) drożdże German Lager (WLP830) gęstwa Zacieranie: 5 min Białkowa 55,0 C 80 min Maltozowa 62,0 C (kłopoty sprzętowe ) 40 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Wygrzewanie 75,6 C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 90% Znowu testowałem HERMSa, był kłopot z cyrkulacją brzeczki - mały tymczasowy filtrator z rurek nie daje rady, trzeba się zabrać za fałszywe dno. Wydajność wyszła za duża więc musiałam do lać wody. Za to chłodzenie fajnie idzie, 100°C -16°C w 30 min Pięćdziesiąta warka - ale czas leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 [Pięćdziesiąta warka - ale czas leci Gratuluję 50 warki, wnet będzie pierwsza setka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Warka No 51 - Pokazowe ekstaktowe Warzenie pokazowe na Racovia Night Promo, nic o niej nie napiszę, po mieszali koledzy, ja tylko popatrzyłem i to niezbyt trzeźwym okiem No 52 Kolsch - Kolsch ================================================================================ Wielkość warki: 24.000 L Objętość gotowania: 33.000 L Czas gotowania: 1.167 hr Wydajność: 74% Gęstość początkowa: 12.0 P Gęstość końcowa: 3.1 P (zakładana) Zawartość alkoholu: 4.9% (zakładana) Goryczka: 26.0 IBU (Tinseth) Barwa: 4 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilzneński Słód 4.000 kg Tak Nie 81%% 2 L Pszeniczny Słód 1.000 kg Tak Nie 84%% 2 L Waga słodów: 5.000 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Magnum 12.0%% 10.000 g Gotowanie 1.000 hr Pellet 12.2 Hallertauer Hersbrucker 3.0%% 30.000 g Gotowanie 1.000 hr Pellet 9.2 Hallertauer Hersbrucker 3.0%% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Pellet 4.6 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Kolsch Yeast Ale Gęstwa 125.100 mL Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Maltozowa Infuzja 15.000 L 68.580 C 62.000 C 40.000 min Dekstrynowa Temperaturowa --- --- 72.000 C 40.000 min Wygrzewanie zacieru Temperaturowa --- --- 75.600 C 5.000 min Wysładzanie Infuzja 23.925 L 78.904 C 75.600 C 15.000 min Instrukcje ================================================================================ 0) Podgrzej 15.000 L wody do 68.580 C, 23.925 L wody do 78.904 C, dla nadchodzących infuzji. 1) Dodaj 4.000 kg Pilzneński, 1.000 kg Pszeniczny, do kadzi zaciernej. 2) Dodaj 15.000 L wody o temperaturze 68.580 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 62.000 C. Utrzymaj przez 40.000 min. 3) Podgrzej zacier do 72.000 C. Utrzymaj przez 40.000 min. 4) Podgrzej zacier do 75.600 C. Utrzymaj przez 5.000 min. Infusion 5) Dodaj 23.925 L wody o temperaturze 78.904 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 75.600 C. Utrzymaj przez 15.000 min. 6) Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 1.167 hr. 7) Dodaj 30.000 g Hallertauer Hersbrucker do gotowania przez 1.000 hr. 8) Dodaj 10.000 g Magnum do gotowania przez 1.000 hr. 9) Dodaj 30.000 g Hallertauer Hersbrucker do gotowania przez 15.000 min. 10) Powinieneś teraz mieć 25.998 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 2.000 L w osadach i chłodzeniu. Końcowa pojemność w fermentorze wyniesie 23.998 L. 11) Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże Kolsch Yeast (Ale) do fermentora. 12) Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.012. 13) Przelej piwo na cichą fermentację. To jest test opisu generowanego przez program Brewtarget, aktualnie program mocno się rozwija, szykowana jest do wydania wersja 1.2.3, zrobiłem tłumaczenie na polski, jak wyjdzie stabilna wersja założe o tym osobny wątek na forum. Program oczywiście bezpłatny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 W międzyczasie zabutelkowane wszystko oprócz Hamakowego Koźlaczka, Kalejskie Pełne po dłuższej burzliwej zabutelkowane bez cichej. Została mi jedna wolna skrzynka :rolleyes: Ale za to pełnych dostatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Co wam powiem, to wam powiem: dobry porter mi wyszedł w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Co wam powiem, to wam powiem: dobry porter mi wyszedł w końcu I bardzo dobrze. Tak co zgarniesz nagrodę, czego Ci oczywiście życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 I bardzo dobrze. Tak co zgarniesz nagrodę, czego Ci oczywiście życzę. E tam nagrodę, będzie raczej co bez wstydu postawić na zlocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Aleś skromny teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Numer warki: 53 Nazwa: ? la Grodziskie Styl: Grodziskie Wielkość warki: 28.000 L Objętość gotowania: 33.500 L Czas gotowania: 70 min Wydajność: 87% Gęstość początkowa: 8.0 P Gęstość końcowa: 2.0 P (przewidywana) Zawartość alkoholu: 3.1% (przewidywana) Goryczka: 33.5 IBU (Tinseth) Barwa: 5 SRM (Morey) Surowce podstawowe ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Do gotowania Ekstraktywność Barwa Wędzony Słód 1.500 kg Tak Nie 80% 9 L Pszeniczny Słód 1.700 kg Tak Nie 84% 2 L Zakwaszający Słód 60.000 g Tak Nie 59% 2 L Waga słodów: 3.260 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Lublin 3.9% 25.