Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, kufli i otwieraczy Ci u nas dostatek. Natomiast nie wiem jak z piwem bo u mnie trochę monotonii posezonowej się wdarło. To znaczy została mi beczka alta i skrzynka Risa i Portera, wiec może być ciężko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, kufli i otwieraczy Ci u nas dostatek. Natomiast nie wiem jak z piwem bo u mnie trochę monotonii posezonowej się wdarło. To znaczy została mi beczka alta i skrzynka Risa i Portera, wiec może być ciężko :)

Sklep obok :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cosik Josef się dzisiaj krząta' date=' ale nic nie mówi co tam dzisiaj miesza w garze :)[/quote']

Przed południem widziałem go chodzącego z siekierą w ręce. Dość groźnie wyglądał :)

Może odpędzał miejscowych żuli albo rąbał drewno na warkę :/ :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś cały dzień na szmacie :)

Usiłowałem namówić żonę żeby mi pomogła stąd ta siekierka :)

Nic dzisiaj nie uwarzyłem, zabiorę się do tego jutro, raz z racji tego że porządki, dwa ze saszetka nie napuchła.

Ale dzięki uprzejmości i współpracy dobrosąsiedzkiej mam suche w odwodzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 142

żurawinowe ale

 

skład

pilzneński - 9kg

monachijski - 4kg

mild - 2kg

cara - 1,78kg

żytni - 0,5kg

carabelge - 1 kg

specjal B - 0,32kg

czekoladowy - 0,22kg

płatki ryżowe - 1kg

płatki żytnie 0,4kg

 

 

Zacieranie

 

zasyp 62°C

przerwa 58C° 15 min.

68°C - 30 min.

73°C - 20 min.

 

podgrzanie do 77°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

Hallertau Spalter- 50g 75 min.

Hallertau Spalter- 50g 45 min.

Hallertau Spalter- 50g 20 min.

Hallertau Spalter- 30g 2 min.

żurawina świeża - 7kg

ksylitol - 2kg

 

drożdże

t-58

wyeast 1098

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmodyfikowałem jeszcze przepis uwzględniając konieczność dosłodzenia ksylitolem no i tradycyjne czyszczenie magazynu z resztek z zeszłego sezonu.

 

Poniżej fotki jak rozkładają się temperatury w garze podczas zacierania i podgrzewania. Czyli ogólnie mieszadło daje radę.

 

tempgs.jpgtemp3p.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.