pan_czarny Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Czołem, zauważyłem, że w moich najmocniej chmielonych piwach pojawia się specyficzny zapach - jego stężenie jest dość niskie, ale wyczuwalne. Może kojarzyć się z vibovitem, cytrynowym strepsils, albo z tzw. aromatem wymiotnym. To by wskazywało na obecność kwasu masłowego, ale moja higiena w browarze jest na całkiem niezłym poziomie - NaOH + dezynfekcja za każdym razem, mydło siarkowe do rąk, a syrop do refermentacji przegotowuję każdorazowo. Zapach pojawia się, jak wspomniałem, w najmocniej chmielonych piwach. Żeby nie być gołosłownym, np. w ostatniej Double IPA - 18,5 BLG nastawna, 2 BLG końcowa, warka 10 L. 120 g chmielu do kotła + 50 g na zimno. Co może być przyczyną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Vibovit to infekcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted January 25, 2015 Author Share Posted January 25, 2015 A np. utlenienie chmielu nie wchodzi w grę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Vibovit to infekcja. Jakiego typu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Jakiego typu? Mądre głowy od kursów sensorycznych podają odnośnie opisanych objawów: "Przyczyny powstania: – zakażenie bakteryjne na etapie warzenia brzeczki lub w trakcie leżakowania – dodanie syropów cukrowych (warzenie, refermantacja), które nie zostały należy- cie wysterylizowane (ok. 5 minut)" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 A np. utlenienie chmielu nie wchodzi w grę? Jak używasz niezbyt świeżego chmielu to wchodzi. Może to być kwas izowalerianowy. Częstsze skojarzenia to z reguły brudne skarpety, stary ser, pot, ale zdarzają się też skojarzenia z wymiocinami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts