bnp Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 a jak się drożdże produkuje w przemyśle? Dlatego napisałem, że to prawda, ale właśnie dotyczy takich warunków, których u nas nie ma. Poprawny start będzie u nas szybszy im więcej dasz tlenu na początek. Za start chyba nie można uznać pierwszej fermentującej komórki, a na pewno w brzecce taka się znajdzie od razu. w mniej natlenionej brzeczce zacznie bulkać szybciej niż w bardziej natlenionej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Fermentacja alkoholowa ruszyła znacznie wcześniej w mniej natlenionej brzeczce, Bardzo dobrze napisałeś. I bnp też ma rację. Dla mnie poprawna fermentacja zaczyna się w momencie 100% opanowania brzeczki przez drożdże. Bo później są efekty takie jak ThoriN opisałeś. @bnp - bedąc przekornym napiszę, że tlen nie ma znaczenia dla początku fermentacji. Zawsze znajdzie się jakaś komórka, która zacznie fermentować, niezależnie od tego czy jest tlen czy go nie ma. To kiedy zaczyna się fermentacja? jak bulka? Czy jak zacznie fermentować 5, 1000, milion, 3,5 miliarda komórek Edytowane 18 Lutego 2015 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Wczoraj wieczorem (ok. 18) zadałem US-05, zwykle po kilku godzinach (3-4) robiła mi się ok 5 i lepiej cm czapa drożdżowa, natomiast teraz nic, milimetrowa pianka i to nie na całej powierzchni. Brzeczka napowietrzona standardowo (przelewana z wiadra do wiadra). Oprócz rurki która bulka od czasu do czasu nie widać innych poważnych oznak aktywności drożdży. Brzeczka ok.16 blg, drożdże wydaje się poprawnie uwodnione(ładna czapeczka się zrobiła), temp. ok.20°C. Jakieś pomysły, doświadczenia? Będzie git. Nie sugeruj się ruchem w rurce. Jeżeli dobrze napowietrzyłeś brzeczkę, to wystarczy czekać. Owszem, jest to objaw fermentacji, ale jeszcze nie tej, której oczekiwać należy. Brzeczka dobrze napowietrzona nie powoduje opónienia startu fermentacji (takie opinie gdzieś czytałem) ale powoduje, że fermentacja przebiegać będzie dokładnie tak jak powinna, czyli przy odpowiedniej ilości drożdży. Komórki drożdżowe, jak wszystkie żywe komórki, potrzebują odpowiednich warunków do życia, do rozmnażania, potrzebują energii. Najłatwiej jest im pozyskać energię z tlenu. Czyli oddychają sobie tlenem dopóki jest go wystarczająco dużo, nie pogardzą też w tym czasie cukrami, których w brzeczce nie brakuje. Cały czas się rozmnażają. Fermentując cukry produkują etanol i dwutlenek węgla. To dwutlenek węglą właśnie uchodzić zaczyna przez rurkę. Bulgotanie w rurce jest więc objawem fermentacji, ale to nie znaczy, że to ten etap na który czekamy. To tylko objaw, że niektóre z nich.. chcą być pierwsze. Edytowane 18 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 I to jest to! Nabieranie doświadczenia i nauka, podparta doświadczeniem i wiedzą Innych. Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wczoraj wieczorem (ok. 18) zadałem US-05, zwykle po kilku godzinach (3-4) robiła mi się ok 5 i lepiej cm czapa drożdżowa, natomiast teraz nic, milimetrowa pianka i to nie na całej powierzchni. Brzeczka napowietrzona standardowo (przelewana z wiadra do wiadra). Oprócz rurki która bulka od czasu do czasu nie widać innych poważnych oznak aktywności drożdży. Brzeczka ok.16 blg, drożdże wydaje się poprawnie uwodnione(ładna czapeczka się zrobiła), temp. ok.20°C. Jakieś pomysły, doświadczenia? Będzie git. Nie sugeruj się ruchem w rurce. Jeżeli dobrze napowietrzyłeś brzeczkę, to wystarczy czekać. Owszem, jest to objaw fermentacji, ale jeszcze nie tej, której oczekiwać należy. Brzeczka dobrze napowietrzona nie powoduje opónienia startu fermentacji (takie opinie gdzieś czytałem) ale powoduje, że fermentacja przebiegać będzie dokładnie tak jak powinna, czyli przy odpowiedniej ilości drożdży. Komórki drożdżowe, jak wszystkie żywe komórki, potrzebują odpowiednich warunków do życia, do rozmnażania, potrzebują energii. Najłatwiej jest im pozyskać energię z tlenu. Czyli oddychają sobie tlenem dopóki jest go wystarczająco dużo, nie pogardzą też w tym czasie cukrami, których w brzeczce nie brakuje. Cały czas się rozmnażają. Fermentując cukry produkują etanol i dwutlenek węgla. To dwutlenek węglą właśnie uchodzić zaczyna przez rurkę. Bulgotanie w rurce jest więc objawem fermentacji, ale to nie znaczy, że to ten etap na który czekamy. To tylko objaw, że niektóre z nich.. chcą być pierwsze. ale bajki, bzdety za przeproszeniem tak gdzieś czytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Podepnę się pod temat, bo nie chcę nowego zakładać. Jaką tolerancję na alkohol mają te US-05? Albo może jest gdzieś jakiś spis z tą tolerancją dla różnych szczpów? Poratujcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_1056_American_Ale to ten sam szczep chociaż na forach amerykańskich piszą nawet o 12,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Mi wyciągnęły 11,5 % alkoholu, więc całkiem dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) A nie mieliście później problemów z nagazowaniem piwa? Pytam, bo u mnie przy BIPA 21 Plato się nie nagazowało i podejrzewam, ze zajechałem drożdże. 2 tyg bużliwej + 2 tyg. cichej + 140 g glukozy i wyszło bardzo ciekawe wino, z posmakiem chmielu i słodyczą od glukozy... Co 10 butelka ze szczątkową, bardzo grubą i wymuszona pianą, któa zaraz znikała. W pozostałych jeszcze gorzej. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Lhunbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Dopiero w czwartek będę butelkować. Do tej pory nie miałem problemów z nagazowaniem na US-05. W przypadku tego piwa (IIPA 23 BLG) refermentacja i tak potrwa dłużej niż zwykle, bo będę je jeszcze klarować żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Podepnę się pod temat, bo nie chcę nowego zakładać. Jaką tolerancję na alkohol mają te US-05? Albo może jest gdzieś jakiś spis z tą tolerancją dla różnych szczpów? Poratujcie. Wg oficjalnych danych Fermentisa tolerancja na alkohol wynosi około 9,3%, tu masz poradnik gdzie są dane dla ich drożdży: http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/tips-tricks/ Ja kiedyś zrobiłem miód na US-05 to zjechały do 10,2% a było jeszcze sporo cukrów ale widzę że innym mocniej zeszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się