qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) 3 dni temu wlałem brzeczkę na fermentacje burzliwą. Po 24 bulgotało aż miło, niestety od 2 dni w rurce pojawia się bąbelek raz na 30 sec lub rzadziej. Użyłem połowy opakowania drożdży suchych wcześniej uwodnionych - nie miałem skąd odjąć już żywych. Na dnie zbiornika widać 1cm sadu drożdżowego. Przed zadaniem drożdży starałem się natlenić brzeczkę mieszając i pluskając - nie przelewałem między wiadrami. BLG: 20,5 - w temacie jest błąd drożdze: Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast temeratura fermentacji: 22-22,3 Objętość warki: 10,5L Edytowane 16 Lutego 2015 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 ręce opadają Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Z tego nic już nie będzie,wylej zanim zbierze się 2 cm osadu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 jakieś wytłumaczenie wskazówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Zapomnij o rurce i zostaw w spokoju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quimeen Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Powinienes bardziej natlenic brzeczke i dodac dwa opakowania drozdzy a nie polowe jednego. A tak poza tym, to skoro dwa dni bulkalo, to pewnie juz po wszystkim i drozdze w wiekszosci juz sobie zjadly to co chcialy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 może pocztaj o ilości niezbędnych drożdży. zwłaszcza przy piwach tak mocnych, a na marginesie - brak bulkania o niczym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 W lodówce mam jeszcze połowę opakowania Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast. Ale takich myków jak dodawanie drożdzy w czasie burzliwej fermentacji to nie robiłem. Zal mi wylewać to piwo bo to moje pierwsze o tak wysokim Blg. Stąd błędy. Pomóżcie uratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Panie kolego, bulgotka to nie jest żaden przyrząd pomiarowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Czyli co robic ? Zostawić i czekać aż coś się podzieje ? Zamieszać ? dodać drożdży ? Polećcie coś konstruktywnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Kupić cukromierz a przed tym zacząć czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 to nie była konstruktywna wypowiedz. a myślisz że jak obliczyłem ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 To użyj go ponownie, nie bój się. Ale przedtem uchyl wieko i popatrz co sie dzieje na powierzchni brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 to nie była konstruktywna wypowiedz. a myślisz że jak obliczyłem ekstrakt. Skoro masz to go użyj, nie podałeś najważniejszej informacji - tj. jaki ekstrakt masz teraz. Na podstawie informacji o tym, że bulka można powiedzieć co najwyżej, że może fermentacja stanęła, a może się już zakończyła. Jeśli się skończyła to chyba wiesz co robić - zostawić, niech dofermentuje i się sklaruje. Jeśli nie to m.in. tu masz garść porad http://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Poczytaj trochę zanim się weźmiesz za warzenie. Teraz to już po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Uchyliłem lekko pokrywę : na powierzchni kożuszek, niewielki. Aktualne BLG: 5 Czyli odfermentowało 20,5 na 5 w 3 dni. Tak szybkiej fermentacji się nie spodziewałem. Jak na moje oko wszystko jest OK. Zostawiam to w takim stanie jeszcze co najmniej tydzień. Zobaczę co i jak i zdecyduje czy zlewać na cichą. Przenoszę w nieco chłodniejsze miejsce w okolicy 20 stopni. W smaku bardzo ok , paloność ciemne słody trochę gorzkiej czekolady. Edytowane 15 Lutego 2015 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 A to w jakiej temp. to teraz trzymałeś? Jeżeli skoczyła ci temp. do 30stC to nie dziwota, że przefermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Było w 22 stopniach temp mierzonej przy fermentorze. Jaką temp miała sama brzeczka trudno powiedzieć nie mam termometru zanurzeniowego. Teraz stoi na podłodze przy drzwiach balkonowych, 20 stopnie przy ziemi. Balkon mam zacieniony nigdy nie pada na niego bezpośrednie światło. Ale na wszelki wypadek okryłem fermentor żeby ewentualne światło docierało w możliwie najmniejszym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Temperatura fermentacji jest zawsze o kilka stopni wyższa, więc zapewne drożdże pracowały w około 26°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 No to jak to jeszcze przkryłes to wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 No to jak to jeszcze przkryłes to wszystko jasne Ale co przykryłem ? W czasie ostatnich 3 dni fermentor niczym nie był okryty (stał w ciemnym miejscu), więc nie było efektu termosu. Jeśli o to Ci chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) 3 dni temu wlałem brzeczkę na fermentacje burzliwą. Po 24 bulgotało aż miło, niestety od 2 dni w rurce pojawia się bąbelek raz na 30 sec lub rzadziej. Balkon mam zacieniony nigdy nie pada na niego bezpośrednie światło. Ale na wszelki wypadek okryłem fermentor żeby ewentualne światło docierało w możliwie najmniejszym stopniu. W czasie ostatnich 3 dni fermentor niczym nie był okryty (stał w ciemnym miejscu), więc nie było efektu termosu. Jeśli o to Ci chodziło. Logika milicjanta? "Masz akwarium? Nie. To jesteś pedał" Edytowane 15 Lutego 2015 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 3 dni fermentacji, przefermentowało to trzeba butelkować. Za 3 dni w takiej temperaturze się nagazuje i można pić, a nie tam trzymać miesiącami. hopek i Jejski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 3 dni fermentacji, przefermentowało to trzeba butelkować. Za 3 dni w takiej temperaturze się nagazuje i można pić, a nie tam trzymać miesiącami. Dowcip, można rzec alternatywny. Tylko po co to było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 A po co pisać głupie tematy? Są już chyba dziesiątki wątków na ten temat, ale po co szukać, po co czytać, lepiej napisać po raz setny rurka nie bulka i co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się