pawel332 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Czytajac posty na temat burzliwej i zaniku bulgotania (sam mam takie zjawisko,ale nie otwieram przykrywy) ,większość początkujących (jak ja) ma ochotę zajrzeć do środka ,zobaczyć co tam się dzieje.I w związku z tym problemem wpadłem na pomysł wykonania wizjera w przykrywie. Plan zakłada wycięcie części środka przykrywy i wklejenie tam poliweglanu. Poliwęglan to takie fajne przeźroczystwe tworzywo ,giętkie(plastyczne na tyle ze nie pęknie przy otwieraniu-zamykaniu pokrywy) przy odpowiedniej grubości .Mam takie bo używałem do robienia woblerów(stery) 0,8mm .Wklejając takie okienko byłbu piękny podgląd do wewnątrz . Co myślicie? Właśnie nie przemyślałem do końca ,ponieważ ja mam tylko zalane około 11-12L to nie wiem jak drożdze " bardzo ochlapią " okienko przy większej warce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Wiem, że temat dotyczy bezpośrednio wizjera, ale nie mogę się powstrzymać i zapytać: nie lepiej kupić przeźroczysty fermentor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Albo po prostu wyjąć na chwilę rurkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Można też zamontować kamerkę i obserwować fermentację online Lary 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel332 Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Wiem, że temat dotyczy bezpośrednio wizjera, ale nie mogę się powstrzymać i zapytać: nie lepiej kupić przeźroczysty fermentor? musze bazowac na tym co mam na jakiś czas Albo po prostu wyjąć na chwilę rurkę? przez otworek to wiele nie zobacze i wpuszcze powietrze a tego nie chcemy Można też zamontować kamerkę i obserwować fermentację online zabawne ale wiesz mógłbym na tym jeszcze zarobic fermentaja na żywo tylko na piwo.org........................................... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 A nie ma przypadkiem na pokrywie jakiejś ilości skroplonej wody? Wtedy wiele nie zobaczysz. Fermentor plastikowy 20zł, bez kombinowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Zaglądanie do piwa nie przyśpieszy fermentacji,tak czy siak musisz swoje odczekać. Po drugie, wiesz czy ten poliwęglan/klej, który zastosujesz nie będzie wnosił czegoś niepożądanego do piwa? Po trzecie, fermentory przeźroczyste nie są drogie, a lepiej będzie w nich widać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 przez otworek to wiele nie zobacze i wpuszcze powietrze a tego nie chcemy CO2 jest cięższe od powietrza, więc nie masz się czego obawiać, po wyciągnięciu rurki nie wyleci, a powietrze się samo nie wtłoczy do środka w znacznej ilości. Sporo osób fermentuje bez rurki. Jak zamontujesz taki wizjer to może się okazać, że skraplająca się na pokrywie woda sprawi, że i tak niczego nie zobaczysz. Jeśli Cię tak mocno ciekawi co się dzieje w środku to spróbuj jednak przez ten otwór od rurki zerknąć. Po jakimś czasie i tak przestanie Cię ciekawić co się tam dzieje i przestaniesz zerkać. Jeśli już wytniesz kawałek i coś wkleisz to będzie tylko dodatkowa (minimalna, bo minimalna - niecodziennie drożdże się tak pienią by dotykać pokrywy) droga zakażenia. Jeśli koniecznie chcesz mieć piwo na oku, to może pomyśl o fementacji bez rurki? powiększ otwór, weź gazę, wysterylizuj ją i zatkaj nią otwór. Gdy będziesz chciał zobaczyć co tam u drożdży to po prostu wyciągasz gazę, zerkasz, zatykasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 (edited) Czasami wygląda pokrywa jak kibel w grach komputerowych Edited January 24, 2015 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Zamiast tracić czas na takie zbędne konstrukcje. Zainwestuj go w nauke. Zrob mieszadlo do plynnych, przemysl jak porzadnie napowietrzac brzeczke i nie bedziesz musial zagladac podczas fermentacji do srodka, gdyz bedziesz mial pewnosc, ze wszystko dziala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Prościej uchylić dekiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Swego czasu zrobiłem sobie fermentatory z kegów 50l. Jako pokrywy użyłem typowych szklanych pokrywek. Jak tak koniecznie chcesz widzieć co się dzieje w środku, wytnij otwór pod taką pokrywę w deklu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel332 Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 Dobra przekonaliście mnie ze to nie najlepszy pomysł.Teamt do smieci moze polecieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 Dobra przekonaliście mnie ze to nie najlepszy pomysł.Teamt do smieci moze polecieć. Możesz wstawić wizjer do fermentora na cichą lub do chmielenia na zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now