mat Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Kraj pochodzenia: USA Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 % Krótki opis: Origin: Washington, USA. The hop formerly known as #483 from the American Dwarf Hop Association, Azacca™ is new to BSG for 2014. It is named for the Haitian god of agriculture. Usage: Excellent aromatic qualities make Azacca™ a go-to hop for late and dry hop additions in a variety of styles, although its high myrcene fraction has already made it a favorite of IPA brewers. Shows well as a single hop in a simple grist. Aroma & Flavor Characteristics: Intense and tropical. Sustained impressions of citrus and very ripe mango, with notes of orchard fruit (pears, apples) and pine needles throughout. Edytowane 1 Lutego 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Tak jest w tb opisana: Posiada silne właściwości aromatyczne. Nadaje wyraźne odczucie owoców tropikalnych , zwłaszcza dojrzałego mango. W tle pojawiają się nuty gruszki, jabłka i moreli. Próbował ktoś już tego chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Wczoraj popełniłem Red AIPA 15,5 blg Single Hop właśnie na tym chmielu. Jestem bardzo ciekaw jaki da efekt. Opnie przyjaciół zza oceanu na jego temat są bardzo obiecujące. Edytowane 1 Lutego 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 % Dziwna klasyfikacja. Goryczkowa, raczej, to jest odmiana. Edytowane 1 Lutego 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 % Dziwna klasyfikacja. Goryczkowa, raczej, to jest odmiana. to hophędzi piszą.... dla normalnych to będzie goryczkowa odmiana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Klasyfikacja chmieli jest już trochę inna niż 30 lat temu panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) "A jak tak to spoko", aromatyczny Magnum, już wiem o co chodzi Lubelski zupełnie się nie łapie jako chmiel w takiej klasyfikacji... Edytowane 1 Lutego 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Odmiana "uniwersalna" po prostu cechuje się tym, że można jej z powodzeniem używać na goryczkę i aromat. Poza tym apelowałbym żeby minimalizować ilość postów o niczym w wątkach z charakterystyką chmielu. Posty typu "kupiłem ale jeszcze nie używałem" albo przekomarzanie się w sprawie klasyfikacji odmian goryczkowych / uniwersalnych niewiele wnoszą. HoppyFlowers i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Widzę ,ze amap i szuwar i adamsky zrozumieli. Edytowane 2 Lutego 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu: chmiel goryczkowy oraz chmiel aromatyczny. Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między zawartością żywic nadających piwu goryczkę ("- i $-kwasy) oraz olejków eterycznych nadających piwu aromat. (prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, dr inż. Jan Tomasik) Nic sie nie zmieniło, taka jest ciągle klasyfikacja chmielu. I faktycznie warto ograniczyc posty w niemerytoryczne Edytowane 2 Lutego 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Pół forum trzeba by do spamu przenieść i cenzurę prewencyjną dla udzielających z dupy rad teoretyków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wczoraj przy rozlewie Red AIPA spróbowałem młodego piwa. Azzaca jest genialna. Świetny aromat owoców tropikalnych, gruszki oraz jabłka (nie zielone, dojrzałem świeże jabłko z sadu ). Goryczka bardzo przyjemna, gładka, nie zalegająca. W smaku również gruszka, jabłko oraz owoce tropikalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Czy ktoś może jeszcze próbował tego chmielu? Jeszcze jakieś opinie Mat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jak piwo doleżakuje to dorzucę recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Czy ktoś może jeszcze próbował tego chmielu? Jeszcze jakieś opinie Mat? Rok temu zamowilem troche z Yakima Valley skuszony 'cytrusowo-owocowa' charakterystyka i niestety sie rozczarowalem. Chmiel okreslony wtedy jako eksperymentalny wniosl mniej smakow/aromatow do APA niz np. Apollo. Wilkor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Wczoraj spilem moja red siła sh azacca. Bardzo przyjemny aromat owocowy , raczej tropikalny plus lekkie jabłko z gruszką. Do tego dochodzi przyjemna żywicznosc. Bardzo fajny chmiel. Bym zapomniał o goryczce. Również przyjemna, nie zalegajaca. Edytowane 3 Marca 2015 przez mat Wilkor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 A jak wygląda sprawa z intensywnością aromatu? Jak w amerykańcach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Azacca jest amerykańska. Jednakże nie tak intensywna jak np. Simcoe. I zdecydowanie nie daje cytrusowego profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Wielkie dzięki. Planuje właśnie 2 IPA i szukam jakiegoś ciekawego chmielu który pasowałby np. do Galaxy. Wszelkie opinie od praktyków mi się przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Pamiętaj żeby użyć odpowiednio mniej Galaxy. Nie dawaj 1 :1. Jest bardzo intensywny, może przytłumić cały aromat Azacc'i. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Właśnie piję butelkowane 10 dni temu piwo, chmielone na smak, aromat i zimno Azaccą (w sumie 200g/20 litrów) i jest dobrze. Bardzo słodki aromat i smak zdecydowanie w kierunku owoców tropikalnych, to dojrzałe mango podawane w opisie jest chyba dobrym deskryptorem. Fajny chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek1200 Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Stoję właśnie nad wyborem jakiegoś intensywnego chmielu na tropiki... odświeżam deczko temat, bo natknąłem się na azaccę, którą miałem okazję degustować w kilku rzemieślniczych piwkach, ale nie były to single hopy, więc też stu procentowej pewności nie mam, że to od tego chmielu poszedł smak. myślicie, że na tropiki będzie naintensywniejszy ten chmiel? Ktoś więcej próbował ? Polecicie na goryczkę, aromat i na zimno? Z jakim innym chmielem będzie pasował, żeby czuć dodatkowo cytrusy? Bo single hop to za mało będzie na azacce. Citra pewnie byłaby najlepsza? Ewentualnie galaxy? Co sądzicie? Też myślę należałoby odświeżyć alfy, bo teraz przy azacce podaje się 11-12, a nie 14-15 także zmieniają profil goryczkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 22 godziny temu, sebek1200 napisał: Stoję właśnie nad wyborem jakiegoś intensywnego chmielu na tropiki... odświeżam deczko temat, bo natknąłem się na azaccę, którą miałem okazję degustować w kilku rzemieślniczych piwkach, ale nie były to single hopy, więc też stu procentowej pewności nie mam, że to od tego chmielu poszedł smak. myślicie, że na tropiki będzie naintensywniejszy ten chmiel? Ktoś więcej próbował ? Polecicie na goryczkę, aromat i na zimno? Z jakim innym chmielem będzie pasował, żeby czuć dodatkowo cytrusy? Bo single hop to za mało będzie na azacce. Citra pewnie byłaby najlepsza? Ewentualnie galaxy? Co sądzicie? Też myślę należałoby odświeżyć alfy, bo teraz przy azacce podaje się 11-12, a nie 14-15 także zmieniają profil goryczkowy. Ja tam w Azacce cytrusów nie wyczuwam. Mając w pamięci aromatycznego single hopa od Doctora Brew, popełniłem niedawno czerwonego ejla na tym chmielu. Jeszcze leżakuje sobie w piwnicy, ale jeśli wierzyć próbce zapowiada się jak zakładałem, czyli słodko, bardzo owocowo, w moim odczuciu głównie mango, truskawka, jakieś morele, trochę przypraw/ziół w tle. Intensywność aromatu dobra, 100g/20l podzielone pomiędzy koniec gotowania a chichą (ze skąpstwa na goryczkę dałem CTZ) dało wyraźny, lecz nie przytłaczający aromat. Pewnie mogłem dać nieco więcej, ale za oceanem donoszą, że w zbyt dużych ilościach zalatuje naftą/olejem. Dałbyś przykłady, gdzie spotkałeś Azzace w kombinacjach? Też ciekaw jestem jak to się miesza z innymi chmielami bez popadnia w słodką multiwitaminę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek1200 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Azacce próbowałem w kilku ale za cholere nie mogę sobie przypomnieć w jakich... pamiętam tylko w piwojadzie single tropical smoothie, ale tu ma pulpe owocową więc smak stąd zapewne, chociaż różnie z tym bywa. W tym piwie azacca w towarzystwie galaxy i citry. Ja celuję raczej w piwa bez pulpy. Edytowane 13 Marca 2019 przez sebek1200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 12 godzin temu, tamtomasz napisał: Bardzo fajny chmiel. Ananas raczej w tle, zanim się ułoży na pierwszym planie jest czerwony grejpfrut. Dodawanie na dry hopping to bardzo zły pomysł moim zdaniem, bo nadaje piwu goryczy. Zrobiłem kilka single hopów z tym chmielem i goryczka z dry hopu jest większa niż po dodaniu go na 60 minut gotowania. To w takim wypadku zrobiłeś coś źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się