pan_czarny Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Czołem, zauważyłem, że w moich najmocniej chmielonych piwach pojawia się specyficzny zapach - jego stężenie jest dość niskie, ale wyczuwalne. Może kojarzyć się z vibovitem, cytrynowym strepsils, albo z tzw. aromatem wymiotnym. To by wskazywało na obecność kwasu masłowego, ale moja higiena w browarze jest na całkiem niezłym poziomie - NaOH + dezynfekcja za każdym razem, mydło siarkowe do rąk, a syrop do refermentacji przegotowuję każdorazowo. Zapach pojawia się, jak wspomniałem, w najmocniej chmielonych piwach. Żeby nie być gołosłownym, np. w ostatniej Double IPA - 18,5 BLG nastawna, 2 BLG końcowa, warka 10 L. 120 g chmielu do kotła + 50 g na zimno. Co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Vibovit to infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 A np. utlenienie chmielu nie wchodzi w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Vibovit to infekcja. Jakiego typu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Jakiego typu? Mądre głowy od kursów sensorycznych podają odnośnie opisanych objawów: "Przyczyny powstania: – zakażenie bakteryjne na etapie warzenia brzeczki lub w trakcie leżakowania – dodanie syropów cukrowych (warzenie, refermantacja), które nie zostały należy- cie wysterylizowane (ok. 5 minut)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 A np. utlenienie chmielu nie wchodzi w grę? Jak używasz niezbyt świeżego chmielu to wchodzi. Może to być kwas izowalerianowy. Częstsze skojarzenia to z reguły brudne skarpety, stary ser, pot, ale zdarzają się też skojarzenia z wymiocinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się