bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Tak tylko że tu można startować tylko w jednej kategorii;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 6. Jeden piwowar może nadesłać piwo tylko w jednej kategorii. No tak - a ja przeczytałem: jeden piwowar może nadesłać tylko jedno piwo w kategorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 no tylko panowie wpisowe idzie na łodzkie pspd nie dla browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 przełożenie receptury z domowego browarku na taki browar to nie jest prosta sprawa i piwowar musi najpierw zęby na instalacji zjeść. Wierzcie mi. Nie miałem wielkiego problemu z tym, żeby z pomocą miejscowego piwowara i sprytnego arkusza w Excelu przełożyć recepturę z 20 litrów na 100 hekto. Tak że nie demonizujmy. Trochę poza tematem, ale ta kwestia przewija się często w rozmowach na takie tematy, a nigdy nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Na czym konkretnie polega trudność w przełożeniu receptury? Jakie są problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 O ile czegoś nie przegapiłem, to dla mnie większym minusem jest to, że raczej nie będzie możliwości otrzymania informacji zwrotnej na temat swojego piwa, o ile nie załapiemy się do finałowej 3 z każdego stylu. A na pewno sporo osób wysyłając piwa na konkursy liczy głównie na informację zwrotną pod kątem "samodoskonalenia". te odrzucone dostaną skróconą metryczkę. a pomówienia o ograniczeniach ekstraktu Piotrkowskiej warzelni to potwarz i policzek dla całej załogi - weizenbock z Piwoteką był na samych słodach i spokojnie można byłby pójść dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja wiem o innej utylizacji chmielu w dużych warkach (musisz sypnąć inną ilość chmielu na podobne ibu i aromat), na pewno też jest inna wydajność. I do tego pewnie jeszcze kilka rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 O ile czegoś nie przegapiłem, to dla mnie większym minusem jest to, że raczej nie będzie możliwości otrzymania informacji zwrotnej na temat swojego piwa, o ile nie załapiemy się do finałowej 3 z każdego stylu. A na pewno sporo osób wysyłając piwa na konkursy liczy głównie na informację zwrotną pod kątem "samodoskonalenia". te odrzucone dostaną skróconą metryczkę. a pomówienia o ograniczeniach ekstraktu Piotrkowskiej warzelni to potwarz i policzek dla całej załogi - weizenbock z Piwoteką był na samych słodach i spokojnie można byłby pójść dalej. W takim razie dzięki za skorygowanie błędu spowodowanego usterką słuchu, bądź pamięci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 ale wierzcie mi, że przełożenie receptury z domowego browarku na taki browar to nie jest prosta sprawa i piwowar musi najpierw zęby na instalacji zjeść. Wierzcie mi. Ooo kurcze, dobrze że tego nie wiedziałem. Jak wygrałem konkurs i warzyłem w Hauście, to pomnożyliśmy recepturę x40 i voilla! Jakoś udało się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Biniu na co dzień warzy w dużym browarze, więc chyba wie o czym mówi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A to przepraszam, nie chciałem podważać opinii zawodowego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 No Panie w domu warzyłem piwo z 40% udziałem orkiszu dlaczego tu miało by się nie udać? Albo dałem x chmielu w domu i wszystko pięknie a tu tyle nie da się? Przecież to tylko 100x większa skala. Kto by też się przejmował np. osiadaniem drożdzy przy fermentacji w ckt przecież w domu nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) No Panie w domu warzyłem piwo z 40% udziałem orkiszu dlaczego tu miało by się nie udać? Albo dałem x chmielu w domu i wszystko pięknie a tu tyle nie da się? Przecież to tylko 100x większa skala. Kto by też się przejmował np. osiadaniem drożdzy przy fermentacji w ckt przecież w domu nie trzeba co to jest "fermentacja w ckt"? [edit] już znalazłem. Osiadanie drożdży przy fermentacji górniaka w CK 80hl to problem, którym trzeba się przejmować w browarze? Edytowane 6 Lutego 2015 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Jest to problem i to duży bo przy odbiorze drożdży będzie lecieć ze stożka piwo czyli operacja bez sensu. Piwowar w domu zlewał sobie piwo z nad drożdży na cichą fermentację i w browarze też tak chce a tu niestety taka operacja przy us05(słabiej osiadają od np s04) i przy temp fermentacji się nie uda ot i recepturę