tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Witam Mam pewien problem z moimi dwoma pierwszymi warkami... Dwa tygodnie temu zrobiłem z pomocą kolegi (specjalnie przyjechał ze stolycy na małe szkolenie ) dwie warki, Dunkelweizen i Milk Stout. Dunkelweizen miał na starcie 12 BLG a Milk Stout 15 BLG. Po tygodniu zlałem je na cichą i zostawiłem na kolejny tydzień. Miałem w planach w ten weeken butelkować ale okazało się że w Dunkleu BLG zatrzymało się na 5 a w Milku na 10 BLG (mierzone refraktometrem). Możliwe że trzymałem je w troszkę za niskiej temperaturze bo okazało się że coś koło 18`C, w piątek po badaniu przeniosłem w cieplejsze miejsce i teraz jest około 21`C. Mam się martwić czy po prostu dać im zdecydowanie więcej czasu? PS Jak napisałem to moje pierwsze warki i nie wiem czy BLG ma spaść poniżej zera jak w przypadku robienia bardziej % płynów a chwilowo nie mam jak zapytać mojego eksperta bo gdzieś na narty wybył Edytowane 22 Lutego 2015 przez tusiaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Te wartości Blg piw po fermentacji, co podałeś to są po korekcie czy bezpośrednio z refraktometru? Edytowane 22 Lutego 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę... Użyj spławika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę... Ręce opadywują, kupiłeś a nie wiesz jak używać http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę. PS Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki?? Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać? Edytowane 22 Lutego 2015 przez tusiaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Na fermentującym piwie, refraktometr daje fałszywe wyniki, więc trzeba dokonać korekty. Jak masz spławik to go użyj. Po mojemu za szybko przelałeś piwo na cichą i to bez pomiaru i teraz mogą być problemy z dofermentowaniem. Osobiście nigdy nie przelałbym piwa po tygodniu, nawet pozornie odfermentowanego. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Giziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 No tak mi poradził kolega który ileś tam już warek zrobił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę. PS Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki?? Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać? Napisz chociaż że refraktometr dostałeś dzisiaj na testy i nie miałeś czasu poczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną... Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną... Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/?hl=%2Bkorekcja+%2Brefraktometru&do=findComment&comment=183723 nie pytaj, nie pytaj tylko czytaj Edytowane 22 Lutego 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Ogólnie mówiąc byłoby dość miło, gdybyś poczytał trochę wiki. Link znajdziesz w górnym menu. Ludzie włożyli bardzo dużo pracy w przygotowanie materiałów, żeby początkujący piwowarzy mieli łatwiej, a doświadczeni piwowarzy nie musieli po kilka razy dziennie odpowiadać te same podstawowe pytania. Tutaj masz artykulik o refraktometrze: http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Hurra pomogłem!!! (SPŁAWIK). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dlatego mierz spławikiem. Nie wiem jakiego używasz narzędzia, ale w moim żadnej filozofii nie ma. Wpisujesz blg początkowe i odczyt po fermentacji, a program wylicza blg końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę Mam podobnie więc używam spławika Edytowane 22 Lutego 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie. Proszę, już nigdy, nikomu nie dawaj takich rad. Po to są przyrządy pomiarowe by z nich korzystać i mieć pewność czy fermentacja się zakończyła. Tu nie ma miejsca na "raczej", czy "wydaje mi się". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 No to w końcu butelkować czy czekać ???? Bo ja już jutro chciałem po flaszki do piwnicy lecieć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Butelkować dopiero gdy dwa pomiary na przestrzeni 2-3 dni dadzą ten sam wynik. Jeśli jest zmiana czekasz kolejne 2-3 dni i sprawdzasz ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 No to poczekam dwa dni i zapuszczę spławika... i potem jeszcze dwa dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku.. Polecam doczytać też troszku o tym http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Może okazać się przydatne za jakieś 3-4 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi