Jump to content

20.06.2015 - VI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego


pioturek

Recommended Posts

Częstochowski Krąg Lokalny BRACTWA PIWNEGO wspólnie z Częstochowską Organizacją Turystyczną zapraszają piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w

 

VI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

 

Garść podstawowych informacji:

 

Termin: koniec czerwca 2015 (dokładna data zostanie podana niebawem)

 

Miejsce: Częstochowa

 

Kategorie konkursowe:

- American Pale Ale (10A. American Pale Ale - wg BJCP)

- Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)

- Wędzone (22B. Other Smoked Beer - wg BJCP)

- Świąteczne ( 21B.Christmas/Winter Specialty Spiced Beer - wg BJCP )

- Piwo niskoalkoholowe . Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.

 

Nagrody specjalne:

 

I. Przyznawana dla piwowara, którego piwo otrzyma największą liczbę punktów w ze wszystkich piw zgłoszonych do konkursu (prócz piwa w kategorii niskoalkoholowe). Nagrodzony będzie miał możliwość uwarzyć to piwo w Browarze Wąsosz.

 

II. Przyznawana za zajęcie l pierwszego miejsca w kategorii Piwo Świąteczne

Cieszymy się, że tak jak w ubiegłych latach, będzie to możliwość uwarzenia przez laureata, piwa opartego na zwycięskiej recepturze w browarze restauracyjnym „Czenstochovia”.

 

Kontakt:

Wszelkich dodatkowych informacji udziela:

Andrzej Grzeliński (Admiro)

Tel. 602 311 103

ckpdbp@gmail.com

 

Niebawem pojawią się kolejne, istotne informacje dotyczące konkursu.

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

Świąteczne wędzone niskoalkoholowe warzone w Pażdzieniku z chmielem amerykańskim :D I tak łapiemy się we wszystkie kategorie... Olo po to są odnośniki do BJCP żeby czasem do nich zaglądnąć... Te piwa średnio się z sobą pokrywają... no chyba że chcesz grodziskie uwarzyć ;) Ale wątpię żeby miał szansę z porterami wędzonymi albo Stoutami wędzonymi :D

Link to comment
Share on other sites

Właśnie o grodziskie mi chodziło, dokładnie taką wariację na jego temat z zachowaniem ekstraktu. Czy wyślę to nie wiem, zobaczymy co wyjdzie, po prostu mnie zastanawiało jak to regulaminowo wygląda ;)

Link to comment
Share on other sites

Czy piwo niskoalkoholowe to może być podpiwek?

 

Ciekawe pytanie :)

 

Podpiwek to nazwa potoczna - tak nazwany napój może być wytworzony różnymi metodami, od identycznych z warzeniem piwa do różnych mieszanin m.in. kawy zbożowej i cukru.

 

Do kategorii piwo niskoalkoholowe będą zaliczać się piwa zgodne z ogólną definicją piwa, posiłkuję się Wikipedią, czyli:

" W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej"

 

A z drugiej strony jaki minimalny udział słodów w bazie piwa?

"W przeszłości istniała Polska Norma PN-A-79098:1995 Piwo (wraz ze zmianą), która określała definicję piwa, wykaz surowców, wymagania ogólne dla surowców i substancji dodatkowych oraz wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne dotyczące piwa, a także sposób znakowania i pakowania oraz warunki przechowywania i transportu piwa. Zgodnie z tą normą ilość dodawanych surowców niesłodowych nie mogła zastąpić więcej niż 45 proc. słodu we wsadzie surowcowym."

 

To oczywiście nie są jakieś bardzo ścisłe definicje, ale dają wskazówki jak odróżnić piwo od napoju fermentowanego.

 

Jako przykład "podpiwku" będącego w istocie piwem podam: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Podpiwek-Warminski.html - piwo z zatrzymaną fermentacją.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

R e g u l a m i n

VI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego

Częstochowa, 20 czerwca 2015 r.

Organizatorzy:

–    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE

–    Częstochowska Organizacja Turystyczna

1.      Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.

2.      Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.

3.      W konkursie wyznaczono 5 kategorii

4.      Uczestnik może startować w pięciu kategoriach.

 5.      W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.

6.      W przypadku zgłoszenia do konkursu ogółem, tylko jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.

7.      W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.

8. Imienna lista uczestników zgłaszających piwa do konkursu, zostanie opublikowana na stronie www.bractwopiwne.pl  po upłynięciu terminu nadsyłania piw konkursowych.

9.      Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu.

 10.     Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.

11.    Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 18.05.2015 r. do dnia 07.06.2015 r. na adres organizatora :

Andrzej Grzeliński

ul. Waszyngtona 53

42-202 Częstochowa

z dopiskiem „VI CKPDBP”

12. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić termin odbioru z przedstawicielem organizatorów pod nr tel. 602 311 103.

13.    Udział w Konkursie jest bezpłatny.

14. Piwa Konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje.
Pierwsza - Komisja Branżowa, to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską.
Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branżą piwowarską.

15. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką.


Nagrody specjalne przyznawane przez Komisję Branżową:


Piwo które otrzyma największą liczbę punktów w Komisji Branżowej, ze wszystkich piw zgłoszonych (oprócz piwa w kategorii niskoalkoholowe ) zostanie uwarzone w Browarze Wąsosz, a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu.


Piwo, zajmujące pierwsze miejsce w kategorii Świateczne zostanie uwarzone w browarze restauracyjnym „Czenstochovia” a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu. Browar „Czenstochovia” zastrzega sobie możliwość modyfikacji receptury ze względów technologicznych.



16.    Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu.

17. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu Komisji.

