Jump to content

Mocne chmielenie i zapach typu Vibovit, Strepsils - przyczyna?


Recommended Posts

Czołem,

 

zauważyłem, że w moich najmocniej chmielonych piwach pojawia się specyficzny zapach - jego stężenie jest dość niskie, ale wyczuwalne. Może kojarzyć się z vibovitem, cytrynowym strepsils, albo z tzw. aromatem wymiotnym. To by wskazywało na obecność kwasu masłowego, ale moja higiena w browarze jest na całkiem niezłym poziomie - NaOH + dezynfekcja za każdym razem, mydło siarkowe do rąk, a syrop do refermentacji przegotowuję każdorazowo.

 

Zapach pojawia się, jak wspomniałem, w najmocniej chmielonych piwach. Żeby nie być gołosłownym, np. w ostatniej Double IPA - 18,5 BLG nastawna, 2 BLG końcowa, warka 10 L. 120 g chmielu do kotła + 50 g na zimno. Co może być przyczyną?

Link to comment
Share on other sites

Jakiego typu?

Mądre głowy od kursów sensorycznych podają odnośnie opisanych objawów:

"Przyczyny powstania:

– zakażenie bakteryjne na etapie warzenia brzeczki lub w trakcie leżakowania

– dodanie syropów cukrowych (warzenie, refermantacja), które nie zostały należy-

cie wysterylizowane (ok. 5 minut)"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A np. utlenienie chmielu nie wchodzi w grę?

Jak używasz niezbyt świeżego chmielu to wchodzi. Może to być kwas izowalerianowy. Częstsze skojarzenia to z reguły brudne skarpety, stary ser, pot, ale zdarzają się też skojarzenia z wymiocinami.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.