Patryk.B Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Rozpocząłem jakiś czas temu prace nad budowa własnego urządzenia do warzenia piwa. Oczywiście jako podstawę kotła wybrałem 50l keg po piwie. Na dnie zamontowałem spust do kranika i sam kranik. 1 2 Grzałka 2KW chyba wystarczy a jak będzie mało dostawię drugą 1KW 3 Ze stali nierdzewnej wycięte fałszywe dno do filtracji i wysładzania, z ponacinanymi podłużnymi szczelinami, powinno wystarczyć a jak będzie mało to i drugą połowę się ponacina. 4 5 Robię również mieszadło do zacierania, z rurki od kega, silnik od wycieraczek i do tego łopatki ze stali nierdzewnej. 6 7 Jestem na finiszu i po testach sterownika do grzałki. sam sterownik zamówiony na alledrogo za ok 70zł z czujnikiem temp. Przekaźnik półprzewodnikowy 20A. 8 leech and br.an.tr 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Jak chcesz zrobić z jednej kadzi filtracyjną i warzelną? Po filtracji w kadzi zostaje Ci młóto a sam filtrat trzeba gdzieś odprowadzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Filtruje do wiader, czyści z młóta i zaczyna grzać. Można, ale słaby pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Grzałka 2KW to za mało, przydałaby się jeszcze druga taka. Spytaj kolegi wilka , może zostało mu trochę materiału na FD: http://olx.pl/oferta/material-na-fd-falszywe-dno-sito-piwo-filtracja-piwowarstwo-CID767-ID5zdxf.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
eslord Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Filtruje do wiader, czyści z młóta i zaczyna grzać. Można, ale słaby pomysł. Dlaczego slaby ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 (edited) Bo czasochłonny i energochłonny. Zaczynasz podgrzewać brzeczkę dopiero parę minut po skończeniu filtracji. Robiłem tak na początku i musiałem czekać godzinę na wrzenie, teraz zaczyna się gotować pod koniec filtracji. Chyba, że wrzuca grzałkę do wiadra. Edited February 4, 2015 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
eslord Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 No widzisz a ja na poczatku warzylem w garze zacieralem i filtrowalem w innym garze, a teraz robie wszystko w jednym i nie czekam godziny na zagotowanie brzeczki ba nie czekam nawet 30min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Ja nie czekam ani minuty. Może opiszesz jak to u Ciebie wygląda i dlaczego zdecydowałeś się na taki właśnie system. Bo jak na razie to strasznie tajemniczy jesteś przepraszam jeśli zaśmiecamy koledze wątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eslord Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Ja mam kocioł zacierno-filtracyjno-warzelny moge w nim zacierac infuzyjnie ,ale ma mozliwosc recyrkulacji zacieru, dziala wiec jak RIMS ( w wiekszosci tak zacieram ) a po wlozeniu kosza zaciernego warze w nim jak w brałmajstrze... Zajmuje malo miejsca, 50x50x100 jest dobrze ocieplony, bardzo szybko grzeje brzeczke/wode, a oczyszczenie go po zacieraniu to max 10min. Dla mnie miejsce jest na wage zlota dlatego sie na to zdecydowalem i nie zaluje sprawdza sie u mnie w 100% a juz chyba wszystkie metody przetestowalem, od zacierania w lodowie przez 3 gary, HERMS ten system zostaje u mnie na dluzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 łeee, nie ma to jak gar emaliowany z termometrem Najlepszy. Podczas zacierania jest adrenalina. Czasami może coś "wyskoczyć" nie przewidzianego. Np. brak gazu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Sry za offtop ale łeee, nie ma to jak gar emaliowany z termometrem Najlepszy. Podczas zacierania jest adrenalina. Czasami może coś "wyskoczyć" nie przewidzianego. Np. brak gazu Dokładnie tak. Dziś przed wrzuceniem chmielu do gara zapukał Pan, że zakręcają gaz. Na szczęscie przerwa godzinę wyniosła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Jak napisał gąska po filtracji i wysładzaniu myję gar i już tylko warzę. Zdecydowałem się na taką metodę bo zrobię wszystko w jednym garze i wszystko zajmuje mało miejsca. A to że do końca wysładzania filtrat ostygnie to nie jest aż taki problem ot 10 min dłużej będę grzał. Dostawiłem jeszcze jedną grzałkę 2KW czyli teraz mam łącznie 4KW . Zalałem do kotła 10l wody i podgrzanie tego o 1st C trwa ok 10sec. Jak wszystko wypali to w przyszłym tyg uwarzę w nim pierwsze piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eslord Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 4KW sporo nie wiem czy bedziesz ocieplal keg ale ja w garze 60L mam grzalke 3KW i podczas gotowania jej moc jest zmniejszona sterownikiem do 76 % ,a i tak z 32L ktore gotuje po 60 min zostaje 26 - 27 L max Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 4KW będzie chodziło tylko do podgrzania i zagotowania wody/brzeczki, a następnie jedna z grzałek będzie wypinana i do podtrzymywania temperatury będzie grzała tylko jedna. W sobotę prawdopodobnie będę testował maszynerie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prosiak Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Filtruje do wiader, czyści z młóta i zaczyna grzać. Można, ale słaby pomysł. A Speidel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Czegoś nie rozumiem komentuję konkretny przypadek kadzi, którą sobie kolega zrobił, a Wy tu ze spiedel'ami, rims'ami wyjeżdżacie. Widzicie tam gdzieś kosz do zacierania? Może mi wszystkich zdjęć nie wyświetla? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Widzicie tam gdzieś kosz do zacierania? Może mi wszystkich zdjęć nie wyświetla? Na dnie. Pod mieszadłem, nad grzałką. zdj 4,5 i widoczne na 6 i 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Aha no to ok, bo myślałem, że to fałszywe dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 Jestem po pierwszej warce z mojej machiny i już wiem że jest co poprawiać. Po pierwsze dno, młóto przeszło przez nie i po przypalało się na grzałce. Na szczęście zdrowy rozsądek kazał mi pierwszą warkę zrobić jasnego lekkiego pilsa na 10l a nie Portera na 20. Lekką przypaleniznę czuć ale bez tragedii. Zrobię drugie dno z małymi otworami i ponowię próby. A jak nie to łatwo przerobię na Braumaistera. Po drugie mam przebicie na kega a jak podłącze uziemienie to korki wywala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Po drugie mam przebicie na kega a jak podłącze uziemienie to korki wywala. Mała uwaga, jak masz zasilane mieszadło? Przemyśl to, poszukaj, poczytaj A uziemienie jest niezbędne co by komuś krzywda się nie stała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 Po drugie mam przebicie na kega a jak podłącze uziemienie to korki wywala. Mała uwaga, jak masz zasilane mieszadło? Przemyśl to, poszukaj, poczytaj A uziemienie jest niezbędne co by komuś krzywda się nie stała. Takie rzeczy to ja wiem, spokojnie. Problem z przebiciem ogarnę A zasilane 12V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 A zasilane 12V. z "-" na obudowie, czy na którymś z kabli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 8, 2015 Author Share Posted February 8, 2015 Masę z obudowy zlikwidowałem i jest bezpośrednio na kablach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 Masę z obudowy zlikwidowałem czyli rozumiem, że żaden z przewodów zasilających silnik, nie ma na pewno (zmierzone) galwanicznego połączenia z obudową? Przepraszam, że tak Cię męczę pytaniami, ale wiele z tych silników ma trzy szczotki i jedna jest na stałe połączona z obudową silnika. Z drugiej strony, wielu nie wiedząc o powyższym, podłączało zasilanie do przewodów wychodzących z silnika i miało np. wysokie obroty i grzanie się silnika. Skrajnym przypadkiem jest użycie grzałek elektrycznych i zasilić taki silnik zasilaczem impulsowym Najczęściej przy uziemieniu kadzi zadziała "różnicówka" z powodu przepływu prądu pomiędzy mieszadłem, a kadzią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted February 8, 2015 Author Share Posted February 8, 2015 Są 3 szczotki, ale to już rozwiązałem i spokojnie. Przebicie mam też bez silnika, i wywala bezpiecznik ale chyba to już znalazłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now