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 9.6 Magnum 13.5% 14.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 18.6 Lublin 3.9% 28.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 5.3 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Kolsch Yeast Ale Płynne 125.100 mL Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Maltozowa Infuzja 11.410 L 72.314 C 62.000 C 35.000 min Dekstrynowa Programowanie temperaturowe --- --- 72.000 C 30.000 min Wygrzewanie zacieru Programowanie temperaturowe --- --- 75.600 C 5.000 min Wysładzanie Infuzja 26.127 L 77.912 C 75.600 C 15.000 min Wydajność dużo wyższa od zakładanej, ale udało się trafić w 8°Blg bez żadnych kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 A to już na nowej instalacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Tak, na razie poskładane bez stojaka: Edytowane 12 Marca 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 No ładnie ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 admiro co to za pompa, szczegóły proszę co gdzie i za ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 admiro co to za pompa, szczegóły proszę co gdzie i za ile Pompa zdaje się taka sama jak u Dziadka: http://winnica.bazarek.pl/opis/1487835/pompa-do-wina-sokow-mleka.html Cena w linku, z tyłu ma przełącznik do pompowania w obie strony. Pompa jest dość głośna, ale być może dlatego, że ma dużą wydajność, zdławioną przez rurki miedziane fi 15 mm (na zdjęciu nie ma wykonanego później zespołu z zaworami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Warka 52 Kolsch - przelana na cichą (długą), odfermentował do 3,25°Blg Warka 47 Hamakowy koźlaczek - zabutelkowana z cukrem do zakładanego vol. CO2 2,6 Ps. Kupiłem u zaprzyjaźnionego hurtownika glukozę taniej niż cukier, to już chyba przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Numer warki: 54 Nazwa: Pachnące Jesienią Styl: 20A Fruit Beer Wielkość warki: 25,00 L + 1L z gruszkami Gęstość: 13,6 Blg Kolor: 30 EBC IBU: 19 IBU Kalorie: 182 kcal w małym piwie Składniki: 2,20 kg Bohemian Pilsener 0,90 kg Pilzneński 1,50 kg Monachijski 0,25 kg Crystal 150,0 EBC 0,56 kg Żytni 0,25 kg Special B sok z brzozy 13 litrów, zamiast wody w zacierze (zebrałem w ogrodzie ) 25,00 g Marynka (60 min) 25,00 g Lubelski (7 min) drożdże Kolsch Yeast (Wyeast Labs 2565) gęstwa 1 kg gruszek zapieczonych z połową torebki cynamonu i 3 torebkami cukru waniliowego, do fermentora po chłodzeniu. Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 45 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie 75,6 °C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 81% Czas 5h No ciekawe co to z tego piwa wyjdzie Ładny czerwonawy kolor, chyba od słodu żytniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 ...sok z brzozy 13 litrów, zamiast wody w zacierze (zebrałem w ogrodzie ) ... 1 kg gruszek zapieczonych z połową torebki cynamonu i 3 torebkami cukru waniliowego, do fermentora po chłodzeniu. .... słyszałem od Ciebie o planach na to piwo ale jak teraz przeczytałem cały "zasyp" to to naprawdę będzie nietuzinkowy trunek Brawo za pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Numer warki: 55 Nazwa: Pierwsze Żytnie Styl: 15D German Rye Beer Wielkość warki: 23,1 L Gęstość: 12,3 Blg Kolor: 30 EBC (czerwonawy, ładny ) IBU: 20 IBU Kalorie: 163 kcal w małym piwie Składniki: Żytni (Weyermann) 2.500 kg Pilzneński 1.500 kg Monachijski 0.850 kg Pszeniczny 0.300 kg Special B Malt 0.170 kg Karmelowy ciemny Strzegom 0.100 kg 20,00 g Marynka (60 min) 15,00 g Żatecki (15 min) 14,00 g Żatecki (5 min) drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs) gęstwa, dzięki Pioturek Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 45 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie 75,6 °C (no prawie, było trochę niżej) Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,7/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 76% Czas koło 6h Filtracja przy pompie to nie problem, ale zacier gorzej cyrkulował przy żytnim i temperatura wolno się podnosiła, muszę się w końcu zebrać do tego fałszywego dna. To było ostatnie planowe piwo na sezon wiosenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 A jednak warzę dalej, po to lodówka stoi, żeby w niej fermentować. Numer warki: 56 Nazwa: Summertime Styl: Classic American Pilsner (2C) Wielkość warki: 43 L Gęstość: 13,9 Blg Kolor: 6 EBC IBU: 33 IBU Kalorie: 186 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 7.400 kg Płatki ryżowe