18. Do konkursu należy wystawić piwa jednego rodzaju w ilości  jak poniżej :

  • American Pale Ale - 3 x 0,5L lub 4x0,33L

  • Oktoberfest - 3 x 0,5L lub 4x0,33L

  • Wędzone - 3 x 0,5L lub 4x0,33L

  • Świąteczne - 3 x 0,5L lub 4x0,33L

  • Piwo niskoalkoholowe - 4 x 0,5L lub 5x0,33L


Każda butelka powinna być nieoznakowana (bez trwałej etykiety), Dopuszcza się oznakowanie na kapslu.

19. W konkursie mogą brać udział piwa warzone na bazie słodów, ekstraktów oraz słodów wraz z ekstraktami.

20.  Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.

21. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu za wyjątkiem nagród wydawanych bezpośrednio przez sponsorów. W przypadku nieobecności laureatów nagrody zostaną  wysłane w przeciągu 14 dni.

22. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

23. Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z "Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piwa" wg PSPD.


Informacji dotyczących wysyłki piwa udziela:

Andrzej Grzeliński (Admiro)

Tel. 602 311 103

ckpdbp@gmail.com


Wszelkich informacji dotyczących konkursu udziela

Piotr Turek (pioturek)

Tel. 604 076 084

ckpdbp@gmail.com


Formularz zgłoszeniowy  - TUTAJ





 

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Od poniedziałku przyjmowane są już zgłoszenia elektroniczne i przesyłki z piwem.

Przypomnę tylko że do zakończenia nadsyłania zgłoszeń czyli do 7 czerwca został około dwóch tygodni.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I właśnie rozpoczynamy ostatni tydzień przyjmowania zgłoszeń.

Robi się ciepło więc proponuję nie zwlekać z wysyłką, by piwo nie utknęło gdzieś w magazynach pocztowych lub kurierskich na weekend.

 

W kolejny poniedziałek na stronie Bractwa Piwnego przedstawimy listę uczestników tegorocznej edycji konkursu.

Link to comment
Share on other sites

Wiem że czasu było nadto, nie przejmuję się gdyż moja paczka wychodzi dzisiaj do kuriera i wg. umowy ma być na miejscu jutro, niemniej jednak może rozważycie oficjalne przyjmowanie paczek do 8 czerwca ze względu na specyfikę tego tygodnia (czwartek wolny i nie wiadomo jak to kurierzy załatwią, bo jak załatwi poczta to akurat wiadomo :D )

Link to comment
Share on other sites

Tak jak było zawsze tak i teraz konkurs przede wszystkim jest dla piwowarów.

 

Terminy są przemyślane tak by zdążyli nawet spóźnialscy, wysyłający paczkę na ostatnią chwilę lub Ci którzy maja ochotę dosłać ewentualnie stłuczone w transporcie piwo.

Jeśli ktoś wypełni formularz zgłoszeniowy w terminie a będzie trzeba poczekać na jego paczkę to nikt z organizatorów nie będzie robił z tego powodu wielkich problemów :)

Link to comment
Share on other sites

Można się było spodziewać że "Ameryka"  będzie oblężona. Ale bardzo dobrze , że się tak wyrażę, chwyciła nowość w zestawie czyli idea niskoalkoholowego. :)

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale bardzo dobrze , że się tak wyrażę, chwyciła nowość w zestawie czyli idea niskoalkoholowego.

 

A ja bym się upierał przy fakcie, że oceniasz waść przez pryzmat rynku komercyjnego i to głównie koncernowego. A pieprznąć na grillu kilka piwek i wrócić do domu świadomie a nie na autopilocie to radość sama w sobie :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szanowni piwowarzy!
Razem z Bractwem Piwnym Kręgu Częstochowa z przyjemnością ogłaszam wyniki VI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego:

 

Kategoria APA:

 

1. Maciej Ciupke 37,7 pkt
2. Jacek Stachowski 37 pkt
3. Mateusz Ginał 36,7 pkt

4. Leszek Jasiński 36 pkt

5. Igor Klimek 35 pkt

 

 

Kategoria Oktoberfest

 

1. Jan Krysiak 34,3 pkt

2. Grzegorz Pyzalski 32,3 pkt

3. Karo lKaniewski 31,3 pkt

4. Jacek Stachowski 30,7 pkt

5. Mariusz Bystrzyk 30 pkt

5. Krzysztof Zach 30 pkt

 

 

Kategria wędzone

 

1. Andrzej Miler 41 pkt

2. Andrzej Smyk 37,3 pkt

3. Robert Gumieniak 32,7 pkt

3. Piotr Kowalski 32,7 pkt

3. Krzysztof Czechanowski 32,7 pkt

4. Konrad Kurek 32,3 pkt

5. Krzysztof Kropiś 32,0 pkt 

 

Kategoria niskoalkoholowe:

 

1. Mariusz Karpiński 37,3 pkt

2. Łukasz Ulatowski 36,7 pkt

3. Grzegorz Pyzalski 36,3 pkt

4. Łukasz Kantor 33,7 pkt

5. Michał Bartoszewicz 32,7 pkt

 

 

Kategoria Świąteczne:

 

1. Krzysztof Czechanowski 46 pkt

2. Jacek Stachowski 45,7 pkt

3. Micha Bartoszewski 37,3 pkt

4. Kacper Rykis 33,7 pkt

5. Konrad Myjak 33,3 pkt

 

Gratulacje!

 

Zgodnie z regulaminem, tytuł Najlepszego Piwa VI CKPDBP, największą liczbę punktów oraz nagrodę w postaci uwarzenia zwycięskiego piwa w Browarze Wąsosz zdobywa z liczbą 46 pkt. piwo "Świąteczne" wg receptury Krzysztofa Czechanowskiego!
 

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział i zapraszamy do udziału w przyszłorocznym konkursie. :)
Piwu Cześć!

Edited by Qba W
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.