MaciejAdamski Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Ten mój brewkit jakiś przeklęty chyba. Zdarzyła mi się taka sytuacja: Rozlałem piwo do butelek i dokładnie w tym momencie zepsuł mi się kocioł co. Usuwanie awarii trwało 2 dni a na dworze mróz. Temperatura w mieszkaniu spadła poniżej 14 stopni. Dziś rano skończyłem walkę z kotłem i buda powoli się nagrzewa. Moje pytanie brzmi: Czy gwałtowne się schłodzenie piwa do tak niskiej temperatury nie sprawi, że nie ruszy refermentacja? Edytowane 4 Lutego 2015 przez MaciejAdamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Drozdze dostana temp i rusza, w winach potrafią po roku nagle w ciepłym ruszyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dziwne masz to piwo skoro zamarza w 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dziwne masz to piwo skoro zamarza w 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Raczej "zmarzło" W 14°C to spokojnie można fermentować większość ale'i, będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie powinno być problemu z refermentacją, na wszelki wypadek można wstrząsnąć butelkami aby osiadłe na dnie drożdze wzbudzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nic już nie pomoże temu piwu = wylej Nie powinno być żadnych problemów z nagazowaniem raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Odpowiadając na temat posta - korzystaj z okazji, wymrażaj dalej i rób Icebocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) 14 stopni to dobra temperatura. Spadek może wywołać "lekki" aldehyd, piwo będzie potrzebować więcej czasu. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Co Ty wiesz o zamarzaniu http://browar.biz/fo...5&postcount=390 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Co Ty wiesz o zamarzaniu http://browar.biz/fo...5&postcount=390 piwa w fermentorach uratowały się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Dzięki wszystkim za słowa pocieszenia . Nie wytrzymałem i po trzech dniach w cieple otworzyłem jedna butelkę. Ba! Nawet wypiłem. Piwo co prawda dupy nie urywa, ze względu na to,że zrobione zgodnie instrukcją (tzn z dodatkiem cukru), i wali bimbrem, ale refermentacja ruszyła. Podsumowując: Zadowolony do końca nie jestem, jednak w myśl przysłowia, jak nawarzyłeś piwa, to musisz je wypić, więc pewnie wypiję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Instrukcje do brewkitów powinny być na indeksach ksiąg zakazanych - albo uczą robienia granatów albo berbeluchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Instrukcje do brewkitów powinny być na indeksach ksiąg zakazanych - albo uczą robienia granatów albo berbeluchy. Słusznie prawi!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się