Jump to content

Kocioł zacierno-filtracyjno-warzelny

Recommended Posts

Rozpocząłem jakiś czas temu prace nad budowa własnego urządzenia do warzenia piwa. Oczywiście jako podstawę kotła wybrałem 50l keg po piwie.

Na dnie zamontowałem spust do kranika i sam kranik.

1post-10343-0-72250300-1422989068_thumb.jpg

2post-10343-0-63098600-1422989095_thumb.jpg

Grzałka 2KW chyba wystarczy a jak będzie mało dostawię drugą 1KW

3post-10343-0-54636600-1422989193_thumb.jpg

Ze stali nierdzewnej wycięte fałszywe dno do filtracji i wysładzania, z ponacinanymi podłużnymi szczelinami, powinno wystarczyć a jak będzie mało to i drugą połowę się ponacina.

4post-10343-0-34865800-1422989307_thumb.jpg

5post-10343-0-84862100-1422989335_thumb.jpg

Robię również mieszadło do zacierania, z rurki od kega, silnik od wycieraczek i do tego łopatki ze stali nierdzewnej.

6 post-10343-0-50734600-1422989470_thumb.jpg

7post-10343-0-03322000-1422989866_thumb.jpg

Jestem na finiszu i po testach sterownika do grzałki. sam sterownik zamówiony na alledrogo za ok 70zł z czujnikiem temp. Przekaźnik półprzewodnikowy 20A.

8post-10343-0-90095000-1422989894_thumb.jpg

Bo czasochłonny i energochłonny. Zaczynasz podgrzewać brzeczkę dopiero parę minut po skończeniu filtracji. Robiłem tak na początku i musiałem czekać godzinę na wrzenie, teraz zaczyna się gotować pod koniec filtracji. Chyba, że wrzuca grzałkę do wiadra.

Edited by Gąska

No widzisz a ja na poczatku warzylem w garze zacieralem i filtrowalem w innym garze, a teraz robie wszystko w jednym i nie czekam godziny na zagotowanie brzeczki ba nie czekam nawet 30min.

Ja nie czekam ani minuty. Może opiszesz jak to u Ciebie wygląda i dlaczego zdecydowałeś się na taki właśnie system. Bo jak na razie to strasznie tajemniczy jesteś ;) przepraszam jeśli zaśmiecamy koledze wątek.

Ja mam kocioł zacierno-filtracyjno-warzelny moge w nim zacierac infuzyjnie ,ale ma mozliwosc recyrkulacji zacieru, dziala wiec jak RIMS ( w wiekszosci tak zacieram ) a po wlozeniu kosza zaciernego warze w nim jak w brałmajstrze...

Zajmuje malo miejsca, 50x50x100 jest dobrze ocieplony, bardzo szybko grzeje brzeczke/wode, a oczyszczenie go po zacieraniu to max 10min. Dla mnie miejsce jest na wage zlota dlatego sie na to zdecydowalem i nie zaluje sprawdza sie u mnie w 100% a juz chyba wszystkie metody przetestowalem, od zacierania w lodowie przez 3 gary, HERMS ten system zostaje u mnie na dluzej.

Sry za offtop ale

łeee, nie ma to jak gar emaliowany z termometrem :) Najlepszy. :) Podczas zacierania jest adrenalina. Czasami może coś "wyskoczyć" nie przewidzianego. Np. brak gazu :P

Dokładnie tak. Dziś przed wrzuceniem chmielu do gara zapukał Pan, że zakręcają gaz. Na szczęscie przerwa godzinę wyniosła :)

Jak napisał gąska po filtracji i wysładzaniu myję gar i już tylko warzę. Zdecydowałem się na taką metodę bo zrobię wszystko w jednym garze i wszystko zajmuje mało miejsca. A to że do końca wysładzania filtrat ostygnie to nie jest aż taki problem ot 10 min dłużej będę grzał. Dostawiłem jeszcze jedną grzałkę 2KW czyli teraz mam łącznie 4KW . Zalałem do kotła 10l wody i podgrzanie tego o 1st C trwa ok 10sec. Jak wszystko wypali to w przyszłym tyg uwarzę w nim pierwsze piwo.

4KW sporo nie wiem czy bedziesz ocieplal keg ale ja w garze 60L mam grzalke 3KW i podczas gotowania jej moc jest zmniejszona sterownikiem do 76 % ,a i tak z 32L ktore gotuje po 60 min zostaje 26 - 27 L max

4KW będzie chodziło tylko do podgrzania i zagotowania wody/brzeczki, a następnie jedna z grzałek będzie wypinana i do podtrzymywania temperatury będzie grzała tylko jedna. W sobotę prawdopodobnie będę testował maszynerie. :)

Czegoś nie rozumiem komentuję konkretny przypadek kadzi, którą sobie kolega zrobił, a Wy tu ze spiedel'ami, rims'ami wyjeżdżacie. Widzicie tam gdzieś kosz do zacierania? Może mi wszystkich zdjęć nie wyświetla?

Jestem po pierwszej warce z mojej machiny i już wiem że jest co poprawiać. Po pierwsze dno, młóto przeszło przez nie i po przypalało się na grzałce. Na szczęście zdrowy rozsądek kazał mi pierwszą warkę zrobić jasnego lekkiego pilsa na 10l a nie Portera na 20. Lekką przypaleniznę czuć ale bez tragedii. Zrobię drugie dno z małymi otworami i ponowię próby. A jak nie to łatwo przerobię na Braumaistera. Po drugie mam przebicie na kega a jak podłącze uziemienie to korki wywala.

Po drugie mam przebicie na kega a jak podłącze uziemienie to korki wywala.

Mała uwaga, jak masz zasilane mieszadło? Przemyśl to, poszukaj, poczytaj ;)

A uziemienie jest niezbędne co by komuś krzywda się nie stała.

Po drugie mam przebicie na kega a jak podłącze uziemienie to korki wywala.

Mała uwaga, jak masz zasilane mieszadło? Przemyśl to, poszukaj, poczytaj ;)

A uziemienie jest niezbędne co by komuś krzywda się nie stała.

Takie rzeczy to ja wiem, spokojnie. Problem z przebiciem ogarnę A zasilane 12V.

Masę z obudowy zlikwidowałem

czyli rozumiem, że żaden z przewodów zasilających silnik, nie ma na pewno (zmierzone) galwanicznego połączenia z obudową?

Przepraszam, że tak Cię męczę pytaniami, ale wiele z tych silników ma trzy szczotki i jedna jest na stałe połączona z obudową silnika.

Z drugiej strony, wielu nie wiedząc o powyższym, podłączało zasilanie do przewodów wychodzących z silnika i miało np. wysokie obroty i grzanie się silnika.

Skrajnym przypadkiem jest użycie grzałek elektrycznych i zasilić taki silnik zasilaczem impulsowym Najczęściej przy uziemieniu kadzi zadziała "różnicówka" z powodu przepływu prądu pomiędzy mieszadłem, a kadzią.