Seba667 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Mam pytanie czy ktoś potrafi zrobić klona toporka?? bardzo lubię jego posmak ale niestety nie potrafię wykonać nic podobnego. jeśli ktoś ma jakaś recepturę lub pomysł to dajcie znać POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 a czego próbowałeś? To jest lager 14°Blg chmielony chyba Amarillo i polskimi chmielami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 a czego próbowałeś? To jest lager 14°Blg chmielony chyba Amarillo i polskimi chmielami chmielone jest cascade Marynka i lubelskim już to próbowałem ale i tak nie wyszedł ten smak Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) już to próbowałem ale i tak nie wyszedł ten smak Jaki zasyp zastosowałeś? Jak zacierałeś? N ecie jest tylko pilzneński, ale o ile pamiętam smak było bardziej treściwe niż wytrawne, a o ile pamiętam kolor było nieco ciemniejsze. Może mały dodatek monacha, albo jasnego karmelu, albo zacieranie nieco wyższe, albo gotowanie nieco dłuższe. Trochę na ślepo strzelam, ale wiadomo, że chociaż idealnie nie ucelujesz to można próbować wariacji. Edited February 3, 2015 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tabi Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Próbowałem na wiele sposobów i temp. i słody, ale niestety nic podobnego nie wychodziło, dlatego jak ktoś ma jakiś pomysł na recepturę to proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 (edited) Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git! Daruj sobie były dyskusje już na temat podrabiania takich piw, kolejna jest nam nie potrzebna. Są gusty i guściki, że koledze smakuje i nie czuje DMS to jego sprawa, a Toporek ma bardzo nie równe warki, raz trafiam na mocny diacetyl, raz na cholerny DMS a nie raz na bardzo dobre piwo bez wad! Próbowałem na wiele sposobów i temp. i słody, ale niestety nic podobnego nie wychodziło, dlatego jak ktoś ma jakiś pomysł na recepturę to proszę o pomoc Co do twojego problemu Seba nie da się idealnie odwzorować danego piwa, po prostu nie posiadasz takich samych warunków jak w Bojanowie i to nie jest kwestia przepisu, są to niuanse typu inna woda, inne warunki fermentacji, zacierania chmielenia, inna ilość itp. itd. Tak samo w domu nie zrobisz nigdy dwóch idealnie takich samych piw! Więc wątpię, żeby można było ci dogodzić w tej sytuacji, nie da się podrobić tego piwa żebyś za każdym razem miał ten posmak. Jeżeli chcesz coś podobnego to z tego co pamiętam Toporek to zwykły lager chmielony Amerykańcami, czyli potrzebujesz drożdże lagerowe pewnie W34/70 i zakres temperatur 8-10C, i dużo cierpliwości bo fermentacja i cicha będzie trwać około miesiąca plus do tego leżakowanie w butelkach kolejny miesiąc albo dwa. Może opisz jak robiłeś poprzednie piwa jakie drożdże użyłeś itp. żeby mieć jakiś próg wyjściowy. Edited February 4, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 (edited) Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git! ja bym jeszcze chlusnął serwatki. chmielenie głównie marynka i lubelski a cascade chmielenie amapowe (leży 60 minut blisko gara ) Edited February 4, 2015 by jaras Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git! ja bym jeszcze chlusnął serwatki. chmielenie głównie marynka i lubelski a cascade chmielenie amapowe (leży 60 minut blisko gara ) ale się ubawiłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 cascade chmielenie amapowe (leży 60 minut blisko gara ) to coś prawie jak homeopatia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Wiem ze nie zawsze zdarza się dobry toporek, ale jak już się trafi to mi bardzo smakuje, nie zależy mi żeby zrobić identycznego klona tylko żeby ten posmak który się trafia w dobrych toporkach zostawał, miałem nadzieje ze zostawia to chmiel cascade, ale próbowałem już rożnych chmieleń i nigdy nie było tego smaku, t robię dolniaki na W34/70 i s23 temperatury próbowałem od 8 do 12 stopni C ale i tak nie uzyskuje tego efektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
biervorkoster Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 A ile jest tego typu piw bez kalafiora i kukurydzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Osobiście chyba miałem dużego pecha z warką, bo jak kupiłem Toporka, to nie dało się go wypić... kalafior i kukurydza to naprawdę mało powiedziane - był jeszcze ser, stara skarpeta i mydliny 3/4 butelki poszło w kibel - nie zdzierżyłem, choć próbowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba667 Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Ja tez juz nie kupuje tego piwa bo kupiłem ich chyba z dziesiec a tylko dwa byly dobre z poczatkowej produkcji dlatego chcialme w swoim piwe stworzyc ten posmak ktory zsotaje z dobrego toporka ale widze ze nikt niema pomysłu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 kalafior i kukurydza ser, stara skarpeta i mydliny namówiłeś mnie,muszę kupić to piwo z ciekawości ,rzadko zdarza się taka orgia smaku i aromatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) kalafior i kukurydza ser, stara skarpeta i mydliny namówiłeś mnie,muszę kupić to piwo z ciekawości ,rzadko zdarza się taka orgia smaku i aromatu Zapomniałem dodać, że jeszcze było bez gazu Niestety wątpię, że akurat trafisz aż tak "dobrze" - piłem je rok temu, na początku lutego. Jeżeli to pomoże, to nabyłem w Żabce - warka z datą ważności do 03.05.2014. PS. Nie, nie prowadzę jeszcze czarnej listy piw - odgrzebałem posta na BB. Mało tego, jak sobie przeleciałem po wpisach innych osób to się okazuje, że to chyba była najgorsza warka tego piwa, jaka poszła na sprzedaż Edited February 7, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpolak154 Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 kalafior i kukurydza ser, stara skarpeta i mydlinynamówiłeś mnie,muszę kupić to piwo z ciekawości ,rzadko zdarza się taka orgia smaku i aromatu Zapomniałem dodać, że jeszcze było bez gazu Niestety wątpię, że akurat trafisz aż tak "dobrze" - piłem je rok temu, na początku lutego. Jeżeli to pomoże, to nabyłem w Żabce - warka z datą ważności do 03.05.2014. PS. Nie, nie prowadzę jeszcze czarnej listy piw - odgrzebałem posta na BB. Mało tego, jak sobie przeleciałem po wpisach innych osób to się okazuje, że to chyba była najgorsza warka tego piwa, jaka poszła na sprzedaż Czytając wypowiedzi pomyślałem, że spróbuje ponownie Toporka. Akurat tak mi się udało że w mili (były polo market) pojawił się toporek z datą 03.05.2015 i powiem szczerze że jest dużo gorszy niż poprzednie partie. W ustach pozostaje metaliczny posmak, a potem taki dziwny jakby posmak suszonych grzybów. Chmielem prawie w ogóle nie czuć nie smakuje mi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now