błyskawiczne 1.200 kg 100,00 g Marynka (75 min) 20,00 g Mount Hood (15 min) 30,00 g Mount Hood (5 min) drożdże Wyeast - Bohemian Lager (Wyeast Labs) starter 2L, zdekantowany Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 35 min Maltozowa 62,0 °C (wyszło dłużej) 45 min Dekstrynowa 72,0 °C Gotowanie: 85 min Woda/Słód = 3,8/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 94% Czas koło 6,5h Przy tej warce testowałem wykonany przez dobrych ludzi za piwko filtrator - fałszywe dno. Niestety w ogóle się nie sprawdził (mój projekt a nie wykonanie )- szczeliny stanowczo za wąskie, cyrkulacja zacieru była tragiczna, ciężko było podnieść temperaturę, pominąłem wygrzewanie zacieru. No ale za to ciekawa wydajność - 94% Nacięcia laserem mają średnicę 0,7 mm, rozmieszczone co 10 mm na długość 20 mm, blacha nierdzewna 1,5 mm (za cienka, powinno być min 2 mm). Muszę zrobić następne podejście i test na nierdzewce 2 mm i nacięciach 1 mm (zrobię kątówką więc wyjdzie pewnie więcej niż 1 mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 A po lewej to Brewzilla ? Ściągnęliście je wtedy ze Stanów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 A po lewej to Brewzilla ? Ściągnęliście je wtedy ze Stanów ? Nie, to ten sam sterownik oparty na oprogramowaniu Brewtroller, przełożyłem do starej obudowy z komputera, teraz się zmieściłem ze wszystkim łącznie z zasilaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Numer warki: 57 Nazwa: Biere Blanche Styl: Witbier (16A) Wielkość warki: 42 L Gęstość: 11,2 Blg Kolor: 7 EBC IBU: 14 IBU Kalorie: 149 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 4.500 kg Pszenica niesłodowana 4.500 kg 45,00 g Lubelski (60 min) 25,00 g Curacao (15 min) 7,50 g Kolendra (15 min) 15,00 g Citra (10 min) 10,00 g Amarillo (5 min) 25,00 g Curacao (5 min) 7,50 g Kolendra (5 min) drożdże Zymoferm - Z036-8-37 (Belgisches Weizenbier/Wit) starter 2L, połowicznie zdekantowany Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 50 min Maltozowa 64,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 10 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 85 min Woda/Słód = 3,4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 79% Czas koło 5:50 h Z ciekawostek: przed śrutowaniem pomieszałem sobie ładnie słód z pszenicą i dopiero potem przypomniałem sobie, że miała być osobno do kleikowania. Pszenicy to nie przeszkodziło, skleikowala się ładnie podczas zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Numer warki: 58 Nazwa: Skorpion Styl: własny Wielkość warki: 39 L Gęstość: 16,0 Blg Kolor: 55 EBC Goryczka: 30 IBU Kalorie: 215 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 5.000 kg Pszenica niesłodowana 0.500 kg Pszeniczny 1.100 kg Monachijski 1.500 kg Palony Żywiecki 0.450 kg Melaidynowy 0.350 kg Crystal 50 0.200 kg Cukier kandyzowany bursztynowy własnej roboty 0.500 kg do gotowania 30,00 g Simcoe (60 min) 17,00 g Marynka (60 min) 7,50 g Kolendra (15 min) 20,00 g Simcoe (5 min) 5,00 g Curacao (5 min) 7,50 g Kolendra (5 min) drożdże Zymoferm - Z036-8-37 (Belgisches Weizenbier/Wit) gęstwa po Biere Blanche Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 45 min Dekstrynowa 72,0 °C 10 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,1/1 + kleik Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 88% Czas koło 6 h Pszenicę kleikuję - 66°C - 30', >80°C i do zacieru Skład eksperymentalny, coś jakby koźlak witbierowy W międzyczasie rozlałem Biere Blanche (Zymofermy poradziły sobie w 5 dni): - 2 Kegi po chyba 18L + glukoza po 65g (pierwszy raz keguję, dałem wyliczona ilość glukozy podzieloną przez 2) - 6L do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Numer warki: 59 Nazwa: American Hops Styl: Premium American Lager (1C) Wielkość warki: 42 L Gęstość: 14,0 Blg Kolor: 6 EBC Goryczka: 23 IBU Kalorie: 189 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 6.200 kg Płatki kukurydziane 1.500 kg 25,00 g Citra (60 min) 15,00 g Citra (10 min) 40,00 g Amarillo (5 min) drożdże Wyeast - Bohemian Lager Lager, Gęstwa Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 35 min Maltozowa 62,0 °C 40 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,7/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 100% :rolleyes: Eksperyment nieudany, płatki kukurydziane to zło, filtracja ustała całkowicie, ratowałem się jakimiś grubymi sitami, ogólnie masakra. Brzeczka wyszła z okropną zawiesiną, zostawiłem to po schłodzeniu na noc do sklarowania, sklarowała się może do połowy wysokości. Do fermentora trafiło tylko 35L, reszta kleju w kanał. Będzie musiał pewnie ze 2 -3 razy dekantować na cichej. W międzyczasie rozlałem Summertime: - 2 Kegi po chyba 18L + glukoza po 68g - 6L do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się