szlak trafił Edytowane 6 Lutego 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ogłaszanie kategorii na 1,5 przed konkursem to żart lub konkurs dla szwagra lub znajomych ps 29.03 niestety mam zajety termin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Dla mnie bardziej nie wygodny był by przyjazd na półfinały. Fatygowanie 15 osób na półfinał to trochę śmieszna sprawa. Dlatego sobie daruję. Edytowane 6 Lutego 2015 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jest to problem i to duży bo przy odbiorze drożdży będzie lecieć ze stożka piwo czyli operacja bez sensu. Piwowar w domu zlewał sobie piwo z nad drożdży na cichą fermentację i w browarze też tak chce a tu niestety taka operacja przy us05(słabiej osiadają od np s04) i przy temp fermentacji się nie uda ot i recepturę szlak trafił ekhm, przed przetoczeniem na leżak następuje schłodzenie piwa, co wspomaga osiadanie drożdży. Raczej w browarze komercyjnym łatwiej jest sklarować piwo niż w domu... zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) przy fermentacji w ckt nie trzeba transferować piwa do leżaka była mowa o wprowadzaniu receptury do większego browaru, a więc odbieranie drożdży i chmielenie na zimno w temp fermentacji tak jak to zrobił piwowar domowy w domu a piwo łatwo sklarować się nie da bez odpowiedniego sprzętu, o czym świadczy masa wypustów craftowców w których np latają kłaczki chmielu czy piwo wygląda jak gęstwa drożdżowa, z tym że w domu zawsze mamy drożdże i nas to nie obchodzi, nie jest to tu problemem Edytowane 6 Lutego 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 no to na profilu Kuźni na fb pojawiły się szczegóły co do poszczególnych stylów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Smoked stout/porter (11-14 Blg) Wędzony Porter lub Stout, to styl warzony przy użyciu słodu wędzonego, który wraz ze słodami palonymi tworzy niesamowitą mieszankę nut przypalanych, dymu, kawy i czekolady. Wersje bardziej palone można określić mianem Dymionego Stouta, te łagodniejsze i pełniejsze lepiej opisuje określenie Dymiony Porter. Świadomie nie rozróżniamy czy piwo ma być bardziej Stoutem, czy bardziej Porterem, bo kluczowe będzie odpowiednie skomponowanie nut wędzonych, dymnych z ogólnym charakterem piwa. Mam takie wrażenie, że pomimo teoretycznej zgodności z opisem whisky stout jakoś nie przejdzie Czy jestem przewrażliwiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Smoked stout/porter (11-14 Blg) Wędzony Porter lub Stout, to styl warzony przy użyciu słodu wędzonego, który wraz ze słodami palonymi tworzy niesamowitą mieszankę nut przypalanych, dymu, kawy i czekolady. Wersje bardziej palone można określić mianem Dymionego Stouta, te łagodniejsze i pełniejsze lepiej opisuje określenie Dymiony Porter. Świadomie nie rozróżniamy czy piwo ma być bardziej Stoutem, czy bardziej Porterem, bo kluczowe będzie odpowiednie skomponowanie nut wędzonych, dymnych z ogólnym charakterem piwa. Mam takie wrażenie, że pomimo teoretycznej zgodności z opisem whisky stout jakoś nie przejdzie Czy jestem przewrażliwiony? Jeśli nawet wygra kategorie to i tak przegra z przechmielonym AAA ( opis sugeruje takie preferencje w tym stylu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Pytanie też jak to wyjdzie w browarze komercyjnym, bo ja jakoś mało widzę (zwłaszcza wśród piw dostępnych w butelkach) tych super chmielowych AIPA (czy tam nawet AAA czy APA), z intensywnym czystym chmielowym aromatem i wysoką ale czystą goryczką Edytowane 6 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jeśli nawet wygra kategorie to i tak przegra z przechmielonym AAA ( opis sugeruje takie preferencje w tym stylu ) czy aby na pewno? bardziej bogate karmelowo i bardziej zbalansowane w kierunku słodowości niż chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Pamiętaj że Kopyr będzie sędziował Wilkor, zgoda i FurioSan 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosiak Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Kto to jest w ogóle ten Kopyr? Wszędzie tylko o nim mówią, a dla mnie to jakiś szarlatan. zgoda i Bogi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Taki tam bloger, lubi przechmielone piwa i dr brew. Ogólnie spoko gość, dużo ludzi zainteresował dobrym piwem, ale wielu traktuje go jako wyrocznię w sprawach piwnych, którą nie jest. Tak w skrócie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się