Jump to content

Bojan Toporek klon


Seba667

Recommended Posts

już to próbowałem ale i tak nie wyszedł ten smak

Jaki zasyp zastosowałeś? Jak zacierałeś? N ecie jest tylko pilzneński, ale o ile pamiętam smak było bardziej treściwe niż wytrawne, a o ile pamiętam kolor było nieco ciemniejsze. Może mały dodatek monacha, albo jasnego karmelu, albo zacieranie nieco wyższe, albo gotowanie nieco dłuższe.

Trochę na ślepo strzelam, ale wiadomo, że chociaż idealnie nie ucelujesz to można próbować wariacji.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git!

 

Daruj sobie były dyskusje już na temat podrabiania takich piw, kolejna jest nam nie potrzebna. Są gusty i guściki, że koledze smakuje i nie czuje DMS to jego sprawa, a Toporek ma bardzo nie równe warki, raz trafiam na mocny diacetyl, raz na cholerny DMS a nie raz na bardzo dobre piwo bez wad!

 

Próbowałem na wiele sposobów i temp. i słody, ale niestety nic podobnego nie wychodziło, dlatego jak ktoś ma jakiś pomysł na recepturę to proszę o pomoc

 

Co do twojego problemu Seba nie da się idealnie odwzorować danego piwa, po prostu nie posiadasz takich samych warunków jak w Bojanowie i to nie jest kwestia przepisu, są to niuanse typu inna woda, inne warunki fermentacji, zacierania chmielenia, inna ilość itp. itd. Tak samo w domu nie zrobisz nigdy dwóch idealnie takich samych piw! Więc wątpię, żeby można było ci dogodzić w tej sytuacji, nie da się podrobić tego piwa żebyś za każdym razem miał ten posmak.

Jeżeli chcesz coś podobnego to z tego co pamiętam Toporek to zwykły lager chmielony Amerykańcami, czyli potrzebujesz drożdże lagerowe pewnie W34/70 i zakres temperatur 8-10C, i dużo cierpliwości bo fermentacja i cicha będzie trwać około miesiąca plus do tego leżakowanie w butelkach kolejny miesiąc albo dwa. Może opisz jak robiłeś poprzednie piwa jakie drożdże użyłeś itp. żeby mieć jakiś próg wyjściowy.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git!

ja bym jeszcze chlusnął serwatki. chmielenie głównie marynka i lubelski a cascade chmielenie amapowe (leży 60 minut blisko gara :D )

Edited by jaras
Link to comment
Share on other sites

Dodaj 250g kalafiora na ostatnie 5 minut i 2 kolby kukurydzy na cichą - będzie git!

ja bym jeszcze chlusnął serwatki. chmielenie głównie marynka i lubelski a cascade chmielenie amapowe (leży 60 minut blisko gara :D )

ale się ubawiłem...

Link to comment
Share on other sites

Wiem ze nie zawsze zdarza się dobry toporek, ale jak już się trafi to mi bardzo smakuje, nie zależy mi żeby zrobić identycznego klona tylko żeby ten posmak który się trafia w dobrych toporkach zostawał, miałem nadzieje ze zostawia to chmiel cascade, ale próbowałem już rożnych chmieleń i nigdy nie było tego smaku, t robię dolniaki na W34/70 i s23 temperatury próbowałem od 8 do 12 stopni C ale i tak nie uzyskuje tego efektu

Link to comment
Share on other sites

Osobiście chyba miałem dużego pecha z warką, bo jak kupiłem Toporka, to nie dało się go wypić... kalafior i kukurydza to naprawdę mało powiedziane - był jeszcze ser, stara skarpeta i mydliny :P 3/4 butelki poszło w kibel - nie zdzierżyłem, choć próbowałem.

Link to comment
Share on other sites

kalafior i kukurydza

ser, stara skarpeta i mydliny

namówiłeś mnie,muszę kupić to piwo z ciekawości ,rzadko zdarza się taka orgia smaku i aromatu :D

Zapomniałem dodać, że jeszcze było bez gazu :D

Niestety wątpię, że akurat trafisz aż tak "dobrze" - piłem je rok temu, na początku lutego. Jeżeli to pomoże, to nabyłem w Żabce - warka z datą ważności do 03.05.2014.

 

PS. Nie, nie prowadzę jeszcze czarnej listy piw - odgrzebałem posta na BB. Mało tego, jak sobie przeleciałem po wpisach innych osób to się okazuje, że to chyba była najgorsza warka tego piwa, jaka poszła na sprzedaż :P

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

kalafior i kukurydza

ser, stara skarpeta i mydliny

namówiłeś mnie,muszę kupić to piwo z ciekawości ,rzadko zdarza się taka orgia smaku i aromatu :D

 

Zapomniałem dodać, że jeszcze było bez gazu :D

Niestety wątpię, że akurat trafisz aż tak "dobrze" - piłem je rok temu, na początku lutego. Jeżeli to pomoże, to nabyłem w Żabce - warka z datą ważności do 03.05.2014.

 

PS. Nie, nie prowadzę jeszcze czarnej listy piw - odgrzebałem posta na BB. Mało tego, jak sobie przeleciałem po wpisach innych osób to się okazuje, że to chyba była najgorsza warka tego piwa, jaka poszła na sprzedaż :P

 

 

 

Czytając wypowiedzi pomyślałem, że spróbuje ponownie Toporka. Akurat tak mi się udało że w mili (były polo market) pojawił się toporek z datą 03.05.2015 i powiem szczerze że jest dużo gorszy niż poprzednie partie. W ustach pozostaje metaliczny posmak, a potem taki dziwny jakby posmak suszonych grzybów. Chmielem prawie w ogóle nie czuć nie smakuje mi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.