MaciejAdamski Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 (edited) Ten mój brewkit jakiś przeklęty chyba. Zdarzyła mi się taka sytuacja: Rozlałem piwo do butelek i dokładnie w tym momencie zepsuł mi się kocioł co. Usuwanie awarii trwało 2 dni a na dworze mróz. Temperatura w mieszkaniu spadła poniżej 14 stopni. Dziś rano skończyłem walkę z kotłem i buda powoli się nagrzewa. Moje pytanie brzmi: Czy gwałtowne się schłodzenie piwa do tak niskiej temperatury nie sprawi, że nie ruszy refermentacja? Edited February 4, 2015 by MaciejAdamski Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Drozdze dostana temp i rusza, w winach potrafią po roku nagle w ciepłym ruszyc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Dziwne masz to piwo skoro zamarza w 14°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejAdamski Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Dziwne masz to piwo skoro zamarza w 14°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Raczej "zmarzło" W 14°C to spokojnie można fermentować większość ale'i, będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Nie powinno być problemu z refermentacją, na wszelki wypadek można wstrząsnąć butelkami aby osiadłe na dnie drożdze wzbudzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Nic już nie pomoże temu piwu = wylej Nie powinno być żadnych problemów z nagazowaniem raczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Odpowiadając na temat posta - korzystaj z okazji, wymrażaj dalej i rób Icebocka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 (edited) 14 stopni to dobra temperatura. Spadek może wywołać "lekki" aldehyd, piwo będzie potrzebować więcej czasu. Edited February 4, 2015 by Sławek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Co Ty wiesz o zamarzaniu http://browar.biz/fo...5&postcount=390 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerius Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Co Ty wiesz o zamarzaniu http://browar.biz/fo...5&postcount=390 piwa w fermentorach uratowały się ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejAdamski Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 Dzięki wszystkim za słowa pocieszenia . Nie wytrzymałem i po trzech dniach w cieple otworzyłem jedna butelkę. Ba! Nawet wypiłem. Piwo co prawda dupy nie urywa, ze względu na to,że zrobione zgodnie instrukcją (tzn z dodatkiem cukru), i wali bimbrem, ale refermentacja ruszyła. Podsumowując: Zadowolony do końca nie jestem, jednak w myśl przysłowia, jak nawarzyłeś piwa, to musisz je wypić, więc pewnie wypiję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 Instrukcje do brewkitów powinny być na indeksach ksiąg zakazanych - albo uczą robienia granatów albo berbeluchy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejAdamski Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Instrukcje do brewkitów powinny być na indeksach ksiąg zakazanych - albo uczą robienia granatów albo berbeluchy. Słusznie prawi!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts