crosis Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Z samego pilsa słaby golden. Po prostu Belgian Strong Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 A nie będzie zalatywało winem przez ten cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A nie będzie zalatywało winem przez ten cukier? Na pewno nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Nr 88 Pilzneński 3.5 kg Monachijski 0.5 kg Carahell 0,30 kg Zacieranie: 62° C - 40 min 72 - 20 min - 75' - 10 min i filtracja Gotowanie 90 min Marynka 20g -90 min saaz -25g -10 min Urquell lager 22l - 12blg Edytowane 23 Listopada 2013 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Nr 89 Pilzneński 2.8 kg Monachijski 1.2 kg karmelowy jasny 0,30 kg carared 0,2 kg Zacieranie: 62° C - 30 min 72 - 40 min - 75' - 10 min i filtracja Gotowanie 70 min Herkules 18g -70 min hallertauer spalter -20g -10 min bohemian lager 23l - 13blg Edytowane 6 Grudnia 2013 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Nr 90 Porter bałtycki planowany w tym tygodniu, na razie przygotowane słody Wiedeński 3 kg Monachijski II 1 kg Monachijski 2 kg Pilzneński 2 kg pszeniczny 0,5 kg Karmelowy jasny 0,7 kg Karmelowy ciemny strzegom 0,2 kg Carafa I - 0,25 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Porter zacieranie: 62 oC - 30 min 72 oC- 40 min 75 - dodanie słodów barwiących i filtrowanie gotowanie 75 min marynka - 25 g - 75 min lubelski - 20 g - 10 min Wyszło 23 l - 22 Blg Bohemian lager - świeża gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Nr 91 Wiedeński 1,5 kg Pilzneński 3 kg caramunich 0,1 kg carared 0,2 kg zacieranie: 62 oC - 20 min 72 oC- 40 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 60 min magnum - 23 g - 60 min Hallertau Mittelfrueh - 20 g - 10 min Wyszło 23 l - 13 Blg Bohemian lager Edytowane 29 Grudnia 2013 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Nr 92 Maibock Pilzneński 4,0 Monachijski 1,0 Karmelowy jasny 0,4 Pszeniczny 1,0 zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Taurus granulat 20 g - 60 Hallertau Spalter granulat 25 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 24l 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nr 93 Wiedeński 0,8 kg Pilzneński 3,5 kg caramunich 0,2 kg karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie: 62 oC - 30 min 72 oC- 40 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 80 min magnum - 20 g - 80 min Hallertau Mittelfrueh - 25 g - 10 min Wyszło 23 l - 12 Blg Bohemian lager Planowane 13 blg ale w 2 ostatnich warzeniach spadek wydajności - prawdopodobnie słód pilzneński ze Strzegomia jest trochę gorszej jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Strzegom na niższą ekstraktywność niż Weyermann czy Litovel. Trzeba na warkę 20l dodać około 0,5-0,8 kg więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Strzegom na niższą ekstraktywność niż Weyermann czy Litovel. Trzeba na warkę 20l dodać około 0,5-0,8 kg więcej. Wcześniej też go używałem i wszystko było w normie, dopiero ostatnio kupiony jest trochę gorszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Widać Strzegom ma wahania formy, już ktoś o tym pisał na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Nr 94 Monachijski 0,5 kg Pilzneński 4 kg karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie: 62 oC - 20 min 72 oC- 60 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 70 min magnum - 20 g - 70 min Saaz - 25 g - 10 min Wyszło 23 l - 13 blg Edytowane 10 Lutego 2014 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Nr 95 Monachijski 0,5 kg Pilzneński 4 kg Wiedeński 0,2 kg karmelowy jasny 0,2 kg carared 0,2 kg zacieranie: 62 oC - 14 min 72 oC- 45 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 70 min Taurus granulat 16 g - 60 Hallertau Spalter granulat 20 g - 10 min Wyszło 24 l - 14 blg Bohemian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Nr 96 Monachijski 0,5 kg Pilzneński 3,6 kg karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie: 62 oC - 20 min 72 oC- 45 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 60 min Hallertau Mittelfrueh - 50 g - 60 min Hallertau Spalter granulat 20 g - 10 min Wyszło 22 l - 12 blg Bohemian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Nr 97 Pszeniczny 2,2 kg Pilzneński 1,9 kg karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie: 42-25 oC - 20 min 52 - 10 min 60 oC- 30 min 72 oC - 20 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 70 min Hallertau Spalter granulat 25 g - 70 min Właśnie się chłodzi a potem WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nr 98 Pszeniczny 2,2 kg Pilzneński 1,6 kg Monachijski 0,4 kg (bo brakło pilzneńskiego) karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie: 42-25 oC - 15 min 52 - 10 min 60 oC- 30 min 72 oC - 20 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 60 min lubelski granulat 25 g - 60 min WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Monach jak najbardziej pasi do weizena. Spox. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Nr 99 Pszeniczny 2,2 kg Pilzneński 1,8 kg karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie: 42-25 oC - 15 min 52 - 10 min 60 oC- 40 min 72 oC - 20 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 80 min lubelski granulat 20 g - 80 min WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Nr 100 Pale ale - 4 kg Wiedeński - 1 kg karmelowy Strzegom 150 - 0,4 kg zacieranie: 67 oC- 60 min 72 oC - 10 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 60 min Taurus - 20 g - 60 min Citra 20 g - 10 mim Amarillo - 15g - 0 min US-05 Wyszło 22 l - 14 blg Edytowane 20 Września 2014 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Nr 101 Pale ale - 3 kg Monachijski - 0,8 kg karmelowy Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Karmelowy stainbach ciemny 150 - 0.15 kg zacieranie: 67 oC- 60 min 72 oC - 10 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 60 min Citra - 20 g - 60 min Citra 10 g - 10 mim Amarillo - 20g - 0 min US-05 Wyszło 25 l - 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nr 102 Pale ale - 3 kg Monachijski - 1 kg karmelowy Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Carabelge - 0.3 kg zacieranie: 64 oC- 20 min 72 oC - 50 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 80 min Marynka - 20 g - 80 min Cascade 20g - 10 min THG Wyszło 23 l - 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Nr 103 Pilzneński - 5 kg Monachijski - 0,8 kg karmelowy Strzegom 150 - 0,15 kg Carabelge - 0.15 kg zacieranie: 64 oC- 40 min 72 oC - 30 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 80 min Marynka - 25 g - 80 min Cascade 10g - 10 min lubelski 10g - 10 min kolendra 10 g - 10 min cukier karmelizowany 0,5 kg - 10 min THG Wyszło 23 l - 18 blg Edytowane 20 Października 2014 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Nr 104 Pilzneński - 5,7 kg Carapils - 0.2 kg zacieranie: 64 oC- 40 min 72 oC - 20 min 75 - 5 min i filtrowanie gotowanie 70 min Marynka - 25 g - 80 min lubelski 20g - 10 min cukier 1 kg - 10 min THG Wyszło 23 l - 20 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się