WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Ogłoszenie dla zainteresowanych osób z Rzeszowa i okolic. Z racji, że "dzikie" piwa są bardzo drogie powstał pomysł na panel degustacyjny z ciekawymi przykładami sour & wild ale. Założenia panelu: - grupa max. 7 osób (tak aby 1 osobą miała próbkę min. 50ml z butelki 375ml) - grupa zakupuje wedle możliwości / dostępności ciekawe trunki (około 7-10 piw) - umawiamy się na wspólne spotkanie i wspólną degustację - sumujemy wydatki i dzielimy się kosztami po równo Aktualnie mam już 5 chętnych więc poszukiwane sa 2 chętne osoby. Termin spotkania na razie nie jest znany bo dopiero zbieramy piwa. Jak już będą, osób jest niewiele, więc na pewno powstanie jakiś dogodny termin dla wszystkich, oczywiście w Rzeszowie. Edytowane 16 Lutego 2015 przez WiHuRa Deathhammer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Bardzo fajna inicjatywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Pewnie, zreszta sam się już zgłosiłeś Jakby kto nie pamiętał że się zgłosł to nadmienie: 1. wihura 2. marcin44 3. ja2 4. deathammer 5. quraqus Edytowane 16 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Pamiętam, jeszcze tak bardzo pijany nie byłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Małe zmiany bo teraz się kapnąłem. Butelki takich piw to głównie 375 ml więc właściwie to do degustacji może przystąpić 7 osób. Poprawiłem pierwszy post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 1. wihura 2. marcin44 3. ja2 4. deathammer 5. quraqus 6. prucek Zostało 1 miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Fajna inicjatywa, ale miejsca nie będę zabierał, za to interesuje mnie jakie piwa konkretnie są w planach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) W planie: Gueze, Lambic (różne) Flanders (różne) tudzież inne hybrydy ale fermentowane "dzikusami". Piw konkretnych narazie jest jedno: Chateau Artezan Edytowane 16 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Dopisz mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Czyli mamy komplet. Jakbyś ktoś był jeszcze chętny proszę pisać, może ktoś wypaść z różnych wzgledów niech zatem i rezerwowi będą. 1. wihura 2. marcin44 3. ja2 4. deathammer 5. quraqus 6. prucek 7. wojen Edytowane 16 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babka_zielarka Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Jakby kogoś brakowało, to jestem chetna i mój małżonek również, tylko nas najczęściej w weekendy nie ma w Rz. Gdzie nabywacie te pysznosci? Niełatwo to dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Trza pytać po hurtowniach i zamawiać na własną rękę lub przez jakiś sklep (jeśli jest wymóg posiadania koncesji). Panel raczej na 99% odbędzie się w weekend (jedyna opcja żeby wszystkich złapać). Edytowane 20 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 W planie: Gueze, Lambic (różne) Flanders (różne) tudzież inne hybrydy ale fermentowane "dzikusami". Piw konkretnych narazie jest jedno:Chateau Artezan A takie by się nadało: http://www.dubuisson.com/en-gb/beers/bush-ambree Mogę załatwić, drożdże są house Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) A to "dzikie" jest ? To chyba poprostu Strong Ale ? Co to drożdże house ? Jak już kupię to liste piw wrzucę, dla ciekawości, będzie można zobaczyć co będziemy degustować. Edytowane 20 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Ich własne czyli żadne jakieś znane. Mocne, słodkie. Data ważności już minęła, na tym co mam w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Słodkie odpadają. Tylko kwasiury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) W sumie wyjdą 2 panele bo piw znalazłem sporo: BOON OUDE