froniu Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Witam serdecznie. Nabyłem takie cudo jak na foto. Mam pytanie odnośnie podłączania wody.Pod którą z końcówek -1 (od góry spirali) czy 2 (wychodząca z dołu) ?? Czy istotnym jest to do której końcówki ma płynąć woda dla czasu chłodzenia?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 (edytowane) 1. wejście - zimna 2. wyjście - gorąca. Jeśli tak podłączysz to chłodzenie będzie szybsze - zajdzie naturalna konwekcja brzeczki. Schłodzona brzeczka będzie opadać na garnka a najcieplejsza zawsze będzie na górze. Edytowane 16 Października 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 (edytowane) Dzięki serdeczne.Tak też uczyniłem.Wolałem jednak zapytać bo na forach widziałem kilka fotek gdzie zimna podłączona była do dolnego . Pozdrawiam Edytowane 16 Października 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Pamiętaj też, żeby co parę minut mieszać brzeczkę w garze (po prostu mieszać chłodnicą). To przyśpieszy chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Hm, 15 warek chłodzonych na odwrót. Wciąż się trzeba uczyć.... Takie info powinny jako tipy pojawiać sie na wiki, albo gdzieś... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Hm, 15 warek chłodzonych na odwrót. Wciąż się trzeba uczyć.... Takie info powinny jako tipy pojawiać sie na wiki, albo gdzieś... pzdr flood U mnie to samo - na odwrót Jutro przetestuję sposób opisany powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Taki sposób jest "logiczny" i zgodny z zasadami fizyki, ale to nie znaczy, że jest dużo lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Ja podłączam jak mi pasuje. Nie zauważyłem istotnej różnicy w czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 A ja gdzieś czytałem że lepiej jest na odwrót z powodu, że ciepło idzie do góry, dlatego schłodzisz górę ale ciepło idzie na dół, stąd ponownie się ogrzewa i zaś do góry idzie. Dlatego powinno się mieć zainstalowane od 2 gdzie 1 wylatuje. Fachowcem nie jestem, ale gdzieś to wyczytałem i tak zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Przyznam się, że nie rozumiem Twojego opisu pieron. Niemożliwe jest, aby w jednym wymienniku coś najpierw się chłodziło, a potem ogrzewało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Ja podłączam jak mi pasuje. Nie zauważyłem istotnej różnicy w czasie Ja zauważyłem. Dno gara było całkiem zimne a góra jeszcze nieźle ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Hm, 15 warek chłodzonych na odwrót. Wciąż się trzeba uczyć.... Takie info powinny jako tipy pojawiać sie na wiki, albo gdzieś... pzdr flood a po co, jak i tak nikt nie czyta: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki#Ch.C5.82odnica_zanurzeniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Mnie się wydaje, że jak podłaczyłem góra->dół to chłodzi się szybciej. Ale najwięcej daje, jak przez pierwsze 5 minut mieszam w kółko chłodnicą w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 a po co, jak i tak nikt nie czyta: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki#Ch.C5.82odnica_zanurzeniowa Sypię głowę popiołem... Ale jak zwijałem i zacząłem używać to jeszcze tego chyba nie było - jako takie wytłumaczenie. Warzę - idę odwracać podłączenia. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyblik Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Brzeczkę trzeba mieszać co chwilę, czy to chodnicą czy mieszadłem więc nie ma sensu się doktoryzować czy połączysz zasilanie od góry czy od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 A niby dlaczego trzeba mieszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Nie trzeba, ale można. Mieszanie powoduje zmniejszenie gradientu temperatury i lepszą wymianę ciepła. Brzeczka szybciej się schłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Ale podrywa się osady białkowe. Lepiej niech się zbijają na dnie. Ważniejsze jest według mnie przykręcanie wody aby wypływająca woda zawsze była ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Lepiej niech się zbijają na dnie. Ważniejsze jest według mnie przykręcanie wody aby wypływająca woda zawsze była ciepła. To na pewno zmniejszy zużycie wody, ale też wydłuży czas chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Lepiej niech się zbijają na dnie. Ważniejsze jest według mnie przykręcanie wody aby wypływająca woda zawsze była ciepła. To na pewno zmniejszy zużycie wody' date=' ale też wydłuży czas chłodzenia.[/quote'] Niekoniecznie, chłodnica ma odbierać ciepło i odprowadzać je na zewnątrz. Nie chodzi o to aby chłodnica chłodziła ale aby odprowadzała ciepło. Dlatego lepiej na nasze chłodnice mówić wymiennik ciepła. Wtedy lepiej widać zasadę działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Mnie zainpirował whirlpool chiller. Ponieważ nie mam pompy, robię to tak, że ustalam duży przepływ i prawie cały czas mieszam chłodnicą, przez pierwsze 30L. Trwa to ok. 5 min i schodzi do jakichś 50-60 stopni, woda cały czas wypływa bardzo gorąca. Potem ustalam mały przepływ i jeszcze 30L prawie bez mieszania ok. 20 min. Schodzi do jakichś 30*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyblik Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Ale podrywa się osady białkowe. Lepiej niech się zbijają na dnie. a podnosząc chłodnicę nie wzburzasz osadu ? Spróbuj potem zamieszać brzeczkę, stworzy się lej, chmiel opadając na dno zrobi stożek. Zostaw to na 10 - 15 minut. Potem przechyl kocioł warzelny z lekkim spadkiem na jedna stronę. Zlewaj brzeczę do pośredniego poprzez dekantowanie. Co daje przechylenie kotła zauważysz pod koniec zlewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Nie, bo robię to bardzo powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Cześć. Ale podrywa się osady białkowe. Lepiej niech się zbijają na dnie. Przecież one się w nic nie zbija , nie ma takiej opcji, gdyby się zbiły nie musiałbyś delikatnie wyjmować chłodnicy. Można zrobić sobie patent jak Mark33 na silniczek z jakiejś zabawki i wtedy nie ma znaczenia gdzie podłączysz wąż z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Mnie się wydaje, że jak podłaczyłem góra->dół to chłodzi się szybciej. Ale najwięcej daje, jak przez pierwsze 5 minut mieszam w kółko chłodnicą w garze. Logicznie to najlepiej powinno dzialac gdy podlaczysz dol-gora, bo wtedy (w teorii) bedzie to dzialac jak w chlodziarce przeciw-bieznej. Zimna woda najpierw uderza w nieco chlodniejsza brzeczke, po czym przeplywa w gore gdzie brzeczka jest goraca. Kilka razy przez pomylke podlaczylem wode odwrotnie w mojej chodziarce przeciw-bieznej i roznica byla ogromna. Zamiast ok 20°C dostalem 35-40°C . Oczywiscie, mieszanie robi najwieksza roznice w przypadku chlodnicy zanurzeniowej, bo jest lepsza wymiana ciepla. Poza tym, gdy mieszasz, to brzeczka ma ta sama temp. na gorze i na dole. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się