froniu Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Witam serdecznie. Nabyłem takie cudo jak na foto. Mam pytanie odnośnie podłączania wody.Pod którą z końcówek -1 (od góry spirali) czy 2 (wychodząca z dołu) ?? Czy istotnym jest to do której końcówki ma płynąć woda dla czasu chłodzenia?? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 (edited) 1. wejście - zimna 2. wyjście - gorąca. Jeśli tak podłączysz to chłodzenie będzie szybsze - zajdzie naturalna konwekcja brzeczki. Schłodzona brzeczka będzie opadać na garnka a najcieplejsza zawsze będzie na górze. Edited October 16, 2009 by darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted October 16, 2009 Author Share Posted October 16, 2009 (edited) Dzięki serdeczne.Tak też uczyniłem.Wolałem jednak zapytać bo na forach widziałem kilka fotek gdzie zimna podłączona była do dolnego . Pozdrawiam Edited October 16, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Pamiętaj też, żeby co parę minut mieszać brzeczkę w garze (po prostu mieszać chłodnicą). To przyśpieszy chłodzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Hm, 15 warek chłodzonych na odwrót. Wciąż się trzeba uczyć.... Takie info powinny jako tipy pojawiać sie na wiki, albo gdzieś... pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Hm, 15 warek chłodzonych na odwrót. Wciąż się trzeba uczyć.... Takie info powinny jako tipy pojawiać sie na wiki, albo gdzieś... pzdr flood U mnie to samo - na odwrót Jutro przetestuję sposób opisany powyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Taki sposób jest "logiczny" i zgodny z zasadami fizyki, ale to nie znaczy, że jest dużo lepszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Ja podłączam jak mi pasuje. Nie zauważyłem istotnej różnicy w czasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 A ja gdzieś czytałem że lepiej jest na odwrót z powodu, że ciepło idzie do góry, dlatego schłodzisz górę ale ciepło idzie na dół, stąd ponownie się ogrzewa i zaś do góry idzie. Dlatego powinno się mieć zainstalowane od 2 gdzie 1 wylatuje. Fachowcem nie jestem, ale gdzieś to wyczytałem i tak zrobiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Przyznam się, że nie rozumiem Twojego opisu pieron. Niemożliwe jest, aby w jednym wymienniku coś najpierw się chłodziło, a potem ogrzewało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Ja podłączam jak mi pasuje. Nie zauważyłem istotnej różnicy w czasie Ja zauważyłem. Dno gara było całkiem zimne a góra jeszcze nieźle ciepła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Hm, 15 warek chłodzonych na odwrót. Wciąż się trzeba uczyć.... Takie info powinny jako tipy pojawiać sie na wiki, albo gdzieś... pzdr flood a po co, jak i tak nikt nie czyta: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki#Ch.C5.82odnica_zanurzeniowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Mnie się wydaje, że jak podłaczyłem góra->dół to chłodzi się szybciej. Ale najwięcej daje, jak przez pierwsze 5 minut mieszam w kółko chłodnicą w garze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 a po co, jak i tak nikt nie czyta: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki#Ch.C5.82odnica_zanurzeniowa Sypię głowę popiołem... Ale jak zwijałem i zacząłem używać to jeszcze tego chyba nie było - jako takie wytłumaczenie. Warzę - idę odwracać podłączenia. pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zyblik Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Brzeczkę trzeba mieszać co chwilę, czy to chodnicą czy mieszadłem więc nie ma sensu się doktoryzować czy połączysz zasilanie od góry czy od dołu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 A niby dlaczego trzeba mieszać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Nie trzeba, ale można. Mieszanie powoduje zmniejszenie gradientu temperatury i lepszą wymianę ciepła. Brzeczka szybciej się schłodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Ale podrywa się osady białkowe. Lepiej niech się zbijają na dnie. Ważniejsze jest według mnie przykręcanie wody aby wypływająca woda zawsze była ciepła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Lepiej niech się zbijają na dnie. Ważniejsze jest według mnie przykręcanie wody aby wypływająca woda zawsze była ciepła. To na pewno zmniejszy zużycie wody, ale też wydłuży czas chłodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Lepiej niech się zbijają na dnie. Ważniejsze jest według mnie przykręcanie wody aby wypływająca woda zawsze była ciepła. To na pewno zmniejszy zużycie wody' date=' ale też wydłuży czas chłodzenia.[/quote'] Niekoniecznie, chłodnica ma odbierać ciepło i odprowadzać je na zewnątrz. Nie chodzi o to aby chłodnica chłodziła ale aby odprowadzała ciepło. Dlatego lepiej na nasze chłodnice mówić wymiennik ciepła. Wtedy lepiej widać zasadę działania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Mnie zainpirował whirlpool chiller. Ponieważ nie mam pompy, robię to tak, że ustalam duży przepływ i prawie cały czas mieszam chłodnicą, przez pierwsze 30L. Trwa to ok. 5 min i schodzi do jakichś 50-60 stopni, woda cały czas wypływa bardzo gorąca. Potem ustalam mały przepływ i jeszcze 30L prawie bez mieszania ok. 20 min. Schodzi do jakichś 30*. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zyblik Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Ale podrywa się osady białkowe. Lepiej niech się zbijają na dnie. a podnosząc chłodnicę nie wzburzasz osadu ? Spróbuj potem zamieszać brzeczkę, stworzy się lej, chmiel opadając na dno zrobi stożek. Zostaw to na 10 - 15 minut. Potem przechyl kocioł warzelny z lekkim spadkiem na jedna stronę. Zlewaj brzeczę do pośredniego poprzez dekantowanie. Co daje przechylenie kotła zauważysz pod koniec zlewania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Nie, bo robię to bardzo powoli Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 Cześć. Ale podrywa się osady białkowe. Lepiej niech się zbijają na dnie. Przecież one się w nic nie zbija , nie ma takiej opcji, gdyby się zbiły nie musiałbyś delikatnie wyjmować chłodnicy. Można zrobić sobie patent jak Mark33 na silniczek z jakiejś zabawki i wtedy nie ma znaczenia gdzie podłączysz wąż z wodą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 (edited) Mnie się wydaje, że jak podłaczyłem góra->dół to chłodzi się szybciej. Ale najwięcej daje, jak przez pierwsze 5 minut mieszam w kółko chłodnicą w garze. Logicznie to najlepiej powinno dzialac gdy podlaczysz dol-gora, bo wtedy (w teorii) bedzie to dzialac jak w chlodziarce przeciw-bieznej. Zimna woda najpierw uderza w nieco chlodniejsza brzeczke, po czym przeplywa w gore gdzie brzeczka jest goraca. Kilka razy przez pomylke podlaczylem wode odwrotnie w mojej chodziarce przeciw-bieznej i roznica byla ogromna. Zamiast ok 20°C dostalem 35-40°C . Oczywiscie, mieszanie robi najwieksza roznice w przypadku chlodnicy zanurzeniowej, bo jest lepsza wymiana ciepla. Poza tym, gdy mieszasz, to brzeczka ma ta sama temp. na gorze i na dole. Edited December 30, 2009 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now