KRIEK BOON KRIEK MARIAGE PARFAIT BOON GUEUZE MARIAGE PARFAIT 3 FONTEINEN OUDE GEUZE 3 FONTEINEN OUDE KRIEK OUD BEERSEL OUDE GEUZE OUD BEERSEL OUDE KRIEK RODENBACH GRAND CRU Liefmans Cuvee Brut Liefmans Goudenband Lindemans Gueuze Cuvee Rene Lindemans Kriek Cuvee Rene Duchesse de Bourgogne Bourgogne de Flanders Brune Petrus Aged Pale Petrus Oud Bruin Artezan Chateau Haandbryggeriet Surpomp Edytowane 23 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Krótka fotorelacja z wczorajszego panelu degustacyjnego. WiHuRa i Marcin44 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 W tym zestawieniu, piwo z Artezana wypadło chyba najlepiej, przynajmniej u większości, ciekawy złożony smak i aromat. Do wyróżniających się piw można by wymienić jeszcze Lifemans Goudenband oraz Duchesse de bourgogne (choć jak dla mnie trochę zbyt słodki). Niedługo drugi panel a w nim już praktycznie same lambiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Fajnie jakbyście opisali, krótkie wrażenia z każdego spróbowanego piwa Zawsze ktoś kto ma okazję spróbować te piwa porównałby sobie odczucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Mam krótkie notki ale muszę je jeszcze opracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Notki, krótkie i zwięzłe, nie było czasu na rozpisywanie się, panel był porównawczy więc któreś piwo pite "samotnie" może sprawiać inne wraźenie niż te które mieliśmy. 1. Petrus Pale Ale Aromat wyraźne kwaśny, winny, minimalnie octowy, jest niewielka słodowość, w smaku dominuje cierpkość, kwaśność i octowość, delikatna słodowość sprawia jednak, że piwo pije się całkiem dobrze choć ogólnie wszystko wychodzi dość jednowymiarowo, bez dodatkowych niuansów 2. Petrus Oud Bruin Aromat winny, wyraźnie owocowy, słodki, w smaku słodowość przeplata się z dość delikatną kwaśnością i cierpkością, ogólnie piwo dość płaskie, bez wyrazu 3. Bourgogne de Flanders Brune Bardzo słaba intensywność aromatu, winny, ciemne owoce, aronia, smak bardzo niewyraźny, plaski, owoce, aronia, lekko cierpki, najsłabsze piwo panelu choć ta nuta aronii jest bardzo intrygująca 4. Duchesse de bourgogne Bardzo intensywny aromat toffi oraz wanilii, kwaśność, końska derka, w smaku jest kwaśność, cierpkość oraz stajnia, ciemne słodkie owoce, bardzo ciekawe piwo choć trochę zbyt słodkie 5. Artezan Chateau Mocny aromat końskiej derki, wanilii, przejrzałe owoce, słodki, smak to mocna kwaśność ale bardzo dobrze kontrowana słodowością na finiszu, są nuty owocowo-słodowe, finisz lekko cierpki, wszystko świetnie zbalansowane, rześkie i pijalne, świetne piwo 6. Lifemans Goudenband Wyraźne elementy ciemnych słodów, suszonych owoców, blisko porterowe, winny, smak ciemny słodów, winny, całość lekko kwaśna z mocną podbudową słodową, bardzo dobre piwo 7. Lindemans Gueze Cuvee Rene Najmocniejsza końska derka z wszystkich piw, czuć że to klasyczny lambik, do tego aromaty winne i owocowe, smak mocno kwaśny z cierpkim finiszem, bardzo dobry lambic choć niektórym wykręcało buzię 8. Lifemans Cuvee Brut Winny, wyraźne porzeczkowy, landrynkowy, w smaku zdecydowanie zbyt słodkie (dosładzane), cierpkie, ciemne owoce, byłoby ciekawie gdyby nie ta sztuczna słodycz 9. Lindemans Kriek Cuvee Rene Podobnie jak w Gueze wyraźna i mocna końska derka, niedojrzała wiśnia, choć ta nuta wiśniowa wydaje się trochę sztuczna, smak bardzo wiśniowy, bardzo mocno kwaśny (wiśnia podbija kwaśność, jest jeszcze bardziej kwaśne niż Gueze), nie było porównania do innego Krieka więc nie było oceny końcowej Edytowane 4 Marca 2015 przez WiHuRa Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Jeszcze kilka fotek... Wojen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi